Jump to content

Getribe kvešćn

Recommended Posts

Kako su napravljene dizel vs. benzin getribe, pod tim pitanjem mislim jeli to otprilike isti kujac ili je recimo dizel getriba "jača" radi većeg momenta kojeg mora prinit (dosta ljudi to tvrdi pa zna li ko)??

Pričamo otprilike o 130ks getribi na benzincu i 130ks TD-u

omjeri su drgačije pogođeni i diferencijalni par je na dizelu "duži", odnosno manji je "i"

opet ovisno od auta do auta.

Ne pitan ništa šta se tiče omjera, nego same "čvrstoče" getribe da prinese više snage/momenta bez da popucaju zubi?

Evo recimo iman ode sad tri getribe rastavljene (jedna "obična", jedna od GTI-a, jedna od turbo dizla), SVE imaju iste omjere svih brzina, samo je krajnji omjer drugačiji radi diffa. Znači od GTI-a je "najkraća", obična je negdje u sredini a dizelska je "najduža".

E sad ja želim stavit najdužu (dizel) ali me zanima ima li kakve cake u izradi, mislim koja podnosi najviše snage ili su sve iste što se čvrstoće tiče?!?

Jer ako je GTI recimo čvršća, samo ću diff od dizela prebacit u nju.

ukratko da ,

jednostavan primjer 100kw snage diesel ce razvit na 4000 o/min benzinac 6000o/min, sto je 238Nm kod diesela i 159 Nm kod benzinca, moment je ono sto opterecuje strojne komponente, tako da u slucaju da su sve ostale komponente i parametri vozila isti diesel ima "jacu " getribu.

Edited by Marko

ukratko da ,

jednostavan primjer 100kw snage diesel ce razvit na 4000 o/min benzinac 6000o/min, sto je 238Nm kod diesela i 159 Nm kod benzinca, moment je ono sto opterecuje strojne komponente, tako da u slucaju da su sve ostale komponente i parametri vozila isti diesel ima "jacu " getribu.

To je odgovor koji čekam, hvala :thumbsup:

pa premjeri si promjere vratila, ako su promjeri vratila veci , vjerojatno su i ostale komponente vece , tipa siri zupcanici ,veci kut zuba, veci lezajevi.

recimo pogledaj ako mozes dimenzije lezajeva (po katalogu il ak imas pri ruci) pa ce ti sve bit jasno koja getriba moze prenjet vise.

posto su svi mjenjaci po dimenzijama "tu negdje" mozes vuci paralele po pojedinim komponentama.

100KW ne trga getribe nego Nm (okretni moment), i nije bitno na kojim okretajima. Diferencijal je taj koji to prenosi.

Benzinski turbo motori imaju veci okretni moment od dizela, a imaju diferencijale kao NA motori, a brzine su im gotovo iste, osim duze 5.

Zaboravih dodati - cvrstoce su priblizno iste.

Razlika je samo u velicini zuba, ali neznatna.

Edited by KIMI_1.8T

Koliko sam ja skužio, pati ga start i treba duže brzine.. :D

Jup, točno to. Popizdim na bržim cestama: 3000 rpm = 100 km/h u petoj.... užaš...

Pa ako je već neka jača onda idem odma na nju da se ne jeben posli

100KW ne trga getribe nego Nm (okretni moment), i nije bitno na kojim okretajima. Diferencijal je taj koji to prenosi.

Benzinski turbo motori imaju veci okretni moment od dizela, a imaju diferencijale kao NA motori, a brzine su im gotovo iste, osim duze 5.

Pročitaj još jednom šta je marko napisa.

Mene je zanimalo koja je čvršća jer san zadnji put na običnoj getribi ima test; diga san tlak sa 0.8 na 1.2 bar-a na motoru i odma je slomilo treću brzinu, polomilo zube na spojničkoj i drugoj osovini

Edited by Peras

Jup, točno to. Popizdim na bržim cestama: 3000 rpm = 100 km/h u petoj.... užaš...

Pa ako je već neka jača onda idem odma na nju da se ne jeben posli

Pročitaj još jednom šta je marko napisa.

Mene je zanimalo koja je čvršća jer san zadnji put na običnoj getribi ima test; diga san tlak sa 0.8 na 1.2 bar-a na motoru i odma je slomilo treću brzinu, polomilo zube na spojničkoj i drugoj osovini

Maloprije si napisao da su sve brzine iste.

Ja ti kazem da je cvrstoca ista.

Niti je to svemirski materijal, drugaciji za dizela niti su sirina i konstrukcija zupcanika drugaciji.

Ako si slomio zube od benzinca onda ces vjerojatno slomiti i od dizela.

Maloprije si napisao da su sve brzine iste.

Ja ti kazem da je cvrstoca ista.

Niti je to svemirski materijal, drugaciji za dizela niti su sirina i konstrukcija zupcanika drugaciji.

Ako si slomio zube od benzinca onda ces vjerojatno slomiti i od dizela.

Napisa san da su OMJERI isti

J

trebalo bi pogledat kako je puklo i sto je tocno puklo, zub u korjenu, osni razmak vratila, krutost kucista, imas hrpu kombinacija.

kad si divljak sam trgas stvari :P :lol:

edit:

kod getriba mala promjena u pomaku profila moze puno znacit na vijek trajanja getribe.

kod dizanja snaga , odnosno preopterecenja getribe obicno prvo dodje do progiba vratila i deformacije kucista ,koje onda sjebu zahvat zuba , pa onda sve ode u 3pm

Edited by Marko

trebalo bi pogledat kako je puklo i sto je tocno puklo, zub u korjenu, osni razmak vratila, krutost kucista, imas hrpu kombinacija.

edit:

kod getriba mala promjena u pomaku profila moze puno znacit na vijek trajanja getribe.

kod dizanja snaga , odnosno preopterecenja getribe obicno prvo dodje do progiba vratila i deformacije kucista ,koje onda sjebu zahvat zuba , pa onda sve ode u 3pm

Tocno to.

Osovine se zbog slabe konstrukcije "rasire" i zubi vise nisu u pravilnom zahvatu po evolventi, pa sve jednostavno zbog udaraca......pukne

Ma nisam :lol:

To je bilo nakon dizanja tlaka; trooje u autu, uzbrdo, pun gas u trećoj od 2000RPM-a, da vidimo kako ubrzaje.

Problem je u tome da su sve ove getribe od auta od 115 KS i nekih 130 Nm, a ja gonim to na mom turbu od nekih 250 KS i 300Nm :dontgetit:

Trenutno se vozim na getribi od GTI-a koji je u tvorničkoj izvedbi i razvija 164 Nm.

Čisto me zanimalo ima li kakve razlike u čvrstići materijala kod tih getriba.

Ma nisam :lol:

To je bilo nakon dizanja tlaka; trooje u autu, uzbrdo, pun gas u trećoj od 2000RPM-a, da vidimo kako ubrzaje.

Problem je u tome da su sve ove getribe od auta od 115 KS i nekih 130 Nm, a ja gonim to na mom turbu od nekih 250 KS i 300Nm :dontgetit:

Trenutno se vozim na getribi od GTI-a koji je u tvorničkoj izvedbi i razvija 164 Nm.

Čisto me zanimalo ima li kakve razlike u čvrstići materijala kod tih getriba.

Nema razlike u cvrstoci.

One slike mogu biti primjer preslabe osovine.

Progib pri opterecenju je najveci u sredini osovine izmedju dva lezaja i zato uvijek odu 2. ili 3. brzina.

Moguce je da je i jedan od zuba zbog starosti postao "umoran", a sve ostalo je pri toj brzini rotacije.......chain reaction.

Nema razlike u cvrstoci.

One slike mogu biti primjer preslabe osovine.

Progib pri opterecenju je najveci u sredini osovine izmedju dva lezaja i zato uvijek odu 2. ili 3. brzina.

Moguce je da je i jedan od zuba zbog starosti postao "umoran", a sve ostalo je pri toj brzini rotacije.......chain reaction.

Jebiga neznam, zato i pitan ode jer ima kompetentnih ljudi za dat mi odgovore :thumbsup:

Znači sve je to isti k.

IMG_0547Large.jpg

vidis kak su popucali zubi po cosku , jednostavno se vratila deformiraju i promjeni se zahvat zuba.

od crnog dobijes crveno

slikaw.jpg

tu je jednostavno kako je kimi reko problem krutosti , promjera vratila i ulezistenja, mos se slikat nemas kaj napravit. problem krutosti nemozes rijesiti boljim materijalom nego samo oblikom.

recimo Kvocic je u svojim getribama imao par lezaja po 2 brzine, znaci znaci lezaj-2 zupcanika-lezaj- 2 zupcanika-lezaj itd.

IMG_0547Large.jpg

vidis kak su popucali zubi po cosku , jednostavno se vratila deformiraju i promjeni se zahvat zuba.

od crnog dobijes crveno

slikaw.jpg

tu je jednostavno kako je kimi reko problem krutosti , promjera vratila i ulezistenja, mos se slikat nemas kaj napravit. problem krutosti nemozes rijesiti boljim materijalom nego samo oblikom.

recimo Kvocic je u svojim getribama imao par lezaja po 2 brzine, znaci znaci lezaj-2 zupcanika-lezaj- 2 zupcanika-lezaj itd.

Da da da, kužim. Tako je dobio da se osovina manje "krivi" tj da se ne promjeni zahvat zuba da ih nebi lomilo

neces, ulaz momenta je isti

Ok, super.

Reci mi kako mogu izračunati razliku u brzini na istim okretajima ako promjenim završni prijenosni omjer:

Znači sada je 3000 RPM-a u petoj brzini jednako 100 km/h.

Završni omjer je 4.322

Kolika će razlika bit kada se završni omjer promjeni na 3.752 (isti okretaji u istoj brzini)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...