Jump to content

problematičan ovjes - tražim kvalitetne dijelove


Recommended Posts

konkretno, otkad sam spustio auto (40mm), prednji se kraj postepeno razlohao i sad to lupa, a živcira me :D pa prije nego bacim lovu na dijelove s kojima nemam iskustva, trebao bih par savjeta..

 

dosta sam dijelova promijenio prije spuštanja (amortizeri, nosači am., spone, selene stabilizatora itd..), ali kritične su ispale kugle, a usput bih zamijenio i špur štange s novim manžetama jer nešto povremeno (?!) škripi pri zakretanju volana, osjete se lagane vibracije na toj štangi.. tekućine u posudi serva ne manjka i nigdje ju ne gubi.. krajnici zamijenjeni nedavno, masivni 555, takvi bi trebali na sve aute..

 

trebam preporuke za ove dijelove, odnosno koju marku.. zanima me je li netko mijenjao ove dijelove, a da nisu trajali godinu dana ili manje, tipa da nisu kugle prolupale za 6 mjeseci, raspali se seleni i sl.. jer sam zadnje uzimao Sidem vilice i ispale su loše, a bile su najskuplje u ponudi..

 

FEBI BILSTEIN, SWAG, MAPCO, LEMFORDER, QUINTON HAZEL, DELPHI, HERTH+BUSS JAKOPARTS, TRW, MEYLE, MOOG...

 

ovo su neke od najčeščih marki na našem tržištu koje imaju ove dijelove u ponudi za 323, pa napišite svoje dojmove i iskustva, hvala.. :thumbsup:

 

špur štanga

 

1.jpg

 

 

vilica

 

1.jpg

 

ovo čak razmišljam prepravit na kuglu na šarafe jer bi se ove postojeće trebale isprešavat, a nisam skroz siguran da se to može na serijskoj.. ovisno o vilici valjda jer neki tvrde da se ne mogu isprešat.. ja imam dva seta vilica, pa se možda barem na jednima može jer ove koje imam od sidema, nude u svom katalogu posebno kuglu.. kugle su na ovom autu kritične jer je dosta spušten i tvrd.. a da su na šarafe, bi to bio čas posla zamijenit, samo je bitno da pronađem pravu kuglu i postavim ju na isto mjesto i to dobro isfabiciram.. :D

 

MA-604.jpg

 

spone stabilizatora bih zaobišao u ovom obliku, pa bih radio sponice na unibale jer su trenutačno prednje predugačke, pa napinje trap kad se oslobodi krajnik, a ujedno bih i dugoročno riješio problem jer vlasnici znaju koliko često mijenjaju spone plus što bi seleni stabilizatora dulje potrajali.. zanimljivo je da su trenutačne spone isto sidemove, ali su za razliku od njihovih vilica jako kvalitetne.. :doh:

 

iz ovog

 

1.jpg

 

 

u ovo

 

awrf.jpg

 

 

i za kraj, bi li ovo (selen na vilici) bilo pametno napuniti kakvim epoxyem ili silikonom ili ljepilom za šajbe?? usput topitam i za nosače motora, za koje postoje i uretanski ulošci, ali oni nisu za naše podneblje (zimi)..

 

J4203203.jpg

 

 

ovako recimo.. (na slici je prednji nosač motora, iskopao neku fotku na netu)

 

frontmotormount.jpg

 

 

pa eto, dajte neki savjet, kako što i neka iskustva, pomognite da prestane lupat! :drink:

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

bilstein nema ništa za ovaj auto, a i ne tražim amortizere.. :)

 

jako dobro znam kaj je bilstein, ali jedino kaj valja za ovaj auto je KW v2, ali to je samo dio priče, jer ovjes ne čine samo amortizeri..

 

ništa u ovoj priči nije bilo jeftino i kupovao sam isključivo dijelove renomiranih proizvođača, jedino sa Sidemovim vilicama nisam zadovoljan te upravo njima tražim zamjenu.. nemam zamjerku na ponašanje auta, ali su jednostavno loše, kugle prolupale nakon 6 mjeseci!

 

dscf1871res.jpg

 

dscf1873res.jpg

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

Ovak, Sidem je smeće i Quinton Hazel isto baš nije cvijeće ;)

 

TRW je dobar recimo kao i Febi Bilstein, Delphi je negdje sredina.... Za ostale neznam baš kakvi su

 

Za koji auto je to?

 

A najjeftinije i najjednostavnije rješenje za spone bi ti bilo da ih skratiš... to ti mogu i ja napraviti ;)

Link to comment
Share on other sites

Ovak, Sidem je smeće i Quinton Hazel isto baš nije cvijeće ;)

 

TRW je dobar recimo kao i Febi Bilstein, Delphi je negdje sredina.... Za ostale neznam baš kakvi su

 

Za koji auto je to?

 

A najjeftinije i najjednostavnije rješenje za spone bi ti bilo da ih skratiš... to ti mogu i ja napraviti ;)

 

a nipparts ?

 

il da ne krati, po uzorku nade kracu ?

Link to comment
Share on other sites

A može po uzorku tražiti ako ima pristup u skladište....

Al mora dobro izmjeriti

 

Mislim, imam ja unibole pa se može napraviti i ovo sa unibolima, al bu skupo a ništa bolje od ove skračene, samo bolje zgleda

 

Sa Nippartsom nemam baš neka iskustva, ali mislim da je negdje ko Delphi oko sredine...

Link to comment
Share on other sites

Risbo, za moju Mazdu.. :)

 

možda spona paše s nekog drugog auta, ali u redovnoj ponudi postoje samo duže i te su s facelift modela.. možda mogu sam odradit te spone, ali ako neću moći, javit ću ti se.. daj pošalji broj na PM, ako si ga slučajno mijenjao, imam neki stari.. :thumbsup: mislio sam ići na ove štelajuće s unibalima radi dvije stvari, mogu ih podesiti točko kako mi paše, a s druge strane, eliminiram potrebu mijenjanja istih jednom godišnje, jer je ovaj zglob dosta labavo napravljen, čašica je plastična, auto je spušten, sve ti je jasno.. a i kad ih mijenjam opet nove moram kratiti.. mislim da su ove koje su na autu 21 cm, ali ne sjećam se točno, moram izmjerit..

 

s nippartsom ja osobno nemam dobra iskustva, to je low budget roba i uglavnom su loši dijelovi.. barem koliko sam ja imao iskustva s njima..

 

sad sam se i ja uvjerio da je Sidem smeće (a vilice su bile najskuplje u ponudi), ali ako ništa drugo, barem imam set vilica s kojima mogu kemijati.. selene imam rezervne i to yamato i oni su se zasad iskazali oke jer sam ih već prije mijenjao na oem vilicama..

 

zapravo me najviše muče kugle, jer dok ne vidim idu li ove van, ne znam da li da kupujem samo kugle ili komplet vilice..

 

ima tko kakvu pametnu vezano za ovo zapunjavanje selena?

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

yamato i

 

Ja sam stavio na premacy te sponice i to je jedino što sam mijenjao na ovjesu u 140kkm. Čine mi se ok i robusno napravljene.

 

btw....nije mi jasno kak ti se to sve tak raspada. Kolko km ima auto? Ni ovo s unibolima ti nije neko rješenje. prvi su puuuno preskupi a neki drugi budu ti se rasklocali i prije sponica, plus kaj bi ih trebao podmazivati svako tolko. Po meni loše za daily driver

Edited by Medic
Link to comment
Share on other sites

i ja sam godinama koristio yamato sponice i stvarno nisu loše.. za ove sam dobio super ponudu i zasad sam zadovoljan s njima, na autu su 13 mjeseci i ne lupaju.. isto su jako masivne, imaš sliku u mom threadu o autu..

 

također se i za moj ukus malo prebrzo raspada, ali zapravo se raspadaju samo kugle i seleni na vilicama.. auto je dosta spušten, motor je naprijed težak, a i ja se vozim dosta jako.. dobitna kombinacija..

 

kad sam vozio BJ s 1.8 motorom (tvoj je taj, zar ne?), ostao sam iznenađen koliko je to velika razlika u ponašanju, skroz drugi auto, uopće se ne osjeti težina motora, dosta je agilniji pri skretanjima i zavojima, tako da sigurno i to ima veliki utjecaj na trajnost tih dijelova..

 

sponice zapravo i nisu neki osobiti problem, nije ih problem mijenjati jednom godišnje, treba ti pola sata za sve 4 ako se ne mučiš sa zapačenim šarafima, jedini problem s njima je to što su predugačke, zato i razmišljam o unibalima.. sjećam se da je meshin nešto kemijao s njima, a vidim da čita, pa neka napiše koju o tome i gdje ih je kupio i koliko platio..

 

kompletnu sponu mogu sam napraviti, samo trebam odgovarajuće unibale i to samo za prednji kraj..

Link to comment
Share on other sites

treba ti pola sata za sve 4 ako se ne mučiš sa zapačenim šarafima, jedini problem s njima je to što su predugačke, zato i razmišljam o unibalima.. ..

 

Pričaj mi o tome....ja ni jedan nisam mogao odšarafit pa im je na kraju fleksa presudila :lol:

 

Predugačke su ti zato kaj je auto spušten ili? Pa zar se nemre torzionka okrenut u svojim gumama tolko kolko si spustio auto? Možda bi ti pasale od premacyja zadnje. Kraće su od prednjih, ak oš izmjerim ti dužinu

 

Ono kaj Meshin radi su uporne spone za cijeli trap, al opet velim, neznam kolko je to za svaki dan, kišu, sol, blato, prašinu....

Edited by Medic
Link to comment
Share on other sites

koja je godina tvoj premacy? ako je PFL, onda su sponice iste sprijeda i straga.. ustvari, daj broj šasije na PM, to je najsigurnije, jer postoji nekoliko vrsta tih sponica, odnosno dužina.. a možeš ih i izmjerit ako imaš uzorak doma, ne moraš se zavlačit pod auto.. :D

 

da, predugačke su zato kaj je auto spušten, napinje trap, to se najbolje vidi kad otkopčaš krajnik iz rukavca, a stabilizator se ne može zakrenuti, fiksan je na svom mjestu, samo se krajevi natežu i zbog toga trpe seleni stabilizatora..

 

frsusp.jpg

 

frsusp2.jpg

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

sve je izglednije da će tako i biti.. a kako da izmjerim koliko trebam skratiti?

 

ja bih to odokativno 10-15 mm, imam rabljenih sponica na bacanje, pa se mogu igrati s time, ali radi vremena bih smanjio trial&error pokušaje.. :D

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

to se najbolje vidi kad otkopčaš krajnik iz rukavca, a stabilizator se ne može zakrenuti, fiksan je na svom mjestu,L]

 

Zašto krajnik? Ajde ovak...kad je auto u zraku sa oba prednja kotača, znači torzijski rasterećen..... kad otkopčaš spone sa balansice....dali je možeš pomicati cijelu u selenima gore dolje? Morala bi biti pomična

 

evo ti broj jmzcp19p201127255 2001 god

Link to comment
Share on other sites

zato jer krajnik drži na mjestu taj rukavac skupa s amortizerom, odnosno nateže to s jedne strane, pa kad se otkopča krajnik sve se maksimalno zakrene do krajnjeg položaja (kao da sam zakrenuo volan u krajnju točku), a to sve napinje spona koja je s jedne strane prikopčana na amortizer, a s druge na stabilizator.. kad bih maknuo sponu, sve bih mogao zakretati bez otpora u bilo kojem smjeru bez vraćanja u položaj iz kojeg sam krenuo.. to je primjećeno pri izmjeni krajnika, da bi vratio krajnik na svoje mjesto na rukavcu, cijeli rukavac skupa s amortizerom smo morali zakrenuti koji cm prema nultom položaju..

 

iskreno nisam nikad probao zakretati stabilizator, ali mislim da bi to bilo neizvedivo sbog samog njegovog oblika, jer nije namijenjen zakretanju.. prouči malo one dvije fotke pa ti možda bude malo jasnije zašto to mislim..

 

Prez, nisam baš razumio? kako kaže medić, nema selena, samo dva zgloba.. jedino je rješenje kraćenje i upravo zato u ponudi ima AWR štelajuće sponice.. nisam ja jedini koji muku muči s time, ali nitko nema baš idealno rješenje.. :D

 

evo ti slika da vidiš na što mislim..

 

1.jpg

Edited by killuminati
Link to comment
Share on other sites

kad otkopčaš sponice možeš torzionku okretat u selenima(bar kod mene), teže ide ali se može. To se upravo događa kad dižeš-spuštaš cijeli prednji kraj na stupnu dizalicu recimo, zato mi nije jasno kakvo napinjanje te muči zbog spuštenog auta jer su odnosi,dužine tih svih šipkica i amortizera u principu ostali isti tj. tvornički. Moj Focus ima isti princip, spušten je pa se niš čudno ne dešava

Edited by Medic
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...