Raptor6767 Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 ovo je realna cijena za taj posao... racunaj da materijala imas (nappa i brusena koza) skoro 4-5-6k kn (ovisi o kvaliteti) i onda ruke jos 3, 3.5 soma.. ovdje ima dva tjedna posla, moras bi svjestan da covjek koji je se skolovao da bude tapetar odradi posao 50% brze nego neki "obican" tapetar.. i onda dolazis do cifre od cca 80-ak radnih sati za siceve po cijeni od 3.5 soma za ruke i satnica ispada 43 kune... rucni rad se cijeni preko 100kn po satu... o tim cijenama pricamo.. cuj se s Marekom kako ti je rekao i odite kod Domagoja, tocno dogovori s njim sta zelis, daj mu vremena i on ce ti to napravit.. Ajmo ovako. Po nekoj logici stvari - gdje bi materijal trebao biti skuplji? U zemlji gdje je prosječna plaća £2000 ili gdje je prosječna plaća £400? Zašto to tako postavljam - zato jer jedan seljak/farmer koji uzgaja krave u VB neće prodavati svoju kravu za iste novce kao i onaj u HR - čisto radi životnog standarda - u VB je viši životni standard, a samim time i potrošačka košara je skuplja nego u HR i cijene nekih (ako ne i većine) proizvoda moraju biti više (ako ne uzimamo faktor konkurencije u obzir, premda bi se i tu dalo polemizirati u smislu teorije igara) cijene. ALI - ajmo reći da materijal košta isto u obje zemlje. Prema tome ispada da ako materijal srednje kvalitete košta 5000kn, ekipa u VB i u HR uzima ~4000kn za ruke. MENI osobno je to malo teško povjerovati - tj. teško mi je vjerovati da je jedan Englez spreman naplatiti svoje ruke £450 što mu nije 1/4 prosječne plaće, a potrebno mu je cca 80 radnih sati (ti sam kažeš da je toliko potrebno) i radi siceve 2 tjedna - dakle - on u jednom mjesecu zaradi £900 ili duplo manje od prosječne plaće u VB - pa tko bi se htio baviti tim poslom uopće u VB? Razumijem zašto bi se netko bavio u HR jer je 4000kn za 2tj posla čisto dobra zarada. ILI Materijal je duplo ili troduplo jeftiniji, pa majstor u VB ipak uspije od presvlačenja 2 vozila zaraditi prosječnu plaću, a naši majstori u HR se povode za našim mentalitetom na moru - 3mj radim, 9 drkam kurac. Da pojasnim - od jednog auta kojeg naprave mjesečno se jako lijepo naplate. Samo si onda probajte izračunati satnice - pa kao da su doktori medicine. NHF tim svim majstorima, ali meni je ne shvatljivo da je 2-3000kn malo novaca za presvlačenje bokova na 2 sica u kožu. Stvarno NHF, samo ne kužim i molio bih da mi pojasne, a u međuvremenu ću se baš potruditi saznati koliko košta koža i koliko m2 je potrebno za presvlačenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goertosing Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Takve izjave lol su izjave onih koji nisu nikada tako nešto radili, a potpisivati posteve možete do prekosutra. Nemate pojma:thumbsup: kako bi rekao urquattro; "u posjet tvornici i sve bu jasno" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 rene - sad meni nije jasno, kako da on pretapecira samo rubove, da li odguli svu kožu sa siceva, pa ih razašije, i ponovno sašiva natrag, ili kako? to neće isto tako nikad izgledat ko original, budi toga svjestan. Kako ne može odraditi rubove samo? Nema mi logike da to ne može. OEM me košta da mi u Recaru OBA sica stave u kožu kao na Meganeu250 - 11000kn sa porezom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattas Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 kako bi rekao urquattro; "u posjet tvornici i sve bu jasno" E moj frende, proklet bio dan kad se robotizirao sustav, nema do ljudske ruke i ljudskog oka i osjeta dodira nakon završenog posla... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabre Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 može on ubaciti ta dva komada, ali ej posao za ta dva komada jednak prakitčki ko za cijeli sic, jer ga mora ompeltnog rastaviti, oguliti, odšiti te komade koje treba zamijeniti, sve ponovno sašiti skupa, i navuć na siceve... kužiš? matas damir - vidim da si ti očito limar/lakirer/štoveć, no jesi li bio u tvornici auta i vidio kako se tamo lakiraju auti i koja procedura je prije toga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlado206 Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 koliko bi trebalo onda vremena i novaca za istapicirat komplet unutrašnjost auta (prednja sjedala + zadnja + naslone za glavu + tapicirunge i to) očito makar 10000kn za ruke. Meni nisu jasne cijene, skupi su kao novi sicevi kolko 11-12t kn komad ili koliko već, a realno je dat 10000kn za istapicirat ih. Nema smisla meni... al dobro, dobro je Rene i rekao, kod nas u Hrv pokraj naših standarda je to MALO puno, i onda se odradi jedan auto mjesečno, ako i toliko... @rene: stric je nedavno tapicirao prednja sjedala u novom caddy-u, jer je htjeo da bude crna unutrašnjost jer original je neka ona siva tkanina, neki crni skaj i crveni šav (jer je auto crveni) mislim da je ispalo 400 ili 500kn oba sica, naravno ruke i materijal. NARAVNO da to nemožemo povezat s ovim gore, ali hoću reć da ima ljudi koji rade "normalno" i naplate "normalno" a ima ljudi koji rade "normalno" a naplate nenormalno. Btw tko od vas koji radite po firmama i to ima satnicu veću od onih 43kn što je spomenuo josip? fora je, 200h mjesečno x 43kn bome i ja bi radio trenutno za 8600kuna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raptor6767 Posted November 29, 2010 Author Share Posted November 29, 2010 može on ubaciti ta dva komada, ali ej posao za ta dva komada jednak prakitčki ko za cijeli sic, jer ga mora ompeltnog rastaviti, oguliti, odšiti te komade koje treba zamijeniti, sve ponovno sašiti skupa, i navuć na siceve... kužiš? Svjestan sam toga, ali ne treba alkantaru, tj. materijal - u tome je razlika. Tu su ruke u igri onda najveća stavka, očito. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Rene, slovenija/austrija nisu daleko. Kladim se da se moze otici tamo sa combom i vratiti sa rubovima u kozi za normalnu lovu. Meni se isto bljuje od hr "majstora" koji naplacuju kao kirurzi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattas Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 može on ubaciti ta dva komada, ali ej posao za ta dva komada jednak prakitčki ko za cijeli sic, jer ga mora ompeltnog rastaviti, oguliti, odšiti te komade koje treba zamijeniti, sve ponovno sašiti skupa, i navuć na siceve... kužiš? matas damir - vidim da si ti očito limar/lakirer/štoveć, no jesi li bio u tvornici auta i vidio kako se tamo lakiraju auti i koja procedura je prije toga? Nisam bio u tvornici, ali vidio sam kako se radi, koji je sistem i ono najvažnije kako izgleda. Uspoređuješ stari izudaran auta sav zakitiran sa gaz novim limom, a ja uopće ne aludiram na to. Ista stvar je najbolja svjetska ikad izmišljena autopraona ili tretman kod Stiga:thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabre Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 ja evoosobno još nisam naišao na očito loš polakiran auto koji je došao iz tvornice, ali SVE I JEDAN koji je naknadno lakiran, si mogao u roku 20sek vidjeti da je lakiran naknadno :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KA2001MR Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 evo cuo sam se sa Berakovicem, covijek je full ok i da se jako lijepo sa njim razgovarat i objasnit. rekao je da kad radi prednje siceve komplet u kozu da je cijena otprilike oko 650€, samo za rubove je rekao manje, da treba vidjet kakvog oblika su sicevi. sad mene zanima jel ima tko slike njegovih radova pa da ih mogu usporedit sa radovima Domagoja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 ja evoosobno još nisam naišao na očito loš polakiran auto koji je došao iz tvornice, ali SVE I JEDAN koji je naknadno lakiran, si mogao u roku 20sek vidjeti da je lakiran naknadno :thumbsup: Pogledaj malo filmice iz tvornica BMW-a, Porschea itd i kada vidis kako se lakira sve ti je jasno Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyberphere Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Nisam bio u tvornici, ali vidio sam kako se radi, koji je sistem i ono najvažnije kako izgleda. Uspoređuješ stari izudaran auta sav zakitiran sa gaz novim limom, a ja uopće ne aludiram na to. Ista stvar je najbolja svjetska ikad izmišljena autopraona ili tretman kod Stiga:thumbsup: Ja shvaćam da si ti izrazito protiv robota jer bi jednog ti mogli posao oduzeti ali činjenica je da kad se robot isprogramira on će napraviti 100 od 100 savršenih proizvoda dok će čovjek sigurno sfušati bar 20-30% jer čovjek se taj dan baš nije naspavo, izjebala ga žena, živčan je jer se 2 sata gužvao u prometu, muči ga gripa pa mu se baš ne da raditi, pun mu je qrac posla pa to odradi tek toliko da odradi. Ne možeš uspoređivati čovjeka s robotom jer robot ne misli, on radi i uvijek isto napravi Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Ja shvaćam da si ti izrazito protiv robota jer bi jednog ti mogli posao oduzeti ali činjenica je da kad se robot isprogramira on će napraviti 100 od 100 savršenih proizvoda dok će čovjek sigurno sfušati bar 20-30% jer čovjek se taj dan baš nije naspavo, izjebala ga žena, živčan je jer se 2 sata gužvao u prometu, muči ga gripa pa mu se baš ne da raditi, pun mu je qrac posla pa to odradi tek toliko da odradi. Ne možeš uspoređivati čovjeka s robotom jer robot ne misli, on radi i uvijek isto napravi I ti roboti trebaju ljude, ali gledaj ovako: u BMW tvornici u centru Munchena ljudi rade 4 dana u smjenama po 10 sati, a ostala 3 dana tjedna se roboti kalibriraju/servisiraju Inače slazem se - roboti kickaju ass kod bilo kakve serijski proizvodnje. Ljudi da, ali na održavanju robota, programiranju i finim poslovima. Znas kako se lakiranje radi u tvornici? Auto se nabije nabojem jednog pola, a čestice boje su nabijene nabojem suprotnog pola. Potom se boja raspresuje na cca 20-30cm od lima i čestice boje se savršeno primaju na lak. Ako vec na nekom mjesto ima boje naboj je tu slabiji, a onaj dio sa tanjim slojem boje ima jaci naboj i on privlaci vise cestica. Sve u svemu, ušteda boje je OOOOOOOOOOOOOgromna i svaki auto je savršeno polakiran. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Brijem da su to price za malu djecu da treba 80 sati. To je 10 dana po 8 sati jebote. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KA2001MR Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 hebalo vas lakiranje, tema je tapeciranje, a sto se tice robota, pola novih auti koje sam ja vidio je u narancinoj kori, poserem se ja na tog robota. a definitivno najgore polakiran novi auto koji sam vidio je crni dodge nitro, kojeg vozi otac od zeninog gazde, katastrofa, pa tako nebi ni obicni fusar polakirao auto Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip00 Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 (edited) edit - briši! Edited November 29, 2010 by filip00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomiTraktor Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 filipe - ja sam BIO tamo edit: imas i na filmicu - vidis da se boja rasprsuje bocno iz sprice i onda se "zalijepi" na auto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kroky Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Moji imaju i bocne airbagove. Daj pogledaj koliko takvi kostaju. To je u Njemackoj? koliko su PDV i postarina do ZG? EDIT: Sad bas gledam malo - ti zelis reci da ja prodam svoje siceve sa airbagovima i onda dam 2500€ (~18500kn) za siceve bez airbagova zato jer su oni kozni, a meni nitko u HR nije sposoban presvuc samo rubove? To je to...možda da kupim Aston Martina, prodam Clia jer moj Clio ne ide? kad vec tolko filozofiras (as usual) posalji mail u recaro tvornicu i pitaj ih dal mozes kupit orginalne navlake? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xman Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 To kaj tt prica su nam u tvornici pricali pa ak lazu oni Link to comment Share on other sites More sharing options...
filip00 Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 filipe - ja sam BIO tamo Sorry, ja sam zabrijao. Mislio sam da si u krivu i onda sam linkao filmić i kako je filmić išao, slušam i čujem za elektromagnetsko drkanje po karoseriji i onak :doh: whooopsie, my bad Sve štima kaj velite! :thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goertosing Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Dajte vi svi što mislite da lakirate bolje nego robot u tvornici, polakirajte meni blatobran pa ako ispadne kao u tvornici placam duplu cijenu, ako ispadne losije onda placam 0,00 kn. Tko pristaje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hic Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 cinjenica je da trazite normalnu cijenu za nenormalan posao. ne mozete usporedjivati pecenje i prodaju kruha sa tapeciranjem siceva u autu, POGOTOVO po vasim "standardima". To je RIJEDAK posao i da, treba ga se cijeniti i treba ga se platiti. Ne kazem da treba dati 10 000kn za par siceva, ali posao se naplacuje i NITKO ga nije DUZAN napraviti, jer, DOBIJETE TAPECIRANE SICEVE IZ TVORNICE PA NE SERETE TVORNICI. Eto. I tako je uvijek bilo i bit ce na trzistima gdje ima PAR stranaka i pun kurac jebivetara koji bi za keks dobili prase. Ako hoces prase, izvoli ga nahraniti. I usporedbe sa trzistima gdje imate 40 000 000 ljudi u drzavi su vam u najmanju ruku kretenske i idiotske. Jer u Hr imate 800 000 reganih automobila, a usporedjujete se sa UK i USA ili D. Gluposti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mattas Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Ja shvaćam da si ti izrazito protiv robota jer bi jednog ti mogli posao oduzeti ali činjenica je da kad se robot isprogramira on će napraviti 100 od 100 savršenih proizvoda dok će čovjek sigurno sfušati bar 20-30% jer čovjek se taj dan baš nije naspavo, izjebala ga žena, živčan je jer se 2 sata gužvao u prometu, muči ga gripa pa mu se baš ne da raditi, pun mu je qrac posla pa to odradi tek toliko da odradi. Ne možeš uspoređivati čovjeka s robotom jer robot ne misli, on radi i uvijek isto napravi Ja sam konobar:P I poanta je bila da se može a to šta ljudi rade kako rade je drugi par rukava. Primjer sam naveo kao čovjeka koji sam sebi radi:thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SVEN Posted November 29, 2010 Share Posted November 29, 2010 Siniši je Beraković tapecirao... Napisao sam da je ili kupio tamo ili tapecirao. Dakle kupio tamo a tapecirao ovdje. :thumbsup: Brijem da su to price za malu djecu da treba 80 sati. To je 10 dana po 8 sati jebote. Ja sam uvjeren da za izvrsno urađen posao treba toliko vremena. Kako bi komentirao kad bih ti rekao da ja impregniram kozu u vozilu ( prednj dva sica, zadnja klupa i tapecirunzi ) punih 8 sati dnevno ? Vjerovatno je to za nekog ovako laika čista nebuloza ali toliko dugo traje ako se želi besprijekoran posao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now