Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ono sto me je potaknulo na ovo razmisljanje je sto gledam kupiti neki BBK pa gledam sto koji kako ( za naprijed ). Naravno nema smisla samo naprije nego treba i iza nesto.

I na sve to sjetim se onog texta..mislim da Stoptech ima to u svom faq-u gdje se objasnjava da nije uvijek "vece jednako bolje" i kako naci taj balans izmedju povecanja kocnica ali da ujedno budu i poboljsanje do mjere kad postaju problem. Eto...

Josey..mislim kakve veze ima da li vozim formulu ? Vozim Golf i pazi jos, on je dizel. I sta ? Pa nije valjda da smijem samo otvorit temu gdje cu trazit informacije dal mu smeta loza ili ne

Posted

Zacudilo me tvoje pitanje jer mislim da ides previse u detalje nisi ni prvi ni zadnji koji je stavio bbk. I zar nemas na autu "nesto" sto sad radi raspodjelu sile kocenja? :)

Posted

Pa definitivno su to detalji koji su nepotrebni ali reko ajde zasto ne pokupit koju ideju ili trunku znanja vise ako je moguce, nista vise.

Ne, nemam regulator sile kocenja na zadnjem mostu, serijski.

Posted
Logicno da je transfer masa manji kad je teziste nize, a nize tezista dobijes spustanjem auta.

nije logicno, jel ti fali jos jedna velicina, a tek o njenom polozaju u odnosu na teziste mozes nesto zakljuciti

za kocenje na pravcu se jako lako nastima, za trku sa zavojima , zavisi od svakog zavoja, ovjesa i tezista, al i to se lako izracuna i vidi na logu

pa gledajte

teziste auta se izmjeri kak je marko napisao s 4 vage i 2 klocne i metrom ili 4 vage i malo spage s utegom

2 sven ak si nastimas da ti zadnji kotaci bilo kako koce, al slabije od prednjih, biti ce dovoljno dobro za cestu

Posted
nije logicno, jel ti fali jos jedna velicina, a tek o njenom polozaju u odnosu na teziste mozes nesto zakljuciti

za kocenje na pravcu se jako lako nastima, za trku sa zavojima , zavisi od svakog zavoja, ovjesa i tezista, al i to se lako izracuna i vidi na logu

pa gledajte

teziste auta se izmjeri kak je marko napisao s 4 vage i 2 klocne i metrom ili 4 vage i malo spage s utegom

2 sven ak si nastimas da ti zadnji kotaci bilo kako koce, al slabije od prednjih, biti ce dovoljno dobro za cestu

Hoces reci da spustanje auta nema nikakav utjecaj na rezultantu transfera mase? Ako spustis auto za 10cm a sile kocenja su ostale iste kao i tezina vozila, a teziste se promijenilo samo u odnosu na vertikalu?

Posted

2 sven ak si nastimas da ti zadnji kotaci bilo kako koce, al slabije od prednjih, biti ce dovoljno dobro za cestu[/QUOte]

Sven na ovo sam ciljao ;)

Posted
Sven na ovo sam ciljao ;)

Pa moje misljenje je da po defaultu koce slabije od prednjih. E sad..koliko prednji mogu jako kocit a da to nebude prejako da zadnji nemogu "pratit" da se tako izrazim..jer u protivnom pada sve u vodu.

Btw bio sam u Gabreku na vagama prije godinu dana u svrhu stelanja ovjesa, cisto me zanima kad sljedeci put dodjem sto trebam reci tamo ( vezano za dasku/klocnu i te fore ) za mjerenje tezista ? Dominik, Marko ?

Posted

Sry na hijack-u; di ima za doć izvagat auto na 4 vage? - trebaju mi custom opruge pa mi ovi traže da ga izvažem auto na taj način.

Tnx

Posted

Btw bio sam u Gabreku na vagama prije godinu dana u svrhu stelanja ovjesa, cisto me zanima kad sljedeci put dodjem sto trebam reci tamo ( vezano za dasku/klocnu i te fore ) za mjerenje tezista ? Dominik, Marko ?

stavis auto na horizontalnu podlogu na vage, izmjeris tezine po kotacima,

I onda znas iz međuosovinskog razmaka, i tragova kotaca gdje se nalazi teziste automobila, u odnosu na smijer voznje, i bocno na smijer voznje.

Onda stavis neke blokove ispod vaga jedne osovine. i ponovo vazes koliko se promijenila tezina.

iz visine blokova ,međuosovinskog razmaka i traga kotaca izracunas visinu tezista vozila.

I tako imas sve 3 kooordinate tezista vozila, i dalje radis s tim sto hoces.

Posted
Hoces reci da spustanje auta nema nikakav utjecaj na rezultantu transfera mase? Ako spustis auto za 10cm a sile kocenja su ostale iste kao i tezina vozila, a teziste se promijenilo samo u odnosu na vertikalu?

DA, jer sta ako mi je pitch centar iznad tezista, sta ako je u tezistu .... ?????

al to nije tema za forum, pretesko je :lol::lol::lol:

Posted

Treba mjerit i crtat kak spada.

al sto je najgore kad nekom ko slaze auto kazes da treba premjerit geometriju ovjesa svima je tesko i neda im se .

sve vidis iz toga ,di kaj ide , kako i zasto.

Posted
DA, jer sta ako mi je pitch centar iznad tezista, sta ako je u tezistu .... ?????

al to nije tema za forum, pretesko je :lol::lol::lol:

A na kojem cestovnom autu je pitch iznad ili u tezistu? Pa cak i da ga spustis da struze po asfaltu?

Pa ne pricamo o formuli nego o jebenom Golfu 3.:lol:

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...