maticCRO Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 evo danas otisao provjerit koliko su mi napumpane/ ispumpane gume na A5, imao sam osjecaj da su malo ispustile al mozda subjektivan dojam, i odem na benzu OMV prek puta Antunovica na Zagrebackoj Aveniji (Precko), i tamo ima onaj digitalni stroj za zrak.. I na sve 4 gume mi je bio tlak 1,6 , ja sam ih sad napumpao na 1,8.. E sad, nigdje u autu nisam nasao da pise koliki treba tlak bit na tim gumama, ni na poklopcu goriva, ni u knjizi uz auto kaj imam, di bi to mogao nac? Jel ima netko neki izvor di bi mogao saznat koliki tlak je optimalan? Gume su Bridgestone Potenza 050.. Sad na 1,8 mi je tvrdji auto neg kaj je bio al ne pretjerano.. Mislio sam da bi trebao pumpat do barem 2 al nisam htio dok ne provjerim malo hehe...
Bagi Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 (edited) ispod 2.2 ništa (a ako si pun ili često putuje 2-3 ljudi onda 2.4) inače, pumpaš hladne gume, znači kad si tek krenuo, ne nakon vožnje (mislim da je upitan svaki drugi manometar na benzinskoj, skoči na Vrbane do STP-a pa ćemo provjeriti ili kod boljeg vulkanizera) Edited April 21, 2009 by Bagi
megane Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 ja svoje 225/40 18 pumpam na 2.6 all around, tak da 2.2 kaj nije to premalo?
Rudy Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Mislim da bi morao imati bar 2,4 bara,npr na 235/40R18 se pumpa na 2,4 a auto je težak 1430kg.
maticCRO Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 meni nis nije jasno, jel moguce da taj aparat na OMV nes krivo pokazuje??jer meni sad do danas na 1,6 tlaku gume nisu bile ispumpane, sad na 1,8 su tvrde dosta, a brijem da bi pukle na 2+ haha..salim se, ali i meni je cudno bilo da tak mal tlak imam trenutno..nis, morat cu do neke druge benze provjerit na old school stroju hehe
Bagi Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 tko zna kad su baždarili manometar, kod nas je obavezno svaka 3 mj...zar ti ne piše u Betriebsanleitung-u, ili na poklopcu goriva možda?
maticCRO Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 evo sad sam bio na dvije benze jos, svugdje pokazuje 1,8 sad kak sam jucer napumpo,znaci nie problem u manometrima..uglavnom nasao sam u Betriebsanleitungu kak Bagi kaze, na vozackim vratima je naljepnica sa tlakovima skrivena kao da je PIN kreditne kartice lol.. Prednje 2,6 bara, zadnje 2,2 bara, a ako je 4 ljudi u autu onda 2,8 sve 4 gume..jesam smotan , znaci vozio sam se tko zna koliko na ovak "ispumpanim" gumama, iako nisam po nicem kuzio da je tak mal tlak.. Anyway thnx svima
Dinac Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 meni su u Lasicu 245/40/17 napumpali na 2,7bara isto kao i prednje 225/45/17, odem na autoput na more i auto ide na sve strane , nikak ga uhvatiti da ide ravno, ko pijan sa vozio ... spustio sam ih na 2,2 i zadnje nesto malo vise, sve sad OK
-Wolverine- Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 možda pomogne http://www.dryden.hr/hr/ah_dijelovi/catalog/korisne_informacije/info_4.aspx
Pavo Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 205/40 17 minimum na 2.5 bara a felga mi je još 7,5J tako da je ova 205 malo razvučena preko felge.
Brklja Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 Ja svoje pumpam naprijed 2,7 (225/35/18) i iza 2,9 (255/35/18). Sve ispod mi je premalo. A zadnji kraj malo više pumpam radi plina i poveče bass kutije, te rwda
maticCRO Posted April 21, 2009 Author Posted April 21, 2009 ovaj topic bi se mogao preimenovat u "tlakovi guma" posto se vas nekoliko izjasnilo sa razlicitim dimenzijama itd, i premjestit u korisne informacije pa nekom ubuduce pomogne maybe hehe
Dominik Posted April 21, 2009 Posted April 21, 2009 za grad "prepumpana" guma na hladno se i ne osjeti, jer je stalno hladna, dok na brzoj voznji autoputa se to drasticno osjeti kak se prepumpa i doslovno kak Dinkec kaze, auto vozi ko pijanac .. :lol::lol: pa i na to treba obratiti paznju
toc Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 prednje 2.0 zadnje 1.9 195/50/15 auto 1100 kila to mi je najbolja varijanta drzi najbolje auto, fwd, manji tlak nema smisla, a kod veceg tlaka ili bijezi guzica ili se vere na nos. mt47000 je
maticCRO Posted April 22, 2009 Author Posted April 22, 2009 prednje 2.0 zadnje 1.9 195/50/15 auto 1100 kila to mi je najbolja varijanta drzi najbolje auto, fwd, manji tlak nema smisla, a kod veceg tlaka ili bijezi guzica ili se vere na nos. mt47000 je Ja vec mislio napisat- 195 R15 gume i 1100kg Touareg?? Al onda vidim dolje ovo mt4700 hehe..
Sunstorm Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Ja svoje pumpam na 2.6 prednje i zadnje... 225/55 r17...
Pale Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 2 matic- provjeri si bocne strane gume - posebno unutarnje- dali su izderane, ja sam tako davno davno popusio skoro 4 nove gume, mada mislim da tvoje gume imaju dovoljno jaku bocnicu
speljac Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 225/45/17 dušikom na 2.6. Ja sam svaki dan na obilaznici
maticCRO Posted April 22, 2009 Author Posted April 22, 2009 2 Pale- budem danas, tek sam ustao hvala na savjetu.. 2 Speljac- di se moze napunit dusikom gume ak nie tajna, i koje su prednosti?
Touche Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 za grad "prepumpana" guma na hladno se i ne osjeti, jer je stalno hladna, dok na brzoj voznji autoputa se to drasticno osjeti kak se prepumpa i doslovno kak Dinkec kaze, auto vozi ko pijanac .. :lol::lol: pa i na to treba obratiti paznju Zasto na svakom autu pise da se pri brzoj voznji autoputom jos vise digne tlak u gumama (da je jos vise treba napumpat)?
speljac Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Većina vulkanizera ti to nudi i naplaćuje oko 15 kn po gumi.Dok je u Slo to besplatno. Imaš kod Bračuna, Molydon, Dryden itd.. Evo jedan c/p: Prednosti punjenja gume dusikom su dakle u slijedecem: a) nema kisika, pa nema nagrizanja/oksidacije unutrasnjosti gume b) dusik je inertan plin, pa nema ni oksidacije felge c) nema vlage, pa nema povecane oksidacije felge i nema nejednolike/povecanje osjetljivosti temperatura/tlak Iz ove tri glavne prednosti slijede i izvedene: a) povecano trajanje gume za 20-30% b) manja promjena tlaka ovisno o opterecenju/temperaturi, dakle veca uniformnije nalijeganje gazne povrsine i veca sigurnost u voznji c) rjeđa/nepotrebna kontrola tlaka, naravno, uz ispravan ventil i kvalitetan (metalni) cep. Neki će ti reć da to nema efekta ali ja obavezno stavljam u sve svoje gume dušik..Ako zbog ničeg drugog, onda definitivno zbog rjeđe kontole tlaka. To je provjereno, dok se zrakom punjene gume svako malo ispumpavaju..
speljac Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 A evo i objašnjenje Gume punjene zrakom imaju dva nedostatka: 1. Zrak sadrzi kisik (21%) koji potice oksidaciju unutrasnje stijenke gume te je na taj nacin trosi i pretvara gumu u plastiku, tocnije, otvrdnjuje je. To progradira od unutrasnjosti prema vani, dok ne dodje do vanjske strijenke, ili vrlo blizu, kada guma eksplodira od nemogucnosti da se suprotstavi pretlaku. Proizvodjaci guma se sluze raznim trikovima da uspore tu oksidaciju, sto zastitnim slojem, sto inhibitorima oksidacije, no uspijevaju samo malo usporiti neminovan proces. 2. Zrak sadrzi vodu, tj vlagu, koja je sadrzana u kompresorima koji ne odvlazuju komprimirani zrak. Ta vlaga, zajedno s kisikom, potice oksidaciju felge, buduci vecina danasnjih autiju ima tubeless gume, dakle nema zracnive koja bi to sprijecila. Dodatni problem kod alu-felgi je stvaranje aluminij-oksida (Al2O3) koji se formira u vidu sitne prasine na felgi. Tijekom pumpanja/provjere tlaka na benzinskoj, mala kolicina zraka koja izadje iz gume tijekom aktivacije mjeraca tlaka uzrokuje turbulenciju u gumi koja podigne tu prasinu i jedan mali dio izadje u mjerac tlaka. Ta ista prasina se zatim tijekom pumpanja vraca nazad i nakon pumpanja moze ostati izmedju ventila i dosjeda ventila gume. To je uzrok laganom otpustanju zraka tijekom voznje i zato se mora cesce dopumpavati. Nacin da se to sprijeci je ugradnja metalnog cepa sa gumenom brtvom koji to moze sprijeciti. Pored toga, vlaga mijenja plinsku karakteristiku ekspanzije/kompresije zraka i to tako da je cini nejednolikom, tj. nelinearnom, tako da povecanje temperature za 5-10 stupnjeva uzrokuje razlicito povecanje tlaka ovisno o sadrzaju vlage u zraku koji je u gumi.
Dominik Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Zasto na svakom autu pise da se pri brzoj voznji autoputom jos vise digne tlak u gumama (da je jos vise treba napumpat)? ne znam, al znam kak se voziti na 3 bara vruce gume po autoputu, ne pozelio nikom
GoranE46 Posted April 22, 2009 Posted April 22, 2009 Zasto pumpate gume prema dimenzijama gume? imate kako se pumpa koja dimenzija guma, na pojedinom autu... sve piše....
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now