Jump to content

Recommended Posts

Posted
  ND4SPD said:
Ako aludiras na odvodjenje plinova, to je stvar proslosti, vise se ne proizvode plocice koje u tolikoj mjeri proizvode plinove koji su nastajali usred trenja izmedju diskova i plocica.

Samo su se materijali promijenili zbog ekologije, sve drugo je ostalo isto.

Procitaj malo cemu sluze rupe, pa ce ti biti jasnije.

Nikakako ne da bi "izgledali lijepo i da bi bili laksi" kako si to ti napisao.

A sta je sa kocenjem kad pada kisa?

Evo da se ne mucis sa trazenjem strucnih clanaka jer ima i u wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_brake - naglasak na,........ "holes".

Posted (edited)
  KIMI_1.8T said:
Samo su se materijali promijenili zbog ekologije, sve drugo je ostalo isto.

Procitaj malo cemu sluze rupe, pa ce ti biti jasnije.

Nikakako ne da bi "izgledali lijepo i da bi bili laksi" kako si to ti napisao.

A sta je sa kocenjem kad pada kisa?

Evo da se ne mucis sa trazenjem strucnih clanaka jer ima i u wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Disc_brake - naglasak na,........ "holes".

Znaci materijali u disk plocicama iz 50-tih su isti kao i danas, samo nema azbesta? LOL, LOL, LOL

A da ne pricam o dizajnu kocionih klijesta i dizajnu diskova...

Ne mucim se ja sa trazenjem strucnih clanaka, dapace, slobodno posalji linkove...

Ovo za odvodjenje vode i plinova vrijedi i za narezane diskove, ali to vec imas i na samim plocicama (kvalitetnijim naravno)

carbotech.jpg

Newbie said:
2 markic: odvodenje topline i sprecavanje filma vode izmedu diska i plocice, pa pricali smo o tome davno jbt ... staris :)

Pricali smo odavno o tome, imas tu na forumu xy tema o tome... Busenjem smanjujes povrsinu diska, kaj je tu toliko tesko za shvatiti :)

Sad kad vec pisem, s vecim diskom dobivas vecu masu diska, tj. vecu termalnu stabilnost i vecu povrsinu kroz koju isijavas toplinu. S druge strane, poanta je ne samo veci, nego i deblji disk (iz istog razloga) i veci zracni prorez u sredini diska za hladjenje (to je vec bitno), no za deblji disk obicno trebas druge celjusti... Jos kod novijih diskova imas usmjeravajuca krilca/lopatice u unutrasnjosti samoventilirajucih diskova, zbog sto boljeg odvodjenja topline ili kao kod DBA diskova "kangaroo paw"... Uglavnom veci disk, ista plocica jednako veci moment kocenja (sila x krak) iako to nije toliko bitno jer i s malim diskom mozes dobiti veliki moment. Pa onda jos dvodjelni/plivajuci diskovi... Da rezimiram, poanta dobrog rada diskova je primanje i odvodjenje topline... Pravilni odabir celjusti daje ti dobar osjecaj na kocnici i kratak hod iste... Naravno ovo je jako pojednostavljeno... Prva stvar koja bi se trebala napraviti ako zelis bolje kocnice su bolje disk plocice i kociona tekucina, dalje mozes mijenjati kocione vodove, druga veca klijesta sa vise klipova, veci dvodjelni diskovi, jaci kocioni cilindar, crijeva spojena na diskove za hladjenje zrakom i za kraj vodeno hladjenje...

Edited by ND4SPD
Posted

mileni, poslusaj ti kimia u ovom slucaju ;) dosta stvari si rekao , ali sta ti nije jasno oko rupa? tu povrsinu sto smanjis je zanemariva, a hladenje je ipak bolje , razmisli... ali ipak, po kisi sve postaje puno bitnije, mozda ne za nasu upotrebu, ali u utrkama da... i jos jednom mi krenes objasnjavat silu puta krak pokazat cu ti sve sto znam , a sto si htio na doceku :D (zaboravljas sto studiram beno)

Posted

Ja sam prešao sa bušenih na rezane živciralo me brujanje pri jačim kočenjima koje nastaje radi rupica

i nema šanse da bi naknadno bušio diskove nego ili ih kupi bušene ili ne diraj

Posted
  Newbie said:
mileni, poslusaj ti kimia u ovom slucaju ;) dosta stvari si rekao , ali sta ti nije jasno oko rupa? tu povrsinu sto smanjis je zanemariva, a hladenje je ipak bolje , razmisli... ali ipak, po kisi sve postaje puno bitnije, mozda ne za nasu upotrebu, ali u utrkama da... i jos jednom mi krenes objasnjavat silu puta krak pokazat cu ti sve sto znam , a sto si htio na doceku :D (zaboravljas sto studiram beno)

Nemoj ti meni mileni :D Poslusao bi ga da su turbine u pitanju :D Znam kaj studiras, zato se i cudim :P Kaj se sila x krak tice objasnjavati ces mi te poluge uzivo, na kraju smo zaboravili na to :lol: I hebala vas kisa vise, ne vozis kroz 5 metara vode da trebas zljeb oko diska da se voda ima gdje slijevati :) A i stavio sam gore sliku, da se vidi da to imas i na samim plocicama... Kaj se utrka tice koliko znam vise nitko ne upotrebljava busene diskove, dapace u Gr.N diskovi moraju biti serijski, iako smiju biti od drugacijeg materijala, OK, ovo je oksimoron, ali valjda me kuzis kaj zelim reci... :)

Posted

Današnji auti ionako imaju sisteme da "čiste" diskove po kiši i da održavaju minimum temperature sa masiranjem kočnica u vožnji. To već imaju i mainstream auti a bmw je na 330i to imao 2005. godine tako da je sve manja i manja potreba za bušenim diskovima.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...