Jump to content

Recommended Posts

Posted

ja sam stavljao sve ukupno 3 seta razlicitih opruga na swifta i sada gewinde,i niti jednom nakon postavljanja nije pao vise od mm-2,tako da bojim se da ti je to-to

• Replies 90
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Posted
Pa znam šta sam naručio a i piše lijepo na kutiji :)

To što si ti naručio i što piše na kutiji je jedna stvar, a što si dobio je druga stvar. Ne bi ti bio prvi kojem se desila greška u pakiranju u tvornici. I sam kažeš da su istih dimenzija kao i ove koje si imao.

Možda da se pokušaš obratiti proizvođaču da ti da dimenzije pa da prekontroliraš..

Posted

Ervine, odi ti ljepo do Kutine po burek i nazad ... malo ušpanaj tu i tam po onim zavojima, pazi sad malo su rupe kak je snijeg bio i ralica ... i kad se vratiš, ak ne sjedne ... pilaj ... vjeruj meni ,znam :) Meni SMA kad je smontiro opruge je zvao i reko "jesi ti kupio opruge za dić auto ili za spustit.." :D:D

Posted (edited)

I meni je eibach nakon kupnje 3 mjeseca konstantno propadao dok se nije zaustavio na određenom nivou...

E onda je još propao kad sam stavio teži motor.. :lol:

Pa je onda još propao kad sam stavio težu getribu i turbinu... :lol:

Sad guma ide pod blatobran, a tek kad sam stavio opruge bilo mi je kao tebi.. Previsok... :lol:

Edited by mr_G
Posted
Ervine, odi ti ljepo do Kutine po burek i nazad ... malo ušpanaj tu i tam po onim zavojima, pazi sad malo su rupe kak je snijeg bio i ralica ... i kad se vratiš, ak ne sjedne ... pilaj ... vjeruj meni ,znam :) Meni SMA kad je smontiro opruge je zvao i reko "jesi ti kupio opruge za dić auto ili za spustit.." :D:D

Pa kaj je burek u Kutini još uvijek zakon? Tam je burek bio odličan i prije 30 godina! :)

Posted

Pa super, znaci to je tak a, neko potrefi neko popuši...drugi put cu uzet sa ebay-a federe mejd in čajna...tak i tak je to sve isto očito

Posted

To da bu pao su gluposti, možda na nekom govnu od opruge jer promjeni svoje karakteristike, ja kaj god da sam spuštao, kak je bio prvi dan, tak je i ostao, možda promjene od max. 0.5cm što se ni ne vidi skoro

Posted (edited)
E moj druže, ali gore nisu original amortizeri od Ibize nego Pola6n GTI... vis mozda je i to problem?

e pa dobar dan... bilo bi dobro da si prvo vidio kolike tezine sprijeda i straga drze originalni a koliko amortizeri od 6N...

pa usporedio pa vidio...

zato u svapskim katalozima imas uz oznake modela, i oznake VA i HA... vorderachse i hinterachse sa tezinama u kilogramima...

prolistaj katalog jos jednom jer jako puno internet čunera uopce ne gleda te podatke kod kupovine...

inace, kod kupovine federa -30/-35, ne mijenjaju se amortizeri... za sve iznad toga pa i -60/-40, mijenjaju se serijski amortizeri...

to sto ti je mario napisao gore da nece pasti - nece ti pasti :)

.

Edited by Fox
Posted

Najjaci su mi ovi sto misle da amortizer ima veze s visinom auta :)

No moze imat veze ukoliko na drugom amortizeru "tanjuric" koji drzi oprugu nije na istom mjestu (vise ili nize)

Posted
nema veze amortizer s visinom auta ako ima lufta u hodu jos, sva ovjesena masa je samo na oprugama

potpis.amprtizer nije ni blizu kraja.sta znaci da auto stoji na opruzi.ili eventualno na bump stopperu sta nevirujem.

Posted
nema veze amortizer s visinom auta ako ima lufta u hodu jos, sva ovjesena masa je samo na oprugama

aj' dobro, ako vi tako kazete, so be it...

.

Posted

Prvo, kvalitetna opruga ne smije propasti nakon nikakvog vremena, a ako propadne nakon mjesec dana, bože me sačuvaj takve opruge...

Visina auta nakon mijenjanja opruga ovisi o tvrdoći/mekoći opruge i težini auta..

Broj navoja na opruzi i razmak između njih puno utječe na visinu... I bitno napomenuti, nemojte rezati opruge u kućnoj radinosti jer nemate pojma što se sve može dogoditi. Bilo je likova koji su skinuli navoj u garaži pa im je odjednom, vozeći preko obične rupe, opruga iskočila iz ležišta i probila gumu, skoro su poginuli...

A što se tiče amortizera i opruga, ako se auto spušta za neku poveću "centrimetažu" (moja nova riječ haha), poželjno je kupiti i kraće amortizere jer vam serijski obični vrlo brzo prdnu, nezdravo za njih, jer onda težina auta ima preveliki pritisak na amoritzer, a trebala bi imati na oprugu...

Pitaj Marinu, tata mi je "mali od opruga" :D:D:D:D:D:D

Posted

.

Pa jesi procitao moj cijeli post? Jesi vidio amortizer kad uzivo? si ga probao sisnut? Jel ti se cini da moze "drzat" par sto kila :lol:

A da moze utjecat na visinu na nacin da je jednostavno amortizer drukciji u smisli da je prihvat opruge nizi ili visi sam vec napisao. A slucaj pri kojem je opruga toliko kratka da amortizer drzi auto ne zelim uopce komentirat :lol:

Posted
nezdravo za njih, jer onda težina auta ima preveliki pritisak na amoritzer, a trebala bi imati na oprugu...

Mozes ovo molim te malo detaljnije objasnit :)

Posted

.

Krivo ti kažu...

Teoretski da. U praksi ne! Naravno ovisi i o vrsti amortizera. Evo recimo plinski amortizer koji nije montiran.. Znači gol amortizer bez opruge. Ti ga sabiješ rukom, on se sam vrati natrag na max položaj..

Znači plinski amortizer pruža otpor sabijanju i sam se poslije razvuče kad ga pustiš na miru...

Staviš takav amortozer na auto i auto prazan višlji 20mm... Sjedneš provozaš se, legne tih 20mm... Sparkaš se i auto se sam vrati malo višlje...

No uprav da imaš i uljni amortizer koji se ne vraća sam evo ti testa. Digneš auto na dizalicu spustiš ga, a on višlji 20mm nego inače... Provozaš ga a on se spusti tih 20mm...

Praksa je zajebana stvar... :P :lol:

Vjerovatno to ima veze i sa mekanoćom opruga i nesavršenosti amortizera koji ima određeno i trenje koje moraš svladati da ga suzbiješ ili izvučeš...

Itekako ima...

Posted
Mozes ovo molim te malo detaljnije objasnit :)

Serijski amoritzer može bez problema podnjeti spuštanje auta do kojih 3-3.5 cm i tu nema nikakvih problema, ali kada se auto spušta na više od toga, nije zdravo za amortizer jer više opruga ne radi primarnu funkciju, nego ju radi amortizer i brže se troši.. Tako nekako je to meni stari objasnio... U principu, za sve kerefeke spuštanja auta ispod 4cm, poželjno je i promjeniti amortizere u kraće/sportske...

Posted
Serijski amoritzer može bez problema podnjeti spuštanje auta do kojih 3-3.5 cm i tu nema nikakvih problema, ali kada se auto spušta na više od toga, nije zdravo za amortizer jer više opruga ne radi primarnu funkciju, nego ju radi amortizer i brže se troši.. Tako nekako je to meni stari objasnio... U principu, za sve kerefeke spuštanja auta ispod 4cm, poželjno je i promjeniti amortizere u kraće/sportske...

To je djelomično objašnjenje...

Naime ako imaš uljni amortizer serijski (a takvi su u 95% slučajeva), uljni amortizer na sebi (pogotovo prednji kotači, zadnji i ne u pravilu) imaju uljne žljebove oko "standardne nulte točke" oko koje se amortizer prirodno giba kako bi na male pomake bio mekši, a tvrđi tek kad napraviš neku egzibiciju na autu (nagla promjena smjera, prijevoj ili udubina)...

E sad, ako ti spustiš oprugom auto 5cm, i amortizer se od "normalne standardne nulte točke" pomiče prema dolje 5cm gdje više nema onih žljebova i auto postaje jako tvrd... No na prijevojima kad auto poskoči, dolazi u ono područje "lakšeg hoda" amortizera i poskakuje kao koza...

Zadnji amortizer u pravilu nema te žljebove... No ako imaš plinske amortizere, niti oni nemaju te žljebove, tako da možeš ti spustiti auto koliko god hoćeš...

No u ekstremnom spuštanju javlja se drugi problem. Amortizirajuća "komora" bilo plinska ili uljna na bump postaje puno manja od one na rebump jer amortizer nije u prirodnom nultom položaju pa mu se mijenjaju i karakteristike...

To je cijela nauka a ne puko sparivanje opruga sa bilo kojim amortizerom...

No staviš recimo KYB plinski i već je to dovoljno za neke malo nadprosječne vozače koji baš i neidu na grobnik vikendom..

Posted
Prvo, kvalitetna opruga ne smije propasti nakon nikakvog vremena, a ako propadne nakon mjesec dana, bože me sačuvaj takve opruge...

Visina auta nakon mijenjanja opruga ovisi o tvrdoći/mekoći opruge i težini auta..

Broj navoja na opruzi i razmak između njih puno utječe na visinu... I bitno napomenuti, nemojte rezati opruge u kućnoj radinosti jer nemate pojma što se sve može dogoditi. Bilo je likova koji su skinuli navoj u garaži pa im je odjednom, vozeći preko obične rupe, opruga iskočila iz ležišta i probila gumu, skoro su poginuli...

A što se tiče amortizera i opruga, ako se auto spušta za neku poveću "centrimetažu" (moja nova riječ haha), poželjno je kupiti i kraće amortizere jer vam serijski obični vrlo brzo prdnu, nezdravo za njih, jer onda težina auta ima preveliki pritisak na amoritzer, a trebala bi imati na oprugu...

Pitaj Marinu, tata mi je "mali od opruga" :D:D:D:D:D:D

:notworthy::notworthy::notworthy:

zadivljen sam

:thumbsup:

Posted (edited)

Tu u biti nisi nista objasnila, to onako laicki tako puno ljudi prica, a nema pojma zasto... A i amortizer nikako ne moze radit posao opruge. Ali je G rekao ono sto sam mislio :lol:

A jesi ti G gluposti nadrobio :doh:

Teoretski da. U praksi ne! Naravno ovisi i o vrsti amortizera. Evo recimo plinski amortizer koji nije montiran.. Znači gol amortizer bez opruge. Ti ga sabiješ rukom, on se sam vrati natrag na max položaj..

Znači plinski amortizer pruža otpor sabijanju i sam se poslije razvuče kad ga pustiš na miru...

Sa plinskim amortizerima nisam bas imao puno iskustva, ali ako se ne varam dobro si opisao. A daj mi reci kad ti to na autu "pustis da se razvuce", sto auto poleti :lol: U tom slucaju, kad auto LETI LOL, slazem se onda amortizer moze malo utjecat na "visinu" auta LOL. Ako rukom mozes stisnut pa i drzat amortizer i odredit mu "visinu" kako mislis da on dize auto od preko tone :lol:

No uprav da imaš i uljni amortizer koji se ne vraća sam evo ti testa. Digneš auto na dizalicu spustiš ga, a on višlji 20mm nego inače... Provozaš ga a on se spusti tih 20mm...

Praksa je zajebana stvar... :P :lol:

Vjerovatno to ima veze i sa mekanoćom opruga i nesavršenosti amortizera koji ima određeno i trenje koje moraš svladati da ga suzbiješ ili izvučeš...

A mislis da je to bas do amortizera? A i kazes da se kao spusti cim ga provozas. Dakle koja je visina auta?? I sto mislis koja bi bila da "maknes" amortizer? Dakle da auto ostane samo na oprugama (kao da inace nije na njima LOL), jel bi se auto digao, spustio ili ostao jednako visok :doh:

EDIT: da maksimalno pojednostavimo... Amortizer se moze rukom stiskat gore dolje koliko hoces. Od kud vam onda ideja da on sam "DIZE" par-sto kila :doh:

Edited by Outlaw
Posted

Sa plinskim amortizerima nisam bas imao puno iskustva, ali ako se ne varam dobro si opisao. A daj mi reci kad ti to na autu "pustis da se razvuce", sto auto poleti :lol: Ako rukom mozes stisnut pa i drzat amortizer i odredit mu "visinu" kako mislis da on dize auto od preko tone :lol:

A mislis da je to bas do amortizera? A i kazes da se kao spusti cim ga provozas. Dakle koja je visina auta?? I sto mislis koja bi bila da "maknes" amortizer? Dakle da auto ostane samo na oprugama (kao da inace nije na njima LOL), jel bi se auto digao, spustio ili ostao jednako visok :doh:

Amortizer i opruga nije digitalni uređaj... Ima svoje mane, trenja, nepravilnosti...

Ja ne kažem da će se dignuti "5cm" zbog amortizera, nego da nemožeš točno odrediti visinu auta unutar 20mm upravo zbog amortizera...

A ti razmisli zašto... A ja ti mogu i objasniti zašto ako nećeš biti zatupljen i razmišljati zatvoreno "in the box"...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...