Jump to content

Kako znati koji najveci klip pase u cilindar ?

Recommended Posts

Balansiranje klipova znači da su svi klipovi iste mase, recimo u stotinki ili dvije - obično postoji s unutarnje strane klipa malo viška materijala koji se može brusiti da se izbalansiraju...

A koliko ja znam površinski su obrađene samo aluminijske košuljice a sivi lijev nije. Možeš ti njega bušiti i honati bez problema...

A to što se na nekim motorima nakon bušenja vijek trajanja jako skratio može biti do drugih klipova ili karika...

• Replies 72
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Kao prvo klipovi se dovode na istu tezinu i to je njihovo "balansiranje", kao sto je i Dominik napisao.

Sven@: dobro si napisao sto se kompresije tice, ona se smanjuje, tj smanjuju kompresiju sa 19:1 na 17/17,5:1, jer, sto je isto istina, onda mogu cilindre puniti vecom kolicinom zraka, i to rade na Golfu Kit Car slaganom za reli.

Ventili su upusteni jer se stavljaju jace bregaste ( usiljenije, vece otvaranje ventila i veci preklop ventila na cilindru koji nije u fazi paljenja), a ko sto je svima vjerujem jasno, na dieselima nema bas puno mjesta izmedju ventila i klipa, jer je rub glave gotovo u istoj ravnini kao i ventili.

Đozi@: Osovine klipova na cetverotaktnim motorima su uvijek u ekscentru jer u trenutku paljenja na cilindru koji je u toj fazi radilica mora biti zamaknuta za odredjeni kut da bi se vrtila u pravom smjeru nakon paljenja smjese (smjesa se pali prije GMT i klipnjaca mora biti u polozaju da moze gurati radilicu u pravom smjeru).

U protivnom bi se desavale detonacije........ pucanje klipova, savijanje ili pucanje klipnjaca,.....

Iz tog je razloga rupa u klipu pomaknuta iz centra u onu stranu u koju se vrti motor

MrĐi@: Razumijes se u materijale ko Marica u krivi .....

To kako ti o njima razmisljas je pogresno, ali te nemogu educirati u dvije recenice.

To treba sjesti i procitati - nauciti.

Edited by KIMI_1.8T

Đozi@: Osovine klipova na cetverotaktnim motorima su uvijek u ekscentru jer u trenutku paljenja na cilindru koji je u toj fazi radilica mora biti zamaknuta za odredjeni kut da bi se vrtila u pravom smjeru nakon paljenja smjese (smjesa se pali prije GMT i klipnjaca mora biti u polozaju da moze gurati radilicu u pravom smjeru).

U protivnom bi se desavale detonacije........ pucanje klipova, savijanje ili pucanje klipnjaca,.....

Iz tog je razloga rupa u klipu pomaknuta iz centra u onu stranu u koju se vrti motor

hvala na infou!

velim ti imao sam supertec kovane klipove koje furaju ameri na focusu i pin je bio u sredini, auto je radilo najnormalnije, sad imam wiseco koji ima izmaknut pin za 1mm auto radi isto najnormalnije

al tu je u prolazu bio jedan starij gospodin, automehanicar sa jako puno iskustva i rekao je da prvi put u zivotu vidi klipove koji imaju pin u centru i da se drzimo ovih klipova koji su excentricni.

2 sven, danasnji klipovi dolaze obicno u gram razlike mislim da to nije puno velika razlika da bi trebalo balansirat, barocito na dizelu koji se vrti na 4500

Kao prvo klipovi se dovode na istu tezinu i to je njihovo "balansiranje", kao sto je i Dominik napisao.

Sven@: dobro si napisao sto se kompresije tice, ona se smanjuje, tj smanjuju kompresiju sa 19:1 na 17/17,5:1, jer, sto je isto istina, onda mogu cilindre puniti vecom kolicinom zraka, i to rade na Golfu Kit Car slaganom za reli.

Ventili su upusteni jer se stavljaju jace bregaste ( usiljenije, vece otvaranje ventila i veci preklop ventila na cilindru koji nije u fazi paljenja), a ko sto je svima vjerujem jasno, na dieselima nema bas puno mjesta izmedju ventila i klipa, jer je rub glave gotovo u istoj ravnini kao i ventili.

MrĐi@: Razumijes se u materijale ko Marica u krivi .....

To kako ti o njima razmisljas je pogresno, ali te nemogu educirati u dvije recenice.

To treba sjesti i procitati - nauciti.

Da tocno je to sto kazes, uz ovako uređene klipove tip je stavio i sportsku bregastu i duple federe ventila ako sam dobro skuzio.

E sad mene iskreno zanima kako odabrati tvrdocu federa ako cemo gledati neku ''ekonomicnost'' i every day use. Prvenstveno mislmi na to da zbog ugradnje tvrđih federa sicevi ventila se trose vise ubrzano nego kod serijskih. E sad jel zbog montaze sportskih ce svakih 50 tisuca trebat skidat glavu i ic siceve slagat jer ce pustat ili to nije toliko ekstremno naspram serijskih koji guraju i do 200 tisuca... ( ok u upitnom su staju na toj kilometrazi ali ) ..

Ok da se razumijemo, ti federi i nemaju neke velike svrhe ako nije trkaca bregasta, samim time i veci ventili a i usput sređeni klipovi.

1.9 Tdi ima standardno duple federe, i nije potrebno stavljati jace federe je se ti motori ne vrte u ekstremno visoke okretaje (maks. snaga na otprilike 4100 o/min i max.moment do 3500 o/min)

Jacina federa jako malo utjece na potrosnju dodirnih povrsina sjedista ventila i samih ventila.

1.9 Tdi ima standardno duple federe, i nije potrebno stavljati jace federe je se ti motori ne vrte u ekstremno visoke okretaje (maks. snaga na otprilike 4100 o/min i max.moment do 3500 o/min)

Jacina federa jako malo utjece na potrosnju dodirnih povrsina sjedista ventila i samih ventila.

A koji je razlog da se onda sicevi trose puno brze kad su u igri bregasta i federi naspram serijske varijante ?

Meni logicno da kad ovaj jace nategne ventil on jace lupi u sic..e sad..

Evo ovo je graf koji prikazuje tvrdocu serijskih naspram ovih tvrđih.

valvespringforcediagram1_168ce.png

A koji je razlog da se onda sicevi trose puno brze kad su u igri bregasta i federi naspram serijske varijante ?

Meni logicno da kad ovaj jace nategne ventil on jace lupi u sic..e sad..

Evo ovo je graf koji prikazuje tvrdocu serijskih naspram ovih tvrđih.

valvespringforcediagram1_168ce.png

Kad si vec usao u tematiku jacih federa, stavi nam ovdje gdje si procitao da se dosjedi vise "trose" i koliko, jer ja taj podatak nisam jos nigdje nasao.

@kimi - to iskustvo sa sicevima sam imao kad sam slagao jedan motor ( ne auto auto nego motor bas ) . isto sam stavio jace bregaste i federe i svakih 10 tisuca sam morao glavu skidat i dat slajfat siceve jer ih ej ovo rasturalo. dok sa serijskim setupom to ide bez beda. pa sam tom logikom isao..

Kad vec spominjes link evo ga. Vjerovatno ces vise skuziti tog od mene !

http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=199314&page=12

( mozes cak cjelu temu prelistat ako imas vremena, cisto radi temeljitijeg uvida u sve to )

Moze bit da je hrpa tih stvari tu reda radi ili ono radi sminke..a ne stvarno potrebno. Jbg nerazumijem se tolkko u to

feder kontorlira silu , a ona je rezultat mase i akceleracije koje je funkcija profila brijega i brzine vrtnje

znaci dislo ne ide preko 4500, ok, ako bregaste s strimijim podizajima moze "tvrdje"

stavi berilijske vodilice i siceve i nemas brige :lol:

Sven,koliko znam tebi je motor u dobrom stanju,tako da nema potrebe za generalkom,a ti motori prolaze 300+tkm,

ako želiš snagu skini katalizator i čipaj ga i definitivno ćeš osjetiti razliku,možeš borati blok i nešto dobiti,ali isto moraš čipati.

Znači govorima o dobitku reda veličine 20% čipotekom i skidanjem kata!

Sven,koliko znam tebi je motor u dobrom stanju,tako da nema potrebe za generalkom,a ti motori prolaze 300+tkm,

ako želiš snagu skini katalizator i čipaj ga i definitivno ćeš osjetiti razliku,možeš borati blok i nešto dobiti,ali isto moraš čipati.

Znači govorima o dobitku reda veličine 20% čipotekom i skidanjem kata!

Kak ne kuzis .Sven hoce da mu se vrti Dizlo na 6000 soma :D:D

Ja nemam ni kat ni srednji lonac.

Kako motor moze biti dobar koji dimi plavo kad ga upalim ? Mislim dimi, nakon 1km voznje vise ne. Mislim da su gumice ventila rekle doviđenja ..

Ulja trosi 7deci na 10tkm sto bi mogao uzet pod normalno..

Kako motor moze biti dobar koji dimi plavo kad ga upalim ? Mislim dimi, nakon 1km voznje vise ne. Mislim da su gumice ventila rekle doviđenja ..

moj isto dimi plavo kad je hladan!!to ti je normalno za dizela!

Znači po potrošnji ulja ti je motor OK,vjerojatno je do diza,to se vrlo jednostavno ustanovi na dijagnostici!

Prvo bih krenuo od toga a usput provjerio koji pritisak turbina druka!

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...