Jump to content

Ugradnja dvostrukih kočnica...štos glavnim cilindrom???

Recommended Posts

dal je to srednji disk na sredini il nije? ak nije onda ne bu dobro. ili možda ima još jean s druge strane getribe, ukupno 4?

Ukupno 4 diska, na getribi su točno u simetriji isto kao i na kotačima, ne vidim razloga za nejednake sile kočenja.

Ovo sa slika je jedan čovjek složio i radi ne dobro nego savršeno.

Zašto ne veće diskove i slične gluposti??? Auto mora biti maximalno stock izvana i kočnice moraju stati po 14" a k tome, sve ovo za napravit imam doma i ne košta me apsolutno ništa i k tome mislim da će dati puno bolji rezultat od raznih kineskih kitova ili pak ugradnje ogromnih i teških kliješta i diskova u kotače... k tome volim imati ono što nitko nema:drink::dance3vs1:

Edited by Boxer

Dobro, samo ćeš ubijati poluosovine, homokinetičke, glavčine i sve ostale spojeve između diskova. Jer motor ako je neki opasniji turbo može napraviti veliko opterećenje, ali zdrav razum mi nalaže da na prednjim kotačima na dobrom asfaltu kad sažvače gumu može napraviti enormnu špicu momenta na taj spoj...

Eto to je samo moje razmišljanje... :)

Auto se radio tvornički i s diskovima unutra i s diskovima vani i zglobovi i poluosovine to podnose bez problema, tako su konstruirane. Zašto ne to spojiti??? Ne vidim problema osim da zglobovi i poluosovine trebaju biti ispravni:thumbsup: Mene samo pati koliko veći cilindar staviti ostalo mi je sve jasno i poznato...

Motor neće biti trubo, bit će atmosfera s nekih 170 konja, možda više, možda manje.Težina auta je oko 800 i koju kilu....

I zaključci?

1. 14'' je premalo za početak i veće kočnice ti neće pomoći...

2. povećanje sile kočenja na prednjim kotačima će poremetiti balans kočenja i dobiti ćeš front brake biased car...

To sam ja zaključio. Meshin ajde sad reci, što si time htio reći... :)

Aha .. to je Alfasud, FWD :D .. popio kavu, tek sad, mislio sam da se radi o straznjem kraju auta, 75-ici i RWD-u :sweatdrop:

Sa 4 diska i 4 celjusti samo rijesavas puno pregrijavanje kocenja.. i mozda mrvicu bolje doziranje i odaziv na papucicu :) To je prednost.

A mane da si povecao masu pokretnih djelova.. i moguce da ce balansiranje kocione sile izmedju tih 4 celjusti biti veci bijaaach.

IMO overkil... ali ideja je ku*** bez ralizacije. Boxer, aj slozi nabrzaka pa da vidimo kako dejstvuje ;)

I remember kids :D .. ako mozes zablokirati kotace, kociona sila je dostatna za ta kola. Ostalo su samo problemi pregrijavanja, balansa, doziranja i osjecaja na papucici :)

Pa recimo da auto ima tvorničke kočnice za 90 ks i to je to. Pojačavam snagu za dvostruko i mislim da mi 239mm diskovi ventilirani kakvi su se montirali na 33 koja mi je kompatibilna neće puno pomoći i idem na varijantu dvostrukih diskova. S obzirom da će drugi diskovi biti na mjenjaču mislim da povećanja mase pokretanih dijelova nema i tu je gubitak i opterećenje nikakvo.

Ideja je tu, čim se limarija dovrši idem kompletirat, zasad nemogu nigdje, šasija nije još gotova... Sve si mislim staviti veći glavni kočioni od neke AR 75 i to bi trebalo biti dosta....

Kako nema povećanja mase pokretnih dijelova? Jel se vrte dodatni diskovi? Vrte se... Znači povećao si inertnu, pokretnu masu...

Nisi povečao masu ovješenih dijelova auta a to je nešto drugo...

Ja mislim da ti i ti 239mm mogu bez beda zablokirati te kotačiće... Problem će se pojaviti kod dužeg kočenja..

2meshin: Ja ne mogu zablokirati kotače, jer imam ABS :P

Pa recimo da auto ima tvorničke kočnice za 90 ks i to je to. Pojačavam snagu za dvostruko i mislim da mi 239mm diskovi ventilirani kakvi su se montirali na 33 koja mi je kompatibilna neće puno pomoći i idem na varijantu dvostrukih diskova. S obzirom da će drugi diskovi biti na mjenjaču mislim da povećanja mase pokretanih dijelova nema i tu je gubitak i opterećenje nikakvo.

Koju kilazu ocekujes od auta da 240mm diskovi i celjusti nece pomoci? :)

Konji su takooo manje bitni za kocnice (ako gledamo "obicne" aute) ;)

Povecao si pokretnu masu .. stavio si 2 kociona diska vise da se vrte kada das gas. :)

2meshin: Ja ne mogu zablokirati kotače, jer imam ABS :P

Sucker ... :lol:

Oo mozes, mozes.. ali samo na milisekunde :)

Pa auto bude imao max 900 kila i to je to.... Velim da serijske kočnice nisu dorasle gotovo nikakvim opterećenjima a ventilirajuće diskove sam imao prilike isprobati na 33-jkama s 135 konja odnosno 16v boxerom na nekih 950 kila i to nema veze s kočenjem nakon par jačih kočenja.... Davati novce za neke bijesne diskove i pločice koji ona malo rade zagrijani pa malo hladni i ne snalaze se u svakodnevnom prometu mi nije neka ideja ili polusložena kineska kliješta na ovakav auto mi nije ni na kraj pameti tak da ću radije napravit ovu metodu bez suvišnih komplikacija i to bude to. Rezultat budem u svakom slučaju javio da sad izbjegnem opet balalajke i teoriju, ja radije uzmem komad, montiram pa skinem ak ne valja umjesto da mlatim praznu slamu.....

E sad ono što mene zanima, ako dodam još jedan par kliješta na sistem dal mi je potreban dvostruko jači glavni cilindar ili ne. S tom poantom sam otvorio temu i zasada mi je jedino Petar dao odgovor s pokrićem :). Pustimo mi sad inertne i pokretne mase, ovo nije space shuttle auto, to je stari klump koji bude 3 puta godišnje na grobniku rekreacijski i jednom tjedno u gradu, za sve drugo ga je šteta uopće paliti:) ali hoću da ima dobre kočnice i tome sam oduvijek težio jer snaga bez kontrole mi ne znači ništa:thumbsup:

Pa auto bude imao max 900 kila i to je to.... Velim da serijske kočnice nisu dorasle gotovo nikakvim opterećenjima a ventilirajuće diskove sam imao prilike isprobati na 33-jkama s 135 konja odnosno 16v boxerom na nekih 950 kila i to nema veze s kočenjem nakon par jačih kočenja....

Pustimo mi sad inertne i pokretne mase, ovo nije space shuttle auto, to je stari klump koji bude 3 puta godišnje na grobniku rekreacijski i jednom tjedno u gradu, za sve drugo ga je šteta uopće paliti:) ali hoću da ima dobre kočnice i tome sam oduvijek težio jer snaga bez kontrole mi ne znači ništa:thumbsup:

900 kg i 240mm diskovi su sasvim dostatni za sve napore :)

Jedino ako celjusti nisu u komi, a celjusti stavis od bilo cega, pa da su i vece ;) To nije toliki problem pripasati ;).

240mm normalni ventilirani diskovi (nikakvi extra), dobre celjusti sa cim vecom povrsinom plocice, naj naj kvalitetnije plocice koje mozes naci (jako bitno), opleteni teflonski lajtunzi i da je balans kocenja kako treba i to MORA kociti jako jakoooo dobro za sve sta bi ti koristio auto ;)

Primjera radi ako, ja sam sa 250 mm diskovima na 950kg autu na Grobniku pred Zagrebacki kocio bez muke 10m-15, pa i po 20m kasnije od 70% auta tamo , i jos na losim polovnim gumam i najobicnijim Mintex plocicama sprijeda i Japanparts straga. :D

Samo sam kompletan kocioni sistem reparirao i tweak-ao valjda 3-4 puta :D

Edited by meshin

Ja mislim da budu ispadale oči od kočenja i zadnji sicevi mlatili prednje a sad koliko uspješno vidjet ćemo

Ne budu :D .. kociona sila je ionako bila dostatna ako si vec i do sada mogao zablokirati kotace.

ja imam 239 mm pune diskove na feliciji i rado bi da imam nešto veće, jače .... ;)

Glavni kočioni će možda raditi ok, možda neće, ovisi kako je konstruiran, odnosno koliki je volumen ulja nakon zatvaranja cilindra.

Ja sam stavio dvoklipne čeljusti promjera klipa 45mm (otprilike) na auto koji je prije imao bubnjeve naprijed sa klipićima 22mm, i sve je radilo bez greške, čak i balans ;)

Tak da bi moglo raditi. Ali opet, meni je hod papučice na bubnjevima bio par cm (ak ne računam deformaciju pedale) a sa tim čeljustima podosta veći, tak da bi jedino tu mogao biti problem.

A što se tiče pucanja poluosovina - :drink: manje :rofl:

ako je disk samo na getribi, sigurno će moment na poluosovini biti veći nego ako su diskovi na obje strane poluosovine ;)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...