Jump to content

Nagib zadnjih kotača na Vectri GTS

Recommended Posts

Imam jedno pitanjce. dal netko zna otkad smo kupili vectru tvornicki zadnji kotaci imaju nagib prema van. dakle u voznji guma se dere samo s nutarnje strane a vanjska ostaje ko nova. i to se poždere u jako kratkom roku. dali se taj nagim smije dirat da nam naprave špur ili kaj vec trebaju napravit to neznam pa da se kotači izravnaju?

Na mojoj Astri to isto tak tvornički stoji, i kad odeš na špur prema postavkama koje su u kompjuteru to tako i mora bit. Jedino ako nagib zbilja nije neki ekstreman koji gume pojede u tisuću do dvije kilometara, onda vjerovatno nešto ne valja.

...za neiskusne vozače je možda bolje da auto curi preko nosa van...a tko si želi ispraviti tu bezveznu tendenciju 90% Opelovih vozila (da gadno klize preko nosa) nek baci malo prednje u minus a zadnje ispravi bliže nuli...ali naravno ne u nulu. Ne znam jel se camber da štelati na tim autima, na dosta auta ne može...treba pogledati kod dobrog vulkanizera/majstora za trap.

...za neiskusne vozače je možda bolje da auto curi preko nosa van...a tko si želi ispraviti tu bezveznu tendenciju 90% Opelovih vozila (da gadno klize preko nosa) nek baci malo prednje u minus a zadnje ispravi bliže nuli...ali naravno ne u nulu. Ne znam jel se camber da štelati na tim autima, na dosta auta ne može...treba pogledati kod dobrog vulkanizera/majstora za trap.

Prednje u minus, max moguci caster, straga otvoriti malo ih, toe-out :D

nebi se slozio sa tobom. ;)iz iskustva mogu rec da ne baca jako puno,skoro i najmanje.

Logično je čim spustiš auto ako je otraa neovisni ovjes da imaš minus nagib. A GTS bi trebao biti malo niže od serijske vectre?

BTW, minus nagib ne smije derati gumu. Gumu će derati toe in ili toe out...

Edited by mr_G

meni je vectra vise bjezala zadnjim krajem nego prednjim a cuo sam da to nije samo kod mene bilo pitanje.

Prednje u minus, max moguci caster, straga otvoriti malo ih, toe-out :D

Caster nagib ne možeš mijenjati jer je on konstrukcijski određen, osim ako nemaš gore na muldi onu šinu kao neke D2 gewinde pa onda možeš micati u svim smjerovima. Camber možeš štelati...to je i pitao čovjek...

nebi se slozio sa tobom. ;)iz iskustva mogu rec da ne baca jako puno,skoro i najmanje.

...mislio sam npr na Astru OPC, Vectru OPC, Corsu OPC, Astru coupe bertone....sve perjanice ponude a sve redom jako podupravljaju na svim testovima. Zato uglavnom i budu sporije na stazama od konkurencije. Brz auto se treba cijeli voziti u zavoju...a ne da je zadnji kraj zašarafljen za asfalt a prednji da vozi...onda se dešava da ide preko nosa. Primjer auta koji se lijepo i zabavno voze su Peugeot 106 Rally, Saxo VTS itd...

meni je vectra vise bjezala zadnjim krajem nego prednjim a cuo sam da to nije samo kod mene bilo pitanje.

Jednom frendu isto tako kao i tebi...a drugome je išla nosom...prva je bila 1.6i a druga 2.0i...možda je i do guma, stanja ovjesa, nemam pojma.

Edited by Coupe VD

Caster nagib ne možeš mijenjati jer je on konstrukcijski određen, osim ako nemaš gore na muldi onu šinu kao neke D2 gewinde pa onda možeš micati u svim smjerovima. Camber možeš štelati...to je i pitao čovjek...

Ehh .. da vozis toyotu, a ne reno :D

I camber prednjih kotaca ne mozes mjenjati na 90% automobila :) .. ali opet eeeh da vozis toyotu. :D

Ehh .. da vozis toyotu, a ne reno :D

I camber prednjih kotaca ne mozes mjenjati na 90% automobila :) .. ali opet eeeh da vozis toyotu. :D

Camber ne možeš na Renaultu naprimjer, treba kupovati vijke s ekscentrom ili prošlicati rupe na hvatištu glavčine i amortizera. Ali na Hondama ide, to znam...

...ali da se na običnom serijskom autu može štelati caster (zatur) nagib nisam znao...ako mislimo na isto. Ja sam htio veći caster nagib na Cliu jer je tako bilo tvornički na cup ili trophy 182-jkama...veći zatur i volan ima jaču tendenciju da se vraća u nulu, u zavojima je stabilniji, pri većim brzinama mirniji, jedino je na mjestu teže motati jer doslovno "dižeš" gore cijeli prednji kraj kad okrećeš volan.

camber_caster_toe.jpg

:thumbsup:

Na mojoj Astri to isto tak tvornički stoji, i kad odeš na špur prema postavkama koje su u kompjuteru to tako i mora bit. Jedino ako nagib zbilja nije neki ekstreman koji gume pojede u tisuću do dvije kilometara, onda vjerovatno nešto ne valja.

To zato sto ti opel tvornicki trul pa se raziđu mulde.....

Camber ne možeš na Renaultu naprimjer, treba kupovati vijke s ekscentrom ili prošlicati rupe na hvatištu glavčine i amortizera. Ali na Hondama ide, to znam...

I na toyotama..

Ali na 90% normalnih auta nema stelanja cambera.

...ali da se na običnom serijskom autu može štelati caster (zatur) nagib nisam znao...ako mislimo na isto.

Mislimo na isto... ;)

Na fwd toyotama postoji fora da ga mozes povecati ili smanjiti okretanjem gornje casice amortizera za 180 stupnjeva.

ulje na vatru :P[/QOUTE]

...jest da mi Opeli nisu dragi ali tu je Clarkson (kao i što često radi) namjerno napravio dramu veću nego što je. Skužio je da Vectra understeera pa je onda još zabio gas u pod i smotao volan...da još više ide prema van. Što jest - jest...budimo realni...

Auto sa puno momenta na prednjem pogonu mora ići van uprav da je honda... Ups zaboravio sam da honde nemaju momenta... :lol:

Ne nužno. Slučajno znam par auta sa dosta momenta...i ne idu ovako van. Nije sve u snazi, nije sve u konjima i sprintu...treba se malo poigrati s autom i podesiti ga a ne odmah u prodaju. Tu Opelovi inženjeri imaju još kruha jesti. Znaju napravit dobar i izdržljiv motor, znaju napraviti lijep auto agresivnog izgleda (meni je Astra OPC lijep auto) ali isto tako bi mogli na jedan dvotjedni tečaj u Dieppe kod ekipe iz Renaultsporta da nauče kako to sve ušteliti i napraviti vozljivim u uvjetima po kakvim se sve češće ocjenjuju takvi auti.

Edited by Coupe VD

Ne nužno. Slučajno znam par auta sa dosta momenta...i ne idu ovako van. Nije sve u snazi, nije sve u konjima i sprintu...treba se malo poigrati s autom i podesiti ga a ne odmah u prodaju. Tu Opelovi inženjeri imaju još kruha jesti. Znaju napravit dobar i izdržljiv motor, znaju napraviti lijep auto agresivnog izgleda (meni je Astra OPC lijep auto) ali isto tako bi mogli na jedan dvotjedni tečaj u Dieppe kod ekipe iz Renaultsporta da nauče kako to sve ušteliti i napraviti vozljivim u uvjetima po kakvim se sve češće ocjenjuju takvi auti.

Meni je auto abnormalno išo preko nosa .. i stavljanjem špere više nejde ni malo .

A htio sam poludit kolko je bježao preko nosa .. pijani inžinjer napravio diff .

Meni je auto abnormalno išo preko nosa .. i stavljanjem špere više nejde ni malo .

A htio sam poludit kolko je bježao preko nosa .. pijani inžinjer napravio diff .

znaci da neznas niti kociti niti uci u zavoj, vec samo po gasu :):cheer:

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...