Jump to content

Podizaci prozora na novim autima info


Recommended Posts

Zanima me, ako netko zna na koji nacin detektiraju u kojem je stanju (visini) prozor?

Znaci, automatsko dizanje/spustanje prozora ili one-touch close/easy close ili kak se to vec zove. Kako ne spale motoric? Znaci kada dodje do kraja, a struja i dalje fila. Sumnjam da imaju neku indikaciju na samim vodilicama prozora.

 

Evo uzmimo za primjer das auto golf 3. Na vodilicama nema nista, ali prije motora ima kontrolni "modul" koji vjerujem da sve to regulira. Zanima me kako je tamo to sve slozeno.

Vjerujem da ima neki jeftini trik koji ja ne usprijevam skuziti.

 

Timer nije, jer sto ako je recimo prozor na pola otvoren, eventualno da sve preko mikroprocesora napravim, pa stavim neki sklop koji detektira promjene nap, ne znam kako se to zove, ali guglat cu, i kad je na limitu, da prekine. Pa na to komparator.

 

Treci edit lol.

Nista, kupit modul sa nekog auta i raskopat ga. :lol:

Edited by Pekx
Link to comment
Share on other sites

Nema potrebe da znaju na kojoj su visini :D

 

Kad prekidac stisnes do kraja prozor ide dok ne dode do nekakvog otpora, kad dode onda se zaustavi i iskljuci.

A prvi zub na prekidacu je direktna naredba da se pomakne kad ga pritisnes i zaustavi kad ga pustis.

Link to comment
Share on other sites

OK, jasno mi je to, ali kako da detektiram taj otpor? :D

Nisam znao da ima gotovih modula za kupiti, ali tu mi nema zabave, ovo tak i tak iz dosade radim, plus, ovo kod mislava ima samo dizanje prozora pri zakljucavanju. But still, tnx. :)

Link to comment
Share on other sites

jeftin trik nadasve, ima ti namotanu zicu ko opruga mala, ali nisu zavoji stisnuti. Ta zica je napajanje motora. Kad motor dode do otpora, povuce vise struje i preko te zice potekne visa ampera. Kad se to desi onda prekine. Neznam tocno kako on mjeri tu struju, tj dali je ta zica glumi bimetal, davno sam to raskapao i to na fiatu. Ali trik je jednostavan i jeftin.

Link to comment
Share on other sites

Neman pojma sta je u autima i kako je to rijeseno, al dalo bi se napravit pomocu tranzistora, otpora, malog stabilizatora napona i releja. Uzet karakteristiku motora, koliko vuce struje kad radi i koliko vuce kad bloka, stavit adekvatni otpor prema tome za ulaz na stabilizator napona koji ce uvik istin naponon palit trazistor koji ce provest i i aktivirat samodrzeci relej da otpoji motor a reset istog preko kontakta od prekidaca stakala tako da se sistem moze ponavljat... evo smisljeno u minutu i 12 sekundi :cool:

Link to comment
Share on other sites

Noviji auti, konkretno Audi A4 B5 na dalje svi (od 1995-ete na dalje) imaju sljedece:

 

- Unutar puznice koju vrti motor, nalazi se senzor polozaja (na nekima opticki, na nekima hall).

Preko njega on tocno zna u kojem je polozaju prozor.

- Senzor prekoracenja struje (shuntt otpornik).

 

Preko shuntta je najjednostavnije to rijesiti.

 

Ali, prednosti dodatnog senzora polozaju sa sljedece:

- Ako dode do prekoracenja struje (prepreka koja nije krajnji polozaj prozora), prozor se zaustavi i vrati se unatrag par cm. Vrlo korisno ako se nekome prignjeci prst, pa da se prozor odmah vrati. To je RollBack funkcija.

- Ako auto nema okvire vrata, kad se vrata malo otvore (povuce za kvake), prozor se spusti malo (ako je bio dignut do kraja), te tako cuva gume i lakse je vrata otvarat/zatvarat.

Link to comment
Share on other sites

Tnx svima, razmisljao sam i ipak cu preko shunta napraviti, dok se malo prisjetim tih stvari.

Zanima me, kako mogu dobiti timer poslije prekidaca s kojim cu recimo vidjeti koliko trajer pobuda iz prekidaca, i ako je recimo manje od 1 sekunde, da mi drzi krug jos recimo 5 sekundi (ciklus zatvaranja). Mikrokontroler mi ne gine? Ako je tako, sto preporucate?

Link to comment
Share on other sites

Da, mikrokontroler ti za to ne gine.

Za to ti je dosta PIC12F629. Ili PIC12F675, pa odmah iskoristis njegov A/D za shunt.

 

Ako ti treba program napisat ili napravit cijeli polocicu, javi se. ;)

Link to comment
Share on other sites

Sa strujom nije dobro i neće dobro raditi... Jer prozor ne ide svagdje jednako lagano i u nekim djelovima gdje zapinje će stati...

 

Ja sam davno radio te inteligentne module koji su znali dići prozore ali ih i vratiti u poziciju gdje su bili prije otvaranja... No nisam ih dalje razvijao i proizvodio jel nije bilo interesa (zašto bi netko kupio modul za 300kn kad ima kineski za 100)...

 

No da se vratimo na poantu. Mjeriš impulsnu struju, jer dok se motor vrti stvara te smetnje od četkica i upravo tako znaš kad motor ide i kad stoji na mjestu, a djelovi gdje zapinje neće smetati dokle god ga ne zaustaviš potpuno..

Link to comment
Share on other sites

Uzmeš to sve lijepo od Corrada i plug nad play staviš u Golfa.

(nije onaj kupus kao na Golfu 3 koji sam maloprije čupao iz jedne trice)

 

Imaš modul koji ti stoji u zadnjem lijevom boku u Corradu , na el. motore ti idu samo 2 žice , a prekidači su standardni sa 6 žica.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...