Jump to content

Recommended Posts

Posted

Bi mogli malo obrazloziti zasto koje ulje?

Kolko kuzim ovo 5W je bolje za zimu, a ovo 10w-50 ce biti bolje kada je motor topao?

Posted
Bi mogli malo obrazloziti zasto koje ulje?

Kolko kuzim ovo 5W je bolje za zimu, a ovo 10w-50 ce biti bolje kada je motor topao?

Upravo to. S time da u praksi 10W-50 ili sva ulja sa 10W zadovoljavaju u našim uvjetima gdje temperature rijetko idu ispod -10 ili niže,a ionako paziš kad je auto hladan i pričekaš da se zagrije.

Posted

5w-40 je bolja zastita kod hladnog starta,ali ako ces uzimat pro s onda su to ulja na bazi estera i imat ce bolju zastitu na visokim temperaturama od bilo kojeg "obicnog" x-50....

Posted

Jebemu, 30-40-50 je oznaka za krajeve, odnosno tempreturu okoline...

5w predstavlja sintetiku, a 10w polusintetiku, a 0w full sintetiku... I full sintetika se ne smije miješati sa običnom sintetikom i polusintetikom...

30 će biti vrloooo rijetko ljeti, a zimi je ok... Dok će 40 biti gušće zimi i ok ljeti...

Kupiš 10w40 mjenjaš ga češće i to je to... Neznam čemu bacati neznam kakve pare za motor star 20godina koji nije znao šta je sintetika kad je napravljen... :lol: A još gore je staviti skupo ulje i isto voziti 2 godine... :lol: Radije jeftino promjeniš na proljeće i na jesen i to je to..

Posted
neće biti 5w ulje malo prerijetko za stari opelov motor?

sad imam shell kao full sintetika 5w-40 i motor ga do 7000km ne trosi(a cesto je u velkim okretajima). Posle 7000km kao da se ulje raspadne i pocne ga trositi.

A ovo cu stavi u motor s novim karikama, tako da to nebi smio biti problem.

Posted

evo mr g napada opet:)

pa hebemu daj malo pogledaj..ovo tvoje da 5w -sintetika 10w -polusintetika nema veze s vezom......

vecina 5w-40 su polusintetika ..sinteticka ulja su ona koja su na bazi PAO-a ili estera....

I imas sintetickih ulja 5w-40 ,10w-50, 15w-50 itd itd tako da ti ono gore ne stoji....

Posted
Jebemu, 30-40-50 je oznaka za krajeve, odnosno tempreturu okoline...

5w predstavlja sintetiku, a 10w polusintetiku, a 0w full sintetiku... I full sintetika se ne smije miješati sa običnom sintetikom i polusintetikom...

30 će biti vrloooo rijetko ljeti, a zimi je ok... Dok će 40 biti gušće zimi i ok ljeti...

Kupiš 10w40 mjenjaš ga češće i to je to... Neznam čemu bacati neznam kakve pare za motor star 20godina koji nije znao šta je sintetika kad je napravljen... :lol: A još gore je staviti skupo ulje i isto voziti 2 godine... :lol: Radije jeftino promjeniš na proljeće i na jesen i to je to..

Mali novci su u pitanju. I za 40-50kn ustede na jednom mijenjanu ulja mi se neda stedjeti(moguce da cu vise goriva ustedjeti s boljim uljem :)

BTW kakve veze gradacija ima s vrstom ulja

BTW2 postoje full sinteska ulja(helix ultra, mobile 1...) i stvarno sinteska ulja

Posted
sad imam shell kao full sintetika 5w-40 i motor ga do 7000km ne trosi(a cesto je u velkim okretajima). Posle 7000km kao da se ulje raspadne i pocne ga trositi.

A ovo cu stavi u motor s novim karikama, tako da to nebi smio biti problem.

ne zaboravi razradit motor sa nekim mineralnim 15w-40

Posted
Mali novci su u pitanju. I za 40-50kn ustede na jednom mijenjanu ulja mi se neda stedjeti(moguce da cu vise goriva ustedjeti s boljim uljem :)

BTW kakve veze gradacija ima s vrstom ulja

BTW2 postoje full sinteska ulja(helix ultra, mobile 1...) i stvarno sinteska ulja

vecina nisu prava sintetska ulja...recimo ona mobil pao jesu...

Posted

5l 10w40 opelovog ulja je 180kn... Sintetičko 5l je 450kn... Hmm duplo i malo jače...

Nije li pametnije promijeniti svakih 3500km jeftino opelovo ili skupo sintetičko svakih 7000km?

A da ne pričamo, da će opel (c20xe/c20let) na brtvi od kartera izgubiti 4litre ulja na 5000km.... Znači i utih 5000km si promijenio cijelo ulje još jedanput... Nekako nema smisla koristiti skupo ulje... To sam ja zaključio sa dugogodišnjim druženjem sa starim opelovim drlama... :lol:

Posted

Rekao sam vec da mi je razlika u cijeni 40-50kn i tocka. Uopce nemoj cijenu mijesati u raspravu.

Tak i onak sam namjeravo mijenjati svakih 5000-7000km. A to pustanje na brtvi, mislim da kod mene nece biti problem(isto kao nije ni kod akule a vozi na 2.5bara).

Posted
Rekao sam vec da mi je razlika u cijeni 40-50kn i tocka. Uopce nemoj cijenu mijesati u raspravu.

Tak i onak sam namjeravo mijenjati svakih 5000-7000km. A to pustanje na brtvi, mislim da kod mene nece biti problem(isto kao nije ni kod akule a vozi na 2.5bara).

NHF, no ako ti karter bude suh i prašnjav nakon 150km autoputa i gaženja na autoputu ja ti podignem spomenik! :P

Posted
NHF, no ako ti karter bude suh i prašnjav nakon 150km autoputa i gaženja na autoputu ja ti podignem spomenik! :P

Moze. BTW si mi vidio na 8V blok, kolko je vec zahrdavio jer na njemu nema ulja?

Posted

Ajde otkrij mi tajnu? Jer ja sam sve pokušao i karteri su bili suhi ili do prvog autoputa ili do prvog stiskanja nitra...

Posted
nebu taj motor vozio dulje od brat bratu vrh vrhova 200km tak da mozes i suncokretovo stavit

:rofl::rofl::rofl::rofl:

Posted

To kaj tebi pušta ulje na brtvi kartera i što neki tvrde da je to normalno za taj motor je krivo. Eto tek toliko.

detroit po običaju prca :D

Posted
To kaj tebi pušta ulje na brtvi kartera i što neki tvrde da je to normalno za taj motor je krivo. Eto tek toliko.

detroit po običaju prca :D

Oprosti ali pokušao sam:

1. dihtmasa, vulkanizirana brtva na limu

2. guma koja se navuče na lim

3. vulkanizirana brtva na limu, sve očišćeno alkoholom i pričekano sa stavljanjem ulja (ovo je potrajalo par tjedana dok nisam otišao na valjke sa nitrom)

4. dihtmasa između ploče (ljestve), sve suho kao iz tvornice, vulkanizirana brtva između ploče i kartera na suho. Motor stajao zatvoren 48 sati bez ulja. Nije slinio brat bratu 5 dana dok nisam otišao na autoput... :drink:

E sad nek mi netko dokaže da to može zabrtviti i to sa plutenom brtvom! :doh:

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...