Jump to content

Recommended Posts

Posted

nekuzim jednu stvar, auspuh je skinut sa auta i ima neki lonac sacasti koji zgleda ko katalizator a u prometnoj pise -vrsta motora: otto motor (4t) dok mi u knjiziocama ostalih auta pise: otto-reg-kat euro IV i otto- reg-kat-euro 2

auto je star 20g i ko zna ko je tu sta kemijao.... sad mene zanima ak nigdje nepise kat jer moram na ekotest il ne?

Posted

koji auto i koja godina proizvodnje?

Ako se odnosi na benzinski motor onda svakako mora na eko-test, samo što je pretpostavljam, motor sa oksidacijskim katalizatorom (nema lambda-sondu).

Eko test se izvodi kao za vozilo bez katalizatora.

Posted (edited)
koji auto i koja godina proizvodnje?

Ako se odnosi na benzinski motor onda svakako mora na eko-test, samo što je pretpostavljam, motor sa oksidacijskim katalizatorom (nema lambda-sondu).

Eko test se izvodi kao za vozilo bez katalizatora.

mazda mx5 1990 1.6 16V jel to neka frka proc il ne...?:)

Edited by Davor
Posted

To je svakako REG-KAT, i nema šanse da prođe bez katalizatora. Govorim po zakonu, a već će se ovdje naći netko tko će ti savjetovati gdje da daš 100-200 kuna.

Inače, ako je skinut katalizator nema teorije da ti vrijednost CO padne ispod 0,5 na povišenom broju okretaja, a referentna vrijednost je 0,3.

Posted

malo da se ubacim, jel to vrijedi i za TD?

jel se može rušit na tehničkom auto koji inače ima kat, ali nije montiran, a zarcrnjenje je 0,3-0,4 dok je max dopuštena vrijednost oko 2,5-2,6? hvala.. :)

Posted

Po zakonu gledano može, ali mislim da u slučaju da vozilo zadovoljava po pitanju štetnosti ispušnih plinova, u većem broju slučajeva te nitko neće maltretirati za to.

Iako, je teško zadovoljiti ako se mjerenje radi po preporuci proizvođača i u granicama zakonskih parametara. Ispitivanje se vrši pri najvišem br. okretaja, pri čemu najmanje tri uzastopna mjerenja moraju udovoljavati.

Stupanj zacrnjenja je za najveći broj vozila označen u motornom prostoru, najčešće u malom kvadratiću kao brojčana vrijednost.

Posted

da, kao smoke level uz podatak o postotku pada snopa, a zanimljivo je u konkretnom slučaju kaj je i ta vrijednost zacrnjenja duplo veća od one koju auto postigne na eko testu.. 0,4 - 0,3 - 0,3..

na papiru piše max 2,6, tako da mi se čini da je to neka općenita vrijednost, ne ona po preporuci proizvođača.. valjda..

znači, osim rezultata i subjektivan dojam ispitivača može biti presudan za prolaz.. to me zanimalo.. :thumbsup:

Posted

Ako se radi o mazdi oni navode dvije vrijednosti...tamo stoji i za turbaka i atmosferca, ali ako je tip motora RF-turbo, koliko me sjećanje služi on smije imati 2,5 ppm-a da bi prošao.

Posted

pa da, zanimljivo koliko je rezultat manji bez kata, vrag mi nije dao mira, pa usporedio vrijednosti s katom na autu i začuđujuće, bile su nešto više (star kat?), ali daleko od max granice (RF-T)..

Posted

U mazdinom slučaju je super to što su zakonske vrijednosti puno više od proizvođačevih...dok je npr. kod škode slučaj da isti motor u seat-u ili vw-u imaju 1,2 ili čak 2,0 ppm, a škoda 0,7.

Sve ovisno o tome kakvi su tvornički podaci i koja je EURO-norma.

Posted

Bagi daj mi molim te objasni jedan mit, ako je mit uopce :)

dakle zdravi benzinski turbo motor bez katalizatora (origigi ga ima) mora proci na eko testu, istina ili laž?

Posted (edited)
Bagi daj mi molim te objasni jedan mit, ako je mit uopce :)

dakle zdravi benzinski turbo motor bez katalizatora (origigi ga ima) mora proci na eko testu, istina ili laž?

Nema šanse da mjerenje na povišenoj vrtnji bude OK ako se makne katalizator, CO bi morao biti (ovisno o godištu proizvodnje) do 0,3 ili do 0,2 što je bez katalizatora nemoguće. Na praznom hodu (u leru) još i može biti dobar jer je granica 0,5. Naravno sve to uz uvjet da je faktor lambda u granicama (1,0 - 1,03).

*Faktor lambda nije lambda sonda, nego izračun udjela kisika u ispušnim plinovima, a ovisi o raznim čimbenicima, može biti banalan kao npr. rupa u auspuhu.

EDIT

Inače, ako koga zanima kakav mu je eko test (obzirom na stalne upite isl.) da ne pišem tu stalno Markove konake, možete me kontaktirati na PM radi preventivnog pregleda, tj. ako vam se bliži tehnički, a niste sigurni da li prolazi eko-test, možemo to izmjeriti.

Edited by Bagi
Posted

sa 100cpi prođeš samo ako je kat vrhunski, a mora biti i zagrijan.

s 200cpi si još uvijek na rubu ako kat nije dobre kvalitete i ako nije zagrijan.

s 300cpi i više uglavnom prolaziš, naravno, ako je kat ispravan.

Posted
mozda je smijesno, ali moja 145 je prolazila ekotest sa ocvikanim zicama od sonde

i alesio se cudio na tehnickom kako je prosao bez sonde :D

To znači da je njihova sonda za mjerenje bila pokvarena! :lol:

Posted

ne, nego kad nema jednog elementa (u ovom slucaju lambda sonda) ecu ode u safe režim sonde i vozi tako

pa ja sam se 6 mjeseci vozio BEZ MAF senzora i bez sonde, nikakav problem osim sto je znao zacuknut na hladno, a kad smo isli na grobnik peglo sam ju 230 po autoputu :D i tamo mi BAX prodo MAF i na licu mjesta sam ga usteko ekipa gleda nista im nije bilo jasno !!!!!

Posted
ne, nego kad nema jednog elementa (u ovom slucaju lambda sonda) ecu ode u safe režim sonde i vozi tako

pa ja sam se 6 mjeseci vozio BEZ MAF senzora i bez sonde, nikakav problem osim sto je znao zacuknut na hladno, a kad smo isli na grobnik peglo sam ju 230 po autoputu :D i tamo mi BAX prodo MAF i na licu mjesta sam ga usteko ekipa gleda nista im nije bilo jasno !!!!!

potvrđujem ovo meni je sonda riknula ali valjda na takav način da je stalno mjerila siromašnu smjesu auto je trošio 15 litara i dimio crno... haha

odšteko ju i sve pet vozio se par dana dok nisam drugu stavio...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...