Jump to content

Psovanje ABS-a, posljedice isključivanja istog

Recommended Posts

Joooooj, kaj ti očekuješ da je ABS super ultra kul računalo koje će te izvući iz svake situacije?? ABS u normalnoj vožnji pomaže, što se tiče fatalnih nesreća i ostalih takvih sranja, nije to Voyager da ima manevar za izbjegavanje pa će ti spasit život ak ti netko izleti pred tebe...

Zanimljivo, znači auto bolje koči sa manjim koeficijentom trenja između gume i podloge. Ako uspije to netko dokazati, siguran sam da će dobiti nobelovu nagradu za fiziku ;)

ako niste znali koeficijent trenja je veći kod kotaća koji se kotrlja u odnosu na onaj koji kliže. Postoji izuzetak kada se ispred kotača stvara klin (na rahlim podlogama) koji guma mora gurati pa se povećava trenje - snijeg (ne led) i šljunak (i to neugaženi)

U svim ostalim slučajevima ABS smanjuje put kočenja, samo je pitanje koliko manje (ovisi o kvaliteti ABS-a).

Jer ABS održava okretanje kotača i omogućuje maksimalnu silu kočenja koju guma može prenijeti. Važno je da je ABS 4-kanalni, odnosno da se svaki kotač zasebno regulira, ali mislim da su na svim novim autima takvi ABS-ovi.

A dodatni bonus je što se zadržava mogućnost upravljanja autom jer kotači nisu zablokirani.

U slučaju da ABS rikne, auto koči ko da ga nema.

Nažaolst zbog dobrog marketinga auto kompanija ljudi misle da sva ta elektornika abs, esp, ebd, usb....... i ostalo kaj se ugrađuje u automobile može zajebati fiziku pa očekuju čuda, što naravno nije moguće, ja sam više puta uzimao aute opremeljene svim živim sustavima i bez problema ih vrtio po ledenim parkiralištima na skijalištima a auto je samo pištio i pištio, dakle zaključak ako si budala nema ti pomoći

Dobro istina je da abs PRODULJUJE zaustavni put uvjek, ali mora se razlikovati realni od idealnog zaustavnog puta, znači abs produljuje idealni zaustavni put ali ne toliko da bi se on izjednačio s realnim a to je onaj koji večina nas može postići ;), ugalvnom suma sumarum abs skračuje zaustavni put u 99% situacija, to je otprilike kao i ona prića :" ja se neću vezati jer je to mog ujninog susjedovog tekta spasilo jedmput 1958", a to kaj je spasilo miljun ljudi od tada ko da nije bitno

a što se tiće zimskih guma, ja ću prvi reči da ih nemam, ali iz jednostavnog razloga 80% km napravim u "ljetnim " uvjetima, vožnju po zimi izbjegavam, po snjegu ne vozim jer to mogu izbjeći pošto živim u centru zagreba, imam nove čizmice pa se fino prošetam di treba, a u krajnjem slučaju posudim auto od starog koji ima zimske i fino odem di treba, a pošto sam student neda mi se toršiti nove na gume koje bi napravile manje od 2k km godišnje

• Replies 304
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

a jesi ga klinac vrtio sa espom

nema teorije...ja drzim pun gas u drugoj on drzi okretaje na 1800-2000.smotas volan rucna malo i okretaje spusti totalno, moras kvacilo stisnit ili crkava auto

a en da ces se okrenut ili sta ja znam

i ne pisti nista

sta si to vozio nekog kineza :P

Nažaolst zbog dobrog marketinga auto kompanija ljudi misle da sva ta elektornika abs, esp, ebd, usb....... i ostalo kaj se ugrađuje u automobile može zajebati fiziku pa očekuju čuda, što naravno nije moguće, ja sam više puta uzimao aute opremeljene svim živim sustavima i bez problema ih vrtio po ledenim parkiralištima na skijalištima a auto je samo pištio i pištio, dakle zaključak ako si budala nema ti pomoći

Dobro istina je da abs PRODULJUJE zaustavni put uvjek, ali mora se razlikovati realni od idealnog zaustavnog puta, znači abs produljuje idealni zaustavni put ali ne toliko da bi se on izjednačio s realnim a to je onaj koji večina nas može postići ;), ugalvnom suma sumarum abs skračuje zaustavni put u 99% situacija, to je otprilike kao i ona prića :" ja se neću vezati jer je to mog ujninog susjedovog tekta spasilo jedmput 1958", a to kaj je spasilo miljun ljudi od tada ko da nije bitno

a što se tiće zimskih guma, ja ću prvi reči da ih nemam, ali iz jednostavnog razloga 80% km napravim u "ljetnim " uvjetima, vožnju po zimi izbjegavam, po snjegu ne vozim jer to mogu izbjeći pošto živim u centru zagreba, imam nove čizmice pa se fino prošetam di treba, a u krajnjem slučaju posudim auto od starog koji ima zimske i fino odem di treba, a pošto sam student neda mi se toršiti nove na gume koje bi napravile manje od 2k km godišnje

potpis ko kuca,

nisu svi Schumacher-i il vozaci rally-ja da ce se snac u svakoj situaciji, jedosavno postoje ljudi kojima je voznja nuzno zlo za doc iz tocke A u tocku B, tu na forumu su pretezno ljudi koje zanimaju auti i voznja pa u to i ulazu vise vremena od prosjecne osobe na cesti.

mislim da je ABS jedan fini sustav koji ne samo pomaze pri kocenju nego i sprjecava zanosenje automobila, prilikom naglog kocenja, kocenja u zavoju,

ako je postoji razlika u tome dal ces se slupat sa il bez ABS-a , onda si ili ionako prekasno poceo kocit ili si preslabo kocio (cesto se vidi kako ljudi pocnu prvo lagano kocit, pa kad zagusti onda sjednu na kocnicu do kraja, kad je vec kasno)

sto se tice zimskih guma, ovisi o tome gdje zivite, tu u zagrebu su ceste stvarno svake zime ociscene do asfalta,

dok se izvan gradova nebi osudio ici bez zimskih guma,

za tih mjesec dana i 2 cm ( ako i mjesec dana) snijega u zagrebu mi se ne isplati davat 2500-3000 kuna za gume.

potpis ko kuca,

nisu svi Schumacher-i il vozaci rally-ja da ce se snac u svakoj situaciji, jedosavno postoje ljudi kojima je voznja nuzno zlo za doc iz tocke A u tocku B, tu na forumu su pretezno ljudi koje zanimaju auti i voznja pa u to i ulazu vise vremena od prosjecne osobe na cesti.

mislim da je ABS jedan fini sustav koji ne samo pomaze pri kocenju nego i sprjecava zanosenje automobila, prilikom naglog kocenja, kocenja u zavoju,

ako je postoji razlika u tome dal ces se slupat sa il bez ABS-a , onda si ili ionako prekasno poceo kocit ili si preslabo kocio (cesto se vidi kako ljudi pocnu prvo lagano kocit, pa kad zagusti onda sjednu na kocnicu do kraja, kad je vec kasno)

sto se tice zimskih guma, ovisi o tome gdje zivite, tu u zagrebu su ceste stvarno svake zime ociscene do asfalta,

za tih mjesec dana i 2 cm ( ako i mjesec dana) snijega u zagrebu mi se ne isplati davat 2500-3000 kuna za gume.

potpis! :thumbsup:

Nije baš tako jednostavno. Ljetna guma ima problema i bez snjega zato kaj je njen sastav takav da se "stvrdne" na temperaturama nižim od 5-6 C pa dolazi do gubitka trakcije. Zimske gume dakle nisu drukčije samo po ripnama nego i po sastavu.

Ukratko, čak i da snjeg uopće ne padne i da je cesta potpuno suha zimska guma će bitno bolje držati od ljetne na temperaturama ispod 5-6 C.

Nije baš tako jednostavno. Ljetna guma ima problema i bez snjega zato kaj je njen sastav takav da se "stvrdne" na temperaturama nižim od 5-6 C pa dolazi do gubitka trakcije. Zimske gume dakle nisu drukčije samo po ripnama nego i po sastavu.

Ukratko, čak i da snjeg uopće ne padne i da je cesta potpuno suha zimska guma će bitno bolje držati od ljetne na temperaturama ispod 5-6 C.

Nemoj se trudit :no2:

E da te čuje netko sa katedre ....

Pa nije zimska guma samo za snijeg....

Si probao razliku u tvrdoći zimske i ljetne gume? Znam da jesi i znaš koliko je zimska mekša...

A ja se dam okladiti da nije istina!

Znači suha cesta (ili blago mokra) na temperaturi -2 do 2 (ali puna soli)...

Zimska guma nova BFGoodrich wintersports 185/60-R14 vs stara čelestonka ljetna guma Pirreli Pzero Nero 195/45-R16...

I kočenje i start je na strani pirellija... A ja ti i dokažem zašto... :drink:

Zimska guma nova BFGoodrich wintersports 185/60-R14 vs stara čelestonka ljetna guma Pirreli Pzero Nero 195/45-R16...

ti nemoj nis pametovat. tebi je trebalo rasturit lanos da naucis da su kocnice potreban upgrade za auto.....

pricas gluposti!

to je istina, i ja recimo u to uopće ne sporim, ali kažem ti iz ekonomskih razloga da ne kupujem zimske gume, nego jednostavno ne vozim u takvim uvjetima, ili to svodim na minimum, obićno u zimskim mjesecima (12,1,2) radim nekakvih 1k km, max 2 ako je zima bila blaga i zbog toga mi se ne isplati kupovati zimske gume, jer to bi me u najjeftinijoj varijanti od nekih 1200 km za nove save izašlo preko kune po km, i onda bih ih bacio nakon 3 godine i prijeđenih nekih 3-6k km, pa nisam lud :thumbsup:

ali naravno da mi ne pada ići se voziti sa ljetnima po martin bregu i dizati ručnu :doh:

pa cak i da je tako kako pricate, a nije, i u tih 5 min koliko se vozite po 2 cm snjega je dovoljno da se razbijes

sto bi reklo i jednom je dovoljno da se sjebes, minuta, 10 sekundi,...

kuzite me vec

Sava S3 je recimo smeće od gume koja je jedino od ljetne npr pirelli bolja samo na snijegu...

Voda, kiša, led, bolja je ljetna guma...

Ja sad neznam kako se zimska pireli ponaša na kiši, no BFG winter i sava s3 su smeće za kišu i čelestonka će ju nadmašiti... :drink:

Kad si porazbijate aute na ljetnima, da vidiš kako ćete brzo kupiti zimske...

Da li je bolje dati 1000-2000kn za gume ili za par dana razbiti auto (i minimalna steta ce biti veca od toga iznosa), ili, nedaj Boze, ugroziti neciji zivot...

Kad si porazbijate aute na ljetnima, da vidiš kako ćete brzo kupiti zimske...

Da li je bolje dati 1000-2000kn za gume ili za par dana razbiti auto (i minimalna steta ce biti veca od toga iznosa), ili, nedaj Boze, ugroziti neciji zivot...

Ja sam prije 2 godine razbio auto sa zimskima... :P I to novim, neto stavljenim zimskim gumama! :P

đi> si ti drogiran :D

ako zimska guma nije dobra po zimi, a ljetna da, da li je onda zimska guma bolja po ljeti?

ili su zimske gume ustvari prerađene zalihe sirovina koje je netko platio pa se sada moraju nekako prodati i shodno tome je izmišljena cijela ta teorija o važnosti zimskih guma da netko ne dobije po pichci? :lol:

@Mister Đi

Šta uzimaš!?

Jel dobro!?

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...