CooleR Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Imam problem sa Yetijem pa ako moze mala pomoc forumskih znalaca. Prije 5 dana, odlucim napravit krug sa autom i nakon nekih 10 km, upali se check engine lampica. Nista, stanem ponovno paljenje - blica lampica grijaca i check engine konstantno svijeti - auto se vrti do 2500 okretaja i gotovo stoji na mjestu. Odem doma, ohladi se i nekoliko slijedecih paljenja sve OK. Od sutra ujutro - nikako vise upalit auto bez tog problema. Stalno svijetli jedna i blica druga. Odem kod lokalnog mehanicara, dijagnostika u delphiu (nema VCDS i ostali VW software) i pokazuje neku gresku P030400 EGR On tvrdi da je ostao zacepljen EGR ventil (tj. da auto ima elektronski EGR i da je on blokiran). Kaze da je sam popravak prilicno skup i da ima "previse" posla dok se sve to skine (jer je auto 4X4) i zamjeni. IMa li netko slicnih iskustava na 2.0 TDI CR motoru? Koliko stvarno kosta taj popravak i kako to "najbezbolnije" obavit? Ima netko na forumu tko je to vec radio? Ukoliko bih skinuto DPF i stavio drugu mapu jel postoji sansa da se izbjegne ovaj problem? (ja sam nekako laicki zamislio da su EGR i DPF povezani... nesto mi tako "zvoni" u glavi) Lud sam pomalo bez auta. Hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
zivac Posted July 28, 2014 Share Posted July 28, 2014 Ako je egr ostao otvoren treba ga prvo ocistiti da se zatvori, jer ako ga ugasis u novoj mapi i dalje ce gurati plinove u usis jer je otvoren. A posto si napisao da bi micao dpf cak ce mu biti lakse doc do egr-a, jedino ako se njemu to neda raditi pa je zato "skup popravak" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petar001 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Isti slucaj imam na passatu 2012 1.6tdi blemotion Check engine i lampica grijaca Preko vcds javlja egr valve malfunction I kad gledam parametre EGR nece ga zatvorit do kraja a ni otvorit kad treba Popravak kod nas je skup da jer sam egr u kompletu sa el klapn i hladnjakom je oko 5 soma kn Zamjenski je oko 2500kn Dok u njemackoj mozes za 2500 dobit to sve komplet orginal Sad koji dan budemo probali skinut egr i ocistit da vidimo dali ce bit bolje Ako ne ide sve novo btw auto ima 85 000 tisuca Link to comment Share on other sites More sharing options...
zivac Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 zadnji put kada sam zvao zubaka novi je bio 3200 i cak su ih imal 4 komada na stanju, e da navodno je interval za ciscenje egr 30 000 km Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Skoda ima 106 000 km - kod mene je godinu dana (11 mj.) - napravljeno 16 000 km - evo ovo je prvi problem. Koliko je stvarno posla za skinut i ocistit EGR? S obzirom o kojim ciframa se prica razmisljam o svemu - kad se vec sve raskopa ocistit EGR, skinut odmah DPF i drugu mapu stavit. Petre javi kako si najbezbolnije nabavio EGR (ako ti bude potreban novi). Link to comment Share on other sites More sharing options...
grga22 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Kad skineš onu plastiku s motora, trebao bi vidjet EGR u kompletu s klapnom za gašenje odma kraj mjerača ulja, na samoj grani. Odozdo dolazi tlačno crijevo od turba. Nema tu previše mudrosti za skinut i očistit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Hvala grga, al ja ga nisam jucer nikako skuzio na skodi. Takav je bio na 1.9 tdi i taj kuzim. Ovaj kaze da je na skodi [2.0] neki elektricni - jel moze netko potvrdit ovo? I da je smjesten negdje kraj DPF-a? (ajmo rec, iza motra) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petar001 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Tak je iza je i ovak izgleda komplet sve Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Nesto sam pronasao na briskoda.net i za slicnu temu englez je odgovorio ovako: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maredo Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 A jesu ga usrali... Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Ajde ovi VW strucnjaci - pomozite da ovo sto bezbolnije rijesim. Znam da ima ekipe kojima je 2.0 tdi u malom prstu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
grga22 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Hvala grga, al ja ga nisam jucer nikako skuzio na skodi. Takav je bio na 1.9 tdi i taj kuzim. Ovaj kaze da je na skodi [2.0] neki elektricni - jel moze netko potvrdit ovo? I da je smjesten negdje kraj DPF-a? (ajmo rec, iza motra) Istina, sad i ja vidim. Ovo što je Petar stavio je EGR ventil sa hladnjakom, nalazi se na drugom kraju cijevi "EGR Cooler Pipe" br 2 na slici kaj sam stavio. Tak da ga ni ne možeš vidjeti. Našarafljen je na bolok malo iznad kartera sa zadnju strane motora. Možda ti pomogne: http://workshop-manuals.com/skoda/yeti/power_unit/2.0/81;_103;_125_kw_tdi_cr_engine_(2nd_generation)/exhaust_system/exhaust_gas_recirculation_system/removing_and_installing_radiator_for_exhaust_gas_recirculation_with_exhaust_gas_recirculation_valven18/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petar001 Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Passat je pol dana teran posteno i evo danas obriso gresku i na dijagnostici pokazuje da dobro radi Sad cemo vidjet kolko dugo ako bude srao ide dolje Link to comment Share on other sites More sharing options...
fokusicar Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Počistiti EGR, i nakon toga ugasiti ga u softwareu tj zatvoriti. DPF se ne treba dirati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Ne mogu ja Yeti-a tjerat kad se vrti do 2500 i tad jedva vuce... E da, al s obzirom da je elektronski ERG - moze bit u pitanju jel uopce sam po sebi ispravan - strah me dat nekom da sve rastavi - vrati nazad i onda opet vidit istu gresku. Inace bi ja rado njega softverski zatvorio i odmah drugu mapu stavio. (ubit dvije muhe - jednim udarcem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zivac Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Kad se skine i ocisti, nema veze jel je ispravna elektronika jer bi ga ugasio i vise nebi bio u funkciji Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Aha, sad mi je jasnije. Znaci, nista od novih dijelova ne bi niti bilo potrebno za popravak? (osim softvera) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 tako je. a ako je nekaj sjebano jednostavno se blindiraju obadvije cijevi koje dolaze u njega. mozda ti ej lakse na grani blindirat pa moze bit otvoren koliko mu volja Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Sad kad malo detaljnije znam sto je potrebno ciniti,ima netko ideju koliko ce me cijela ta "igra" kostat? Slobodno, da znam sto me ceka. Moze i PM ako netko ima iskustva i volje da mi popravi taj kvar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zivac Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Skidanje i ciscenje oko 800 kuna, a za ovaj dio sa mapom nebi znao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luky Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Ja imam problem sa ovom klapnom ma usisu Otiaao je motoric kojo je otvara valjda jer ae cuje kao da ptvara zatvara al ae istvari muco ja sam iskopcao jack i sad je klapna uvijek otvprena i svijetli checj engine sto napravit da bude ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lovrek Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Nova oko 2500kn u ovlastenom ak se dobro sjecam... Ja mjenjao na cca 60k km Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beli Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Luky: pa rekao sam ti.. Kupi novu.. Ti imas posebno egr ventil a posebno klapnu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CooleR Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 A na ovom mom je sve spojeno zajedno? Makar mi se cini prema slici sto je petar stavio al nikad nisam vidio pa pitam detaljnije. Izgleda da cu morat EGR skidat i ocistit i onda ga zatvorit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luky Posted July 29, 2014 Share Posted July 29, 2014 Luky: pa rekao sam ti.. Kupi novu.. Ti imas posebno egr ventil a posebno klapnu.. Moram ti probat kataloski nac da vidis.. Lovrek: i stari je mjenjao jednom, na nekih 100+.. Tako je i on negje platio.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now