Jump to content

Golf II - problem sa štrcanjem vode


Recommended Posts

Radi se o djedovom Golf II 87' 1.3benz.

 

Posto ga rijetko vozim pred 2-3 dana primjetio da ne radi zadnji brisac a štrcanje vode na vjetrobransko staklo vec dugo nije ni radilo. Znaci u voznji kad ručicu povucem prema sebi da štrcnem vode jednostavno se ništa ne desi (neovisno bilo vode u posudi ili ne brisaci bi se trebali pokrenuti). Kada rucicu stisnem prema naprijed (u nadi da pokrenem zadnji brisac i usto da štrcnem po zadnjoj šajbi opet ne ništa se dešava). Prednji brisači inače najnormalnije rade, neovisno u kojem intervalu/brzini ih postavim.

 

Sad ja lijepo sve rastavio, detaljno isprao i oprao posudu za vodu, promjenio sva crijeva, očistio sapnice, dobro pregledao osigurace (i svejedno ih opet zamjenio za ispravne) no na kraju opet sa istim rezultatom (znaci pumpicu ni ne čujem kad želim pošpricati šajbu).

 

Prvo me mučilo dal' uopce sama ručica ima kontakt tako da sam otpojio pumpicu i išao provjeravati dal' uopce baca struju kroz jack.

 

znaci ovo pricam o ovome:

5dcb8095.jpg

 

I probao sa 12v ispitivacem prvo plus pa minus i ono savršeno radi svaki put kad potegnem ručicu (znaci ne gubi nimalo kontakt). Istu stvar probao sa 12v auto žaruljicom (znam da je isti kuki no eto dosadno mi bilo :lol:) i opet savršeno sve radi. Ali sa jednom velikom razlikom u slucaju kad mi je na jack bio spojen ispitivac/žaruljica (tj potrošač); u trenutku kad bi povukao ručicu (u namjeri da štrcnem po šajbi) brisači bi se automatski uključili i odradili normalni interval kako to vec ide kad baci vodu na staklo (a prije mi se ništa nije dešavalo, zapravo čim ga opet spojim na pumpicu opet se ništa ne dešava).

 

 

E onda je sumnja pala sa samu pumpicu.

 

Dakle pumpica:

667fcc5d.jpg

 

Znaci skinuo ja nju, spojio na nezavisno napajanje (12v adapter) kad ono ona savršeno radi, lijepo se čuje, također isprobao u nekoj posudi i te savršeno je izbacivala vodu. I obrnem ja pol (želeći simulirati mlaz za zadnji brisac) i ono kroz drugi otvor također voda nesmetano prolazi. Znaci zakljucio sam da je i ona 100% ispravna.

 

 

No dok sama pumpica nije bila spojena išao ja vidjeti kakva je sada stvar na autu; opet povucem rucicu ka sebi i ništa se ne dešava a pritiskom ručice naprijed zadnji se brisac upali (zapravo samo zazuji elektomotor pošto sam prethodno cijeni brisac i mehanizao bio zaskopao jer sam sumnjao da on radi kakvi kratki spoj).

 

E sad tu meni ništa nije jasno. Radi se o originalnoj instalaciji, nikad nikakve žice brikane, nikad dosad nije bilo rastavljano niti drkano po tome. U čemu je onda stvar?? Što mi je činiti?? Sumnjam da je u releju stvar jer normalno mi izbaci interval brisanja dok mi je na jack spojen drugi potrošač.

 

 

I za kraj da pitam čime je najbolje očisiti sapnice??

 

O ovome pričam:

8c251ca2.jpg

 

Nešto sam bio načuo da se stavo u ocat, tako nešto, da sve sve otopi pa bi bio zahvalan da mi netko objasni cijeli postupak. Ovo sa iglom sam i sam procistio koliko sam mogao.

Link to comment
Share on other sites

a da skins sapnicu i vidis jel ide voda kroz cijev

 

Moj bed, zaboravio sam reci da sam na montiranu pumpicu (na autu) priključio 12v adapter (znaci skinuo sam OEM jack) i da je voda bez problema špricala po šajbi.

 

a te sapnice su ti cca 20 kn po kom

 

Sapnice su ok i bile no svejedno sam ih ja procistio kao i promjenio komplet crijeva. Stvar je u tome da se pumpica ne pokrece niti se čuje. Objasnio sam na početku.

Link to comment
Share on other sites

znaci jel ide voda tamo di se sapnica steka u cijev

 

Uopce nisi čitao. Pumpica ne funkcionira dok je spojena na OEM instalaciju u autu. Kad ištekam đek iz pumpice i sa ispitivačem pregledam (#2)on ima struje i najnormalnije mi blinka ispitivač/12V žaruljica kad stisnem ručinu u autu. Pupmica koja je skinuta i spojena na 12V ispravljač također radi i pumpa vodu. Vratim pumpicu na njeno original mjesto ali joj dadem opet stuju iz 12V ispravljača i onda cijeli sistem radi i štrca vodu (baš danas zamijenio sva vodena crijeva). No problem nastaje kad tu pumpicu spojim na OEM instalaciju se ne dešava ništa (vidi pod #2). Znaci kad je OEM instalacija uopce ne reagira kad ja u autu povučem ručicu. Eto nije ni meni ništa jasno.

 

da ti u cijevima ni smece mozda pusti sad pumpu si gledo na krajevima jel ide voda

 

Stvar uopce nije u crijevima niti sapnicama vec pretpostavljam neki elektronski kvar.

 

A da nije masa korodirala

 

Masa koga/čega?? Ako misliš na masu od OEM jacka koji se ušteka u pumpicu masa je ispitana i ok je (preko ispitivača i 12V auto žaruljice). Možda si na nešto drugo mislio. Znaci pumpica mi uopce ne radi kad je spojena (tj kad ručicu povlačim). Kad pumpicu spojim na 12V ispravljač onda super radi. Velim danas sam izludio i bogme ni meni ništa nije jasno. Zapravo najviše me muči zašto mi ne pokrene samo brisače kad povučem ručicu (bilo vode ili ne)... :huh::huh:

 

 

I dajte mi za sapnice nešto preporučite (da ih detaljnije operem); jel' ok da ih preko noci u ocat ostavim umočene ili pak nešto drugo???

Edited by acmen
Link to comment
Share on other sites

prespoji onda preko releja

iskoristi OEM instalaciju za triger a s akumulatora dovedi plus

trebalo bi raditi ok tako

 

isto tako je mene truba zezala na oem instalaciji i rjesio sam problem s relejom

 

Hm da, nisam ja baš neki električar. Pojma ni nemam koji relej time upravlja (pretpostavljam da je tako ispod volana gdje su i drugi osigurači). Onda opet pretpostavljam da bi trebao skidati volan da dođem ko kontakata od ručice ili se varam?? Ali na koju foru meni zasvijetli auto žaruljica a pumpa se nece pokrenuti (sumnjam da je neka oscilaciju baš u struji da pumpica troši više od žaruljica, a napon je 12V) -> a spojeno na istu instalaciju???!! To je ono šta ne mogu dokučiti. I zašto instalacija, dok mi je spojeno na pumpicu, ništa ne napravi kad povučem ručicu a čim spojim ispitivač/ili lampicu onda kad povučem ručicu mi brisači odrade svojih 3-4x na suho (i također mi u tome slučaju kad uprem ručicu odradi na suho i zadnji brisač). Ovo "na suho" zapravo i nema potreba naglašavati pošto je logično da mi nece bacati po novom i ispravnom cjevovodu ako to nije na pumpicu spojeno ali tek toliko sam napisao.

 

Ja samo želim da kad ručicu povučem da mi štrcne vodu i odmah zatim odvrti 3-4 puta brisače. Kako i jest inače na normalnim autima :cool:

 

Jel' moguce da sa pumpicom ipak nešto nije u redu iako ista radi uredno na 12V ispravljaču?? Pojma nemam otkud da krenem jer se stalno vrtim u krug. Ovako ispada da je ručica u autu ok (tj njeni kontakti), osigurači su ok, pumpica je ok, sustav za vodu je novi, struje ima u OEM instalaciji koja napaja pumpicu. No nekim čudnom to sve kad je upareno ne funkcionira :doh::huh::huh::huh:

Edited by acmen
Link to comment
Share on other sites

stare ubaci u ocat preko noci i ujutro ko nove

 

Jel mi bolje vinski ili pak jabučni :lol::lol::lol::D:D

 

ocito ti je veliki pad struje od rucice do pumpice, stavi relej

 

A ne znam ni sam... Nego šta mi savjetuješ da stavim novi/drugi relej ili pak još jedan dodatni (pošto to u originalu i sada ide preko releja).

 

Nego baš sam danas razmišljao; ovo iz đeka meni idu dve žice (crveno žuta a druga je smeđe plava -> ili tako neke kombinacije, uglavnom nije nijedna jednobojna). Pumpica inace ima 2 pola jelte i ovisno kako posebni 12V ispravljač spojim vrti mi na jednu stranu (baca vodu kroz jednu cjevčicu -> prednju) i ako na ispravljaču obrnem polove onda mi vrti na drugu stranu (baca mi vodu kroz drugu cjevčicu -> za zadnju šajbu). Pa onda ako ja u autu ručicu prema sebi povučem (za šoferšajbu) onda mi je na đeku npr jedna žica + a druga -. A onda kad uprem ručicu (za zadnju šajbu) onda pretpostavljam da se preko releja ti polovi promjene (ovaj + postaje -, zapravo obratno nego je kad želim prednju šajbu prati). Malo sam ga zakomplicirao ali valjda ste me skužili. Onda pretpostavljam da problem iskljucivo leži u releju ili pak instalacijama koje vode do njega. Jel' barem dobro razmišljam?? Bio sam i juče guglao i vidio da su i drugi imali istih problema (šta na kecu tako i na duji) no nitko nije napisao kako je riješio (a neki niti nisu uspjeli :))

 

Budem se malo popodne pozahebavao sa time. A ako ništa budem si zdravoseljački sproveo pumpicu preko struje kontakt brave i na poseban prekidač (negdje na armaturu ga stavim) po potrebi palim štrcanje a brisače budem palio ručno kad meni odgovara :cool:

 

Hvala svima na savjetima dosad.

Edited by acmen
Link to comment
Share on other sites

Samo da kažem da sam riješio problem (dolje par žica bilo rastaljeno (!!) pa sam povukao dodatni plus od brave tako da mi sve sad radi (osim zadnjeg brisaca, jer sam jedino tako najbezbolnije mogao spojiti).

 

No da ne duljim više, pošto zadnji brisač ionako nikad nije ni bio koristen, odlučio ga skinuti (skupa sa motoricem) i sad me zanima dal' postoji kakva original guma koja bi 'pokrpala' (i zabrtvila) tu rupicu na zadnjoj haubi koja se dobije kad se brisac skine?? Valjda me kužite na šta ciljam, nekakvo rješenje da nije limarski zahvat a opet da nije duct tape rješenje (kako mi sad stoji).

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...