Jump to content

Alternator ili nešto drugo?


Recommended Posts

Danas kad sam dolijevao tekućinu za pranje stakala čuo sam neko ''škljocanje'' oko alternatora. Zvuk je jako nalik onome kao kada iskra preskače sa jednog vodiča na drugi. Ne znam kako da to bolje opišem. :huh:

 

Pokušao sam snimiti mobitelom U glavnom radi se o onom škljocanju koje se na snimci manifestira u pravilnim razmacima od oko 1s.

Snimka je dosta loša no vjerujem da ćete škužit o čemu govorim.

Ako podignem okretaje motora i ono se ubrza tj interval se skraćuje.

 

Da li je to možda do alternatora? Je li se netko susreo s nečim sličnim.

 

Video

http://dl.dropbox.com/u/43378781/10112012040.MP4

Link to comment
Share on other sites

neda mi poslusati, ali da ti mozda iskra ne preskace s bobine ili kablova? Pogledaj po noci kad motor radi, ako igdje preskace ikakva iskra, vidjet ces.

 

Možeš skinut video (desni klik save link as)

 

U glavnom sad pogledao. Gore sam naveo da se čuje kao da iskra preskače i tako se čuje jer zaista i preskače. Sad se po mraku lijepo vidi.

E sad problem je kaj se to pojavljuje skroz pri dnu motora a fakat nemam pojma koja to žica vodi toliko nisko.

Budem sutra podigao auto pa bacio oko.

Link to comment
Share on other sites

ima nekoliko zica, ali 12 V nebi trebalo bas preskakati, jedino iskri ako je bas u kontaktu s necim. Ja i dalje stojim kod bobine, kablova, svjecica, to je visoki napon to moze preskakat, i moze proci kroz motor pa negdje nize izaci ako ti spoj motora s masom nije bas najbolji.

 

Da probas jedan po jedan kabel nakratko odspojiti s bobine i vidjet dal ce se sta promjeniti? Naravno, kablove odspajas i spajas kad je auto ugasen da se nebi prosvijetlio :)

Edited by Lev
Link to comment
Share on other sites

Evo samo da javim kak stvari stoje. Nakon pregleda svi kablovi su ok. Ispalo je da iskra preskače sa jedne remenice na drugu. Dakle sa jedne (na kojoj je mikro remen do alternatora) iskra preskoči na susjednu (na kojoj je mikro remen do servo pumpe). Uvijek tamo i samo tamo se to manifestira. Također kako se povećava broj okretaja to iskrenje proporcionalno raste.

 

Iskra je nalik elektrostatskom pražnjenju.

 

 

Evo slike da se vidi na koje mjesto mislim.

 

IMG_0099.jpg

 

Sad mene zanima jer nekom logikom to mi je prvo palo na pamet. Da li je moguće da mikroremen svojom kretnjom stvara taj statički elektricitet koji se prazni na naveden način?

 

Svo remenje je novo (Contitech). Ako da kako to da se isto nije manifestiralo odmah po ugradnji nego tek nakon par mjeseci?

 

 

 

Dakle ništa nije u šlusu, sva elektronika radi, osigurač nikad niti jedan iskočio nije. Mislim da kad bi bilo probijanja da bi mi pojačalo prvo uletilo u safe mod.

Također smatram da bi me tada stepla struja kad bi se ulovio za glavu ili blok motora i šasiju dok motor radi. :)

Edited by -Wolverine-
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...