Jump to content

Felge - Tezina i utjecaj na vozna svojstva

Recommended Posts

Pozdrav ekipa :) Htio bih pokrenuti tehnicku raspravu oko tezine felgi/guma i koji utjecaj to ima na vozna svojstva/ubrzanja.

Citajuci/gledajuci malo po internetu mogu se izvuci dosta zanimljive konstatacije.

Npr kod mene OEM:

• Felga:  15kg -> Rotation Mass 20.951kg
  • Guma: 11,5kg -> Rotation Mass 22.403 kg

Ispada da po kotacu imam 43,354kg Rotation Mass-a

Sad kad sagledam, ako bi uzeo

• Felga "mbDESIGN MF1 8x19":   7,2kg -> Rotation Mass 9.6829kg
  • Guma "Continental Sport Contact 6":  9,4kg -> Rotation Mass 18.312kg

Ukupno 27,9949kg / Felga

Ukupni rezultat:

• Serijski: 173,416kg
  • Aftermarket Felge: 112kg

Znaci kao da sam s auta skinuo 61,4kg :)

Navnodno to rasterecenje pridonosi ubrzanju, kocenju, handling-u...pa se tokom vremena cak i ta veca cijena felgi amortizira jer manje opterecujemo ovjes/kocnice.

Ima netko od vas svoja iskustva po pitanju te teme?

Ako sam napisao koju glupost, slobodno me ispravite :)

Link za kalkulator -> http://hpwizard.com/rotational-inertia.html

mene zanimaju real life iskustva...negdje citam da su se cak ubrzali za vise od pola sekunde 100-200 ...sto nije mala razlika

kod mene kad stavim Autec Wizard 18" auto bude kao perce (po osjecaju)...samo onda imam bas problema s trakcijom :)

dok kod ovih tezih felgi auto djeluje puno stabilinije, vise gripa...no vidim po vremenima 100-200 da sam sporiji

edit: ekipa koja je stavila ove mbDESIGN MF1 tvrdi, da im se potrosnja smanjila za 1L-1,5L ...sto onak, na duge staze nije ni malo :)

vjerujem da zvuci sve vrlo jednostavno i vjerovatno mislite, koji K pises kad je logicno-> Lakse == Bolje

no eto, malo za raspravu :)

Edited by BaGy

Definitivno je manja/lakša felga bolja,govorim konkretno za ubrzanje jer sam i ja isto tako uspoređivao težine...
Upravo ono što si napisao,do 100 kmh nije neka razlika ako pričamo o jakim autima.Jer imaju previše momenta da bi se primjetila neka razlika 0-100kmh ali od 100-200 kmh se itekako osjeti razlika.Dovoljno je pogledati utrke 402m gdje svi dolaze sa 1-2 cola manjom felgom,jer tamo svakaka stotinka igra ulogu.
Moje mb design kv1 19" su lakse od bmwovih OEM 18"-ica.Zato je po meni idealno naći što veću felgu koja vizualno jebeno izgleda ali da je što lakša,zato nikad nisam volio replike.Osim sto im ne vjerujem,osjetno su teže od felge koja košta 500€

• Like 1

14 hours ago, BaGy said:

mene zanimaju real life iskustva...negdje citam da su se cak ubrzali za vise od pola sekunde 100-200 ...sto nije mala razlika

kod mene kad stavim Autec Wizard 18" auto bude kao perce (po osjecaju)...samo onda imam bas problema s trakcijom :)

dok kod ovih tezih felgi auto djeluje puno stabilinije, vise gripa...no vidim po vremenima 100-200 da sam sporiji

edit: ekipa koja je stavila ove mbDESIGN MF1 tvrdi, da im se potrosnja smanjila za 1L-1,5L ...sto onak, na duge staze nije ni malo :)

vjerujem da zvuci sve vrlo jednostavno i vjerovatno mislite, koji K pises kad je logicno-> Lakse == Bolje

no eto, malo za raspravu :)

225/40/18 zimska i ultre

225/35/19 ljetne na BBS CH ( ruku na srce 1.5 ulte ako ne i više)

potrosnja- placebo, ne primjetim razliku. ali mozda je ima,ali zima ovo ono pa auto tada više malo trosi te se to iznivelira 

ubrzanje 100-200 identicno ljetne/zimske(dok je vani toplo), 8 mjerenja. Kad je vani 0 i minus  0.2 brze bude. ali to opet nije sad neka razlika

• Like 2
  • Thanks 1

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...