Jump to content

custom opruge

Recommended Posts

uvijek i odavno sam mu rekao sta treba napraviti, sam filozofira :)

I ovo je točno! :lol: :notworthy:

P.S. čuo sam se s Risboom ali 0 bodova od KW-a..

Edited by Kova

Čisto sumnjam da ne postoji neka renomirana firma koja će za određenu svotu novaca izraditi opruge za to tvoje korito:P

Dominik, Hic, Risbo, fokusičar su u tim krugovima...

Ovo o grijanju opruga nisam čuo baš najbolje pogotovo jer je auto 1700kg:)

Ja se ne kužim u tehnolgoju izrade opruga pa će ovo kaj ću sad pitati možda biti pribedasto, ali svejedno.. :)

Da li je moguće opruge npr. zagrijati, pa stisnuti i ostaviti tak stisnute neko vrijeme da se ohlade pa da onda budu kraće za tih 20mm? Ili tak neki slični postupak a da da isti rezultat tj. da dobijem opruge kraće za 20mm i samo nekaj malo kruće..

Ni u ludilu.. opruge su zakaljene i time "zatvorene" za daljnu temperaturnu obradu.

Ajd da onda pitam ovak: za S40/V50 pstoji točno takav lowering kit koji ja tražim. Max dopuštena težina za S40/V50 T5 je 2000 kg a max dopuštena težina za C70 T5 je 2090 kg. Po logici stvari ovjes bi trebao biti dimenzioniran za max dopuštenu težinu. Tih 90 kg razlike (a to je manje od 5%) na ukupno 2 tone mi se ne čini značajno.

Da li mislite da, ukoliko te lowering opruge za S40/V50 fizički pašu, bi to meni bilo ok?

Najbolje riješenje.. naravno ako fizički pašu što je gotovo sigurna pretpostavka.

5% razlike u težini je minorno za ono šta ti tražiš, a ionako će auto samo lošije držati cestu poslije spuštanja pa ti nije bitno toliki detalji :D

Edited by meshin

Ni u ludilu.. opruge su zakaljene i time "zatvorene" za daljnu temperaturnu obradu.

Najbolje riješenje.. naravno ako fizički pašu što je gotovo sigurna pretpostavka.

5% razlike u težini je minorno za ono šta ti tražiš, a ionako će auto samo lošije držati cestu poslije spuštanja pa ti nije bitno toliki detalji :D

Kak to mislis?:huh:

.. a ionako će auto samo lošije držati cestu poslije spuštanja pa ti nije bitno toliki detalji :D

Dok sam imao Eibach gewinde (spušteno 4-5 cm) auto je držao osjetno bolje. U praksi to znači da zavoje, koje sam mogao proći sa 110 (i to uz manje škripanja guma!), sad s mukom prođem sa 100.

Moram ipak reći nešto s čime se možda dosta ljudi neće složiti, ali moj dojam je da je za te brže prolaske kroz zavoje više zaslužan povećani negativni camber (uzrokovan spuštanjem) nego same gewinde. Ceh je naravno plaćen u istrošenosti unutarnjih rubova guma, ali da je auto u zavoju držao - bome je..

To se da provjeriti tako da preštelam camber, (što ću i napraviti) pa će se brzo vidjeti tko je tu bio zaslužan za odrađivanje zavoja a tko samo za lijepi izgled! :D

Edited by Kova

Naravno da je veći camber poboljšao ležanje u zavojima. Gewinde mogu pomoći spuštanjem težišta i malo kvalitetnijim upijanjem neravnina (ako su kvalitetne) ali camber puno više znači.

Gle, uvijek postoji opcija custom gewindi (ko motorsport program) ali to košta oko cca 2500-3000 EUR (sa PDV-om)

Tako dobiješ šta god hoćeš ;)

A inače KW ne proizvodi opruge nego im drugi rade po njihovim specifikacijama i to se rade serije od nekoliko 10-taka setova jer se na manje ne isplati ;)

A kaj fali ovim oprugama koje spuštaju 30/30 mm ?

Kak to mislis?:huh:

Roll centar, centar gravitacije, kutevi vilice i krajnika/spone.. roll axis odnos sprijeda / straga.

Sve te točke i kutevi, a najvažnije njihovi odnosi nabacivanjem samo kračih opruga se mjenjaju. A bar 50% šansa ako nisi pazio na ništa od toga da si kada zbrojiš i oduzmeš sve ili nisi dobio ništa ili sjebao u pogledu ponašanja i ležanja auta.

0508_sccp_02_z_+suspension+roll_center.jpg

0508_sccp_10_z_+suspension+diagram.jpg

0508_sccp_06_z_+suspension+center_of_gravity.jpg

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...