Jump to content

Fotka od C20XE trigger flywheel

Recommended Posts

lol, zato stanikad niste provjeravali nakon obrade!

as ti vizualnom metodom vidis jel ti on napravio ovo () ili ovo )( sa cilindrima

gore 10/100 a sredina 7/100 ili obrnuto, daj nemoj mene jebat...

nakon napravljenog posla se provjeri! ;)

kad se neki motor raspadne, a ja ustanovim da je radi toga i da su cilindri sjebani, onda cemo dalje postupati razumno, a do tada nemam potrebe mjeriti.

a sklopio sam jako jako jako puno motora :) cak da se pohvalim slagao sam prijatelju jedan motor od yamahe r1, jedan od r6 jedan od nekog chopera i jedan suzuki 600 nešto, nijedan se nije raspao jos :) cak ni r6 za koju kazu da se saspe nakon 5000km

• Replies 182
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

nisi nikad mjerio ili neznas ili sto?

ja ne kazem da tribor nije alat za to, dapace jest, no ekipa po dalmaciji mjeri iskljucivo sa mikrometrom i komparatorom, i komparator ti pokaze u pola stote ako si falio negdje, proces mjerenja je svakako dugotrajniji i na jedan cilindar mozes izgubit 5 min (ovisi naravno u koliko tocaka mjeris) al ce ti dat jako jako precizan rezultat.

btw, kako se zovu ljudi koji rade strojnu obradu bloka?

strojničari? :D

frezeri? :D

neznam mjerit...samo sam po struci strojarski tehničar i zadnji 15god radim na

cnc tokarskim strojevima i obradnim centrima!:thumbsup:

jedna od moja dva stroja na kojima radim:

dano ti je samo na znanje da se ne mjeri mikrometrom ili kompratorom nego

trioborom ili subitorom,znači to je točan naziv alata!(komparator je samo mjerna ura)

mikrometar,pasometar a i digitalni šubler(pomično mjerilo)se koriste za mjerenje

vanjskih promjera!

za mjerenje rupa i ovalnosti se koristi subito sa komparatorom koji ima podjelu u 1/1000mm i tada se dobiju točna mjerenja!(5min.se nema šta mjerit jedan cilindar).

kako se zovu ljudi koji rade strojnu obradu??

-brusači

-bušači

-glodači

-tokari

-blanjači

-alatničari

-itd...

a tokar definitivno nema šta tražit kod obrade bloka/glave!

tokari se traže kod obrade klipa,klipnjača,zamašnjaka,radilice,bregaste itd...

eto,to je to sad je sve jasno!:thumbsup:

neznam mjerit...samo sam po struci strojarski tehničar i zadnji 15god radim na

cnc tokarskim strojevima i obradnim centrima!:thumbsup:

dano ti je samo na znanje da se ne mjeri mikrometrom ili kompratorom nego

trioborom ili subitorom,znači to je točan naziv alata!(komparator je samo mjerna ura)

mikrometar,pasometar a i digitalni šubler(pomično mjerilo)se koriste za mjerenje

vanjskih promjera!

za mjerenje rupa i ovalnosti se koristi subito sa komparatorom koji ima podjelu u 1/1000mm i tada se dobiju točna mjerenja!(5min.se nema šta mjerit jedan cilindar).

kako se zovu ljudi koji rade strojnu obradu??

-brusači

-bušači

-glodači

-tokari

-blanjači

-alatničari

-itd...

a tokar definitivno nema šta tražit kod obrade bloka/glave!

tokari se traže kod obrade klipa,klipnjača,zamašnjaka,radilice,bregaste itd...

eto,to je to sad je sve jasno!:thumbsup:

cek cek cek ...

ti mene jebes ili sto?

nisu tokari na listi stavi tokar

neradi se komparatorom a nabroio si komparator - da to je mjerna ura koja se na cilidru recimo 92.3mm kazaljka stavi na 92.3mm na nulu

kad ga gurnes u cilindar mora pokazivat nula u koju god tocku da ga stavis, kako se onda ne kontrolira ?

btw, ti si strojni tehnicar, svaka cast, i za prekontrolirat cilindre ti treba 43sec za sva 4.

meni treba 5 min to mi nije posao i spor sam i kad radim moram bit siguran.

koliko tebi treba vremena za dignut firewall na linuxu?

ce mo da se vrjedjamo ili sta?

cek cek cek ...

ti mene jebes ili sto?

nisu tokari na listi stavi tokar

neradi se komparatorom a nabroio si komparator - da to je mjerna ura koja se na cilidru recimo 92.3mm kazaljka stavi na 92.3mm na nulu

kad ga gurnes u cilindar mora pokazivat nula u koju god tocku da ga stavis, kako se onda ne kontrolira ?

ne pizdi jer si sad več počeo gluposti pisat!!:doh:

ako si pitao kako se zovu ljudi koji se bave strojnom obradom onda možeš

vrlo ljepo i jasno pročitat koje su to sve struke!!!(znači nabrojane su ti struke koje se bave strojnom obradom kako si i pitao)!!

...i ljepo ti je onda ispod napomenuto da "tokari nemaju veze sa strojnom obradom bloka"

jel ti sad jasnije!!??ili ti treba posebno objasnit tokarsku struku!??

...komparator je samo ura koja tek kad se umetne u subito,

baždari na kalibar,tada ima svoj smisao i namjenu!!

mjeri se 12 osnovnih točaka u tri dijela(vrh,centar i dno).

...a da si ikada držao subito u ruci i mjerio s njim cilindar nebi ovo pisao!!

ne pizdi jer si sad več počeo gluposti pisat!!:doh:

ako si pitao kako se zovu ljudi koji se bave strojnom obradom onda možeš

vrlo ljepo i jasno pročitat koje su to sve struke!!!(znači nabrojane su ti struke koje se bave strojnom obradom kako si i pitao)!!

...i ljepo ti je onda ispod napomenuto da "tokari nemaju veze sa strojnom obradom bloka"

jel ti sad jasnije!!??ili ti treba posebno objasnit tokarsku struku!??

...komparator je samo ura koja tek kad se umetne u subito,

baždari na kalibar,tada ima svoj smisao i namjenu!!

mjeri se 12 osnovnih točaka u tri dijela(vrh,centar i dno).

...a da si ikada držao subito u ruci i mjerio s njim cilindar nebi ovo pisao!!

care nisam tokar i neznam kako se koji komad zove, al isto tako covjek koji je sastavio motora vise nego sta je cjeli forum zajedno vidio me naucio kako se sa tim mjernim uredjajem radi, a kako se taj mjerni uredjaj zove boli me kurac.

dakle ovako, mjerni uredjaj se sastoji od tri djela

-od urice koja se zasarafi na

-tjelo

-a na tjelo koje na sebi ima kuglicu se zavida potreban nastavak da bi mogao mjerit potreban promjer.

sa mjernim uredjajem koji se zove "xyz gama beta delta boli me maleni spusteni piso"

sam radio i mjerio i premjerio i ono sto sam vidio mi se nije svidilo.

moj tokar je imao gresku od samo 3/100 :doh: - i onda je bio kriv zamislite aluminijski blok. Jer znas ja sam napravio miljun blokova sa mojim honerom :)

da ja priznam da nije isto kad tokaris spuzvu i djamant al mi je izjava itekako cudna.

zato sam alfu i pitao jel on ikad premjerio blok koji mu je dosao sa obrade.

a onda sam u razgovoru sa nekim mehanicarima kroz razgovor dosao do informacija da svi oni za "tokarem" premjere jeli dobro napravljeno.

a inace vi "tokari" ste jedna posebna sorta ljudi koja je osjeljiva u picku materinu, nesmjes mu rjec rec a da ne objesi nos do poda...

i svaka druga recenica vam je ti mene optuzivas da ja neznam radit!

ma pun mi kurac tih ljudi ...

LOL

2 mutni, ma lol i tebi i njemu. namjerio se on na krivog

Edited by Josey

meni je gregurek sjebao glavu od toyote, takav fuserski posao nisam nikada vidio. Pale je svjedok nazalost....na koso je pobrusio glavu, a skinuo je preko 1mm....kakvi glupani.

A kad sam gledao kako busi blok od subarua...nesto prestrasno...nemam rijeci.

Za mene definitivno zadnja radiona, uz Vidovica na Matunima....sve za metak samo.

moj tokar je imao gresku od samo 3/100 :doh:

a inace vi "tokari" ste jedna posebna sorta ljudi koja je osjeljiva u picku materinu, nesmjes mu rjec rec a da ne objesi nos do poda...

i svaka druga recenica vam je ti mene optuzivas da ja neznam radit!

ma pun mi kurac tih ljudi ...

LOL

2 mutni, ma lol i tebi i njemu. namjerio se on na krivog

greška od 3 stotinke mm u auto industriji je velika i to nije "samo"!

počevši od ležajeva,šalica,pokretnih dijelova,do vodilica,ventila...itd.

ali,never mind...

nismo "mi" tokari nikakva posebna vrsta niti itko vješa nos do poda(barem ne ja)

već je skoro nevjerojatno koliko je netko u stanju ignorirat postove u kojem mu

se samo sugerira kako se što pravilno zove i čemu koji alat služi!

to što ti imaš takav riječnik je tvoj problem i problem tvog (ne)iskustva u mehanici

opčenito,jer iz iskustva kroz godine obično se neznalice brane napadom i vulgarizmom!!

dok god bude ovakvih internet čunera,ja i nekolicina sličnih(kao carek recimo i da ne nabrajam ostale) budemo imali posla

u svojim radionama i fala bogu svoj rad naplatili!

"netko" kome se auto slaže u ovlaštenom servisu i uz pomoć drugih mehaničara

sigurno nemože bit neka refrenca za mudrovanja na forumu!

dakle,kad složiš svoj prvi motor potpuno samostalno bez ičije pomoči ,tada te se može pokušat shvatit ozbiljno!

EOD od mene i LP!:cice:

@carek-s obzirom na količnu složenih motora i svoje iskustvo,mislim da se nebi trebao dat fukat sam tak!:thumbsup:

@G-sorry na OT(za savjet kod sklapanja znaš da se uvjek možeš javit:thumbsup: )

@mutni-ne kuri vatru nokautirat ću te jednim potezom!;)

cali

slozio sam sam bez icije pomoci, i to ti nemoze bit argument

pa stoga ajmo pricat

a ako ces da se preseravam slozio sam najjaci 2.0 duratec motor... na svjetu, jos nije dovoljno?

oces se i dalje vrjedjat te pitam? ni prvi put mi nisi odgovorio...

ja i govorim da je 3/100 prevelika greska

za terminologiju si u pravu, no neznaci da se nekim alatom neznam sluzit ako neznam njegovo pravo ime ;)

eto,kažeš da si složio jedan motor potpuno samostalno i sad te shvačam ozbiljno!:thumbsup:

to što pokušavaš dizat tenzije(ko i obično)ti mene ne dira.(jer nikad nikog ne vrijeđam)

poanta je bila samo pročitat post i kulturno odgovorit!znaš/neznaš amen,točno/netočno amen!

i da,što se tiče linuxa,stvarno nemam potrebe radit s time niti doma niti

na poslu.posao mi zahtijeva sasvim drugačiji oblik programiranja i kompjuterskog znanja...al ono,nedaj bog danas sutra ako će mi i to trebat postoje ljudi koji znaju,pa ih se pita i oni to naprave...i to je to!

cijela moja namjera u sve mu ovome je bila ispravit greške koje se ne ponavljaju samo ovdje na forumu već i svuda okolo.

iz tog razloga sam samo reagirao,jer se dovodi ljude u zabludu krivim navodima

i to tako ostane!

bilo da sam sugerirao na točnost naziva ili pojedine struke.

zato se i događa to da gotovo svi danas govore da idu odnjet blok tokaru

na obradu,struci koja stvarno nema veze s tim poslom.ali eto,ostalo je tako kod svih i teško da će se ispravit!

na kraju krajeva,smisao i je naučit nešto ili nekoga pravilnom nazivu i sl.

ok, ti si se zakacio na to kad sam ja rekao da umjesto nosi blok na strojnu obradu da ga nosi tokaru.

kako se zapravo zove zanimanje covjeka koji se bavi strojnom obradom?

ja to neznam al evo pitam te!

btw, nisam rekao da sam sklopio jedan!

i nisam sklopio samo jedan!

ako neko ne barata tehnickim terminima tj. nazivima alata, to neznaci da se istima nezna sluzit.

ja kazem da sam sa (NEtokarima) kjudima koji rade strojnu obradu imao losa iskustva, uvjek neka filozofija i nakraju se ne napravi kako sam ja htio niti se napravilo kako treba.

velim ti ako cilindar ostane ovalan za 3/100 milimetra ili ako ostane na "vazu" )( to znaci da nije ok. (izmjereno "komparatorom", tj ljudi u dalmaciji ga zovu komparator kako vi zovete taj cjeli mjerni uredjaj od 3 djela neznam, a neznam ni kako se tehnicki zove a ne trebam ni znat kako se zove a jos manje trebam znat s njim radit a znam)

dec it neman ja namjeru nikakvog dizanja tenzija, za razliku od tebe koji si svog sugovornika (mene) pokusao omalovaziti nazivajuci me (u vasim ocima posprdnim imenima) internet tjunerom, i covjekom bez iskustva, i dodavajuci ostale pridjeve poput mudraca...

a sto sam ti zapravo htio rec?

da sam ja ipak sastavio motor jer su to jebene lego kockice, a ti neke stvari u ITju neces nikad napravit.

jel te zato trebam omalovazavat? mislim da ne!

zapamti da doktor nauka nauci zidarit za 1 dan, zidar nemoze postat doktor nauka za 1dan!

decki koji slazete motore prestanite omalovazavat, jer niste popili pamet cjelog svjeta ako ste sklopili x motora u zivotu!

NHF ikom

Edited by Josey

josey ja kolko sam vidio kad sam bio kod tebe tam u fordovom servisu da tebi onaj frend šarafi po autu

calli može sutra na kavi

Zadnjeg je sam sastavio, ja prstom nisam taka :thumbsup:

Vidis na ovom forumu se svasta moze nauciti recimo ovaj komparator kako ga zovu svi mestri u gradu ja nikad nisam cuo ovaj naziv subito cak niti od tokara:drink:

pojam strojne obrade je širok,a u prvom postu su ti napisana skoro sva

zanimanja koja pokrivaju taj termin!

dakle,blok može radit glodač,brusač i bušač,nikako tokar.

loših iskustava fala bogu imaju svi što se tiče "majstora" tako da kod

vas to nije ništa novo...zagreb fušera ima valjda ko cijela hr.

tebi vjerojatno nije bitno kako se što pravilno zove i koristiš izraze kao i mnogi u slengu i to shvačam,ali kad

se barata takvim nazivima na forumima i sl.ljudi dobiju krivu informaciju

i to se nesmije događat!

to se ne tiče pojedinačno nikoga več svih nas koji dajemo bilo kakav info.

da su motori lego kockice onda sigurno nebi postojala struka "auto mehaničar".

znanje nije sklapanje jedne/dve vrste,več na desetke i desetke različitih vrsta motora kroz čitav život!

što se tiče IT-a,ne treba mi u životu nit se nalazim na forumu gdje bi mi on bio bitan,

kao i ostalima,a kad i ako bude mi bio bitan znat ću kome se obratit za pomoć!

ovo je ipak auto forum ako se ne varam!

doktor znanosti bude naučio zidat za jedan dan,nikada pa ni tada!!

dečki koji slažu motore ne omalovažavaju ostale,več ispravljaju greške

koje rade "ovi drugi koji slažu motore" sa po par tisuča postova samo na jednom forumu.

"internet čuneri" nije moja izmišljotina več žig koji su si pojednici sami stavili još odavno

dugoročnim boravkom ispred monitora a bez konkretnih rezultata!

tako je oduvjek!

meni je gregurek sjebao glavu od toyote, takav fuserski posao nisam nikada vidio. Pale je svjedok nazalost....na koso je pobrusio glavu, a skinuo je preko 1mm....kakvi glupani.

A kad sam gledao kako busi blok od subarua...nesto prestrasno...nemam rijeci.

Za mene definitivno zadnja radiona, uz Vidovica na Matunima....sve za metak samo.

Gregurek ne zna glave radit

meni je sjebao jednu, zato glave ne dajem njemu, ali sto se bloka tice, nikada

JOSIE - cekaj malo? aj mi pokazi cilindar motora koji je od aluminija

@carek-s obzirom na količnu složenih motora i svoje iskustvo,mislim da se nebi trebao dat fukat sam tak!:thumbsup:

ma meni ti to ne smeta, sad sam na godisnjem i odmaram od generalki, znam sta radim i nikada nisam imao frke :)

a mozda meni gregurek radi odlicno jer je moj tata isao sa njim u skolu? :D

aj cali ne hebi ti jedan obicni hebac i samo g tocke neke cjeli dan trazis ;) i sad podhebavas tu josija :)

ne podhebavam majkemi:):P

našlo se malo vremena od posla i radione pa bacio oko!

Vidis na ovom forumu se svasta moze nauciti recimo ovaj komparator kako ga zovu svi mestri u gradu ja nikad nisam cuo ovaj naziv subito cak niti od tokara:drink:

to je sve u redu i to shvačam,svako mjesto i grad ima svoj naziv za istu stvar

i to je oke!

komparator kao komparator nije ništa drugo nego "obični mjerni sat" koji

nit nemože mjerit bez da nije umetnut u subito ili u stalak za mjerenje dubine.

istinabog,mnogi tokari se nit ne sretnu s tim jer nemaju potrebe mjerit precizne

mjere.(mjere na mikrometar,pomično mjerilo il kak mi u firmi kažemo na palac!:) )

firme kao moja gdje se proizvode skopovi koji moraju biti obično do +/- 0.015mm takav alat je must have!

Gregurek ne zna glave radit

meni je sjebao jednu, zato glave ne dajem njemu, ali sto se bloka tice, nikada

e jeb ga,ja u preko 10god. suradnje s njima nikad reklamacije niti na jednu komponetu!

...a pogreška je moguča i nije nigdje isključena.

a mozda meni gregurek radi odlicno jer je moj tata isao sa njim u skolu? :D

aaa tu si ptico!:rofl:

Nije da je ujebo glavu, to je malo pregruba rijec, nego radili su mi se siceve ventila koji nisu brtvili na "benzin test"

kad sam povadio ventile vidio sam da su sjedala naborana kao kad se nož odbija od materijala.

reklamirao sam, popravili su ali izgubio sam povjerenje, otada glave mi radi Žuga

A za blokove i radilice nisam imao problema sa njima

slazem se sa zvonom, slazem se i sa calijem, uslengu to (alat) svak svakako zove...

dakle od pocetka pricamo o istoj stvari, al jbg, cali se nasao uvrjedjen.

2 cali

internet ćuneri?

hvala na svrstavanju u doticnu grupu!

hvala na visokom misljenju koje imas o meni

2 mutni

kad si ti to zadnji put bio dole i vidio? i sta si vidio?

uostalom zvone ti je odgovorio.

sljedeci put ce mi i vise pomagat, jer nama dvojci za motor izvadit i rastavittreba 90min, kad to radi sam zvone treba mu 3h kad radim ja sam treba mi 4h...

jednostavno funkcioniramo odlicno kao tim....

i na tom nema nista lose, a bio bi peder kad bi rekao da nisam bas upravo od zvone jako puno naucio.

2 alfa ludjak.

koji si ti to blok od aluminija radio? koji motor ?

ako ti pokazem sta "bušač" u strojnoj obradi napravi od motora od 100 000kn doci ce ti plakat!

Edited by Josey

zapamti da doktor nauka nauci zidarit za 1 dan, zidar nemoze postat doktor nauka za 1dan!

Potpis na ovo... Doktor znanosti će sigurno naučiti zidati za 1 dan. Možda neće biti ravno. Možda neće biti pouzdano, i možda će se koja pločica ili cigla srušiti, ali će zidati...

No inverz ne ide... :thumbsup: Zidar neće postati doktor nauka za 1 dan... Da je tako lako, onda bi svi bili doktori nauka... :rofl: A Ph.D. ima manje od 0.1% u svijetu!

2alfa: Prvi puta si me othebo jer ideš na more... Mutni je zbog mene došao sa mora obavio posao i vratio se nazad! :notworthy:

Drugi puta sam te pitao, rekao da sve imam spremno, da samo moraš to pošarafati (sva obrada bila napravljena). Odhebo si me da imaš previše posla... Opet mutni pristao isti dan radit... :notworthy:

I opet, ono što je mutnog najviše sjebalo jer smo radili kod njegovog frenda u radioni, pa smo onda njih čekali da oslobode dizalicu, pa su nam disali za vratom itd...

2MUTNI; SREDI RADIONU!!!!!! :lol:

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...