Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Mislim da nema veze za kardan budući da se vjerojatno radi o staroj G klasi..

Vjerojatno paše; u 99% slučajeva je tako na starijim mercedesovim agregatima.. A i ako ima razlike, stavi ploču koja paše.

Jedino ne znam kako će ovaj jadnik od 113 ks reagirati na 5 brzinski automatik jer bi njemu i 3 brzinski bio više nego dovoljan..

Edited by Stepp
Posted
Mislim da nema veze za kardan budući da se vjerojatno radi o staroj G klasi..

Vjerojatno paše; u 99% slučajeva je tako na starijim mercedesovim agregatima.. A i ako ima razlike, stavi ploču koja paše.

Jedino ne znam kako će ovaj jadnik od 113 ks reagirati na 5 brzinski automatik jer bi njemu i 3 brzinski bio više nego dovoljan..

hmmmm, G klasa?

Boro priča o S klasi (w140) i e klasi (w124)

Posted

ali to je sve u Gklasi...:D

ma nije meni do pet brzina vec to getribe koja ne trza...:D

meni je kardan do reduktora i to brijem da pase

Posted (edited)

Da. U G klasi je motor 300D iz W124.. Na tom motoru je automatski mjenjač sa 3 (ili 4, ne znam) brzine i pretpostavljam da želi staviti "brži" mjenjač.. Isto kao što sam i ja mislio za jeep, ali sam odustao od tog plana jer se ne isplati..

Ovo gore mi se čini kao dobra ideja samo ako je stari mjenjač na izdisaju i potreban mu je novi(ji), a dobiva povoljno 5 brzinski.. Taj 300D najbolje radi na ručni mjenjač ili 3 brzinski automatik -- W124 treba dosta vremena da ubrza s tim motorom, a gdje je još automatska promjena u 5 stupnjeva na 113 ks.. mislim da bi motor bio pogubljen u tom setupu.. S druge strane, da je motor turbodiesel, super..

Zapravo, volio bih da netko stručan kaže svoje mišljenje, ovo moje je isključivo laički rečeno..

EDIT: Kasno napisah

2 boro: Što se trzaja tiče - jesi li promijenio ulje u getribi zajedno sa filterima...? Isključivo uljem koje mercedes propisuje...?

S druge strane, svaki mora malo trznuti; imaš terenac - povučeš jednu polugu, ona povuče drugu, treću, čuješ "KLANG" i znaš da se nešto pokrenulo i da radi.. Kad ne trza, znači da ne valja... :D

Edited by Stepp
Posted

na motoru je 4-brzinski automatic koji je ostao bez ulja na autoputu jednom.....:)

od tada radi ali trza i ponekad se "zagusi"

e sad....

jedan moj prijatelj je razbio tuđu S350TD i sad je prodaje a na autu je 4-5-brzinski automatski mjenjac( sad sam zvao pacijenta i nema pojma koji je mjenjac gore:D )

nema veze uglavnom.....meni nije ni bitno da li je 4 ili 5 samo da vise ne steka.....

a stavljati manualni mi se neda.......pedala,cilindar,rezi konzolu oko rucice mjenjaca....nemam volje za to mada bi to ponekad i htio.....

e sad mene zanima da li ta getriba od w140 pase na w124....ako pase da znam dogovarat i skidat....

Posted (edited)

2 boro: Što se trzaja tiče - jesi li promijenio ulje u getribi zajedno sa filterima...? Isključivo uljem koje mercedes propisuje...?

S druge strane, svaki mora malo trznuti; imaš terenac - povučeš jednu polugu, ona povuče drugu, treću, čuješ "KLANG" i znaš da se nešto pokrenulo i da radi.. Kad ne trza, znači da ne valja... :D

znam di si to pokupio :) sad bi se Hamster uključio u razgovor i nadodao - a šta ovi novi jeepovi? pritisneš prekidač za 4x4 i jedino kaj se desi je zasvijetli žaruljica na prekidaču i to je sve :)

nego, nisam znao da se radi o G klasi :) pardon....

i da, još ću malo offtopicarit - ne razumjem se tolko u automatike pa zato da pitam - zašto bolje radi taj 300d s 3(ili4) brzine nego s 5?

logički, s 5 brzina omjer između brzina je manji nego kod 3 brzine pa bi bolje trebal ubrzavati auto..... ili?

EDIT: s klasa s350td w140 je imala 4 brzine automatik.....

Edited by SvenDaMan
Posted (edited)

^ e to je i mene zbunjivalo; i mislio sam da je imala 4 brzine, zato ne znam otkud 5 brzinski u cijeloj priči..

U 3. brzini na 3brz.automatiku je ionako izlaz 1:1 kao i u 5 na petbrzinskom. Samo će prije nabrati okretaje do te krajnje na manjem mjenjaču. Sad ovisi za što ti treba terenac; ako je za cruising, ok, veći mjenjač, slab motor, išaltavanje brzina u cestovnom režimu -- dobiti ćeš neke prednosti po pitanju udobnosti i eventualno krajnje brzine (što smatram da uopće nije bitno kad je SWB cabriolet G-wagen sa 300D motorom od 112-113 ks u pitanju...) Ali ako kreneš na teren gdje je potreban moment, biti će zagušen. I izgubi se cijeli pojam terenca kao takvoga.. I dalje možeš birati prijenos preko L/1, 2, 3 ili reduktora, ali ne znam koliko je to sve zajedno sretna kombinacija. Da se radi o.. recimo.. 4.0L .. 5.0L.. 5.4L 469 (da ne pretjerujem), veći mjenjač bi značio puuno više..

U svakom slučaju, na tvome mjestu, ostao bih pri 3 ili 4 brzinskom.. IMO naravno

BTW

znam di si to pokupio :) sad bi se Hamster uključio u razgovor i nadodao - a šta ovi novi jeepovi? pritisneš prekidač za 4x4 i jedino kaj se desi je zasvijetli žaruljica na prekidaču i to je sve

Ne samo hamster, vjeruj -- svi vlasnici starijih terenaca tako misle. Posebno oni koji se time konstantno bave. Kad ti na terenu pukne poluosovina, znaš da ćeš uzeti kladu, zavezati je bragama za šasiju i ona će držati kotač na mjestu. KAsnije pajserom izravnati neravnine i to je to.. Na novima i kad to napraviš, po_ebao bi elektroniku, izgubio garanciju i spalio plastiku..

Edited by Stepp
Posted

mislim da je od G klase getriba sasvim drugacija od ovih ostalih, cak i od 4 motiona , jer je posebna platforma, motori pasu , al ovo od motora na dalje je drugacije .

mogu ti pogledat u WIS al ne vjerujem da pase , jer mercedesi s stražnjim pogonom imaju getribe u komadu , nisu modularne, ono da skines transfer box i usarafis ga umjesto izlaznog dijela getribe

Posted

mislim da je od G klase getriba sasvim drugacija od ovih ostalih, cak i od 4 motiona , jer je posebna platforma, motori pasu , al ovo od motora na dalje je drugacije .

mogu ti pogledat u WIS al ne vjerujem da pase getriba od w140 il w124 na g klasu , jer mercedesi s stražnjim pogonom imaju getribe u komadu , nisu modularne, ono da skines transfer box i usarafis ga umjesto izlaznog dijela getribe

Posted

admini/moderatori, dajte obrisite 12. post , zahebo sam , fala.

Ne znam baš to.. Ako paše na naknadno ugrađeni 300D motor, (uz eventualno pripasavanje) nebi trebalo biti problema..

krivo si me shvatio, nije pitanje spoja motor-getriba, nego od getribe na dalje, getribe nisu iste. a tesko je pripasavat takve stvari jer su motori i getribe teske(masivno,glomazno, veliki momenti i snage)

ako mu getriba šteka jednostavnije mu je popravit tu njegovu getribu ili nac istu takvu pa zamjenit, makar je i to muka od posla, getriba ima 70 ak kila.

Posted

g klasa ima istu getribu jer njemu pogoni idu iz reduktora a ne iz getribe.....

znaci kardan ide u reduktor i iz reduktora ide jedan u prednji diff a jedan u zadnji....

Posted

Sta mislite kad bi ovaj topic stavili sticky i jos ga nazvali ''da li pase-od/na'' i da unejga trpamo sva moguca pitanj o brikanju i pripasivanju dijelova ?

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...