kutija Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Da li netko zna jel ima kod nas uzet cijevi 40x2 mm od aluminija 5083?
Marko Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 to ce bit neki strukturni dio? ako da , bjez od aluminija kolko te noge nose
KIMI_1.8T Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Marko said: to ce bit neki strukturni dio? ako da , bjez od aluminija kolko te noge nose Ne bi se slozio s tobom sto se ovog aluminija (5083) tice, jer recimo Boeing koristi taj materijal u konstrukciji nekih modela (777). I Aston Martin Vanquish je od njega napravljen. Osim toga, vlacna cvrstoca mu je nesto manje od 300MPa, sto je, moras priznati, i vise nego solidna vrijednost.
Marko Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 nisam mislio da je loš materijal , nego na ove "popratne " obrade potrosis vise novaca i zivaca nego da radis od drugog materijala. aluminij je super , al bilokakvo zavarivanje , mora ic u pec, bilokakvo lijepljenje, mora ic u kiselinu a svojstva mu se mijenjaju ako ga malo grđe pogledaš sto ste napisali 5083 ,to je samo kemijski sastav, bas ne govori puno o mehanickim svojstvima, jer ovisno o toplinskoj obradi mu jako ovise svojstva ,a i cijena , a i lako se ta svojstva razjebu. jednostavno u ovakvim "kučnim radinostima" se nemože izvuc maksimum iz takvog materijala, a onda steta novaca. dok jedan boeing ima razvijen cijeli postupak i kontrolu kvalitete. uzmes ono najvece govno almgsi0.5 kaj u strojoprometu imaju ziher, na umjetnom starenju mu skoci cvrstoca(rp0.2) s 50 na 150 mpa. a samo si ga frknuo u pec, a daleko je najeftiniji aluminij.
vesko Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 kutija said: Da li netko zna jel ima kod nas uzet cijevi 40x2 mm od aluminija 5083? Mislim da ti ja to mogu nabavit kod braće Slovenaca:D, Koliko ti toga treba?
Marko Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 ee , da te pitam ima koji dobar ducan s metalom u sloveniji ? ako netko zna
vesko Posted June 7, 2010 Posted June 7, 2010 Marko said: ee , da te pitam ima koji dobar ducan s metalom u sloveniji ? ako netko zna Ima u Izoli taj mi je blizu a ima i par u Ljubljani
kutija Posted June 7, 2010 Author Posted June 7, 2010 vesko said: Mislim da ti ja to mogu nabavit kod braće Slovenaca:D,Koliko ti toga treba? to mi i jeste za jednog slovenca on isto radi itb+ turbo:) daj mi napisi imena tih ducana ili brojeve da mu proslijedim...
jura93 Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Marko said: nisam mislio da je loš materijal , nego na ove "popratne " obrade potrosis vise novaca i zivaca nego da radis od drugog materijala. aluminij je super , al bilokakvo zavarivanje , mora ic u pec, bilokakvo lijepljenje, mora ic u kiselinu a svojstva mu se mijenjaju ako ga malo grđe pogledaš sto ste napisali 5083 ,to je samo kemijski sastav, bas ne govori puno o mehanickim svojstvima, jer ovisno o toplinskoj obradi mu jako ovise svojstva ,a i cijena , a i lako se ta svojstva razjebu. jednostavno u ovakvim "kučnim radinostima" se nemože izvuc maksimum iz takvog materijala, a onda steta novaca. dok jedan boeing ima razvijen cijeli postupak i kontrolu kvalitete. uzmes ono najvece govno almgsi0.5 kaj u strojoprometu imaju ziher, na umjetnom starenju mu skoci cvrstoca(rp0.2) s 50 na 150 mpa. a samo si ga frknuo u pec, a daleko je najeftiniji aluminij. :thumbsup:
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now