bubinjo Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 trebam pomoc,meni je na mazdi centralna rupa 54.xx mm,trenutno ne mogu nabavit felge sa odgovarajucom rupom,pa me zanima koliko je opasno vozit sa felgama koje imaju veci promjer? radi se o celicnim felgama.
Bagi Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 (edited) opasno je jer trpe šarafi kad je adekvatan promjer centralne rupe šarafi ne "nose" felgu nego je samo drže uz glavinu kotača svaki tokar ti od bakelita ili neke tvrđe plastike istokari prstenove za centriranje ja sam za toledo napravio alu distancere sa drukčijim dosjedom za mattig ssf EDIT evo, felge su s centralnom rupom za opel, ovo su dulji vijci i distance sa premjerom za VW http://www.myhraweb.com/showpost.php?p=403644&postcount=43 Edited October 23, 2011 by Bagi
bubinjo Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 uu ovo je odlican info,samo sto ja nemam sarafe nego matice :huh: pa mi distanceri ne igraju..
Bagi Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 ma ja sam složio distancere čisto onako...zbog tih prstenova prednje su 5mm, a stražnje 7mm
File Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 da ja pitam kako riješiti drugačiji problem znaći jel pametno tokariti čeličnu felgu ako je centralna rupa premala??
KIMI_1.8T Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 (edited) opasno je jer trpe šarafikad je adekvatan promjer centralne rupe šarafi ne "nose" felgu nego je samo drže uz glavinu kotača svaki tokar ti od bakelita ili neke tvrđe plastike istokari prstenove za centriranje ja sam za toledo napravio alu distancere sa drukčijim dosjedom za mattig ssf EDIT evo, felge su s centralnom rupom za opel, ovo su dulji vijci i distance sa premjerom za VW http://www.myhraweb.com/showpost.php?p=403644&postcount=43 To nije istina. Serafi i sluze tomu da bi "trpili", jer su tome i namijenjeni. Centralna rupa u dimenziji rukavca sluzi za centriranje kotaca prije stezanja. Kad se kotac jednom stegne, centralna rupa vise nema nikakvu funkciju Kad je centralna rupa veca od felge, jedina stvar koja se desava je da auto trese jer felga nije u centru. Edited October 23, 2011 by KIMI_1.8T
Alfaludak Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 na miniju nemam centralne prstenove za zimske OZ felge nego na serafma stoji vec 6 godina neka problema, samo treba malo pomalo serafit kotac da ne stoji na koso i to je sve
mario84 Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 vozio sam se nekih 3 tjedan bez tih prstenova jer je veca centralna rupa na felgi nego na glavcini i nije bilo nikakve razlike nego kaj je kimi napisao samo je tresla malo poslije 150..
filip00 Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 Stavi te prstenove jer nisu skupi, set od 4 komada je maksimalno 100kn, a razlika glavna je što bez tih prstenova na određenim brzinama je moguće da će ti trest ko ludo, tak da se bolje ne zajebavat. Ja sam isprobao bez tih prstenova i nije se moglo vozit, na 80km/h je bilo vibracija da će se auto razletit.
medostc Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 a sta kad mi je centralna rupa premala na felgi? imam orginal bbs speedline i ne ide mi na moj audi a4 b8,dal se da to istokarit,jer imam jebene felge i gume??
bubinjo Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 zar postoje prstenovi za celicne felge.u mom slucaju je sitacija sljedeca,glavcina je 54.xx a felga 57.1...brijem da ne postoji
KA2001MR Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 napravi ti to tokar. ja sam dao sebi za kei radit te prstene, mislim da me ispalo 100kn
filip00 Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 a sta kad mi je centralna rupa premala na felgi? imam orginal bbs speedline i ne ide mi na moj audi a4 b8,dal se da to istokarit,jer imam jebene felge i gume?? Opcija je tokarit felge ili jednostavno prodaj i kupi drugi koje pašu...
Bagi Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 (edited) To nije istina. Serafi i sluze tomu da bi "trpili", jer su tome i namijenjeni.Centralna rupa u dimenziji rukavca sluzi za centriranje kotaca prije stezanja. Kad se kotac jednom stegne, centralna rupa vise nema nikakvu funkciju Kad je centralna rupa veca od felge, jedina stvar koja se desava je da auto trese jer felga nije u centru. neću uopće komentirati i objašnjavati čvrstoću materijala kod naprezanja na smicanje reći ću samo da je u ovom slučaju važnije osigurati sile koje djeluju na smicaj (smik) nego vlačnu silu a ima tu i drugih faktora, od kojih je vrlo važna i udarna sila Edited October 23, 2011 by Bagi
Risbo Posted October 24, 2011 Posted October 24, 2011 Felge drže šarafi pomoću trenja koje stvaraju na glavčini. Ako popusti trenje onda si ionako u banani jer si tako maznuo felgom da je pukla popola
wildD Posted October 26, 2011 Posted October 26, 2011 vozio sam se nekih 3 tjedan bez tih prstenova jer je veca centralna rupa na felgi nego na glavcini i nije bilo nikakve razlike nego kaj je kimi napisao samo je tresla malo poslije 150.. s razlogom trese,većinom od 80-120km/h otprilike najviše trese ako se radi o prednjim kotačima
msporis Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Da ne otvaram novi topic, gdje mogu nabaviti ili dati izraditi (hitno) prstenove za felge? Potrebni su mi prsteni sa 64.3mm na 54.1mm. Molydon nema Vulkal nema autoproshop il tak neš, nema Furlan nema Lašić nema Any ideas?
Zivac2 Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 meni je slavek radio kad mi je slago felgu jednu zovi njega da ti napravi
msporis Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 ma kruno i slavek, šta ne kažete :lol: Malo više info, o kome se radi, gdje, tel. brojevi.
Dario Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 jebote ti ko da si ljuljnuo glavom o beton ,search it
msporis Posted March 20, 2012 Posted March 20, 2012 Na kraju riješio u Vulkalu. Na Slavonskoj actually radi lik koji zna što tražim, pa je reko da ih imaju , a da ih imaju i na Samoborskoj gdje je lik rekao da toga nemaju.... Prstenovi plastični, cijena 12,50kn po komadu ilitiga 50kn za komplet. Danas riješio i gume u Furlanu i sve skupa konačno namontirao. Još nekak te gume upisat u prometnu i sve je riješeno.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now