Jump to content

Igranka s gewindama... trebam mišljenje


Recommended Posts

Lud sam više od kemijanja i isprobavanja pa trebam vaše mišljenje prije nego raskopam... jer fakat mi se ne da trenutno s obzirom da za skinut prednje amortizere moram pol auta raskopat, a možda neće rezultirat nikakvom promjenom.

 

dakle radi se o sljedećem...

 

ovo je trenutno stanje dok je auto na kotačima. helper je stisnut do kraja i auto radi na oprugi ali je i dalje sve to dosta tvrdo.

 

IMG-20190211-212856-01.jpg

 

da li bi dobio nešto mekši ovjes kad bi maknuo helper i crvenu oprugu i umjesto toga ubacio samo oprugu koja je jednake dužine kao helper+kraća (crvena) opruga

ili bi ostalo sve isto s obzirom da su i kraća i duža opruga jednake kilaže?

 

IMG-20190221-215324-01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ovisi koji je razlog trvdoće... ako ne lupa nigdje u graničnik, onda će biti isto tvrdo... makar meni ove opruge izgledaju isto tvrde, odnosno izgelda žica iste debljine, a ako je opruga dulja onda  je i mekša sa istim promjerom živce i usponom navoja.

Link to comment
Share on other sites

Ako su opruge od istog materijala (isti promjer zice i ista svojstva materijala) i imaju jednak korak "navoja", sto vise navoja  ima to bi trebala  biti meksa. tj. imati veci hod po Nm opterecenja. 

Npr. ako uzmes linearnu oprugu i skratis je za jedan krug, osim sta je kraca ce biti i tvrdja. tj opterecena istom silom ce napravit manji hod.

 

Ako su opruge i jedna i druga bez obzira na duzinu deklarirane na istu tvrdocu tj. kg/cm ili Nm/mm onda nece biti nikakve razlike.  S obzirom da ova crna djeluje da je napravljena od "jace" zice, vrlo vjerovatno je tocno da su opruge jednake tvrdoce i s tim neces nista dobiti...

 

Ovisno kako se auto ponasa, postoji velika sansa da ti je amortizer problem...

 

 

Edited by Lovre
Link to comment
Share on other sites

18 hours ago, Gabre said:

jel to plastifikacija otpada sa ovjesa

 

crvena je plastificirana u zg i dobra je. plava je fk-ova i da, otpao je ovaj dio. valjda jer je stisnuto cijelo vrijeme. 

15 hours ago, Rallye VR6 said:

50 kg mi se cini puno previse za ficu , 60 kg dobijes na gewindi za auto kojem je prednji kraj tezak gotovo kao kompletan fićo

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
 

 

na pocetku projekta, prije cca 3 godine sam pokusao sa 35 kg pa se stisnulo sve cim sam spustio auto sa krokodilke. kao kad se helper stisne. takva je bila cijela opruga od 35 kg. mislim da imam i sliku u kompu. nakon toga je bila i neka kemija progresivnom oprugom 30+20 kg il tako nekako i sad zadnje je ovo. 

Edited by bucooo
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...