pavich Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 Znači, pitanje temeljno na nekoj fizici, mene zdrava logika izdaje po malo :lamo: Ajde da ne generaliziram, nego odmah pitam konkretno na primjeru svog auta. Na autu su felge 17''. Logički, ako se stavi manja felga (15'' na primjer), sa pripadajućom gumom (znači da promjer gume i felge bude MANJI), auto će imati bolje ubrzanje. E sad, ono što mene zanima je kako se odredi idealna dimenzija gdje se izvuče maksimum, jer mi opet nešto govori da kad bih auto stavio na 13'' i niskoprofilne gumice - ne bi postigao baš previše... :rofl: Ima netko da mi pojasni malo detaljnije?
Risbo Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 pa čim je manji promjer kotača bolje je ubrzanje, ali i motor se mora više vrtiti za istu brzinu. Max. brzina može biti veća, manja ili ista, ovisno o krivulji snage. Obično manji kotači znače i manju masu tako da se i tu dobije na ubrzanju. Idealna dimenzija ovisi o namjeni auta....
pavich Posted February 27, 2010 Author Posted February 27, 2010 ajmo reć o čistom ubrzanju da je riječ, 402. Znači top speed mi ne treba, samo što brije doć do nekih 160-170
mr_G Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Nije ti to baš istina. Ovisi o momentu motora... Ako staviš premale, onda ćeš imati previše momenta u prvoj, možda i drugoj brzini, morati ćeš šaltati tri brzine da pređeš 100, i svih 5 do 160. Tako da i na šaltanju gubiš... Sve ovisi o masi auta i snazi motora... Recimo meni na puno momenta paše što veća felga i što duže brzine, tako da recimo drugom ide skoro 200... Kraće i uže nabijene brzine su dobre samo za brdo jer ćeš uvijek moći odabrati dobar prijenos pri bilo kojoj brzini za postaviti motor na pravu točku... No 402 je priča za sebe kako sam gore napisao...
Risbo Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 kao što rekoh, najviše ovisi o krivulji snage, normalno i mogućnosti prenosa snage na podlogu...
francuz Posted February 27, 2010 Posted February 27, 2010 Stavi najlakše felge koje možeš naći i slick gume; idi maksimalno na 17". S obzirom da voziš atmosferski Swift Sport koji nema veliki okretni moment, proklizavanje u 2-3 brzini je zanemarivo, a pametnim kretanjem proklizavanje u prvoj brzini možeš svesti na minimum.
pavich Posted February 27, 2010 Author Posted February 27, 2010 Stavi najlakše felge koje možeš naći i slick gume; idi maksimalno na 17".S obzirom da voziš atmosferski Swift Sport koji nema veliki okretni moment, proklizavanje u 2-3 brzini je zanemarivo, a pametnim kretanjem proklizavanje u prvoj brzini možeš svesti na minimum. znači ajmo reć da ću više dobiti laganom felgom nego manjom? jer na 15 sam primjetio da je auto startniji nego na 17... mene zanima kako bi se eventualno ponašao na 14- bio sporiji ili brži?...:doh:
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now