Dominik Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 o C20LET smo sve rijesili prije 2 stranice, al ti si nezaustavljiv, nazalost samo na tipkovnici umjesto na kotacima :lol::lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 ne, neg si me ti poceo jebat u glavu da pisem pizdarije, i onda jednom rjecju me izbacis iz takta, a u biti samo podjebajes... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 pa pises :lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 Lijevo od ove crte vidis kako je "zub" rubu od klipnjace. Dobro. Ali koja je svrha ovog zuba na letećem ležaju? Neće nikako pomoći onom drugom ležaju u klipu... :huh: zasto neznam al znam procitat da pukne a zasto pukne netrebam ni znat, al zato postoje ljudi koji to znaju (ti), i znaju valjda objasnit. Moje, i svih 99% ljudi je da se drze limita, a to je da ide ispo 8000 dec it. Dominik, stvari onekad treba pojednostavnit, al zasto jednostavno ako moze komplicirano zar ne ? Evo ja ću ti jednostavno objasnit zašto. Zato što u gornjoj mrtvoj točki klip mijenja smjer kretanja. I masa klipa je sav inercijski moment koji će napraviti vlak na klipnjaču... Ono što nisam znao da je taj vlak puno veći od tlaka koji radi moment. E pitanje je što je sa donjom mrtvom točkom? Tu je tlak u pitanju a ne vlak.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 dominik papak thanks mrg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Dobro. Ali koja je svrha ovog zuba na letećem ležaju? Neće nikako pomoći onom drugom ležaju u klipu... :huh: isto ko i ona rupica, ulje ulazi u veliki lezaj klipnjace pod tlakom , s tim zubom mu omogucis da sprica pod klip i po cilindru klip ima rupice nedgje , izmedju klipa i bolcne , i tu to spricano ulje ulazi u mali lezaj klipnjace Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 Znači ta rupetina -(zub) ustvari ne šprica nego pljuje ulje po cijelom cilindru i onda kad klip ide dolje pokupi ulje sa stjenke i kroz one rupice naulji bolcnu. Jesam li dobro shvatio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jambo Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 E pitanje je što je sa donjom mrtvom točkom? Tu je tlak u pitanju a ne vlak.. Tu je inercijalna sila na klip oko 35-40 % manja u odnosu na silu u GMT...a sila na klipnjaci funkcija ukupne sile na klip (dakle sila tlaka plinova i sila inercije), geometrijskog odnosa klipnjace i duljine ramena radilice i okretaja motora..... .....znaci problem je GMT..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 (edited) Dobro. Hoćeš reći, klip ide gore, sabija smjesu, pali se smjesa, klip dolazi do GMT, mijenja smjer... No izgaranje smjese bi trebalo smanjiti vlak i to više što je iskra advensiranija... Zašto je DMT manje opterećenje na klipnjaču? Pa masa je masa, klip je klip, promjena smjera je promjena smjera... Pokušao sam razmišljati jel imaju kakve dodatne sile. Po meni bi DMT trebao imati i veće opterećenje ako recimo još počinje sabijati smjesu... BTW, još jedna interesantna stvar, klip je najbrži oko polovice cilindra... Edited August 21, 2009 by mr_G Link to comment Share on other sites More sharing options...
charger Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 fuck aftermarket klipnjacu koja trpi samo 8500rpm i stock koja puca na 8200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Znači ta rupetina -(zub) ustvari ne šprica nego pljuje ulje po cijelom cilindru i onda kad klip ide dolje pokupi ulje sa stjenke i kroz one rupice naulji bolcnu. Jesam li dobro shvatio? ne , sprica i po klipu i po cilindru sprica na sve strane, a ono sto zavrsi u rupicama podmazuje mali lezaj klipnjace E pitanje je što je sa donjom mrtvom točkom? Tu je tlak u pitanju a ne vlak.. svi metalni materijali bolje podnose tlacna naprezanja od vlacnih, sve one cvrstoce koje su navedene za metalne materijale su vlacna cvrstoca, znaci naveden je "najgori uvijet" ako zadovoljava "najgori uvijet" zadovoljava i sve ostale. Pokušao sam razmišljati jel imaju kakve dodatne sile. Po meni bi DMT trebao imati i veće opterećenje ako recimo još počinje sabijati smjesu... BTW, još jedna interesantna stvar, klip je najbrži oko polovice cilindra... upravo se tu varas , za klasican I4 motor do 3k okretaja magnituda sila uzrokovana plinovima je veca od magnitude sila koje su uzrokovane inercijom , oko 3k su otprilike iste magnitude preko 3k sile inercije rastu za nekoliko magnituda, znaci tlacenje smjese i ekspanzija je goli kujac naspram sila inercije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 fuck aftermarket klipnjacu koja trpi samo 8500rpm i stock koja puca na 8200 opet s druge strane zasto bi trpao u motor od 300 KS klipove i klipnjace od deklariranih 800 ks Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 Ajde, marko hvala na objašnjenjima.... Znači hoćeš reći da su sile u GMT i DMT približno jednake, ali klipnjaču zaboli tuki za tlačenje u DMT, a ono što ju boli je GMT kada ju razvlači sila i tada se klipnjača najviše napreže... :lol: Dobro, opet sa druge strane ja sam uglavnom vidio savinute klipnjače, ne one koje su pukle. Znači klipnjače koje je moment ubio... To su uglavnom motori sa malim turbinama, koji imaju brdo momenta u niskima, ali se ne vrte preko 6000rpm jer i tako turbina nema daha... Link to comment Share on other sites More sharing options...
charger Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 opet s druge strane zasto bi trpao u motor od 300 KS klipove i klipnjace od deklariranih 800 ks Radi daljnih modifikacija koje se mogu raditi. Jednostavnije i jeftinije je jednom uzeti kak treba nego 10x smeće Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jambo Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 (edited) Dobro. Hoćeš reći, klip ide gore, sabija smjesu, pali se smjesa, klip dolazi do GMT, mijenja smjer... No izgaranje smjese bi trebalo smanjiti vlak i to više što je iskra advensiranija... Zašto je DMT manje opterećenje na klipnjaču? Pa masa je masa, klip je klip, promjena smjera je promjena smjera... Pokušao sam razmišljati jel imaju kakve dodatne sile. Po meni bi DMT trebao imati i veće opterećenje ako recimo još počinje sabijati smjesu...a iznos te sile se mijenja o kutu zakreta radilice... BTW, još jedna interesantna stvar, klip je najbrži oko polovice cilindra... inercijalna sila se sastoji od inercijlanih sila 1 i 2 reda.....a jedna od razlika osim po amplitudi je i njihov fazni pomak.....pa njihovim zbrojem dobis da je inercijalna sila u GMT veca.... tu mijesas inercijalnu silu i ukupnu silu na klip (klipnjacu).....naravno kada krenes u kompresiju ili si u ekspanziji da imas protu silu koja mijenja iznos smjer sile na klip, dakle....sila tlaka plina + inercijalna sila da, brzina je najvece a pola hoda jer tu klip prestaje ubrztavat i pocinje usporavat a ubrzanja su najveca u GMT, tocnije 5/3 ubrzanja u DMT.... Edited August 21, 2009 by Jambo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 (edited) Kako je ubrzanje veće u GMT nego u DMT?! Znam, impulsi momenta na zamašnjak. Jel tako? Znači u igri su i vibracije, ako spominješ prvog i drugog reda? Edited August 21, 2009 by mr_G Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jambo Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Kako je ubrzanje veće u GMT nego u DMT?! Znam, impulsi momenta na zamašnjak. Jel tako? Znači u igri su i vibracije, ako spominješ prvog i drugog reda? Sve ti je posljedica geometrije klipnog mehanizma i fizike.... brzina je derivacija puta koji klip predje, ubrzanje je derivacija brzine klipa (koja se naravno mijenja kroz ciklus i okretaje).... moras imati na umu na u prici nije samo jedan kut (zakreta) nego i kut klipnjace u odnosu na smjer gibanja klipa.....i kad stavis sve to u formulu dobijes takav omjer.......... neznam kako bih ti jednostavnije rekao.....mah, proda....malo pomoci...:-) zamasnjak nema veze s time....on je na drugom kraju price..... Vibracije da, ali one su opet posljedica sila i gibanja mehanizma..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 Ne doprinosi li povećanom ubrzanju moment, tj sila koju proizvede smjesa u GMT? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jambo Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Ne doprinosi li povećanom ubrzanju moment, tj sila koju proizvede smjesa u GMT? naravno da da....sve je povezano.... das gas, dobis vise smjese u cilindru, veci indicirani tlak, rezultat...motor se zavrti fali ti matemtika u prici da se to poslozi....tesko je generalizirati.....stvarno je lakse kad si covjek to procita i vidi formule i tokove dijagrama..... no... ubrzanje je derivacija brzine po vremenu....a to se sastoji od promjene kuta(zakreta vratila) po vremenu (omega ilitiga kutna brzina) i promjene brzine po kutu (zakreta)....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted August 21, 2009 Author Share Posted August 21, 2009 jaoj nećemo dublje u matematiku i fiziku jer ću odmah dobiti alergijsku reakciju... :lol: Ostatak još sa faksa.. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 fuck aftermarket klipnjacu koja trpi samo 8500rpm i stock koja puca na 8200 opet s druge strane zasto bi trpao u motor od 300 KS klipove i klipnjace od deklariranih 800 ks to vas dva nesto insinuirate... nego marko, hvala na teorijskom pojasnjavanju, dosta poucni podatci .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 Radi daljnih modifikacija koje se mogu raditi. Jednostavnije i jeftinije je jednom uzeti kak treba nego 10x smeće to sto neki strojni dio je građen za manje opterecenje ne znaci da je smece. rijetko ko kod nas ima toliko para da moze mijenjat dijelove motora ko carape. kad se gradi motor od 300 ks stavljas dijelove za tolko ks . kad se gradi motor dva il 3 puta jaci neces koristit isti blok i glavu nego ces naci drugi blok glavu i njih uredit za tu snagu i trpat komponente. nisu to pokemoni da se polako skupljaju Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 nego marko, hvala na teorijskom pojasnjavanju, dosta poucni podatci .... ma mislim, pa ovi fesbovci gluposti pricaju, to sve procitas na internetu i svakoj gloriji nego nek puste oni teoriju, sta kaze praksa, 300-400ks koliko :lol::lol::lol: :drink: nekretnina, hoce u pokretnine :lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted August 21, 2009 Share Posted August 21, 2009 bila neka dobra stranica te tematike, ali dok ne nadem tu evo nesto losija stranica http://www.miata.net/garage/KnowYourCar/S11_Piston.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted August 22, 2009 Share Posted August 22, 2009 ma mislim, pa ovi fesbovci gluposti pricaju, to sve procitas na internetu i svakoj gloriji nego nek puste oni teoriju, sta kaze praksa, 300-400ks koliko :lol::lol::lol: :drink: nekretnina, hoce u pokretnine :lol::lol: ma tis obicni provokator da san ima znanja ko ti nebi napravija ovo od auta nego bi napravija mig 32 :dance3vs1: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now