Jump to content

Welcome, Guest!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

Sve aktivnosti

This stream auto-updates     

 1. Past hour
 2. To je upravo primjer gdje povećanja snage ne prati povećanje efikasnosti motora. Zato automobili sa kompresorima troše k'o državni aparat RH. Jer svu energiju za pokretanje kompresora koristiš isključivo sa radilice motora, a ne iskorištavaš energiju koja je "bačena" kao što je to slučaj kod turbina i vrućih ispušnih plinova.
 3. Today
 4. Ponovno mislim da se ovdje prica o razlicitim efikasnostima i da se cesto implicitno spominje volumetrijska. Efikanost motora je omjer korisnog rada i topline koja mu je pruzena. Motor je najefikasniji na podrucju maksimalnog okretnog momenta, no svejedno motori obicno imaju maksimalnu snagu ~1500 okretaja/min nakon toga. Ako povecas efikasnost na odredenom podrucju sigurno ces i povecati snagu na tom podrucju uz istu ulaznu toplinu, ali ako povecas ulaznu toplinu i kao rezultat toga dobijes vise korisnog rada, ne znaci da si povecao efikasnost.
 5. Yesterday
 6. Rado se pridruzim da jednom za svagda taj kumer rascistimo. Sudjelujem na nacin koji god treba. Usput imam jos par rajsnedlina sa pocetka "karijere" doticnog.
 7. Genijalci kljucno je da shvatite da motor sa unutarnjim sagorjevanjem radi na principu pumpe koja primarno preljeva zrak a sekundarno spaljuje gorivo smjesu...problematika je kad se pumpa tj motor ubrza skrati se vrijeme preljevanja gorive smjese...turbo ubrzava smjesu... znaci kad n/a motor dode u visoke okretaje tad kada mu najvise treba vremenski mu se skrati vrijeme punjenja i otuda najveci benefit od turbine. Iduci miljarder ce biti onaj tko smisli kako iskoristiti toplinsku energiju i taj silni toplinski otpad nasta sagorjevanjem.. Iduci zilioner ce biti onaj tko u elektro svijetu napravi isto, to je takoder problem rimcovog auta izmedu ostalog ... na ovom svijetu vlada fizikalno pravilo velik protok energije dolazi takoder sa velikim termalnim opterecenjima Takoder slicna stvar potkopava i wankel motor posto "ploce rotora" se griju samo u predjelu sagorjevanja pa metal se nejednako siri i dolazi do toplinskih diletacija materijala. Takoder jebena toplina na slican nacin utjece i na turbine koje takoder imaju toplo- hladne djelove Nisam bas siguran, ako motor je efikasniji moze imati istu ili manju snagu ALI manju potrosnju. Ps. Kimi moj naklon vidi se da ste majstor svog zanata plus palo mi je u oko kako si skuzio onog jazavca "Pic" a da pjeskarenje glave "servira" pod keramiku.
 8. Slican sistem koristi vec Koenseg na svojim motorima i F1 ...elektromagneti .... problem tromosti opruge je anuliran ...valjda...
 9. E, ....... jel ti ja mogu dovest svog keca sa 1.9 TDi PD motorom da ga cipas, precipas, docipas, ......WE? A, .....da se taj tvoj posao dokumentia (citaj, ..................snimi)? Ili previse trazim / je to problem?
 10. Nije, ......veca efikasnost=vise snage.
 11. Jedno je povećanje snage, a drugo je povećanje efikasnosti..
 12. 326, ali ovaj ima neki magicni Lastovcic lonac, pa mi se cini da ima neki problem
 13. Hm...a kako objašnjavaš kompresore?
 14. Božićna akcija za tdi ergelu? [emoji14] Poslano sa mog SM-A510F koristeći Tapatalk
 15. Kaj nije 135i serijala 306ks ili tako nešto?
 16. https://www.youtube.com/watch?v=_yrxbcB4CwA imaju i video gdje izgube 30 ks 😀
 17. Naravno. Ali da primarno ne koristi energiju koja je otišla u toplinu i ispušne plinove, ne bi bilo niti povećanja efikasnosti motora.
 18. To nikad nije ni bilo upitno. Ja sam samo tvrdio da turbo za stvaranje tlaka u motoru ne koristi samo energiju koju bi inace ''bacili'', nego i energiju koju motor koristi za stvaranje rada.
 19. Htio reci da ovo. Da imas isto efikasne kompresoreske strane(turbine i superchargera), da ce motor s turbinom na kraju biti efikasniji. Kada se uzme 50kW s ispuha, to je znacajno manji gubitak nego 50kW s radilice. To se tu vidi, ispuh traje od cca 160 do 380stupnjeva. Tlak u cilindru kod ovog motora iznosi oko 3bara kod ispuha. I sada ako dodas 1bar backpressura(sto je 1bar u usis, znaci duplo vise zraka), neces taj tlak u cilindru dignuti na 6bara, tj. povecati gubitke dva puta. Nego manji ce utjecaj biti.
 20. A možemo to i ovako gledati, da nema tlaka (backpressure-a) ne bi ni bilo rada turbine, tj. ne bi se okretala. Poanta svega je da (pravilno odabrani) turbo povećava efikasnost motora i to značajno.
 21. Kakav compound radis turbo-turbo ili turbo-kompresor?
 22. Sa ovime se u potpunosti slazem, ne bi imalo smisla stavljati turbo na motor kada bi gubici bili veći od dobitaka, ali cinjenica je da gubici ipak postoje. Također se slažem da su turbo punjaci efikasniji od mehaničkih kompresora. Nadam se da cu ovih dana imati i potvrdu toga na dynu😃... Sta se tice omjera backpressure-a i tlaka usisa, vecina serijskih turbo motora ipak ima veci backpressure, radi izbora turbo punjaca koji su u pravilu odabrani da spool-aju sto ranije.
 23. To si od nekog srbina kopirao tekst? 👍 za odlUcne rezultate
 24. Last week
 25. Prisutan je, ali ce motor ukupno s 1bar boosta biti efikasniji nego bez tlaka. Isto tako s 1bar boosta od turba ce biti efikasniji nego od nekog superchargera/prochargera. Bitno je gledati tlak u cilindru(to je onaj koji stvara negativan rad) . A on postoji i kod atmosverca kao posljedica ventila i rupa na glavi. Nemoze se trenutno isprazniti. I kada se to sve uzme u obzir, nije veliko opterecenje za motor imati neki backpressure u ispuhu. Problem je kada je backpressure veci od tlaka usisa, pa onda VE motora znacajno otpada. Jer za vrijeme overlapa plinovi idu u krivom smjeru. Uglavnom da se stavi samo ispusni dio turba na neki generator za hibrid dobila bi se veca efikasnost motora.
 26. Da, i kad sam o tome pisao prije 7-8 godina (a mozda i vise, .......vjerovatno) onda se "strucnjak" iz toga ismijavao a tri ciste o turbinama nije imao, .........a, ...................nema ni danas!!!! A doslovno sam napisao da je,............. najbolje imati dobar "balans" tlakova u odnosu na geometriju turbinske osovine i kompresora, tj imati malu razliku u tlakovima izmedju usisa i ispuha jer u tom slucaju ce aksijalne sile djelovati jedna kontra druge i nece biti problema za aksijalni lezaj!!
 27. Ne pričam o efikasnosti turba kao uređaja ili dobroj usklađenosti turba i motora , nego o činjenici da je za pokretanje turbo punjača isto potrebna snaga koja dolazi od motora i to na način da motor klipom gura ispušne plinove koji okreću turbinu. Šta od turbine tražimo veći tlak to će ona stvarati veći otpor na ispuhu. Rezultat toga je tlak u ispušnoj grani između turbine i motora (pre-turbo backpressure) koji raste relativno proporcionalno sa tlakom turbine u usisu. Naravno da izborom veličine, geometrije, omjera kompresora i turbine, utječemo na količinu backpressure-a, ali koliko ja znam on je uvijek prisutan kod turbo motora.
 1. Load more activity

Announcements

 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?
  Sign Up

About Us

Automotive lifestyle at its finest. #crotuned

×
×
 • Create New...