tommy Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 (edited) Čitam razne članke, svi pričaju o nekim pravima kupaca, razumnim rokovima, zamjeni uređaja za ispravni, itd. Obje strane interpretiraju zakone i propise kako kome paše, pa me zanima da li postoji način kako u praksi ostvariti ta prava. Ukratko, mobitel je kupljen u HT-u 12/2015. Imam račun, garancija vrijedi još 3 tjedna. U ove 2 godine je bio 4(!) puta na servisu, Mobis. 1. zamijenjena matična ploča 2. zamijenjena matična ploča i baterija 3. zamijenjena matična ploča 4. dijagnoza: neispravna baterija. Mobitel stoji tamo u servisu, ne želim platiti 450 kn zamjenu baterije jer sigurno neće (trajno) riješiti problem, a mobitel će taman izaći iz garancije. Prije zadnjeg servisa sam HT-u slao prigovor i tražio ispravan uređaj temeljem Zakona o obveznim odnosima, čl. 410 st. 1, koji kaže: (1) Kupac koji je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku može po svom izboru: 1) zahtijevati od prodavatelja da nedostatak ukloni, 2) zahtijevati od prodavatelja da mu preda drugu stvar bez nedostatka, 3) zahtijevati sniženje cijene, 4) izjaviti da raskida ugovor. Odgovor je ukratko bio: 1. samo servis može izvršiti dijagnostiku 2. utvrđeno je da je servis zamjenom matične ploče izvršio zamjenu uređaja (?!) 3. da kupac, po istom Zakonu, ali čl. 423. može zahtijevati popravak u razumnom roku, a ako prodavatelj to ne učini, kupac može zahtijevati ispravan uređaj. 4. da se mogu žaliti Povjerenstvu za pritužbe u drugostupanjskom postupku. Da li je netko imao iskustva s tim, a da je na kraju uspio nešto konkretno riješiti? Jedino što želim je da mi daju drugi, ispravan mobitel jer je jako izgledno da ću, čim izađe garancija, ostati kraći za tih 450 kn za bateriju i relativno skupim utegom za papire, kako ameri kažu Edited November 21, 2017 by tommy Link to comment Share on other sites More sharing options...
BM0021 Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Znam da u Neutrinu poštuju! Ja sam mjenjao mob nakon par dana (14 dana je rok za to) jer mi se nije svidio, znači vratiš kažeš ne sviđa mi se i uzmeš drugi... Frendu nakon god i nešto crkao tablet kupljen tamo, nisu ga uspjeli popraviti u nekom određenom roku i vratili su mu lovu do zadnje lipe koliko je platio prije godinu i nešto! Tako da očito neka prava postoje samo se veliki igrači kao HT ne boje... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
master_og Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Ukratko da, može se, ali da i komplicirano je Garancija ti na ugrađeni dio teče 2 godine od zamjene, a ne otkad si kupio mob (naravno to naši operateri ne poštuju, ali ukoliko tjeraš svoja prava dobiješ zadovoljštinu), a i za ono vrijeme provedeno na popravku, za toliko se i produžuje garancija. Kod takvih stari je bitno ne pozivati se na garanciju/jamstvo nego na svoja prava potrošača na reklamaciju i materijalne nedostatke uređaja kada kao kupac imaš pravo izbora. Da ti je riknula sada matična ploča tada bi imao pravo na novi uređaj sukladno članku ZOO koji si gore naveo. Međutim, naši dragi operateri to odbijaju i ljudi se poklope po ušima jer ne žele se tužiti i povlačiti po sudu radi mobitela (izračunaj koliki je to broj ljudi koji tako postupe i dali se operateru to isplati - tu ti je odgovor) Nažalost, za bateriju ne možeš sada tražiti drugi uređaj jer je to dio koji nije "ajmo reći bitni dio moba" Zastupao sam kolegu baš protiv HT-a jer mu nisu htjeli dati drugi uređaj (blackbery se pregrijavao od prvog dana i htio je drugi uređaj), tužbom smo raskinuli ugovor, tražili povrat para za uređaj sa kamatama (pravomoćno) i plus sam još lupio naknadu štete radi povrede prava osobnosti (za taj dio su nas odbili pa sam se žalio pa ćemo vidjeti). Ovo smo radili jer njega je bolila ona stvar kako će tužba završiti, al smo išli tjerati pravdu i na kraju radi moba od par tisuća kuna, HT je platio 4 puta više. Meni se desilo isto prije par dana, Huawei p10 odjednom počeo pulsirati ekran i crte se na njemu pojavljivati. Nakon što sam im objasnio da ne želim garanciju, da želim drugi uređaj, odbili su mi ga dati. Tražio da lijepo sastave zahtjev za novi uređaj, cijelu bukvicu očitao u t-centru i predao im mobitel i napomenuo da idem u ured pisati tužbu jer da mi nije problem i neka samo pogledaju na koga je registriran broj uz koji je mob kupljen). Drugi dan je stigao poziv da su odobrili novi uređaj i da ga šalju poštom (čekam da stigne novi uređaj) do kraja tjedna ili pišem tužbu da su mi dužni isporučiti novi uređaj jer baš ne dam da oni imaju svoja pravila, a Zakon je drukčiji i s guštom se zajebavati da im nabijem troškove 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Master Je li mozes napisati razliku izmedju nedostatka i kvara ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
master_og Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Ista je stvar (ali jednostavnije zbog kvara uređaja on ima materijalni nedostatak( nema svojstva koja se od uređaja očekuju)), međutim, ti kao potrošač/kupac imaš pravo izabrati dali ćeš aktivirati jamstvo pa popravljati svoji uređaj, što je identično ako postoji materijalni nedostatak pa tražiš da prodavač otkloni nedostatak, ili ćeš se pozvati na svoje pravo da tražiš drugi uređaj Dakle, izbor je na kupcu šta će napraviti (ne na prodavaču, on nek aktivira garanciju prema proizvođaču šta se mene tiče, briga me), a naši trgovci uvijek pričaju o jamstvu i uređaj se mora popravljati i to je ono tlačenje slabijeg. Jednostavno ne moraš ići na jamstvo i gotovo, tvoje je pravo izbora koje ćeš svoje pravo iskoristiti Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy Posted November 21, 2017 Author Share Posted November 21, 2017 2 hours ago, master_og said: Ukratko da, može se, ali da i komplicirano je Garancija ti na ugrađeni dio teče 2 godine od zamjene, a ne otkad si kupio mob (naravno to naši operateri ne poštuju, ali ukoliko tjeraš svoja prava dobiješ zadovoljštinu), a i za ono vrijeme provedeno na popravku, za toliko se i produžuje garancija. Kod takvih stari je bitno ne pozivati se na garanciju/jamstvo nego na svoja prava potrošača na reklamaciju i materijalne nedostatke uređaja kada kao kupac imaš pravo izbora. Da ti je riknula sada matična ploča tada bi imao pravo na novi uređaj sukladno članku ZOO koji si gore naveo. Međutim, naši dragi operateri to odbijaju i ljudi se poklope po ušima jer ne žele se tužiti i povlačiti po sudu radi mobitela (izračunaj koliki je to broj ljudi koji tako postupe i dali se operateru to isplati - tu ti je odgovor) Nažalost, za bateriju ne možeš sada tražiti drugi uređaj jer je to dio koji nije "ajmo reći bitni dio moba" Zastupao sam kolegu baš protiv HT-a jer mu nisu htjeli dati drugi uređaj (blackbery se pregrijavao od prvog dana i htio je drugi uređaj), tužbom smo raskinuli ugovor, tražili povrat para za uređaj sa kamatama (pravomoćno) i plus sam još lupio naknadu štete radi povrede prava osobnosti (za taj dio su nas odbili pa sam se žalio pa ćemo vidjeti). Ovo smo radili jer njega je bolila ona stvar kako će tužba završiti, al smo išli tjerati pravdu i na kraju radi moba od par tisuća kuna, HT je platio 4 puta više. Meni se desilo isto prije par dana, Huawei p10 odjednom počeo pulsirati ekran i crte se na njemu pojavljivati. Nakon što sam im objasnio da ne želim garanciju, da želim drugi uređaj, odbili su mi ga dati. Tražio da lijepo sastave zahtjev za novi uređaj, cijelu bukvicu očitao u t-centru i predao im mobitel i napomenuo da idem u ured pisati tužbu jer da mi nije problem i neka samo pogledaju na koga je registriran broj uz koji je mob kupljen). Drugi dan je stigao poziv da su odobrili novi uređaj i da ga šalju poštom (čekam da stigne novi uređaj) do kraja tjedna ili pišem tužbu da su mi dužni isporučiti novi uređaj jer baš ne dam da oni imaju svoja pravila, a Zakon je drukčiji i s guštom se zajebavati da im nabijem troškove Hvala ti na objašnjenju. Što bi se onda dogodilo u nekoj varijanti da sad platim tu zamjenu baterije i time "omogućim servisu popravak", nakon nekog vremena garancija istekne, mobitel opet počne zezat i u servisu se ustanovi da je matična ploča neispravna? Znači, zakonski mi moraju onda ponovno zamijeniti jer na nju garancija još uvijek vrijedi (zadnji put mijenjana prije 3-4 mjeseca), ali će se pravit grbavi? Da li se i u toj varijanti mogu pozvati na svoje pravo na reklamaciju i tražiti drugi uređaj (s obzirom da su oni meni pismeno objasnili kako je servis zamijenio matičnu ploču, a time je uređaj zamijenjen) ili je bitno da se to odradi odmah kod prvog takvog kvara? 3 hours ago, BM0021 said: Znam da u Neutrinu poštuju! Ja sam mjenjao mob nakon par dana (14 dana je rok za to) jer mi se nije svidio, znači vratiš kažeš ne sviđa mi se i uzmeš drugi... Frendu nakon god i nešto crkao tablet kupljen tamo, nisu ga uspjeli popraviti u nekom određenom roku i vratili su mu lovu do zadnje lipe koliko je platio prije godinu i nešto! Tako da očito neka prava postoje samo se veliki igrači kao HT ne boje... Od njih sam uzeo 2 mobitela, sve 5 za sad.. ali odlično, dobro je za znati Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Nije ista stvar. Jer da je ista stvar, tada bi u slucaju bilo kakvog kvara na bilo cemu, ukljucujuci i kupljeno vozilo ili nesto trece u vrijednosti vise desetaka tisuca eura, mogao se pozivati na materijalni nedostatak te ocekivati povrat sredstava ili da ti se isporuci ista takva nova stvar. Samo sto je velika razlika u predmetima od nekoliko stotina eura i nekoliko (desetaka) tisuca eura. Odnosno, vecinom o tome ovisi hoce li se trgovac upustati u eventualne pravne bitke koje se svode na vjestacenja te sudsku praksu. Moj komentar je tu samo da se netko ne bi zaletio s idejom kako sigurno moze osigurati novi predmet bez obzira na sve, a na kraju zavrsi sa troskovima vjestacenja i sudskog procesa. @tommy ti si u svakom slucaju osiguran buduci da ti jamstvo na bitan dio, odnosno maticnu plocu, tece ponovo od datuma zamjene. Cuvaj si radni nalog servisa i orginalni racun/jamstvo kao dokaz. Ukoliko se u naknadnom roku ponovi kvar te isti bude uzrokovan neispravnoscu tog dijela (osim maticne ploce i baterije, prakticki imas jos samo lcd zaslon), morati ces dobiti popravak bez troska po tebe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy Posted November 21, 2017 Author Share Posted November 21, 2017 12 minutes ago, niknejm said: Nije ista stvar. Jer da je ista stvar, tada bi u slucaju bilo kakvog kvara na bilo cemu, ukljucujuci i kupljeno vozilo ili nesto trece u vrijednosti vise desetaka tisuca eura, mogao se pozivati na materijalni nedostatak te ocekivati povrat sredstava ili da ti se isporuci ista takva nova stvar. Samo sto je velika razlika u predmetima od nekoliko stotina eura i nekoliko (desetaka) tisuca eura. Odnosno, vecinom o tome ovisi hoce li se trgovac upustati u eventualne pravne bitke koje se svode na vjestacenja te sudsku praksu. Moj komentar je tu samo da se netko ne bi zaletio s idejom kako sigurno moze osigurati novi predmet bez obzira na sve, a na kraju zavrsi sa troskovima vjestacenja i sudskog procesa. @tommy ti si u svakom slucaju osiguran buduci da ti jamstvo na bitan dio, odnosno maticnu plocu, tece ponovo od datuma zamjene. Cuvaj si radni nalog servisa i orginalni racun/jamstvo kao dokaz. Ukoliko se u naknadnom roku ponovi kvar te isti bude uzrokovan neispravnoscu tog dijela (osim maticne ploce i baterije, prakticki imas jos samo lcd zaslon), morati ces dobiti popravak bez troska po tebe. Ok, hvala. Link to comment Share on other sites More sharing options...
master_og Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Ovdje govorimo o mobitelima i ne prolazi to općenito kako si ti mislio da se govori.Prvo moraš razlikovati običan odnos tamo nekog prodavatelja i ovdje gdje je slučaj trgovac kontra potrošač, što je sasvim različito, a tu i leži razlika o vremenu prelaza rizika, pojave nedostatka, obavijesti itd.Naime između mene i tebe da ti ja nesto prodajem možemo isključiti odgovornost za nedostatke (npr kupljeno viđeno kod kupoprodaje auta - tu ne dolazi u obzir opet npr skinuta kilometraza koja je skriveni nedostatak pa imas opet svoja prava), a ovdje kod operater, trgovina kontra kupac se radi o potrošačkom ugovoru i tu nema ugovornog isključenja odgovornosti jer bi to već svi ugradili u opće uvjete poslovanja i vraćamo se na ono o čemu pričamKad sam rekao kvar je isto sto i nedostatak, tu sam se referirao na ovu situaciju s mobitelima jer ako je kvar na mobu to manje više čini cijelu stvar neupotrebljivom (kad uzmes sta danas čini mob). Radiš na servisu pa ćeš tu biti stručniji, ali meni tipa kvar matične, lcd-a npr je bitan nedostatak i jednostavno hoću novi mob jer imam na to pravo. Ako uzmeš da ti se taj kvar desio u roku od 6 mjeseci od kupnje smatra se da je postojao i u trenutku kupnje. A inače tocno je zakonom propisano sto je materijalni nedostatak stvari.Poslano sa mog SM-G920F koristeći TapatalkTommyE sad, ako ti crkne ponovno matična imaš pravo na jamstvo da je poprave i od zadnjeg popravka teče ti ponovno pun rok jamstva koji si imao.Ako ti se ponovno desi kvar matične vjerojatno će to biti poslije isteka dvije godine jer tada prodavatelj vise ne odgovara za nedostatke predane stvari (moba) i tad si izgubio pravo na novu "stvar", ali ti je ostalo pravo na tu novu matičnu jer na nju imaš nove rokoveNaravno naš je mentalitet da se nitko radi moba od 2000 kn nece tužiti sljedece 3-4 godine i placati odvjetnika, pristojbe, vještačenja, nego će reci boli me k, mamu im lopovsku, kupit cu drugi da imam svoj mir i otuda snaga trgovcima i velikim masinerijama da ugnjetava ljude i tako se ponaša da ne priznaje nikakva prava potrošačaPoslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
tigar_87 Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 Također jedna bitna stvar, što redovito govore u AgramServisu i Mobis - jamstvo na baterije nije 2 godine neko je 6 mjeseci Tako je i na baterijama za laptope Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 21, 2017 Share Posted November 21, 2017 (edited) 1 hour ago, master_og said: Ovdje govorimo o mobitelima i ne prolazi to općenito kako si ti mislio da se govori. Clanak 401 ZOO se jednako odnosi na mobitele koliko i na stvari poput automobila. Siguran sam da imas nekoga (ili mozemo na forumu naci) tko je imao kvar na vozilu, gdje prema tvojem tumacenju ima pravo na novu stvar odnosno novo vozilo buduci da se pojavio nedostatak. Volio bih vidjeti slucaj u kojem ces od trgovca dobiti novo vozilo. Jednostavno govoreci, nedostatak je neposjedovanje oglasvanih svojstava. Bio to mobitel, auto ili nesto trece. Npr, trgovac oglasavca kako vozilo ima ABS, a zapravo ono to nema. Ili oglasavanje da mobitel ima Wifi, a zapravo nema. Kvar je nastanak neispravnosti nekog svojstva koje je predmet posjedovao. Npr, ABS sustav postoji i pokvari se. Ili wifi se pokvari. To nije nedostatak i samim time je zakonom propisano da je kvar potrebno otkloniti u propisanom roku ili ukoliko to nije moguce, stvar zamijeniti novom. No, u gore navedenim slucajevima, bitno je razlicit stav trgovca kad se radi o predmetu manje i vece vrijednosti. Edited November 21, 2017 by niknejm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boky Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Jednostavno govoreci, nedostatak je neposjedovanje oglasvanih svojstava. Bio to mobitel, auto ili nesto trece. Npr, trgovac oglasavca kako vozilo ima ABS, a zapravo ono to nema. Ili oglasavanje da mobitel ima Wifi, a zapravo nema. Kvar je nastanak neispravnosti nekog svojstva koje je predmet posjedovao. Npr, ABS sustav postoji i pokvari se. Ili wifi se pokvari. To nije nedostatak i samim time je zakonom propisano da je kvar potrebno otkloniti u propisanom roku ili ukoliko to nije moguce, stvar zamijeniti novom.Sry, al si promasio opce sve. Postoji odgovornost za materijalne nedostatke, pravne nedostatke i jamstvo, kao i odgovornost za neispravan proizvod.To su sve razliciti pravni termini i daju drugacija prava kupcu. Zakon ne radi razliku izmedu nedostatka i kvara, a pogotovo ne na nacin na koji ti gore opisujes. Kvar uopce ni nije zakonski termin. Kolega Master je u pravu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Super. Onda stavite reklamu kako osiguravate svojim klijentima, koji prijave nastanak nedostatka na vozllu, izdavanje novog vozila od trgovca. Obogatiti cete se na tome. Meni pravo nije struka te govorim laicki. No praksa je drukcija i da postoji nacin osiguravanja novog predmeta u slucaju neispravnosti, onda se sigurno trgovac ne bi zafrkavao s neispravnim procedurama. Pogotovo ne onaj koji je ujedno i davatelj usluge, a iza sebe ima proizvodjaca. Primjer je Srbija sa svojim zakonima gdje kupac ima puno veca prava (zamjena proizvoda unutar 6 mjeseci od kupnje ili zamjena ukoliko je neispravan 2 puta unutar 24 mjeseca) te trgovci (konkretno mobilni operatari) posluju u skladu s time. Cini se super za kupca, dok zapravo ne shvatis da takav zakon za posljedicu ima i vecu cijenu proizvoda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lajsna Posted November 22, 2017 Share Posted November 22, 2017 Ponovna pritužba na isto, koja se proslijeduje na dugostupanjsko rijesavanje, zna biti pozitivno realizirano, često! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now