MultiZD Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Da podjelim svoj problem sa vama:) zeza me to sto mi pritisak ulja varira izmedu 6-7 bara bilo ulje zagrijano ili ne, nekad u boostu zna otici i preko 7 bara, danas gledam slini mi na sipci ulja, brtvi kartera i jos par mjesta a najgore od toga sto mi je probilu u usisnom djelu turba, turbo je nov 200km, a nema nista lufta....kontaktirao sam kutiju i kaze da mi je probilo u turbo radi takvog velikog pritiska ulja...sad kako da smanjim taj pritisak na 3-4 bara koliko bi trebalo....kazu mi da je neki feder na pumpi mozda zablokirao? ima li ko kakvu pametnu ideju, prjedlog) Radi se o volvo 1.7 turbo 120ks B18ft...skoro isti motor kao i renultov 1.7 Poz.
KIMI_1.8T Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Da podjelim svoj problem sa vama:) zeza me to sto mi pritisak ulja varira izmedu 6-7 bara bilo ulje zagrijano ili ne, nekad u boostu zna otici i preko 7 bara, danas gledam slini mi na sipci ulja, brtvi kartera i jos par mjesta a najgore od toga sto mi je probilu u usisnom djelu turba, turbo je nov 200km, a nema nista lufta....kontaktirao sam kutiju i kaze da mi je probilo u turbo radi takvog velikog pritiska ulja...sad kako da smanjim taj pritisak na 3-4 bara koliko bi trebalo....kazu mi da je neki feder na pumpi mozda zablokirao? ima li ko kakvu pametnu ideju, prjedlog) Radi se o volvo 1.7 turbo 120ks B18ft...skoro isti motor kao i renultov 1.7 Poz. To sve sto si naveo gdje ti slini, nema veze s pritiskom ulja. Prije bih rekao da ti je motor losiji, ili nesto nevalja sa odzracivanjem (ventilacijom) u donjem dijelu motora. Druga stvar je, da li tocno mjeris tlak ulja, tj je li mjerni uredjaj pouzdan. Cime mjeris taj tlak?
Hans Posted August 26, 2010 Posted August 26, 2010 Kako ti je Miki rekao,nemoj se pouzdati u čukicu koja ti je na instrument-tabli za tlak ulja,treba sa manometrom na bloku izmjeriti. Ako ti je tlka stvarno previsok,onda ti je problem u uljnoj pumpi,ima baš kako si sam rekao,regulator jedan za tlak.
MultiZD Posted August 27, 2010 Author Posted August 27, 2010 To sve sto si naveo gdje ti slini, nema veze s pritiskom ulja.Prije bih rekao da ti je motor losiji, ili nesto nevalja sa odzracivanjem (ventilacijom) u donjem dijelu motora. Druga stvar je, da li tocno mjeris tlak ulja, tj je li mjerni uredjaj pouzdan. Cime mjeris taj tlak? Imam naknadno stavljanu uricu od autogauge, mislio sam u pocetku da laze, ali prije nego sto sam poceo stavljati turbo i jos neke stvari urica je pokazivala naormalno od 3- 5 bara, nakon toga je auto bio u remontu i u meduvremenu sam promjenio novu brtvu kartera i stavio motul ulje..nakon toga je pokazivala ovoliko bara koliko je.......... Probat cu bas izmjeriti sa manometrom pa cu znat sto dalje....javim Kako ti je Miki rekao,nemoj se pouzdati u čukicu koja ti je na instrument-tabli za tlak ulja,treba sa manometrom na bloku izmjeriti. Ako ti je tlka stvarno previsok,onda ti je problem u uljnoj pumpi,ima baš kako si sam rekao,regulator jedan za tlak. hans, sto bas imam vijak na pumpi za reguliranje tlaka...jel vidljiv na pumpi...predpostavljam da je neka vida na pumpi za stelanje....
Alfaludak Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 na vecini auta se ne moze stelat tlak, mozda na ovoj moze namam pojma, ali to je malkice preveliki tlak ja sam sretan ako imam 3 bara na punom gasu hahaha, obicno je oko 2.5 bara i 0,6-0,7 na leru
niknejm Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 velis, brojis sitno do isteka roka trajanja motora
nix Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 velis, brojis sitno do isteka roka trajanja motora ti znaš da je 0.3 bara u leru kod fjata normalno...:lol:
Hans Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 hans, sto bas imam vijak na pumpi za reguliranje tlaka...jel vidljiv na pumpi...predpostavljam da je neka vida na pumpi za stelanje.... Zaboravi štelanje i kemijanje,uljna pumpa je važan dio koji nesmije zakazati. Ako je neispravna rađe je zamjeni nego da imaš fobiju svaki put kad upališ auto i stalno buljiš u čukicu od tlaka
Tihomir Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 (edited) na vecini auta se ne moze stelat tlak, mozda na ovoj moze namam pojma, ali to je malkice preveliki tlak ja sam sretan ako imam 3 bara na punom gasu hahaha, obicno je oko 2.5 bara i 0,6-0,7 na leru ti znaš da je 0.3 bara u leru kod fjata normalno...:lol: kad sam ovo vidio išao sam stiskat ulje malo ispod 100stupnjeva na punom gasu 5 do 5.5bar u leru malo ispod 2bar a kad dugo radi na mjestu u leru onda padne na 1bar Edited August 27, 2010 by Tihomir
Alfaludak Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 moja radilica je leteci na 2 specijali i 3 puta je prolupao a nista niej bruseno, samo poliranje i novi lezajevi, radilica je za smece ali ne jebe me to, vozim dok ide
WD40 Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 vw 2000 o/min 2 bara... ler gas 0.7 minimum... a izbaciva na 5-6 bara... (necemo cjepidlačit) Očito si dobro stegnuo filter ulja jer na njemu prvo prdne Izmjeri tlak na motoru i budi miran... ako nevajade onda skidaj pumpu
Jukaa3 Posted August 27, 2010 Posted August 27, 2010 ista stvar se dogadja kod kolege na 1.8t stavljena nova pumpa i novi filter i ulje i opet pritisak 7 bara
WD40 Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 pumpa ima tlačni ventil i to je to... il otvara il neotvara...
KIMI_1.8T Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 ista stvar se dogadja kod kolege na 1.8t stavljena nova pumpa i novi filter i ulje i opet pritisak 7 bara Koji 1.8T? Iz kojeg auta?
francuz Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 Pitanje za one koji imaju senzor tlaka ulja: gdje ste ga spojili? Meni ga je mehaničar spojio na lajtung od turbine, umjesto nekog bezveznog šarafa koji je tamo bio zašarafljen. Tlak ulja mi nikada ne prelazi 2 bara, a kada se zagrije, čak padne na 0.5.
drago_st Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 jesi minja mozda onu cijev sta dovodi ulje na turbo?koliko znam u njoj ima restrikcija koja smanjuje tlak ulja na trubini..
Mitja Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 To nije OK. jer na kraju cijevi ide ulje kroz turbo i padne pritisak. Znaci bez veze, nije tocno. Stavi se ga na blok, gdje je senzor-prekidac za lampicu ulja u armaturki. Pitanje za one koji imaju senzor tlaka ulja: gdje ste ga spojili? Meni ga je mehaničar spojio na lajtung od turbine, umjesto nekog bezveznog šarafa koji je tamo bio zašarafljen. Tlak ulja mi nikada ne prelazi 2 bara, a kada se zagrije, čak padne na 0.5.
Jukaa3 Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 Koji 1.8T?Iz kojeg auta? motor je iz pasata 96 god. u golfu 1 kod hardija cak mislim da ste se culi jednom
KIMI_1.8T Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 motor je iz pasata 96 god. u golfu 1 kod hardija cak mislim da ste se culi jednom Da, culi smo se prije mjesec i po, dva, ali ne po pitanju pritiska ulja, nego su mu ventili udarali u klipove i zbog toga je preskakao remen. Ni neznam jeli rijesio to?. Ako na pumpi by-pass ventil radi normalno, onda tlak na toplo (80 - 90°C) ne ide na visokim okretajima preko 5 - max 5,5bara. Na leru je na toplo oko 1,5 - 2 bara. Sevisna dok. kaze : 3,0 - 3,5 bara na 2000 o/min i 4,5 - 5 bara na 3000 o/min na oko 60°C. Kad je ulje hladno, na dodavanje gasa ulje moze ici i preko 8 bara (kao sto je i kod mene), i tocno se vidi na kazaljci kada propusti by-pass (klipic). Ako mu se to isto desava i na toplo, nesto nije u redu sa pumpom ulja, tj. klipicom u njoj.
Jukaa3 Posted August 29, 2010 Posted August 29, 2010 pa neznam nagovaram ga vec par dana da malo pogledamo to ali mu se neda nasao se u drugom sportu ide na pecanje svaki dan
francuz Posted August 29, 2010 Posted August 29, 2010 Dakle, mehaničar mi je pravi direktor. Jel mi treba bušiti blok motora? Za temperaturu ulja su mi skidali karter da bi ga probušili.
KIMI_1.8T Posted August 30, 2010 Posted August 30, 2010 Dakle, mehaničar mi je pravi direktor. Jel mi treba bušiti blok motora? Za temperaturu ulja su mi skidali karter da bi ga probušili. Noviji motori iz VAG grupacije imaju na dnu kartera pokazivac nivoa i temeperature ulja u jednom "senzoru". Auti koji ga nemaju tvornicki ugradjenog, imaju na tom mjestu obrise u odljevku za to, pa se to busi. Mada, ako se ugradjivao recimo VDO (ili neki drugi) uredjaj za mjerenje temp. ulja, davac za temperaturu ulja se userafljuje kod indikatora pritiska ulja i ne treba nista busiti. I za pritisak ulja se koristi adapter (kao i za temp. ulja) na kucistu gdje je indikator ulja u koji se userafi davac za uricu koja mjeri pritisak. Netreba se busiti blok (da ne kazem da je to onda zbog spene u sistemu podmazivanja,... opasno).
Seb Posted August 30, 2010 Posted August 30, 2010 ne znam točno za sve marke automobila no na Fiat grupi tlak ulja na temp od 100 st/cels mora bit na leru 1 bar (+/- 0,2 bara, iz iskustva zna bit i manje) a na 4000 okr i više 4 bara (može opet i nešto manje)...dok je auto hladan i ulje gušče tlak če bit puno veči no tu postoji reg. ventil koji onda sprečava taj max tlak da ide preko 5 bara neki ventil za podizanje ne postoji senzor za mjernje tlaka obično se montira blizu izvora tlaka tj uljne pumpe no po meni može bit svugdje di je ulje pod tlakom
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now