Rudy Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 (edited) imam ja jedno drugo, laičko pitanje.recimo mašina je 1.6, kao navedeno, kompresor vs turbo. e sad, recimo da ta mašina daje u na izvedbi 100 ks. sa forced 180 ks. s kojom je potavkom mašina više opterećena? jer kompresor optereti na radilici dok turbo na ispuhu. i kolka je prednost u cijeloj toj priči da se može optimirati ispuh ko na NA motoru, u cijeloj priči o efikasnosti Paonta je da je turbo u prednosti u svemu,osim što kompresor vuče od nižih okretaja,ali je "slabiji" na višim okretajima u odnosu na turbo.Što se tiče opterećenja motora,turbo ne opterećuje motor tj ne uzima mu snagu,dok kod kompresora uzima snagu jer je pobezan direkt na motor,cifre se kreću od 15-30% zavisi od konstrukcije,kvalitete i veličine kompresora. o mislim da si se zeznuo, ako se R5GTT-u bude dalo pisati moze malo o tom reci koju riječ, ali kako sam ja čuo nije bas bilo plug and play... :thumbsup: Zato i pitam jer sam čuo razne varijante,ali Hrvoje se suzdržava od pisanja a često dođe u napast Edited December 26, 2009 by Rudy Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Naravno da je kolicina zraka bitna. Razlika je samo u tome sto za veliku turbinu treba imati i „veliki motor“, a za veliki kompresor netreba imati veliki motor!Da uzmem primjer koji znam... moj auto sa MP45 kompresorom na 0,5 bara imao bi 220KS, sa MP62 imam 274KS, sa MP90 bio bi na 300+ KS bez ikakve brige! Znaci tlak je isti i razlika je samo u kolicini zraka koji svaki od ovih kompresora „pumpa“ Turbo daje vise snage na istom tlaku i opet u mojem slucaju da sam stavio turbo imao bi 300-310KS, a ovako imam 30KS manje koje mi kompresor pojede! Što tebi znači veliki turbo i veliki motor? Kako se tebi tu uklapa npr. GT30 turbo i 1,8l motor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 kompresor je glupost.Ako oces FI onda turbo. Nebi se s tobom slozio... sve zavisi za sto auto slazes. Imao sam prije Accenta sa 290 turbo KS tako da znam kako to radi, sada imam malo manje kompresorskih KS i 20x se lijepse po cesti vozim s njim, a auto je jos k tome 200kg tezi. Ali to sam samo ja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Što tebi znači veliki turbo i veliki motor? Kako se tebi tu uklapa npr. GT30 turbo i 1,8l motor? Zasto od svega, ali bas svega morate napraviti nuklearnu fiziku? Kako se uklapa? Ono sto sam ja htio reci je da mozes staviti MP112 kompresor na 1.0 motor i on bude na 1500rpm imao tlak, ali ako na 1.0 motor staviš GT30 turbinu prije 4000rpm (mozda i vise) nebudes imao trunkice tlaka! To je moja poanta! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredy Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Tko je "pripasao" kompresor na onu integru od cca nekih 300ks?!? šta pitaš kad znaš To je bia kit bas za taj auto, tako da nema puno kemijanja nego je vecinom plug&play.... ništa nije plug n play, dečki su se pošteno naradili. bilo pa prošlo, prodana je odvojeno od SCa Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Zasto od svega, ali bas svega morate napraviti nuklearnu fiziku? Kako se uklapa? Ono sto sam ja htio reci je da mozes staviti MP112 kompresor na 1.0 motor i on bude na 1500rpm imao tlak, ali ako na 1.0 motor staviš GT30 turbinu prije 4000rpm (mozda i vise) nebudes imao trunkice tlaka! To je moja poanta! Nema tu nikakve nuklearne fizike, mislim da sasvim kulturno i argumentirano raspravljamo i sve dok je tako ne vidim problem . Apsolutno mi je jasno što želiš reći i slažem se da će kompresor uvijek "stvoriti" boost prije turbine, naravno ukoliko se u razmatranje uzme motor i turbo koji imaju "smisla" (npr. za tvoj primjer 1.0 motora svakako ne bi GT30 turbo odgovarao takvom opisu), ali po meni rani boost i nije baš neka sreća. Pod "smislom" se za dani motor odabere turbo koji može efikasno puniti u drugoj polovici broja okretaja motora, dok će u prvoj polovici samo pripomagati motoru. Na taj način imaš relativno linearnu krivulju razvijanja snage, a auto je upravljiv i vozljiv. Po meni je problem to što 95% ljudi koji se "razumiju" u turbo problematiku ne razlučuju razliku između turbo lag-a i boost threshold-a pa se zbog toga boje "velikih turbina" na autima za svaki dan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josey Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Nego o čemu mi pričamo nego o razlici između velikog i malog kompresora, isto ti je i sa turbinama,i kako može biti veći u usisnoj sa većim kompresorom ako ga ti limitiraš sa remenicom koji će tlak pumpati,ČITAJ BRE SA RAZUMJEVANJEM RAZLIKA JE U KOLIČINI ama jok! veca kolicina zraka u usisnoj grani, i manja kolicina zraka u istoj toj usisnoj grani = isti tlak? i dont tink so! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maverick Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Nema tu nikakve nuklearne fizike, mislim da sasvim kulturno i argumentirano raspravljamo i sve dok je tako ne vidim problem . Nisam tu na tebe mislio iako sam tebe Quotao pa je tako ispalo! Naravno da se i turbo moze sloziti da radi i dole i gore! Ja bi na Coupe slagao turbo da sam imao mjesta... nisam ga imao, pa sam slozio kompresor (iako nisam znao sto budem dobio) i odusevio sam se! Za ono sto MENI treba i za MOJ stil voznje kompresor je bolja varijanta od turba! Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Ja bi na Coupe slagao turbo da sam imao mjesta... nisam ga imao, pa sam slozio kompresor (iako nisam znao sto budem dobio) i odusevio sam se! Za ono sto MENI treba i za MOJ stil voznje kompresor je bolja varijanta od turba! :thumbsup:, to svakako poštujem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tonci Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Paonta je da je turbo u prednosti u svemu,osim što kompresor vuče od nižih okretaja,ali je "slabiji" na višim okretajima u odnosu na turbo.Što se tiče opterećenja motora,turbo ne opterećuje motor tj ne uzima mu snagu,dok kod kompresora uzima snagu jer je pobezan direkt na motor,cifre se kreću od 15-30% zavisi od konstrukcije,kvalitete i veličine kompresora. Zanimljiva teorija:huh: Odakle onda energija za okretanje turbine? Koliko ja znam turbo stvara otpor na ispuhu, taj otpor se preko klipova i klipnjaca prenosi na radilicu i ubiti opet dobijes ''oduzimanje'' snage kao kod kompresora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 A, da nesto procitas, naucis, pa se onda javis? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Zanimljiva teorija:huh: Odakle onda energija za okretanje turbine?Koliko ja znam turbo stvara otpor na ispuhu, taj otpor se preko klipova i klipnjaca prenosi na radilicu i ubiti opet dobijes ''oduzimanje'' snage kao kod kompresora. Sad se loviš za dlaku,opterećenje je zanemarivo,možeš ga pokazati prstima jedne ruke,veča je restrikcija jedan konvencionalni auspuh nego lopatice turbine dok se kod kompresora itekako osjeti opterećenje na motor! Znači nije da ne postoji opterećenje ali je zanemarivo u odnosu na kompresor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kegalj Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 A, da nesto procitas, naucis, pa se onda javis? ti si baš jedan prokleto ljubazan member koliko sam upratio:thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfaludak Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Tko je "pripasao" kompresor na onu integru od cca nekih 300ks?!? Goranova? Jackson racing na 0.8 bara kasnije je stavljao gore nekakve hladnjake i gluposti i nikada nije bio zadovoljan, pa je to skinuto dole a jel je integrea jos kod njega ili ju je prodao ne znam, nisam se dugo cuo sa njim, ali zadnje je spominjao turbo mitja je mapirao sa neptuneom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kova Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Nema tu nikakve nuklearne fizike, mislim da sasvim kulturno i argumentirano raspravljamo i sve dok je tako ne vidim problem . Apsolutno mi je jasno što želiš reći i slažem se da će kompresor uvijek "stvoriti" boost prije turbine, naravno ukoliko se u razmatranje uzme motor i turbo koji imaju "smisla" (npr. za tvoj primjer 1.0 motora svakako ne bi GT30 turbo odgovarao takvom opisu), ali po meni rani boost i nije baš neka sreća. Pod "smislom" se za dani motor odabere turbo koji može efikasno puniti u drugoj polovici broja okretaja motora, dok će u prvoj polovici samo pripomagati motoru. Na taj način imaš relativno linearnu krivulju razvijanja snage, a auto je upravljiv i vozljiv. Po meni je problem to što 95% ljudi koji se "razumiju" u turbo problematiku ne razlučuju razliku između turbo lag-a i boost threshold-a pa se zbog toga boje "velikih turbina" na autima za svaki dan. Nekako mi se čini da raspravljamo bez da ja jasno za koji setup se traži optimalno rješenje. Ajmo reći da postoje 3 vrste car setupa: gradski, drag i track. Osobno mislim da je kaj se tiče gradskog setupa rani boost čak i poželjan, ali on se može odlično složiti i s malim turbinama (ili s 2 male turbine kao npr BMW 335, ili s 2 turbine, manaj i veća). Također, mislim da je kod draga (tj. SR-a) turbo u prednosti radi veće efikasnosti pa time i veće snage koju daje motoru. Na kraju, kod tracka je vrlo važno ravnomjerno razvijanje snage pa su tu i dalje popularni veliki atmosferci, i eventualno kompresori. Čast naravno iznimkama (Porsche Turbo, Nissan GTR), koje su tu da dokažu da stvari nisu tako jednostavne. Ukratko, rekao bih da ipak atmosferci polako gube bitku. S druge strane turbine svake godine postaju sve bolje u svakom pogledu, ali čak i u Evropi ima firmi koje vjeruju i u komrepsore (Mercedes, Audi, ..), tako da će budućnost definitivno biti zanimljiva. I naravno, reako bih da je od svega ipak najvažniji kvalitetni setup tj, tuning.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akula Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Sad se loviš za dlaku,opterećenje je zanemarivo,možeš ga pokazati prstima jedne ruke,veča je restrikcija jedan konvencionalni auspuh nego lopatice turbine dok se kod kompresora itekako osjeti opterećenje na motor! Znači nije da ne postoji opterećenje ali je zanemarivo u odnosu na kompresor. ne bih se baš složio... povratni tlak koje radi ispušno kućište turbokompresora u odnosu na masu (gorivo+zrak) nije nipošto zanemarivo...u biti može se i izračunati kolika je energija potrebna da se prenese na propelu da ju zavrti na određen rpm da bi postigla efikasnost bla bla bla jedno je pretvarati toplinsku energiju u mehaničku a drugo je mehaničku prenostiti u mehaničku... postoji mnogo primjera gdje se uzima najbolje iz obje sfere...npr u DIY Link to comment Share on other sites More sharing options...
tonci Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 A, da nesto procitas, naucis, pa se onda javis? :lol::lol::lol: I to mi govori ''majstor'' koji slaze motor cija je kompresija tajni podatak:lol::lol::lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Ne, ......tebe sam trebao pitati.:thumbsup: Link to comment Share on other sites More sharing options...
KIMI_1.8T Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 ne bih se baš složio...povratni tlak koje radi ispušno kućište turbokompresora u odnosu na masu (gorivo+zrak) nije nipošto zanemarivo...u biti može se i izračunati kolika je energija potrebna da se prenese na propelu da ju zavrti na određen rpm da bi postigla efikasnost bla bla bla jedno je pretvarati toplinsku energiju u mehaničku a drugo je mehaničku prenostiti u mehaničku... postoji mnogo primjera gdje se uzima najbolje iz obje sfere...npr u DIY Energiju ispusnih plinova motor proizvodi i ovako i onako, i turbina ih koristi za stvaranje dodatne energije, dok kompresor uzima snagu direktno od motora. Hoces reci da 40 - 50 KS koje uzima kompresor, uzima i turbo od ispusnih plinova? Ja sam postavio jednostavno pitanje: Imas dva ista motora Imas dvije iste geometrije kompresora (bez obzira da li je kompresor ili turbina, daju istu kolicinu zraka na istom pritisku, recimo 1 bar) Koji motor daje vecu snagu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzek Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 jao akula di mi izvadiš mantu obožavam ovaj auto već valjda 5 godina hehe on topic: po meni je najbolja kombinacija kompresora i turba jer je oboje dobro jedino je pitanje što točno želiš od auta ja osobno preferiram turbo i više ne želim auto bez turbine nemam puno iskustva s kompresorom ali vjerujem da daju otprilike isto povećanje snage ako kompresor daje 0.7 bara i neki normalni turbo na 0.7 bara (ispravite me ako griješim....) sigurno je lakše voziti auto s kompresorom zbog linearne isporuke snage ali isto tako nema takvog doživljaja kao kad turbina počne udarat lako se čovjek navuče na to hehe ali kompresor tu staje na 0.7 bara i tu dolazi sad prednost turbine.... sa turbinom nema granice što se tiče snage jedina granica je limit na računu ja poštujem i jedno i drugo i glavno da je puhalo turbo je zakon Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 postoji mnogo primjera gdje se uzima najbolje iz obje sfere...npr u DIY I Volvo motor, zna čovjek što valja :naughty:. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcode Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 sigurno je lakše voziti auto s kompresorom zbog linearne isporuke snage ali isto tako nema takvog doživljaja kao kad turbina počne udarat turbo je zakon Fora je u tome da se i turbo može složiti da isporučuje linearno snagu, a da ta snaga raste do limitera. Mislim da ima takvih primjera i na ovom forumu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 (edited) šta pitaš kad znaš Ne znam sve mandrle jedno,ajde ljepiti šiber da ne curi Goranova? Jackson racing na 0.8 bara kasnije je stavljao gore nekakve hladnjake i gluposti i nikada nije bio zadovoljan, pa je to skinuto dole a jel je integrea jos kod njega ili ju je prodao ne znam, nisam se dugo cuo sa njim, ali zadnje je spominjao turbo mitja je mapirao sa neptuneom E pa to je odgovor koji sam tražio jer se vrtila priča da kao prodaje auto pa ga je zato skinuo,sad ipak saznajem da nije bio zadovoljan s njim! Hvala na traženom odgovoru a ne kao Fredy ne bih se baš složio...povratni tlak koje radi ispušno kućište turbokompresora u odnosu na masu (gorivo+zrak) nije nipošto zanemarivo...u biti može se i izračunati kolika je energija potrebna da se prenese na propelu da ju zavrti na određen rpm da bi postigla efikasnost bla bla bla jedno je pretvarati toplinsku energiju u mehaničku a drugo je mehaničku prenostiti u mehaničku... postoji mnogo primjera gdje se uzima najbolje iz obje sfere...npr u DIY Ne kužim qurza šta pričaju,vidim da imaju kompresor i turbo,ali kužim šta hoćeš reći,postoji opterećenje i gubici kod turba ali su u odnosu na kompresor zanemarivi. U pravilu 99% tuniranih su turbo,izuzetak su neki bimeri kod kojih se traži "nježnije" razvijanje snage zbog zadnjeg pogona! btw kakav je to opel bez hrđe i s Volvo motorom Edited December 26, 2009 by Rudy Link to comment Share on other sites More sharing options...
tonci Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Ne, ......tebe sam trebao pitati.:thumbsup: Koji lik:frusty: sa tobom mi se stvaro ne da raspravljati, a predpostavljam da mnogi dijele moje misljenje...da nisi toliko bahat mozda bi nesto i naucio od drugih:huh: EOD...sta se tice moje rasprave s tobom Link to comment Share on other sites More sharing options...
huzek Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 Fora je u tome da se i turbo može složiti da isporučuje linearno snagu, a da ta snaga raste do limitera. Mislim da ima takvih primjera i na ovom forumu . potpuno se slažem meni je kad sam stavio jači WG overboost pucao do 2 bara i sad sam ga bio smanjio na 1.6, 1.7 bara (zavisno o usisnom zraku) i auto ima 4 ks manje na kotačima ali je ga je puno ljepše voziti, ima linearan porast snage do 5700 okretaja (peek je na 2800) i koliko se meni čini ide 5 puta bolje..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now