CroDriver Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 BTW. Kako OEM-i riješavaju TC na AWD? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Isto kako ti je Fire rekao... No oni koji imaju ESP, oni to rade računanjem brzine preko G sile, jer i tako senzore za G-silu ESP mora imati... Fire šta misliš na ono ispuštanje viška tlaka zraka sa BOV-om? To je vrlo brzo, no da ga trajno otvoriš nećeš nešto puno smanjiti tlak, no opet će se sigurno dovoljno smanjiti da prestane proklizavati... Po meni to je učinkovitije od dodatne klapne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Probavo si? Šta toliko sporo pada tlak? A da, (lisn tu dis kerfuli, ajl onli sej dis vans) vakuum preko solenoida apliciram na drugu polovicu WG-a? To ti znači gotovo atmosferski motor jer se WG otvara do kraja... No pitanje koliko je kašnjenje takvog sustava? A dodati dodatno crijevo na BOV i aplicirati vakuum na BOV kad hoćeš "ispustiti" višak tlaka? Ovo mi se čini dosta brzo? A to se riješi sa jednim vakuum kontejnerom i još jednim 3way ventilom za boost? (BTW, mislim da ovako imaju riješen TC noviji auti kojima se BOV otvara strujom) Samo mi je potreban vakuum kontejner poput onoga od kočnica... sporo pada tlak i ono bitno ti skuzis da to kotac pocne proklizavati(i pokusas smanjiti tlak ali je delay veliki i onda ga provrti tolko da pocnes gubiti trakciju, tj sad ti vise nije dovoljno vratiti boost na granicu proklizavanja nego manje. A vec si izgubio trakciju. Ali ako previse maknes boost onda opet imas delay da vratis boost. E sad bi se mogao napraviti model da ti unaprijed zatvaras wg i to, ali kompliciras radi 4zice i 4serafa(kolko ti treba da zamijenis klapnu s dvostrukom). Treba nesto sto relativno brzo reagira(za elektroniku ekestremno sporo), ali prema sustava boosta brzo. Novi auti imaju elektricnu klapnu i pogodi kak je tam rjesen tc . Ako ispustav zrak van a wg ti spojen tako da imas zeljeni tlak, podicis ces backpressure, podignut egt.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 BTW ti senzori ubrzanja su danas poprilicno jeftini(ispod 100kn) i porpilicno tocni. Tako da se lagano moze usporediti g sila s senzora i ubrzanje kotaca i ako se ne poklapa skidaj snagu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CroDriver Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Isto kako ti je Fire rekao... No oni koji imaju ESP, oni to rade računanjem brzine preko G sile, jer i tako senzore za G-silu ESP mora imati... Nebi rekao. Kako onda radi na snijegu? Morao bi imati uvijek isti grip. Ili računa koliko bi po outputu snage trebao ubrzavati i to uspoređuje sa stvarnim ubrzanjem? Ali onda opet ne zna koji kotač proklizava... Imam 3 AWD auta sa ESP-om pa možemo malo šarafit da vidimo kak to radi Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Ako ispustav zrak van a wg ti spojen tako da imas zeljeni tlak, podicis ces backpressure, podignut egt.... De mi to objasni. Gle, ti imaš regulaciju boosta preko PWM tablice za određenu brzinu, recimo 1.0bar... Imaš i onaj PID ali on je sporo i vrlo malo utječe, jel tako? I sad TC skuži da ti proklizuje kotač i lupi na recimo 0.2s impuls koji toliko dugo drži otvoren BOV, i recimo tlak spadne na 0.9bar i opet se lagano kroz sekundu vraća na 1bar? Ili sam ja neku varijablu izostavio iz jednađbe u glavi? A ako gledamo preko klapne. Ti zatvoriš dodatnu klapnu na recimo 80% (no TPS i glavna klapna su i dalje na 100%)... Misliš da će to skinuti išta tlak?! :drink::huh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Nebi rekao. Kako onda radi na snijegu? Morao bi imati uvijek isti grip. Ili računa koliko bi po outputu snage trebao ubrzavati i to uspoređuje sa stvarnim ubrzanjem? Ali onda opet ne zna koji kotač proklizava... Imam 3 AWD auta sa ESP-om pa možemo malo šarafit da vidimo kak to radi Napisao ti fire... Znači senzor G sile (mali čip koji daje van 3 napona po 3 osi)... S njime mjeriš ubrzanje i preko ubrzanja računaš brzinu... S druge strane očitavaš sa ABS-a brzinu svih kotača i uspoređuješ veličine... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Ovaj senzor dode oko 20kn i radi jebeno http://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ADXL330.pdf Vidis akceleracija manja nego sto ce kotaci vrti, znaci auto proklizava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CroDriver Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Ovaj senzor dode oko 20kn i radi jebenohttp://www.analog.com/static/imported-files/data_sheets/ADXL330.pdf Jebena stvarčica. Par takvih (naprijed i nazad), elektromotor na svaki kotač, ABS senzori i čudo napravimo Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 De mi to objasni. Gle, ti imaš regulaciju boosta preko PWM tablice za određenu brzinu, recimo 1.0bar... Imaš i onaj PID ali on je sporo i vrlo malo utječe, jel tako? I sad TC skuži da ti proklizuje kotač i lupi na recimo 0.2s impuls koji toliko dugo drži otvoren BOV, i recimo tlak spadne na 0.9bar i opet se lagano kroz sekundu vraća na 1bar? Ili sam ja neku varijablu izostavio iz jednađbe u glavi? A ako gledamo preko klapne. Ti zatvoriš dodatnu klapnu na recimo 80% (no TPS i glavna klapna su i dalje na 100%)... Misliš da će to skinuti išta tlak?! :drink::huh: otvoris lagano blow off i tlak ti padne na 0.8bara, ali imas ovecu rupu kroz koju ti cure plinovi, tj mucis turbinu ako pritom i wg malo ne zatvoris. A vjerovatno ces overboost napraviti kada blow off brzo zatvoris, jer se turbina dosta brze vrti nego sto bi trebala za 1bar. Skinut ce snagu s 80% tps-a, ali ono bitno da zatvorim klapnu 20% s ok stepper motor ce trebati manje od 0.1s i auto nece proklizati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 (edited) Jebena stvarčica. Par takvih (naprijed i nazad), elektromotor na svaki kotač, ABS senzori i čudo napravimo mislim da su ti dva dovoljna. Jedino ce nastati problem ako ce auto ici suprotno od gravitacije(okomito . i ovo je zanimljiv senzor http://www.freescale.com/files/sensors/doc/data_sheet/MMA7455L.pdf?fpsp=1&WT_TYPE=Data%20Sheets&WT_VENDOR=FREESCALE&WT_FILE_FORMAT=pdf&WT_ASSET=Documentation jer ima u sebi pretvarace, daje van dig. signal. Edited February 15, 2010 by fire Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Ovaj drugi je digitalni? Do jaja... Znači ako bi koristio BOV za izbacivanje viška, istovremeno bi morao i WG malo dodatno otvoriti da se i uspori turbina? Gle lakše ti je dodati jedan 3way solenoid i vakuum tank, nego stavljati dodatnu klapnu... Osim ako istu nađeš negdje na otpadu jeftino... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Za opele te klapne se lako nabave, jer vecina ljudi je izbacivala orginalni TC jer orginalni TC ubije motor skoro potpuno dok auto proklizi, tak da nije za povecanje akceleracije dobar . Imas tih digitalni ohoh, npr ovaj ima preciznost 1mg ako nije samplanje vece od 40Hz, a tolko ti ne treba http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/12094/lis3lv02dl.pdf i nije nesto skup, oko 100kn. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Jel imaš kojeg viška? :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Imam neke doma u ck, ali sad se nebrem sjetiti koji. Analogni do 2g, ali ima atmega dosta a/d pretvaraca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 btw sad se sjetio, ti nemas speru pa tebi jedan kotac proklize. Znaci mozes i tako gledati ako proklizavas, samo s senzorom prednjih kotaca. I s podatcima od sporijeg kotaca znati brzinu vozila. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 Misliš da se neće dogoditi da oba prokližu zajedno? No dobro to pojednostavljuje očitavanje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
CroDriver Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Misliš da se neće dogoditi da oba prokližu zajedno? No dobro to pojednostavljuje očitavanje... Hoće. To što nemaš šperu ne znači da će uvijek samo jedan proklizati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 15, 2010 Author Share Posted February 15, 2010 događa se rijetko ali se zna dogoditi na ravnom asfaltu.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 Imaš ideju kako to napravit za AWD? 2 osni akcelerometar u kombinaciji s senzorima kotaca. kad kotaci ubrzavaju brze od karoserije reze snagu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kutija Posted February 15, 2010 Share Posted February 15, 2010 ajde g drzi se elektronike jel opet bulaznis...zaboravi na kontrolu boosta preko bova:drink: 2 fire: sta bi ovo trebalo znacit?????? "Ako ispustav zrak van a wg ti spojen tako da imas zeljeni tlak, podicis ces backpressure, podignut egt...." ovo nema smisla...opet ti je logika naopaka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 16, 2010 Author Share Posted February 16, 2010 (edited) ajde g drzi se elektronike jel opet bulaznis...zaboravi na kontrolu boosta preko bova:drink: Neću regulirati tlak preko BOV-a, nego ću trenutno-taj trenutak spustiti tlak 0.1-0.2bar taman da kotač koji je izgubio podlogu vrati se natrag na nju i ponovno ju primi... Uz kombinaciju impulsa na WG, tako da i ostane manji tlak bar sekundu... Očito nisi čitao cijelu priču, no VEMS već ima kontrolu boosta po brzinama... 1. WG opruga 2. 0.7bar 3. 1bar 4. 1.5bar 5. koliko turbina da 6. koliko turbina da E sad, nekad će i na 0.7bar provrtiti drugu, a bogami i treću ako je lošije vrijeme... E onda će u tom trenutku BOV pustiti nalet tlaka i preko WG utjecati da tlak zaista i ostane manji... :drink: Zar to nije ok? Edited February 16, 2010 by mr_G Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 ajde g drzi se elektronike jel opet bulaznis...zaboravi na kontrolu boosta preko bova:drink: 2 fire: sta bi ovo trebalo znacit?????? "Ako ispustav zrak van a wg ti spojen tako da imas zeljeni tlak, podicis ces backpressure, podignut egt...." ovo nema smisla...opet ti je logika naopaka... mr_g ima napravljenu regulaciju wg na zeljeni tlak posle turbine. Znaci npr u drugoj je regulacija tak da poslje turibne ima npr 0.7bara. I sada ako motor usisava zrak + zrak bijezi van wg ce se jace zatvoriti da opet postigne 0.7bara, ali sada s dosta vecim protokom. Hoces reci da ce pritisak u ispusnoj grani ostati isti iako sada turbina tlaci npr 40% vise zraka? Inace pustanje zraka posle turbine lako vidis u VE tablici, jednostavno se dogodi propad(ili smjesa postaje bogata). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mr_G Posted February 16, 2010 Author Share Posted February 16, 2010 mr_g ima napravljenu regulaciju wg na zeljeni tlak posle turbine. Znaci npr u drugoj je regulacija tak da poslje turibne ima npr 0.7bara. I sada ako motor usisava zrak + zrak bijezi van wg ce se jace zatvoriti da opet postigne 0.7bara, ali sada s dosta vecim protokom. Hoces reci da ce pritisak u ispusnoj grani ostati isti iako sada turbina tlaci npr 40% vise zraka? Inace pustanje zraka posle turbine lako vidis u VE tablici, jednostavno se dogodi propad(ili smjesa postaje bogata). E gle, a ako ja napravim ovako: Bacim impuls pola sekunde na otvaranje BOV-a + istovremeno skinem PWM sa amal ventila na recimo sekundu... Onda ću trenutno srušiti tlak i neću dobiti veći protok i EGT i što već... No ako VEMS radi boost kontrolu u zatvorenoj petlji, onda će PWM porasti i imati ću blagi skok boosta nakon toga... :drink: No zar nisi rekao da boost kod mene više nije u closed loop jer to nije pametno upravo zbog toga ako pukne neko crijevo od turbine do usisa? :drink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
fire Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Neznam kak sad imas podeseno, ja obicno stavljem referetne tablice + ogranicena korekcija(znaci nemoze puno promjeniti od referetne tocke). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now