Stile Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Čitao sam da se xenon svjetla ne smiju paliti drugi puta nakon što pregore jer može doći do izboja struje: "U slučaju da vam je pregorjela žarulja i nije se upalila obavezno ugasite svijetla i NIKAKO NE PALITI PONOVO! Naime, starter je dao 25.000volti na žarulju. Iskra je preskočila, a žarulja se nije upalila. Pri sljedečem paljenju iskra više NEĆE preskočiti i struja čeka u kondenzatoru. Prilikom vađenja takve žarulje, gotovo sigurno je da ce ta struja preskočiti na masu auta i uništiti vam svu elektronsku opremu ili u najgorem slučaju na vas i ubiti vas!!!" Zanima me vaše stručno mišljenje da znam u slučaju da mi rikne neka od žarulja. Thanks.
popsi Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 kupis drugu i zamijenis i opet imas svjetla obicno se mijenjaju u paru jer tako i riknu jedna pa ubrzo druga!!
Ivsa Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 frendu na e46 umro xenon, stali da vidimo sta je... on par puta probao upalitgi i ugasiti svijetla.... i samo mu se auto ugasio :-) sprzio ecu.... 1000+ eurica oslu u vjetar.
drahic Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Meni kad je na astri riknuo xenon,najnormalnije sam se vozio nekih 4-5 dana dok nisam kupio duge zarulje. Palio-gasio svijetla. E sad- opel ima onaj can bus,mozda to nesto znaci,neznam. Jer npr-ako stavim ledice koje imaju manje od ili vise od 5w (nisam siguran) automatski ih gasi.
Goertosing Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 frendu na e46 umro xenon, stali da vidimo sta je... on par puta probao upalitgi i ugasiti svijetla.... i samo mu se auto ugasio :-) sprzio ecu.... 1000+ eurica oslu u vjetar. To mi je malo cudno s obzirom da ECU ima svoj osigurac koji bi trebao pregoriti u takvom slucaju.
PUGI Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Zovi Jensa,on ti to rijesi bez frke ja ne mozgam neg odem tam;)
InSaNe Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Pomislio bi covjek da su uz danasnji napredak tehnike i ljudske gluposti ugradili nekakav fail safe.
Kiki B Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 X5 2005. godina, riknuo xenon. Čovjek se vozi sa jednim xenonom dva mjeseca, sve dok ne kupi novu žarulju i zamijeni pregorenu!
Ivsa Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 To mi je malo cudno s obzirom da ECU ima svoj osigurac koji bi trebao pregoriti u takvom slucaju. Navodno e46 FL iz 2001. g. nije imao neku zastiti i to se moglo dogoditi na njemu!
Tihi Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Problem je da ste vi na e46 palili gaslili u jako kratkim intervalima xenon. Dok se to radi, onda se kondenzator stalno puni strujom i iskra mora negdje preskociti. Al, ako ti normalno upalis svjetla, i gasis ih za najranije za 5min, pa opet palis za 5min najranije, nikakvih problema nema. Kondenzator daje samo spicu napona kod paljenja. Ne puni se on stalno.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now