Jump to content

Akumulator, pad napona, nevoljko paljenje :)


Recommended Posts

Počeli su mi se javljati problemi pretpostavljam s akumulatorom. Prvo paljenje nakon recimo dva dana garažiranja potraje duže (auto je u grijanoj garaži) uz negodovanje motora ali ipak ga upali, nije ono na zub da ga kresne. Jučer dok je bio vani na parkingu i nakon što sam završio s poslom upalio sam ga ko da palim ladu nivu.

 

Akumulator sam promijenio prije 3 godine i to sa "origigi" Renaultovim. Stari akumulator me isto zezao nakon 4 godine i bila je akcija u servisu koja je ujedno bila prihvatljiva pa sam zamijenio.

 

Stavio sam mjerač napona u cigaret upaljač i napon prilikom otključavanja auta bude 12,5V, popale se lampice u unutrašnjosti, instrument tabla i još kojekakva čuda. Nakon što krenem upaliti motor napon padne na 12,1 i normalno kad ga kresne onda se diže prema 13,4.

 

Punio sam ga i sa ctek 3,8 mxs-om al sam čitao u uputama da bi se on trebao sa akumulatorom "razgovarati" 8 dana i ispravljati ga. Normalno da mi je auto u pogonu skoro svaki dan pa ta fora otpada. Najdulje sam ga držao od petka popodne do ponedjeljka ujutro i naravno epilog je da pišem ovdje o problemu. :)

 

Čitao sam da je 12,5V napola pun akumulator. Sad ako ga ni ctek ne može napuniti jel onda on polako govori da ne može i da mu je vrijeme za zamjenu?

Link to comment
Share on other sites

Ovisi o temperaturi, ali 12,5V nije napola pun akumulator, posebno ne na temperaturi oko nule. To je skoro 90% pun akumulator. Ako prilikom paljenja padne do 12,1V, to je također odličan rezultat. Moj pokazuje 12,2V ako ga mjerim multimetrom nakon preležane noći, prilikom paljenja padne do 10,1V, ali pali na prvi zub bez imalo oklijevanja i na temperaturama ispod nule.

Link to comment
Share on other sites

Sad sam tek skuzio, zaboravi taj mjerac napona za cigaretu, jedino je instrument na akumulatoru relevantan, ovo ostalo je bezveze. Ak ti ovaj na upaljacu mjeri 12,5 na akumulatoru može biti i vise.

 

Sent from my HUAWEI VNS-L31 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Samo da javim da sam uspješno upalio auto ujutro :D

 

Bacio je napon 12,6 i relativno ok upalio. Vidjet ću što će reći nakon 8 sati provedenih na studeni ledenoj.

 

Razmišljam u subotu otići do mehaničara pa da ispita grijače i na kraju krajeva vidi što je s akumulatorom.

Link to comment
Share on other sites

A jednostavno ga ujutro par puta upali i odmah zatim ugasi. Ako nakon par tih paljenja za redom ne bude imao vise struje za paljenje, aku ti je spreman za zamjenu

 

osim u slucaju da mu je losa masa ili + na anlaseru pa ce 2 put upaliti a treci put vise nece htijeti jer je preveliki pad napona a akumulator moze biti ispravan.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...