Jump to content

Pitanje za strujiće - PWM ventilator


Recommended Posts

Evo ovako, gledam neku kemiju sa konverzijom na automatsku klimu i sad imam pitanje za strujiće da li je ventilator koji radi preko otpornika isti kao i PWM ventilator? Znači da li se ovaj klasični ventilator gdje su npr. 4 brzine može spojiti na PWM signal i varirati brzinu, ili je ventilator ipak fizički drugačiji i treba ga mijenjati?

Link to comment
Share on other sites

Svaki motor(ventilator) se moze spojiti na pwm i na otpornik. U oba slucaja ce padati snaga(brzina) ovisno o regulaciji.

Jedino ne mora znaciti da je taj sustav napravljen dobro za neki 10 ventilator. Npr moze se dogoditi da regulacija izgori na tom desetom ventilatoru jer nije predvidena. Ili se moze dogoditi da na najmnaje ventilator uopce se ne vrti.

Link to comment
Share on other sites

Aha...OK, tako mi se i činilo preko googla da bi moglo raditi...E sad koliko sam skužio, ja imam ventilator na dvije žice, otpornici odvojeni i to bi moglo funkcionirati ali centrala klime nebi mogla očitati da li se ventilator uopće vrti jer mu fali barem još jedna žica (a od automatske klime ima 3 žice) tako da mi se čini da bi ipak morao mijenjati i ventilator ako hoću automatsku klimu... :/

 

Jedino ako se netko kuži kako nadograditi ventilator da ima treći ulaz (12v, masa i PWM bi trebalo biti), očito treba neki sklop napraviti, ili možda postoje neka gotova riješenja?..

Edited by entuzijast
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...