Jump to content

kako mjeriti brzine kotača? Koji algoritam?

Recommended Posts

• Replies 431
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Jesi ti izmapirao svoj auto na plin? Kad će turbina gore? :D

na plin radi kao beba. Jedino sto treba dosta malo paljena. Oko 9stupnja u advancu na 7000rpm na wot. Na benzin s takvim paljenjen u leru jedva dode do 7000rpm :). Samo moram staviti egt senzor natrag, da vidim sto je s egt om :).

Kad ćemo mi napraviti update kod mene, 16x14 mape i test GMT-a? A i copy past plinskih mapa? :D Tako da više mogu otići zmapirati komplet motor na valjke... :D

Kod mene je na plin cca 700 stupnjeva na 70kpa, na 130km/h na malo preko 3000rpm..

Na benzin u istim uvjetima je oko 630 stupnjeva... I mislim da EGT malo laže u plus, tako da je temperatura i nešto manja...

No ono što je posebno interesantno je da motor radi odlično na plin i do 0.7bar, no EGT je enorman... Jako brzo raste do i preko 1000 stupnjeva... Na benzin u istim uvjetima neće preko 800 stupnjeva...

A ja sam prije vozio u boostu na plin bez EGT čukice.. Nije niti čudo da sam prekuhao klipove i imao kuglice po njima... :doh:

Algoritam za mjerenje proklizavanja...

Ovo se izvršava na nepogonskim kotačima...

if (tcrear==tcr) { if (tcfront1>tcf || tcfront2>tcf) TCSLIP_ tcfront1=0; tcfront2=0; tcrear=0; } else tcrear++;

Pogonski izvršavaju ovo:

tcfront1++;

Bez djeljenja, neovisno o vremenu, o bilo čemu, reagira na svakih n impulsa zad njih kotača...

Najjednostavnije stvari su uvijek najbolje... :lol:

Danas istestirao algoritam i mogu reći samo ovo :notworthy:

Algoritam je jednostavan, brz, do jaja. Možeš točno staviti postotak proklizavanja koji hoćeš (traction lost trashhold) u ono 2 parametra... Jedini je zajeb jer kratke oštre zavoje-skretanja tumači kao proklizavanje (jer je prevelika razlika u kutnim brzinama prednjih kotača)....

Uglavnom testirao sam TCM, testirao starteve jer je bilo odlično vrijeme, suh asfalt i dogodilo se ovo! :huh:

http://www.myhraweb.com/showpost.php?p=324878&postcount=1418

Danas istestirao algoritam i mogu reći samo ovo :notworthy:

Algoritam je jednostavan, brz, do jaja. Možeš točno staviti postotak proklizavanja koji hoćeš (traction lost trashhold) u ono 2 parametra... Jedini je zajeb jer kratke oštre zavoje-skretanja tumači kao proklizavanje (jer je prevelika razlika u kutnim brzinama prednjih kotača)....

Ovo baš i nije sitnica...

Očito ti rješenje nije najbolje. Možda bi bilo dobro dodati neki senzor koji u trenutku kada kotači dođu u neki kut (15-20 stupnjeva) blokira taj tvoj algoritam.

na plin radi kao beba. Jedino sto treba dosta malo paljena. Oko 9stupnja u advancu na 7000rpm na wot. Na benzin s takvim paljenjen u leru jedva dode do 7000rpm :). Samo moram staviti egt senzor natrag, da vidim sto je s egt om :).

kad ti je 3axis akcelerometar 20kn , stvarno ni paljenje od 9st na 7000okr. nije nista cudno :doh::rofl::rofl::rofl::rofl:

da ja pitam tebe ovako iskreno, jesi se ti ikad vozio 160km/h ? i ne, ne zajebavam se

Ovo baš i nije sitnica...

Očito ti rješenje nije najbolje. Možda bi bilo dobro dodati neki senzor koji u trenutku kada kotači dođu u neki kut (15-20 stupnjeva) blokira taj tvoj algoritam.

To se lako doda u algoritam, ako uopće bude potrebe za tim. Jer i tako treba rušiti moment u krivini da ne dobijem torque understear.... :D

Nekako vidim ovdje ima malo povjerenja u moj TCM uradak...

Evo kako izgleda hardware u stvarnosti...

21072009004.jpg

20022010003h.jpg

20022010o.jpg

Ma nema potrebe.. Čim se brzine zadnjih kotača počnu razilaziti, znam da sam u krivini.. Iako mislim da će G senzor doći za naprednije dečke da i to svladamo.. :D

Što se tiče plina, plin zaista daleko brže sagorjeva od benzina... I EGT je puno veći što god tko pričao o tome...

Bio i preko 200km/h s ovim motorom mjereno s gps.

Oces reci da nemas za kupiti 3osne akcelometre za 20kn? I oces reci da je benzin i plin isto gorivo?

mr_g stavis akcelerometar i vidis dali si u zavoju ili ne

ma zaboravi ......., i ja sam konj sto vam se uopce mijesam u genijalnost tuninga

pa reci sto je problem? Na benzin s tom mapom auto uopce nede, ali na plin ide. Snaga je bila prakticki ista s 9 i 20 stupnjeva paljenja, ali na iberlauf islo vise toga van s 20stupnjeva.

I dosta cesto se vozio preko 160km/h(gps, jer mi trenutno cajger ne radi) i to po 30+km u komadu. Potrosnja ok, grana nije bijela(nemam egt da vidim kolko je tocno).

Dominik to što elektronika za telemetriku košta 15.000EU, ne znači da ona zaista i toliko košta....

Jedan carPC, dva G senzora, malo hardwarea i dobar program u VC-u ili VB-u i eto ti DIY telemetrike za mjesec dana popodneva... :D

na telemetriji su najskuplji senzori i programiranje,

senzori tipa hod kotaca , da je dovoljno brz i osjetljiv ,

a pod programiranje mislim mogucnosti obrade i prikaza podataka ono komfor kosta

edit:

elektronicke komponente su jeftine, al treba to sve zajedno uglazbit, onaj software(znanje i vrijeme) koji ih pogoni je skup

Edited by Marko

a pod programiranje mislim mogucnosti obrade i prikaza podataka ono komfor kosta

edit:

elektronicke komponente su jeftine, al treba to sve zajedno uglazbit, onaj software(znanje i vrijeme) koji ih pogoni je skup

Naravno da je skup kad to radi amerikanac koji mora biti pametan i stručan. A zamisli kako je teško naći takvog čovjeka.. Onda njega moraš i platiti...

A sad zamisli balkan... Sve sami stručnjaci... Za hranu će raditi takve stvari... :drink:

Jebo sam sebe u dupe ako za pola godine ja to nebi mogao napraviti... :drink:

Nego ja kod dade nisam vidio senzore za hod kotača. Samo kamere i G senzore...

edit:

senzori su prakticki zabadav, dosta ispod 0.5$ kada se kupuje tam di treba i malo vece kolicine. Da ti recem kolko dode izrada jednog pcb(zalemljeno sve gore) s cca 1000smd elementa gore, 20 tranzistora za struje iznad 10A i proc neki arm7 generacije bi mi se opet smijali. Druga stvar je da smo mi nauceni raditi za satnicu iznad 500kn i treba ohoho sati da se napravi neki posteni sustav i to dize cijeni(hardware i to je ispod 1% konacne cijene proizvoda).

Uglavnom ako netko oce zaraditi, ja mu prodam 1000 3 osnih senzora za 20kn/kom s racunom, a on nek dalje dila po kolko god oce skuplje.

Nije to ljudima jasno... Da ja recimo sve svoje stvari svoj sat cijenim đabe... Da jedino tako mogu napraviti neku novu igračku koju nitko nema ako ju radim gotovo iz hobija...

Da kad radiš male serije da to košta 10 puta skuplje (po komadu) nego kad radiš 1000 komada ili 10.000 ili 100.000 komada seriju..

No svejedno mogu konkurirati cijenom velikoserijskim divovima gdje se sav hardware radi u kini, i još imati 50-100% marže... Pa se onda zamislite koliko zaista košta ta telemetrija u proizvodnji, a koliko plaćaš marketing, razvoj, menađere i njihove godišnje bonuse, itd...

Naravno da je skup kad to radi amerikanac koji mora biti pametan i stručan. A zamisli kako je teško naći takvog čovjeka.. Onda njega moraš i platiti...

A sad zamisli balkan... Sve sami stručnjaci... Za hranu će raditi takve stvari... :drink:

Jebo sam sebe u dupe ako za pola godine ja to nebi mogao napraviti... :drink:

Nego ja kod dade nisam vidio senzore za hod kotača. Samo kamere i G senzore...

budem ti kupio lubrikant po zelji, jel ces brzo riknuti

amerikanac koji napravi program vjeruj da bas nitko u motorsportu nema zelju kupiti

nekolicinu onih sto mozda znaju sta takav program mora moci napraviti u hr. mozes MOZDA na prste 1 ruke izbrojati, pa tek onda traziti programera da napravi program

logeri koji zadovoljavaju sve potrebe kostaju od 15 000 KN pa do 500 000kn, smijesan raspon al je takav i ja znam zasto je takav a vas dvojca ?

2 fire, prodaj PI senzore i imas zaradu od 300eura po komadu, ne znam sta cekas i nudis drugima

uostalo obojca pricate o necem sto nikad vidjeli niste, al znate koliko sta kosta, to je jedina karakteristika nas BALKANACA, zato nam motorsport i cvjeta

Ne kuzim kaj te muci. Imam doma tri osne senzore vec 3godine. I rade. I nisu skupi. Gdje je problem? Oces reci da nemam senzore i da sam ih izmislio? Oces reci da katalozi od arrowa, farnella, digikey-a su izmisljotine i da oni uopce ne prodaju senzore?

Ne kuzim kaj te muci. Imam doma tri osne senzore vec 3godine. I rade. I nisu skupi. Gdje je problem? Oces reci da nemam senzore i da sam ih izmislio? Oces reci da katalozi od arrowa, farnella, digikey-a su izmisljotine i da oni uopce ne prodaju senzore?

fire-u kako ti ne kužiš. Pa nije problem u hardware... Dovoljno brz procesor, 2 ili 3 senzora da imaš redudanciju i sve šibaš na neki brzi flash...

Sad hoćeš li imati online prebacivanje u komp i to je to...

No gle ti sad ovoga problema. Trebaš staviti kamere. Moraš uzeti xy analognih veličina...

U biti u onoj telemetrijskoj kutijici je neki snažni arm, ili čak možda i komplet embedded PC... I to sve lijepo pohrani na SSD..

Sad zamisli ovako. Recimo da idemo na najskuplju moguću varijantu.. Staviti ćemo ultrabrzi embedded PC u kutiju sa interface karticom baziranom na ARM koji očitava senzore i šalje ih preko USB-a aplikaciji na embdedded PC-u. Koji sve podatke + video zapise sprema na ultra brzi SSD...

Koliko može koštati ovo nabrojeno da ga ja idem kupiti u trgovinu i sastaviti (1 komad)? 700EU? 1000EU? Znači najskuplja moguća varijanta...

E sad, idemo dalje. Software koji će analizirati snimljeno... E tu se sad možeeee puno diskutirati... U kojem jeziku ga napraviti?

Mislim ja sam čuda radio u PHP-u, MySQL-u, htmlu, javascriptu, AJAX-u, DOM-u, XML-u, XSL-u (znači sve zajedno u jednoj aplikaciji).. Nešto što moji kolege nemogu pojmiti a kamoli kod pratiti i održavati ga...

E sad, imaš recimo VB ili VC gdje su ti još otvorenije ruke.. Pa samo nebo i utrošeno vrijeme je granica.. :drink:

SQL je PROGRAMSKI JEZIK !!!!!! OMG

HRT sustav održava CS sistemi, sudeći po tome koliko na ovom forumu pišeš ti si vjerovatno zadužen za uštekavanje kompa u struju i mozda njegovu reinstalaciju (naravno samo win)

Tako da ismijavanje drugih koji to u stvari rade a ti se kitiš ti neprolazi

SQL je PROGRAMSKI JEZIK !!!!!! OMG

HRT sustav održava CS sistemi, sudeći po tome koliko na ovom forumu pišeš ti si vjerovatno zadužen za uštekavanje kompa u struju i mozda njegovu reinstalaciju (naravno samo win)

Tako da ismijavanje drugih koji to u stvari rade a ti se kitiš ti neprolazi

Da. MySQL ima selecte i ponaša se kao i svaki programski jezik. No primarna mu je namjena enginea za čuvanje podataka...

CS je jedna od firmica koja radi na jednome ili 2 projekta (aplikacije). HRT ima 40-tak poslovnih sustava aplikacija od toga su 2 poslovne aplikacije u potpunosti moje... Ja ih od nule napravio..

Ako hoćeš vidjeti aplikaciju ili dijelove koda samo reci... Napravim ti prezentaciju...

I zamolio bih te da moje znanje prestaneš vrijeđati i pljuvati, jer NEMAŠ POJMA što ja radim i što ja znam.. :drink:

mene nista, ja imam sve sto mi treba

kad postavis sliku staze i apsolutne g sile i brzine po svakom tjemenu zavoja, TOCNE ( jer i Kvocic je imao ubrzanje od 2,5g na ciljnoj ravnici grobnika, tak da oko takvih rezultata nemam sta pricati ) mozemo dalje :)

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...