Rudy Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Ja kad se ganjam,turbina malo poprimi crvenu boju:lol: Što se tiče hlađenja,bar 2 min prije parkiranja vozim lagano da se uspije ohladiti putem ulja. Koliko sam ja upoznat ako ugasiš auto nakon tjeranja,ulje se spali na turbini i na sljedećem paljenju turbina nema podmazivanje kako bi trebala. Par puta tako i :bye2: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted November 26, 2008 Share Posted November 26, 2008 Naravno da treba hladiti i grijati. Ne samo turbinu, nego cijeli auto, kočnice, motor, sve... Zašto formula prije racea napravi krug dva na lagano, i poslije race-a krug na lagano?! A niti nema turbinu... Kad bi ti ugasio turbinu koja je pocrvenila i užarila se na 1000stupnjeva, prilikom neravnomjerno brzog-sporog hlađenja ili ne hlađenja, osovina se izvije (smota). Samim time impeleri gube tvornički balans i ležaj se daleko brže troši... Nekoliko puta napraviš isto i razleti se ležaj, pa impeler, pa kučište turbine... U krajnjoj liniji trkači auti koji mijenjaju turbine i kompletan motor 2 puta godišnje, nema šta hladiti i održavati jer će i tako uskoro doći nova turbina... Ali ako misliš voziti istu turbinu 5 godina, onda to moraš napraviti... Link to comment Share on other sites More sharing options...
priba Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 grijanje/hlađenje.... -voziti se finjaka i za minutu-dve je sve dovoljno toplo/hladno (ak ga ne griješ baš sa 0°C) -problem kod turbine je "kuhanje" ulja u lageru, a kod sintetičkih ulja je to neznatno, tj. ak turbina nije užarena nema brige....nadalje, crijeva ulja na/sa turbine na stock motorima i dobro složenim tuning motorima imaju ostvarenu prirodnu cirkualaciju (kad je motor ugašen) dovoljnu da ulje ne prokuha na lageru -billa grijanje/hlađenje....:lol:....dok dođeš sa jadranske na billu već je dovoljno rashlađena za gašenje Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariotdi Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 kolko treba ulju da dode na neku norm. temp za gaženje auta sad kad je vani ispod nule? u minutama jel dovoljno 20 minuta lagane voznje? 5w40 ulje,tdi 90 pitam jer prije nisam ni gledao na to pa sad kad ovo citam me malo uhvatila panika:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
biciklist Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 pitam jer prije nisam ni gledao na to pa sad kad ovo citam me malo uhvatila panika:D onda nemoras brinut ni dalje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boky Posted November 27, 2008 Share Posted November 27, 2008 lol meni treba ponekad i prek 20 minuta ak ga saltam do 2000...:lol: po ovakvom vremenu mi je najbitnije da sto prije pocne grijat...to kada se ulje zagrije mi je zadnje na pameti dok mi je volan smrznut...:lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVEN Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 Po ovako hladnom vremenu da ti auto dođe na radnu temp ti treba cak i do 15-ak min kak su decki rekli a temp ulja da dođe na 60 treba ti....isto toliko, naravno ako laganini vozis. Evo mogu posvjedocit iz prve ruke o tom pistanju turbine jer mi je na sivom golfu otisla turbina prije 3 tjedna. Uglavnom vozio se po autoputu stao na naplatnima i krenuo prema gradu kad ono odjednom iza nes puklo i hrpa dima iza da je to strasno. Sacekao malo i ugasio auto. Nakon toga ja ga upalim a ono fijuce nekarakteristicno za normalnu dakle skroz jako, krenem dam gas ono fijuce skroz jako. Eto to je primjer kad ona vristi zbog tog sto je otisla. A ovo kad ti das gas pa pustis pa cujes onaj mali css to je normalno. btw- tvoja situacija sa nacipanim autom do jaja i ( ako sam dobro upoznat ) full serijskim spuhom sa svim loncima i katovima nikak nije pogodna za rasterecivanje turbine bar sto se tice tih izlaznih plinova... Meni otkako sam stavio od turbine samo cijev i iza zadnji protocni na leru mi se cuje turbina kak zuji / sisti i to je normalno i kad dajem gas sve fijuce jer se cuje naravno jer je samo cjev iza. I da primjetio sam da mi se temp ulja puno sporije penje i lakse spusta nakon montaze tog ispuha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 I da se nadovezem.....te internet bajke sa hladjenjem turbine su stvarno vec predosadne. dajte malo "upalite" mozak pa razmislite kaj vi "hladite". šta hladimo? nakon brze vožnje definitivno je preporučljivo ili zadnjih x km odpeljat lagano ili ostavit auto da radi naleru x min kako bi se grana i turbo postepeno hladili i smanjio se rizik deformiranja materijala turbo timere su zmislili tek tako?????:drink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 sto znaci da nemora bit da ce ubrzo otic, a imoze bit ? to se rijesava reparacijom vrlo vjerovatno.. iako sam cuo da nije dobro reparirati turbo bas..? QUOTE]da,nemora značit da če riknut...sve ovisi što je otišlo u njoj...neka lopatica ak se malo spigala ili potrošila zbog nečeg ne utječe drastično na vijek turba...utječe no ne na način da če za 500 km riknut...činjenica da dolazi do debalansa ali opet ka sam reko,može odfurat još x tisuća km Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 Ok,kuzim. Ajmo uzet mene za primjer-sve je po PS-u,na hladno ne ganjam do radne tem,a poslje ganjanja hladim turbo. To su dvije najbitnije stavke kod ˝odrzavanja˝turba, a mene zanima koje posljedice mogu bit (opet uzmimo mene kao primjer) kod davanja vise goriva? Znaci,moze se zastopat? Dalje..? Ak sam u pravu po difoltu se cuje na astri kss..a po meni kad ˝rikava˝ fijuuuuuu... Mozda grijesim..zato pitam.... [/quote vise goriva=visa egt=kraci vijek turba benzin ili dizel??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 da, treba bedacima lovu uzet. zivjeli jeleni, kako bi rekao de niro. temp u ispuhiu je uvijek visoka, i ne "hladis" nista, jer je dovoljno pustiti gas, otkotrljati se u brzini cca 200-300m, ecu (svaki moderniji) gasi injektore te motor pumpa samo zrak. za tih 200-300m, ohladi se ispusna grana i turbo na RADNU, cak i malo ispod RADNE temeperature, tako da imas efekt kao da je auto radio na leru. SLUCAJNO to znam iz iskustva sa cca 150 tuniranih TURBO automobila, te koristenja EGT sondi na barem 100 od tih 150. tako da je ovo sve obicna glupa forumasko-internetsko-tunerska spika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 dal motor treba ohladiti ili ne ce samo pokazati temp. ulja, jer se samo ona moze ohladiti na leru, a gasiti motor s uljem preko 120st.bas i nije neki sex, ali se i jako brzo hladi kad nema okretaja sto se grijanja tice, motor ne treba tjerati dok ulje nije na min.90st., a visoko viskozna ulja s debelim filnovima >20cst mogu bez problema raditi i na 150st. ali opet ne gasiti motor dok se ne ohladi na ispod 100st.C sto se turba tice Hic je u pravu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 Heh ajde da se i mi jednom slazemo s njim:) Zivjeli turbo timeri:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lacko Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 benzin ili dizel??? prečipani JTDm 150 u Astri Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 dal motor treba ohladiti ili ne ce samo pokazati temp. ulja, jer se samo ona moze ohladiti na leru, a gasiti motor s uljem preko 120st.bas i nije neki sex, ali se i jako brzo hladi kad nema okretaja sto se grijanja tice, motor ne treba tjerati dok ulje nije na min.90st., a visoko viskozna ulja s debelim filnovima >20cst mogu bez problema raditi i na 150st. ali opet ne gasiti motor dok se ne ohladi na ispod 100st.C sta se dogadja u motoru ako ga se ugasi dok je ulje preko 120 stupnjeva? tj ako se ulje ne ohladi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 ulje se ohladi, samo mu dulje treba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 da, treba bedacima lovu uzet. zivjeli jeleni, kako bi rekao de niro. temp u ispuhiu je uvijek visoka, i ne "hladis" nista, jer je dovoljno pustiti gas, otkotrljati se u brzini cca 200-300m, ecu (svaki moderniji) gasi injektore te motor pumpa samo zrak. za tih 200-300m, ohladi se ispusna grana i turbo na RADNU, cak i malo ispod RADNE temeperature, tako da imas efekt kao da je auto radio na leru. SLUCAJNO to znam iz iskustva sa cca 150 tuniranih TURBO automobila, te koristenja EGT sondi na barem 100 od tih 150. tako da je ovo sve obicna glupa forumasko-internetsko-tunerska spika. pa nebi se baš složio proganjaj se sa jednim autom da se turbina fino zažari i probaj ju ohladit u 500 m na cut-off-u pa vidi stanje temp i probaj ohladit tako da nakon istog ganjanja ohladiš auto da radi 5 min na leru hlađenje nema veze sa uljem...čisto je stvar do metalnih dijelova tipa ispušna grana,turbina,itd....odrđeni modeli auta imaju malo preslabo dimenzionirane neke elemente pa hoče ili puknut grana ili se deformirat...tako je i sa turbom da bi digio preko mjere temp ispušnih plinova sa benzinom to moraš iči do te mjere da več auto ne radi dobro...osiromašenjem smjese podižeš temp di auto na očigled radi ok dok na određenom opterečenju može doč do kvara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 seb uz duzno postovanje....ne treba mi lekcija o tome kako radi turbo i motor ja JESAM to puno puta napravio, i EGT cukice sam vozio u svim jacim autima (a moji najslabii imaju barem 300ks, ako su turbaci) te to sto pisem, pisem iz vlastitog iskustva. Ovo o cemu ti pricas, temp ulja, je sasvim druga prica, ali dok ne ugasis motor a da turbo nije uzaren...sve 5. Na cut offu je temperatura u ispusnoj grani 200C, na punom gasu cca 900. nakon 500m, turbo je HLADNIJI nego kad radi u leru. I grana naravno. Probaj sa IR gunom pa ces vidjeti i sam, je ja jesam bas to napravio. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 ulje se ohladi, samo mu dulje treba o termodinamiko moja , ne nego krace ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 sta se dogadja u motoru ako ga se ugasi dok je ulje preko 120 stupnjeva? tj ako se ulje ne ohladi? zavisi od kvalitete ulja,od nista do stradavanja letecih lezaja ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 seb uz duzno postovanje....ne treba mi lekcija o tome kako radi turbo i motor ja JESAM to puno puta napravio, i EGT cukice sam vozio u svim jacim autima (a moji najslabii imaju barem 300ks, ako su turbaci) te to sto pisem, pisem iz vlastitog iskustva. Ovo o cemu ti pricas, temp ulja, je sasvim druga prica, ali dok ne ugasis motor a da turbo nije uzaren...sve 5. Na cut offu je temperatura u ispusnoj grani 200C, na punom gasu cca 900. nakon 500m, turbo je HLADNIJI nego kad radi u leru. I grana naravno. Probaj sa IR gunom pa ces vidjeti i sam, je ja jesam bas to napravio. poanta je o brzini hlađenja nekih elemenata...naravno da možeš i u vonjži ostavit auto u brzini,ugasit ga,stisnut puni gas da struji ful zrak dok se motor vrti pe če to još brže sve ohladit no pričamo o tom da nije dobro da se prebrzo hladi...da ga j nemreš reč da je baš zdravo full zagrijan motor nakon brže vožnje stat i ugasit ga ili da se u 500 m nakon dobre vožnje sve vrati u normalnu temp koja bi nastupila nakon što je auto odradio 5 min na leru ili da se normalno vozio pa stao...narvno da neće ništa bit ako se to napravi 10-20 puta u vijeku jednog auta ali da se dosta često ili stalno radi nešto od prije navedenih elemenata če se pokvarit prije reda sigurno zatemp ulja ništa ne pričam...ona je ko i rashladna tekučina...ohladi se i bok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 ajme termo dinamiko moja, i ajme meni, amo opet 1. ajmo svatit karikirane stvari, dakle ganjas se ko kreten i sljedecih 10 minuta dok dodjes do kuce/garaze ces vozit polako, prisilno jer po gradu nemos divljat, a ni po selu a ni neznam gdje, odnosno kad se skines sa obilznice ili magistrale do garaze ces vozit polako 5min i turbina ce se sasvim pristojno i polako ohladit ... 2. ko se to ganja svaki dan ? edit, hic lazes nemaju svi (tristo konja) Link to comment Share on other sites More sharing options...
niknejm Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 kolko sam skontao.. seb kaze da: nije dobro ganjat se da ti egt puca 800-900 stupnjeva, stat na parking i ugasit auto dok je vani -3 stupnja i onda pustit da se tako hladi motorni prostor.. prebrzo se hladi i moze doc do deformacije.. hic veli: da nema veze to, jer u 500metara kad pustis gas temperatura kucista grane, turba itd ce se dovoljno spustit i onda kad ugasis auto moze se normalno to dalje hladit.. il sam krivo pohvatao o cem se tu prica zadnjih par postova? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Renda Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 kolko treba ulju da dode na neku norm. temp za gaženje auta sad kad je vani ispod nule? u minutama jel dovoljno 20 minuta lagane voznje? 5w40 ulje,tdi 90 pitam jer prije nisam ni gledao na to pa sad kad ovo citam me malo uhvatila panika:D Složio bi se sa Bickom, ali za odgovor na pitanje - treba oko 30-35min. lagane gradske vožnje da ulje dođe na radnu temp. sad kad je ovak hladno. A temp. rashladne tekućine 15-20 min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted November 28, 2008 Share Posted November 28, 2008 (edited) kolko sam skontao.. seb kaze da: nije dobro ganjat se da ti egt puca 800-900 stupnjeva, stat na parking i ugasit auto dok je vani -3 stupnja i onda pustit da se tako hladi motorni prostor.. prebrzo se hladi i moze doc do deformacije.. hic veli: da nema veze to, jer u 500metara kad pustis gas temperatura kucista grane, turba itd ce se dovoljno spustit i onda kad ugasis auto moze se normalno to dalje hladit.. il sam krivo pohvatao o cem se tu prica zadnjih par postova? što se tiče mene nisam reko da mora bit -3 nego dovoljno da je bilo koja vanjska temp...ispod habue u takvim režimima vožnje je uvijek pakleno bez obzira na vanjsku temp:D ja recimo živim na takvom mjestu di mogu a i jesam sa Unićem,Lanciom,Alfom dozujo doma po ravnoj šniti ko luđak,skrenem na križanju i imam 50 m do dvorišta i mogu ugasit auto...kad mi je sila na WC to i napravim a kad imam vremena ostavim ga da se ohladi:thumbsup: Edited November 28, 2008 by Seb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now