TomiTraktor Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 U user manualu mi piše da točim seleniu 20k i ja to radim cijeli svijet vozi te fiate na seleniu i stvarno je dobra, a ni nije skupa. Auto je ne troši ništa (manje od min do max na 10 000km) e sad - 1.6 ima 100ks i troši 10+ litara - znači da generira jebeno veliku količinu topline koja očito prelazi i na ulje i sada - kada ga ganjam (dakle neki poligon, cunjevi, malo po gradu) i baš ga stišćem motor mi ima neko čudno klaparanje - i to jednom u okretaju se cuje nekakav metalni cudan zvuk. Kad se ohladi bolje je i to nestane. Nekako si mislim da se to ulje pregrije pa ne podmazuje bas najbolje To mi se dogodilo samo 2x u 70k km dakle nije nesto često, ali sad bi ulje promijenio za neko mobil 1 ili slicno. Da li je to do ulja ili? Koje ulje?
filip00 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 U user manualu mi piše da točim seleniu 20k i ja to radimcijeli svijet vozi te fiate na seleniu i stvarno je dobra, a ni nije skupa. Auto je ne troši ništa (manje od min do max na 10 000km) e sad - 1.6 ima 100ks i troši 10+ litara - znači da generira jebeno veliku količinu topline koja očito prelazi i na ulje i sada - kada ga ganjam (dakle neki poligon, cunjevi, malo po gradu) i baš ga stišćem motor mi ima neko čudno klaparanje - i to jednom u okretaju se cuje nekakav metalni cudan zvuk. Kad se ohladi bolje je i to nestane. Nekako si mislim da se to ulje pregrije pa ne podmazuje bas najbolje To mi se dogodilo samo 2x u 70k km dakle nije nesto često, ali sad bi ulje promijenio za neko mobil 1 ili slicno. Da li je to do ulja ili? Koje ulje? Potrošnja goriva nema nikakve veze s temperaturom ulja. Motoru ti se čuju hidropodizači, može bit da ti uljna pumpa ne druka dovoljno, moguće da su podizači lošiji, a moguće je i da je ulje već za kurac, koliko često ga mijenjaš?
TomiTraktor Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Potrošnja goriva nema nikakve veze s temperaturom ulja. Motoru ti se čuju hidropodizači, može bit da ti uljna pumpa ne druka dovoljno, moguće da su podizači lošiji, a moguće je i da je ulje već za kurac, koliko često ga mijenjaš? uljna je promijenjena a ulje je maks 10k km u autu potošnja goriva ima veze sa toplinom koju motor generira kao niti jedan koji sam ikad au zivotu vidio zaxov 2.0T mislim da generira manje
filip00 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Potrošnja goriva nema nužno utjecaj na temperaturu motora, budući da je moguće da motor troši previše goriva iz 100 razloga, koji ne moraju imati efekt na temperaturu ulja. Naravno, mogu imati, npr. neispravan omjer zraka/goriva sigurno može rezultirat pregrijavanjem motora, skurenjem klipa na kraju....ali opet može auto i puno goriva trošit, bez da nužno skuri ulje. Kaj se tvojeg zvuka onda tiče, moguće je da ili imaš neodgovarajuće ulje (jednostavno ne paše tvom motoru), ili su ti hidropodizači lošiji pa se čuju nakon malo ganjanja. Meni se oni ponekad čuju, no moj auto ima 298 000km, što vjerujem da tvoj još nema.
meshin Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 uljna je promijenjena a ulje je maks 10k km u autu Predugo za tvoj stil voznje..
TomiTraktor Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Predugo za tvoj stil voznje.. ja se 95% vremena vozim po ogranicenju - mijenjao sam na 7500 pa smo skuzili da vadimo skoro novo ulje pa sam produzio... npr disk plocice ve traju 45k km ok sad su gotove 2 filip: jednostavno je konstrukcija motora takva da vecina energije iz goriva ode u toplinu - kazem ti još u životu nisam vidio motor koji disipira toliko topline kao taj 1.6
filip00 Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 ja se 95% vremena vozim po ogranicenju - mijenjao sam na 7500 pa smo skuzili da vadimo skoro novo ulje pa sam produzio... npr disk plocice ve traju 45k km ok sad su gotove 2 filip: jednostavno je konstrukcija motora takva da vecina energije iz goriva ode u toplinu - kazem ti još u životu nisam vidio motor koji disipira toliko topline kao taj 1.6 Jesi mjerio temperaturu ulja? Koja je prosječna temperatura motora kad je na radnoj? Možda da pokušaš složit bolje hlađenje motora cijelog?
TomiTraktor Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Jesi mjerio temperaturu ulja? Koja je prosječna temperatura motora kad je na radnoj? Možda da pokušaš složit bolje hlađenje motora cijelog? ne zelim uopce kemijati oko toga...to je stock motor i nije da sam ga digao za 50 konja pa mu je dopusteno da prerađujem hlađenje jedino što me zanima Selenia 20k ili da promijenim na neko drugo ulje?
IgoRR Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 kao i kaj si napisao da se 95% vremena voziš normala. Ostani na 20k i bezbrižno deri :thumbsup: po čitanjima i slušanjima ekipe, ako se više kuriš nego normalno voziš onda selenia racing i kraći interval izmjene ulja. Osobno mijenjam na 7000 ulje, palfon 8000 ako nisam baš pri lovi ili iskrsne nekaj... :thumbsup: kaj je mislim još uvijek 1/2 vremen akoje raspisuje tvornica a na istom režimu vožnje sam kao i ti :thumbsup:
Alfaludak Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 TT - ja bi ostao na 20K, ako cijeli svijet toci to, ne vidim razloga da kod tebe nebi bilo dobro a imas serijala motor. To sto ti motor trosi 10+ benzina, to je normalno za njega
papa Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 nemoj mu mjenjat vrstu ulja...ostani na seleniji...frend ima brava ko tvoj...i tocio cijelo vrijeme seleniu (izmjena svakih 8000km) i nagovori ga frend da stave total 9000 kako super ulje ovo ono...i stave oni to da bi ga nakon 1000km sve popio...nakon toga vratili seleniu i sve pet... ne kazem da je total lose ulje...dapace...za fiatov motor mozda ne funkcionira...ja evo u svog rs-a nasipao total 9000 5w i nije potrosio ni kapi nakon 1500km... tako da samo ti ostani na seleniji...
meshin Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Selenia 20k ili da promijenim na neko drugo ulje? Bez cukice pritiska i temp. ulja apsolutno nista ne mozes znati. Ovako napamet promjeni viskoznost ulja kojeg tocis, ako je 10W40 dosada, kreni na 10W50. Koliko ja znam po svojem iskustvu Fiatovi benz. motori lako i brzo pošteno zagriju ulje, odnosno nakon par stiskanja uvijek temp. ulja bude viša nego šta bi volio je vidjeti (i dalje u parametrima).
KA2001MR Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 ja odkad imam brava točim seleniu 20k i nikad ni najmanjeg problema, a većinom se vozim brže nego po ogranićenjima i nije da ga štedim, ali ulje vadim na 5000km, eventualno na 7000km i uvijek je izlazilo gotovo žuto van, s obzirom da me izmjena ulja koštala tad 250kn sa filterom ulja nije mi uopće bio problem. sad kad je selenia malo poskupila sa bravom neću vjerojatno napravit 5000km u godinu dana, pa ću opet mjenjat tako, a nije ni da je sad puno skuplja izmjena. meni nije potrošio ulja od izmjene do izmjene više od 2dcl nikad, i tih 2dcl je bilo kad je izmjena na 7000km bila
nix Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 nasipaj seleniu racing i deri... meni otkako je sad zatoplilo u gradu voda 95 a ulje 100 stupnjeva lagane vožnje po gradu... hebeni fiat svi se griju ko ludi...
niknejm Posted May 5, 2010 Posted May 5, 2010 btw, samo za info.. Fiati 2.0T u user manualu imaju Seleniu 20K tako da ne brini..
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now