Jump to content

Popravak gume?

Recommended Posts

Trebao bih stručno mišljenje...

Danas idem u grad, i negdje na potezu Vinogradska-Vrhovec-Z. Kolodvor pobrao sam VIJAK sa PLOČICOM u prednju desnu gumu! :frusty: Čujem nešto lupka kao da imam kamen u ripnama... stanem, i imam što za vidjeti. :doh: Provjerim tlak, guma ne pušta. Ni malo. Sreća u nesreći.

Dođem odma do vulkanizera, lik izvadi vijak i čuje se kako zrak počne izlaziti van kroz rupu.

E sad najvažnije:

Lik uzme štift okruglog profila, gurne ga u kotač na autu, proširi rupu, uzme komad neke smeđe gume za hladnu vulkanizaciju (?) i s njom začepi rupu. Sa skalpelom odreže višak te smeđe gume koja je virila van.

Cijela "operacija" trajala je niti 2 minute.

Pitam ga: Jel mogu sada normalno voziti, ići na auto-put? On kaže: Možeš, nema problema.

Provjerio sam tlak zraka i guma za sada drži, ne pušta.

Jel mogu s tom gumom na auto put 140-160 km/h? Ili da se držim grada i mijenjam prednje gume što prije? :huh:

Inače radi se o 15" Fuldama Kristal, stare 3 god. Jako jako malo potrošene. Većinom su bile garažirane i čuvane.

Edited by Mramor

Nije skidao kotač. Izvana je gurnuo štift prema unutra i onda izvukao. Ta smeđa guma za vulkanizaciju je ostala i ispunila rupu.

BTW, "Hampi" na Peščenici... jbga... bio mi je najbliže. Bojao sam se da mi guma ne grune, vozio sam ko po jajima.

Da danas/sutra odem nekom malo boljem vulkanizeru? Jel se smije opet raditi po tome i pošteno popraviti gumu iznutra? Jer frajer mi je već tako i tako izrezao komad gume van (krug promjera cca. pola centimetra) dok je proširivao rupu.

Edited by Mramor

Trebao bih stručno mišljenje...

Danas idem u grad, i negdje na potezu Vinogradska-Vrhovec-Z. Kolodvor pobrao sam VIJAK sa PLOČICOM u prednju desnu gumu! :frusty: Čujem nešto lupka kao da imam kamen u ripnama... stanem, i imam što za vidjeti. :doh: Provjerim tlak, guma ne pušta. Ni malo. Sreća u nesreći.

Dođem odma do vulkanizera, lik izvadi vijak i čuje se kako zrak počne izlaziti van kroz rupu.

E sad najvažnije:

Lik uzme štift okruglog profila, gurne ga u kotač na autu, proširi rupu, uzme komad neke smeđe gume za hladnu vulkanizaciju (?) i s njom začepi rupu. Sa skalpelom odreže višak te smeđe gume koja je virila van.

Pitam ga: Jel mogu sada normalno voziti, ići na auto-put? On kaže: Možeš, nema problema.

Jel mogu s tom gumom na auto put 140-160 km/h? Ili da se držim grada i mijenjam prednje gume što prije? :huh:

Inače radi se o 15" Fuldama Kristal, stare 3 god. Jako jako malo potrošene. Većinom su bile garažirane i čuvane.

to se tak radi kod malih rupa! meni su to radili vise puta i nikad mi se nije nista desilo... rijec je o 205/55 r16...

Meni ko za vraga danas pukla zimska guma. Ujutro krećem za sloveniju i skužim auto visi, u gumi nekakav željezni komadić oštri ne znam uopće što je to.

Da ne duljim, vulkanizer (http://www.dezurni-vulkanizer.com) mi je zakrpao gumu ali procesom vulkanizacije. Nikakvi čepovi i slične gluposti. Naravno da je skidao gumu dolje.

Sve zajedno 100kn, a guma ko nova :)

KRPANJE GUME

Krpanje zračnice 25,00 kn

Krpanje tubeless gume 30,00 kn

Krpanje tubeless gume - fleka UP6 40,00 kn

Krpanje tubeless gume - fleka 110, 114 60,00 kn

Krpanje tubeless gume - fleka 125 80,00 kn

Krpanje tubeless gume - INJEKCIJA 50,00 kn

Krpanje tubeless gume - VULKANIZIRANJE 100,00 kn

http://www.auto-antonio.hr/servis/servis.html

Ima dva načina kojima su mi dosad krpali probušenu gumu. Jedan je ovaj koji si ti naveo i to sam napravio nedavno na zimskoj gumi. Bio sam na putu prema slo pa sam krpanje obavio kod lašića. Maknuo je čavao, malo proširio rupu namazao sa nekakvim lijepilom i uzeo neku sivu trakicu i ugurao je izvana unutra. Također nije skinuo gumu. Prošao sam sad već nekih 2kkm i nikakvih problema sa puštanjem zraka nisam imao.

E sad, ima i drugi način a to je da se stavlja štoplin. Postupak je skidanje gume, mazanje ljepilom i stavljanjem štoplina koji izgleda kao čavao sa ogromnom glavom. Stisne, zalijepi i odreže višak koji izviri van. S takvom gumom sam prošao 5kkm bez ikakvih problema i iskreno imam više povjerenja prema ovakvom načinu vulkanizacije nego prema trakici.

Sad ima i više trakica. Sjećam se kad mi je lik tak krpao gumu na skuteru. Sve isto ko i kod ove sad ali je trakica bila najobičniji kaučukov žniranac. Nakon 5km vožnje guma mi je opet ispustila.

Eto, to su moja iskustva sa krpanjem. Inače razmišljam otići do svog vulkanizera i staviti čavao zakrpu :D

meni je lik napravio sličnu stvar na skuteru i kao to ti je ok i možeš se vozit .. međutim .. za razliku od drugih .. meni to više nikad nije bilo to ,, uvijek sam imao feeling da guma nije izbalansirana .. vozio sam se tak možde 500 - 600 km .. onda sam zamjenio .. uzeo novu ..

osobno ne bih to više radio .. radije bih odmah uzeo drugu gumu .

ja sam lani sa zimskom niskoprofilnom gumom 235/35/19 naletio na rupu na oranicama i pukla mi je bocnica u duzini 4-5 cm... nije se razletila vez je onako, crta u toj duzini, nije rupetina...

jeli mogu oni pokrpati tu bocnicu na niskim profilima procesom vulkanizacije?

steta gume jer je malo km prosla...

.

ja sam lani sa zimskom niskoprofilnom gumom 235/35/19 naletio na rupu na oranicama i pukla mi je bocnica u duzini 4-5 cm... nije se razletila vez je onako, crta u toj duzini, nije rupetina...

jeli mogu oni pokrpati tu bocnicu na niskim profilima procesom vulkanizacije?

steta gume jer je malo km prosla...

.

ista stvar kod mene..seka bočnicu probušila na šahtu i moral sam novu kupovati..sve vulkanizere koje sam pital su rekli da je na gaznoj površini da se pokrpa bez problema al bočnice na niskoprofilnim gumama jako jako teško..

e sad ili ovi koje sam ja pital neznaju ili se zbilja nemre ja se nisam igral i uzel sam novu gumu..

edit..moje su 195.45.15

Edited by matija0311

E sad najvažnije:

Možeš, to je uobičajeni način krpanja manjih rupa.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...