Jump to content

kako mjeriti brzine kotača? Koji algoritam?

Recommended Posts

• Replies 431
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Znas, da te mogu ubit i ne ic u buxu, sad bi ti pucao u koljena, pa u laktove i tako...dok ne krepas u mukama.

Nakon toliko tirada ti jos uvijek ne znas kako radi motor i sto to znaci tunirati.

Samo cu ti to reci. Sramota.

Kaj nije bolje da mu ipak napraviš taj tuning? Mislim, tak buš ipak i neku lovu dobio, a ovak se sam živciraš.. :lol:

Oba zadnja, zato jer uzimam prosjek njihovih brzina (radi skretanja)...

Sad saam ih odokativno izbaždario prema satu...

Misliš kako ih baždarim? Vozim što je moguće točnije 100km/h i očitam broj impulsa.. Tada taj broj impulsa zapišem u konfiguracija i proglasim ih brzinom od 100km/h... Iz tog broja impulsa je pomnoži sa 0.6, 1.6, i 2 da dobijem preostale brzine potrebne za mjerenje...

wheelcalibration.png

evo da ti ne objasnjavam :)

prava stvar je qualifying mode, gdje si definiras sektore, brzine sta hoces i ispod trenutnog vremena staze ti ispisuje zaostatak ili brze vrijeme od reference koju si prije definirao u obliku najrzeg kruga, najbrzeg tog sektora .....

extra lagano analiziranje svakog pojedinog zavoja

Opasno dobar software... Ja sam još u početcima i nemam tako razvijenu konfiguraciju... Većina iste je zabijena u kod...

A i bojim se da procesor nije dovoljno brz da hvata impulse i to sve proračunava...

Za tako nešto treba ARM...

Ali možeš gubiti impulse ako recimo neki interupt potraje... Toga me najviše strah...

Pokušavao sam što više stvariti izbaciti iz interapta, što više sve optimizirati, itd...

Jer šta se događa. Ti možeš imati jedan za drugim interuptom (jer su 4 kotača u igri) valjda je procesor dovoljno brz da sve obradi...

Iako on ako i ne obradi odmah neki inteerput, obraditi će ga čim završi drugi..

A frekvencija kotača je recimo 4kHz max... Znači 4000 interupta po kotaču * 4 oko 16000 interupta u sekundi pri recimo 300km/h... Plus interupt za procesiranje timera 100 puta u sekundi (a on i najduže traje) i tako...

Manje više sam sve ubacio u software što sam htio osim računanja potrošnje...

ako si dobro pisao za prosjecan interupt nebi smio trositi vise od 10takta prosjecno, znaci oko 1% procesorskog vremena pri 16000interapta. Ako dode vise interapta istovremeno, zna se kojim redosljedom se izvrsava i svi ce biti izvrseni.

ako si dobro pisao za prosjecan interupt nebi smio trositi vise od 10takta prosjecno, znaci oko 1% procesorskog vremena pri 16000interapta. Ako dode vise interapta istovremeno, zna se kojim redosljedom se izvrsava i svi ce biti izvrseni.

INT0 50 ASM linija

INT4 18 ASM linija

INT5 18 ASM linija

INT6 128 ASM linija

INT7 110 ASM linija

TIMER 213 ASM linija

Svaki byte učitani je jedan clock? Znači svaki ASM kod ti ima od 2 do 4 byte... Što je ekvivalent od 2-4 clocka... 10takta ti inače nije dovoljno samo da uđeš u prekidnu rutinu dok spremi stack i sve ostalo...

Uzeti ćemo ovu najdužu 213 i najgori slučaj (da sad ne brojim taktove) 4 takta po instrukciji.... To ti je 850 taktova... Procesor radi na 7.37MHz što izađe 110 mikro sekundi za najduži interupt koji se pojavljuje 100 puta u sekundi...

Recimo da vozimo 200km/h to znači svakih 350 mikro sekundi će biti interupt. Imamo 4 takva interupta koji traju po 10mikrosekundi odnosno duži 60mikrosekundi... I može se dogoditi da ću izgubiti par impulsa kad god se pojavi interupt timera (svakih 10mili sekundi)...

I to znači da ću morati zalemiti gore 14.78MHz clock.. :rofl::rofl:

Ali možeš gubiti impulse ako recimo neki interupt potraje... Toga me najviše strah...

Pokušavao sam što više stvariti izbaciti iz interapta, što više sve optimizirati, itd...

Jer šta se događa. Ti možeš imati jedan za drugim interuptom (jer su 4 kotača u igri) valjda je procesor dovoljno brz da sve obradi...

Iako on ako i ne obradi odmah neki inteerput, obraditi će ga čim završi drugi..

A frekvencija kotača je recimo 4kHz max... Znači 4000 interupta po kotaču * 4 oko 16000 interupta u sekundi pri recimo 300km/h... Plus interupt za procesiranje timera 100 puta u sekundi (a on i najduže traje) i tako...

Manje više sam sve ubacio u software što sam htio osim računanja potrošnje...

A kaj to čudo nema prioritizaciju interapta tj. kaj mu svi interupti moraju biti istog prioriteta?

AVR nema priority... tj. nema hijerarhiju interupta... To je u biti jedina stvar koja fali AVR-u... Inače su genijalni jeftini procesori...

No kao što vidiš VEMS vrti 16cil motor sa 8 injektor izlaza (polu sekvent) sa 8 wasted spark bobina do 20.000rpm na tom istom procesoru.. :D

Dobar programer sve riješi.... :D Loš programer kupuje predimenzioniran procesor... :P

Do sada jedini tko je uspio doci u vemsu cpu load 100% je auti 2.2 na nekih 9700rpm s onim njegovim cudnim TW od 135 zuba kada je upaljena opcija analize vremena izmedu svakog zuba i to. To je korisno jer dok je to upaljeno i npr zvekne zamasnjak motor ce samo zatrokirati i zgasiti se. A drugo vidis kolko svaki cilindar posebno daje snage ili oduzima ako je feul cut ili npr svecica/injektor/kompresija ne valja. A ako se malo potrodis analizirati podatke vidis otrpilike di je PPP.

Ako se ugase te analize ili se stavi TW s manje zuba idu okretaji ohoh.

I hic, postoji na vems v8 motor koji se vrti preko 10000rpm i radi u full sekvencijali i cpu load uopce nije veliki. Za 20000rpm nisam vidio, ali da postoji mehanika dostupna sigurno bi to netko napravio i sto se tice elektronike bi radilo.

Do sada jedini tko je uspio doci u vemsu cpu load 100% je auti 2.2 na nekih 9700rpm s onim njegovim cudnim TW od 135 zuba kada je upaljena opcija analize vremena izmedu svakog zuba i to. To je korisno jer dok je to upaljeno i npr zvekne zamasnjak motor ce samo zatrokirati i zgasiti se. A drugo vidis kolko svaki cilindar posebno daje snage ili oduzima ako je feul cut ili npr svecica/injektor/kompresija ne valja. A ako se malo potrodis analizirati podatke vidis otrpilike di je PPP.

Ako se ugase te analize ili se stavi TW s manje zuba idu okretaji ohoh.

I hic, postoji na vems v8 motor koji se vrti preko 10000rpm i radi u full sekvencijali i cpu load uopce nije veliki. Za 20000rpm nisam vidio, ali da postoji mehanika dostupna sigurno bi to netko napravio i sto se tice elektronike bi radilo.

znaci polako ali sigurno dolazimo na moje......

a komentar na motor......jel moras biti gluplji od toga? (ne ti fire....zna se tko).

znaci polako ali sigurno dolazimo na moje......

a komentar na motor......jel moras biti gluplji od toga? (ne ti fire....zna se tko).

Ja sam napisao koliko je elektronika sposobna odraditi ne zanima me jel to mehanika može pratiti... :drink: Al ti uvjek moraš biti najpametniji... :drink:

o da.....pa vidi se iz prilozenog. samo nastavi, nedao bog da se slucajno zarazim tom inteligencijom!

Ja u ovom topiku još nisam napisao nebuloze, samo ti... :P

A ja nedo Bog da se zarazim sa tvojom arogancijom! :P:rofl:

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...