Jump to content

kako mjeriti brzine kotača? Koji algoritam?

Recommended Posts

tps signal nije bas nesto bitan kod mog auta. Utjece djelomicno na lovljene gasa i na ler. Znaci ako celi senzor padne dogodit ce se da ce ler biti mozda drukciji(ovisno u kojem polozaju ostane). A lovljene gase ce i dalje biti ok, ali ne savrseno.

Meni se cinilo da mogu zivjeti s takvim rizikom i jos sam tog misljenja. Ali namjeravao sam sloziti cvrsti drzac, ali vreme fali :(

• Replies 431
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Đi, lijepo je vidjeti da si ti jedna konstanta bez puno varijacija - tebi po običaju niš nije jasno.. :D

P.S. Ajd za početak probaj shvatiti da se s jednom te istom shemom može napraviti komercijalni uređaj, industrijski (profesionalni) uređaj te vojni uređaj. Ono kaj je različito u sva ta 3 slučaja nije shema nego kvaliteta dijelova i izrade samog uređaja. Iz Alfinog se posta vrlo dobro moglo skužiti koliko fire u praksi polaže pažnju na kvalitetu dijelova i izrade kod svog vlastitog auta. No, s druge strane, niti tebi samom takva filozofija nije strana, pa onda nije čudo kaj ste istomišljenici.. :thumbsup:

Pokušajte međutim smognuti dovoljno tolerancije da priznate drugima (koji su igrom slučaja u većini) pravo na drukčije mišljenje, a bome i prustup.. ;)

jos je turbo zelen i s nikakvim iskustvom, morati ce potrositi brdo novaca i biti uopce u prilici da nesto istestira po PS-u, onda ce jako puno toga shvatiti

do tada rezultati govore sve

Đi, lijepo je vidjeti da si ti jedna konstanta bez puno varijacija - tebi po običaju niš nije jasno.. :D

P.S. Ajd za početak probaj shvatiti da se s jednom te istom shemom može napraviti komercijalni uređaj, industrijski (profesionalni) uređaj te vojni uređaj. Ono kaj je različito u sva ta 3 slučaja nije shema nego kvaliteta dijelova i izrade samog uređaja. Iz Alfinog se posta vrlo dobro moglo skužiti koliko fire u praksi polaže pažnju na kvalitetu dijelova i izrade kod svog vlastitog auta. No, s druge strane, niti tebi samom takva filozofija nije strana, pa onda nije čudo kaj ste istomišljenici.. :thumbsup:

Pokušajte međutim smognuti dovoljno tolerancije da priznate drugima (koji su igrom slučaja u većini) pravo na drukčije mišljenje, a bome i prustup.. ;)

Jasno je meni dobro o kome pričaš, no ono si trebao shvatiti kao uvredu samome sebi. Jer jedino od veličine ovdje na forumu pate Dominik, Hic, i ostali. Možda malo ja, no definitivno TI (KOVA)!!

Za firea se definitivno ne može reći da pati od veličine, jer je to jedan strašno skroman dečko... Koji hoće sve znati, jakoooo puno toga zna, što nezna će naučiti... To se vidi i iz njegove biografije, prosjeka i vremena studiranja, doktorata, firme koju je otvorio, patenta na kojem radi, itd... Po meni jedino takvom dečku možeš biti zavidan...

Stoga ću ti pnoviti ono što sam već nekoliko puta rekao Hicu i Dominiku. Ovo dobro zapamti, i razmisli što znači:

KURVA ĆE SVAKOJ ŽENI REĆI DA JE KURVA!

tps signal nije bas nesto bitan kod mog auta. Utjece djelomicno na lovljene gasa i na ler. Znaci ako celi senzor padne dogodit ce se da ce ler biti mozda drukciji(ovisno u kojem polozaju ostane). A lovljene gase ce i dalje biti ok, ali ne savrseno.

Meni se cinilo da mogu zivjeti s takvim rizikom i jos sam tog misljenja. Ali namjeravao sam sloziti cvrsti drzac, ali vreme fali :(

Ma TPS ćeš ti brzo i lako riješiti ali vjeruj mi da će ti ove tvoje izjave biti smiješne već za manje od desetak godina.. :)

Ali ok, da ti ne solim pamet jer od toga ionak nema koristi, iste stvari je meni moj otac pričao pa nije niš pomoglo dok nisam dovoljno sazrio da shvatim o čemu priča.

Ajmo se vratiti na temu: ne bih htio zvučati kao Broj 1 (u stilu "ja sam već star, ali ako me pamćenje služi"), međutim mene su učili da RDS kod FETova ima puno više veze s disipacijom topline nego QGS. Jel se tu nekaj promijenilo, ili..? :)

A bome sam svojevremeno radio i nekakva audio pojačala s MOSFETima u izlaznom stupnju (snage ne puno veće od 50W, koliko vjerojatno ima i taj DC DC konverter) pa su se bome ti tranzistori lijepo grijali iako su bili na podebljim hladnjacima, a kroz njih je tekla struja manja od 10A, koliko vjerojatno mora dati i taj konverter. U čemu je onda štos?

Jasno je meni dobro o kome pričaš, no ono si trebao shvatiti kao uvredu samome sebi. Jer jedino od veličine ovdje na forumu pate Dominik, Hic, i ostali. Možda malo ja, no definitivno TI (KOVA)!!

Za firea se definitivno ne može reći da pati od veličine, jer je to jedan strašno skroman dečko... Koji hoće sve znati, jakoooo puno toga zna, što nezna će naučiti... To se vidi i iz njegove biografije, prosjeka i vremena studiranja, doktorata, firme koju je otvorio, patenta na kojem radi, itd... Po meni jedino takvom dečku možeš biti zavidan...

Stoga ću ti pnoviti ono što sam već nekoliko puta rekao Hicu i Dominiku. Ovo dobro zapamti, i razmisli što znači:

KURVA ĆE SVAKOJ ŽENI REĆI DA JE KURVA!

Đi, ne laprdaj bezveze nego idi slaži ta svoja kolica, nađi curu, imaj život ili bilo kaj drugo, jer fireu ne treba nikakav advokat, a pogotovo ne takav koji sipa takve nebuloze kakve si ti sad prosuo.

S druge strane, lijepo je vidjeti da ga želiš zaštiti, no ja ga fakat ni u kojem pogledu ne pokušavam napasti na osobnom nivou. Drugim riječima, ne petljaj se u ovu priču nego radije svoj kreativni napor usmjeri na petljanje po tom svom LC/TC/carPC frankenštajnovskom elektroničkom čudu. :D

Ok. Znaci gubitci u mosfetu su obicno najveci dok se ukljucuje i iskljucuje.

Imas prav da rds stvar toplinu, ali pogledaj kolko je to za 10A kod irfz44 koji ima otpor ispod 0.024ohm a ja obicno stavim oho jace tranzistore. I moras uzeti u obzir da min pola vremena ne vode. Znaci 2.4W na oba tranzistora. Ako su bez hladnjaka, bit ce topliji oko 30C od okoline. A ako se hlade preko pcb nema problema.

Znaci dok se trazistor pali onda je rds velki, ali u ovom principu je onda struja 0(a cesto nije, zato je bitna shema). Isto je problem dok se gasi, jer rds raste a struje je cca const. Ali 50kHz nije velka frekvencija pa se to bas i ne grije(radi bez hladnjka).

A najvise se grije kondenzator, on je najskuplji i najgori dio price. On ce odrediti zivotni vijek uredaja.

MOSFET pojacala su bila D kalasa ili neka a,ab,b ? Jer ako je neka klasa od druge skupe onda je normalno da se grije, jer trazistor radi u podrucju gdje se ocikuje veliki pad napona.

Edited by fire

S druge strane, lijepo je vidjeti da ga želiš zaštiti, no ja ga fakat ni u kojem pogledu ne pokušavam napasti na osobnom nivou. Drugim riječima, ne petljaj se u ovu priču nego radije svoj kreativni napor usmjeri na petljanje po tom svom LC/TC/carPC frankenštajnovskom elektroničkom čudu. :D

Ja tebe osobno nepoznam, kao niti ti mene. I to je dojam koji sam stekao. Jer na sve imaš svoju filozofiju i neku primjedbu...

No firea, hica, dominika poznam duže osobno tako da mogu donijeti neke zaključke...

I nemoj od trivijalnih stvari radi nuklearnu fiziku i svemirski program... Koga boli kurac koliko jel punjač napona za laptop pouzdan u rangu military programa ili consumer electronics, ili jel TPS fiksiran vezicama ili sa 16 šarafa?! :drink:

I nemoj od trivijalnih stvari radi nuklearnu fiziku i svemirski program... Koga boli kurac koliko jel punjač napona za laptop pouzdan u rangu military programa ili consumer electronics, ili jel TPS fiksiran vezicama ili sa 16 šarafa?! :drink:

Srećo moja, vjeruj mi da to nije nikakva velika nauka ali nekako mi se ipak čini da je po tome što ti više hodaš nego se voziš to za tebe ipak malo preteško, jelda? :D

Srećo moja, vjeruj mi da to nije nikakva velika nauka ali nekako mi se ipak čini da je po tome što ti više hodaš nego se voziš to za tebe ipak malo preteško, jelda? :D

Ja se vozim lanosom, onoliko koliko imam para za plin! :P

Ok. Znaci gubitci u mosfetu su obicno najveci dok se ukljucuje i iskljucuje.

Imas prav da rds stvar toplinu, ali pogledaj kolko je to za 10A kod irfz44 koji ima otpor ispod 0.024ohm a ja obicno stavim oho jace tranzistore. I moras uzeti u obzir da min pola vremena ne vode. Znaci 2.4W na oba tranzistora. Ako su bez hladnjaka, bit ce topliji oko 30C od okoline. A ako se hlade preko pcb nema problema.

Znaci dok se trazistor pali onda je rds velki, ali u ovom principu je onda struja 0(a cesto nije, zato je bitna shema). Isto je problem dok se gasi, jer rds raste a struje je cca const. Ali 50kHz nije velka frekvencija pa se to bas i ne grije(radi bez hladnjka).

A najvise se grije kondenzator, on je najskuplji i najgori dio price. On ce odrediti zivotni vijek uredaja.

MOSFET pojacala su bila D kalasa ili neka a,ab,b ? Jer ako je neka klasa od druge skupe onda je normalno da se grije, jer trazistor radi u podrucju gdje se ocikuje veliki pad napona.

Eeee, da je bar bila D klasa sad bih ja bio znatno mlađi! :)

Bila je A klasa. Koristio sam najskuplje elektrolite (FELSIC) koje sam mogao naći, one kaj imaju 6 uleknuća po sebi baš radi grijanja (tak da se mogu raširiti bez da eksplodiraju). Bio sam tada 4. godina FER-a i nije mi to uopće bilo lako platiti, ali sam odolio napasti da stavim neku jeftilenu pa to pojačalo još uvijek radi.

Ja se vozim lanosom, onoliko koliko imam para za plin! :P

Voziš, voziš, kak ne. Osim kad zajebeš nekaj s VEMSom ili ti poispadaju poluosovine ili ti se desi bokznakaj drugo radi vlastitog šlamperaja - e onda su ti mame s kolicama misaona imenica za brzinu! :P

Voziš, voziš, kak ne. Osim kad zajebeš nekaj s VEMSom ili ti poispadaju poluosovine ili ti se desi bokznakaj drugo radi vlastitog šlamperaja - e onda su ti mame s kolicama misaona imenica za brzinu! :P

Osim što me jebe paljenje na hladno na benzin, ja sam sasvim zadovoljan sa vemsom... Sad radi savršeno na plin, mrvicu lošije na benzin (osim postvki za coldenrichment ili koji već kurac :frusty:)...

A što se tiče poluosovina. Alat i dizallicu imam u gepeku. Skinem kotač, nabijem ju natrag i vozim dalje... :P

Osim što me jebe paljenje na hladno na benzin, ja sam sasvim zadovoljan sa vemsom...

A što se tiče poluosovina. Alat i dizallicu imam u gepeku. Skinem kotač, nabijem ju natrag i vozim dalje... :P

Pa nisam ja ni rekao da je problem u VEMS-u! :D

Ti si ko mesar iz onog oglasa o klanju po kućama pa alat nosiš sa sobom, jel? :lol:

Osim što me jebe paljenje na hladno na benzin, ja sam sasvim zadovoljan sa vemsom... Sad radi savršeno na plin, mrvicu lošije na benzin (osim postvki za coldenrichment ili koji već kurac :frusty:)...

znaci ne znas namjestiti 3,5 broja u ovisnosti o jednom parametru, prestrasno:doh:

znaci ne znas namjestiti 3,5 broja u ovisnosti o jednom parametru, prestrasno:doh:

Evidentno da ne zna. :no2:

A nemre se ni odvesti do fire-a u Čakovec, jer j.. ga, nije to baš tak blizu, treba auto izdržat takav put.. :lol:

Evidentno da ne zna. :no2:

A nemre se ni odvesti do fire-a u Čakovec, jer j.. ga, nije to baš tak blizu, treba auto izdržat takav put.. :lol:

Jebiga neznam. Jel to neki problem? :huh: Koliko ljudi na ovome forumu zna mapirati auto? :huh: Ja nisam profesionalac, ali polako učim... Auto radi sve mirnije i mirnije... :cool: No dok je CLT ispod 50 stupnjeva, auto se stalno gasi.... Samo na benzin.. Na plin radi savršeno otkad se upali...

A išao sam ja i na dulje puteve od čakovca... :P Samo šta mi vrijedi da ga fire gleda, kad odlično radi topal.. :rofl:

BTW, mislim da bih trebao malo povući paljenje na 1000rpm <50kpa... Sad je 15st, a mislim a bi trebalo biti ispod 10. Moram ujutro probati jel to razlog... :D

BTW2, vemstune mi ne radi pod windows7... :doh: Našao! :) Radi.. :)

Edited by mr_G

Jebiga neznam. Jel to neki problem? :huh: Koliko ljudi na ovome forumu zna mapirati auto? :huh:

Ma nije problem, npr. ja nemam pojma o mapiranju auta. Nego, zapravo se može reći da, koliko ti često upotrebljavaš metodu pokušaj-promašaj, tvoj auto super i ide.. :lol:

Ma nije problem, npr. ja nemam pojma o mapiranju auta. Nego, zapravo se može reći da, koliko ti često upotrebljavaš metodu pokušaj-promašaj, tvoj auto super i ide.. :lol:

Mica, nitko od ovih ovdje stručnjaka, uključujući i firea se nije rodio sa modulom za tuning auta u mozgu.. ;)

Da barem Alfa, Hic, i ostali žele iskreno priznati koliko su motora sjebali učenjem, bila bi ista stvar... ;)

Vratimo se na temu.. Dakle ova označena 3 polja bi po meni trebala ići na 10 ili manje stupnjeva radi mirnijeg rada u leru.. Jesam li na pravome putu? :naughty:

Inače motor je negdje oko 8.8-9:1 statični CR...

benzinmrg.png

2gonzo: Da. Vems je jedini EMS u cijelome autu... ;)

Tu se vidi koliko su motori na benzin smeća, najebeš se ko isus da to radi. A zamislite tek kako je motor iz nule napravit. Tisuće dijelova i parametara. Elektrika rulz :)

Pa sastavio sam ga ja iz nule... :rofl:

Slažem se... I to izmjenični, sinkroni motor... :thumbsup:

No elektrici će uvijek faliti ona jedna komonenta.. Zvuk turbine.. :cheer:

Kod metode pokusaja promosaja je problem sto traje i traje i jos traje :). I ako radis npr na parametrima na jako hladno dok se motor tek upalio, dok nesto promjenis trebas cekati barem 6h da vidis sto napravio.

Ako ides na cisto sprobavanje tih 5-10 paramtra i par tablica, ima ohoho kombinacija.

Mislim da sam mr_g poslao svoj config pa moze iz toga izvuci vrijednosti koje budu ok za njegov auto. Da bar ima meni netko poslati za e85 :(

A sto se tice kvalitete djelova, ja uvjek volim staviti cim kvalitetniji dio(to kod nas nuzno znaci kupovina vani, jer ovo smece sto se kod nas prodaje je gore od uzasa). Kada se radi nek se radi kak treba, osim ako nije neki prototip/sprobavanje ako to uopce radi.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...