Jump to content

Mercedes W169 A 180 CDI Greška ESP i kontrola pritiska u gumama


Recommended Posts

Riječ je Mercedesu A 180 CDI, 2005 g.

 

Isključio sam sa funkcijama board computera i volana opciju za kontrolu pritiska u gumama (išao sam eksperimentirati, jer sam mislio da se samo tako može upaliti i ugasiti). Sada se ispostavilo da ju nije moguće samo tako aktivirati.

 

5 minuta nakon toga sam išao mijenjati ručicu za žmigavce (stara je imala puknutu žicu, dana je majstoru da se zalemi). Uglavnom nakon što sam sve složio, upalim auto i baci mi dvije greške: prva je bila kontrola pritiska u gumama, druga greška je ESP i normalno lapmipa koja sugerira grešku motora.

Išao sam na dijagnostiku kod nekog majstora (nije original Mercedes), da mi poništi greške, prvo nije uspio ugasiti grešku za ESP, međutim, nakon zezancije je uspio, ali kada se auto upalio, opet su se pojavile iste dvije greške i ista lampica koja sugerira grešku motora.

Tvrdi meni taj majstor jer mu je taj program sugerirao za ESP da je krivi kut volana, na što sam posebno pazio da ga dobro namjestim (ima oznaku na letvi volana i na samom volanu, tako da je nemoguće tu zeznuti stvar). Ništa, išao je kontolirati i vidio je da sam sve dobro spojio :-o Nakon toga, ide kontrolirati položaj volana kroz taj program i program mu sugerira nekih 6000 i nešto stupnjeva. Pita on mene da li sam vrtio dio plastike koji je povezan sa zavojnicom, velim mu naravno da nisam, jer nisam ništa vrtio. Ostao je malo začuđen, jer stvarno nezna u ćemu je problem, a i kada zakreče volan na lijevo ili desno, program mu na ovom autu nije očitavao kut volana, što mu je bilo čudno, čak mi je rekao nesigurno da nije možda zavojnica otišla, ali sam milion posto siguran da nisam ništa tu dirao.

 

Ono što se događa na autu je slijedeće. Auto ide ok, ali u 5 i 6 brzini dođe do broja okretaja taman prikladnih za brzinu od 120 km/h i tu ko da dođe do zida i dalje ne ide. Navodno je riječ baš zbog greške ESP-a koja autu ne dozvoljava vožnju bržu od 120 km/h.

 

Ostaje mi solucija još da odem kod jednog lika na original dijagnostiku, da mi kaže da li on može aktivirati senzor pritiska u gumam i poništiti grešku ESP-a.

 

Danas sam išao pumpati gume i jedna guma je pustila na 0,10 bara, ali opet, senzor za pritisak u gumama je deaktiviran, tako da on nije mogao ovo uzrokovati.

 

Danas sam gledao na google kako aktivirati senzor za pritisak u gumama i našao sam 3 postupka, međutim, to moram isprobati sutra, jer vidim da se on na starijim vozilima može aktivirati nakon 15 milja.

 

ZANIMA ME ŠTA MI PREDLAŽETE DA NAPRAVIM, DA BUDE EFIKASNO I DA SE PROBLEM RIJEŠI?? :? :? :?

Link to comment
Share on other sites

Kod mene u mercedesa esp nema veze sa brzinom ...kad se esp upali upali se radi senzora na kolima koja u 80% budu puni kaljuže ..senzori u gumama uvik bude do senzora a i i provjeri kakvi su ti ventili na felgama jeus li oni sa maticom jer ako ti fali koji senzor imaš veselje .. uglavnom dijagnostika ovasteni servis jer po meni jedini pravi izbor

Link to comment
Share on other sites

Meni je na Miniju gorio ESP i senzor tlaka kad sam ga uzeo, prva pretpostavka je bila senzor na nekom od kotača jer to zna otič. Na kraju je bio kompjuter ABS-a, kad sam njega promjenio sve 5.

A jeste ponovo uglazbili volan nakon skidanja? Znam da kad sam na golfu mjenjao komp volana se Tihi dosta zajebavao s tim i zakretanjem volana od kraja do kraja dok sve opet nije bilo kak treba.

Link to comment
Share on other sites

2940 kn kod Bunića. Rok isporuke 3-4 radna dana. To im nedam. Da li mi netko može dati katalošli broj, da pogledam na ebay-u?

 

Također me zanima kako se 100% može provjeriti ispravnost zavojnice, samo dijagnostikom, odnosno ona pokazuje kut volana ili još nekako?

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...