Jump to content

Koji SA ECU i od koga?

Recommended Posts

• Replies 326
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Počeo sam sa izradom usisne grane i pripasavanja ITB-a od BMW-a M5

na svog Mercedesa.

Već sam se raspitivao puno, ali razne informacije kruže, pa me zanima da

li bi bilo moguće da ovdje napišu koju riječ oni koji bi to mogli napraviti.

Zanima me i ko je već tako nešto radio i na kojim autima? Da li su ti auti

za svakodnevnu vožnju, ili samo za nekakve utrke? Koliko km su ti auti napravili

nakon ugradnje SA-elektronike?.......

Što više informacija i detalja bih vas molio.

Evo ti jedan info iz prve ruke. Meni je auto prvenstveno daily driver, a na SR odem tu i tamo čisto turistički. SA (VEMS) imam dvije godine, a auto radi u svim svakodnevnim režimima jednako kao i sa stock elektronikom. To znači da pali lagano neovisno o vanjskoj temperaturi, da radi savršeno mirno na ler-u (koji nije 1300 okretaja nego 900 čak i na 910cc/min injektorima), da troši jednako ili čak nešto manje kao i dok je bio kompletno stock pri laganoj vožnji (parcijalni gas), da normalno prima gas, ne zacukava kod ubrzanja i sl., da prolazi eko test bez 100kn itd. A kad treba jurit, brži je i od AM DB9, M3-a itd.

Sve to se postigne sa većinom danas dostupnih SA elektronika, no ono što bi tebi trebalo biti bitno je tko ti to može kalibrirati i dati si truda da ti auto tako profunkcionira. Za fire-a znam da ti to može jer je 90% stvari oko VEMS-a napravio meni, a i ono malo što sam sam radio je opet bilo pod njegovim patronatom :). Vjerujem da tu razinu može postići i Hic sa svojom elektronikom i kalibriranjem, a za ostale stvarno nisam siguran.

Sve to se postigne sa većinom danas dostupnih SA elektronika, no ono što bi tebi trebalo biti bitno je tko ti to može kalibrirati i dati si truda da ti auto tako profunkcionira. Za fire-a znam da ti to može jer je 90% stvari oko VEMS-a napravio meni, a i ono malo što sam sam radio je opet bilo pod njegovim patronatom :). Vjerujem da tu razinu može postići i Hic sa svojom elektronikom i kalibriranjem, a za ostale stvarno nisam siguran.

Slažem se.

Pogotovo jer su ti obojica 'na dohvat ruke' pa ih možeš svako malo potegnuti za rukav i vikati ako nešto ne valja...

Blizina tunera je isto jako bitna, po meni.

Vems ti je oko 1200E s svim sondama i mapiranje. Znaci sirokopojasna lambda(imho za svakodevni auto nuzno imati zbog potrosnje, micanja garezi po cilindrima koja je opasna(potice knock)), egt(isto super imati tako ako se nemozes kontrolirati na autoputu da smanjuje boost po njemu), map (4bara), knock ulazi za dva senzora, drajver steppera....

Podrzava i dva goriva(plin/benzin) s razlicitim tipovima injektora. Znaci kada dodate plin vam treba jedna zica za prekidac koja ide do vemsa(za prebacivanje conf-a) i do releja koji prebaci napajanje injektorima. I injektorr plin i benzin su spojeni u paraleli. Znaci ako se zelite jeftino voziti(jer sada se plinske instalacije jeftino nabave bez ecu-a jer su plinski ecu-i dosta skupi pa dok rikne mnogima se neda ulagati) plin je pravo resenje.

S tim da po gradu ako imate puno kratkih relacija potrosnja plina je manje od benzina.

vipec oces reci meshin, kao sistem kljuc u ruke..

hic ima ok cijenu za v44 (imho), ali cini mi se da taj 3.2 motor je 6cyl i da v44 nece funkcionirat, nego da ce trebat v88.. a taj je oko 1800+ eura. sto je poprilicno uz neke druge. (ovo je za kljuc u ruke)..

to je bilo sto se tice mojeg raspitivanja.. dok za vems i mene zanima cifra.. za motore 5 i 6cyl :)

Ajmo pricati o nekim novcima.. ;)

kljuc u ruke, pali vozi:

-VEMS

-Megasquirt

- Autronic

samo nuzni dijelovi + mapiranje, samostalno postavljanje instalacije;

- VEMS

- Megasquirt

- Autronic

cca 350EU sa uključenom WBO2 uz samostalno postavljanje instalacije, kutije, ožičenja... Plus naravno mapiranje...

Vems ti je oko 1200E s svim sondama i mapiranje. Znaci sirokopojasna lambda(imho za svakodevni auto nuzno imati zbog potrosnje, micanja garezi po cilindrima koja je opasna(potice knock)), egt(isto super imati tako ako se nemozes kontrolirati na autoputu da smanjuje boost po njemu), map (4bara), knock ulazi za dva senzora, drajver steppera....

Podrzava i dva goriva(plin/benzin) s razlicitim tipovima injektora. Znaci kada dodate plin vam treba jedna zica za prekidac koja ide do vemsa(za prebacivanje conf-a) i do releja koji prebaci napajanje injektorima. I injektorr plin i benzin su spojeni u paraleli. Znaci ako se zelite jeftino voziti(jer sada se plinske instalacije jeftino nabave bez ecu-a jer su plinski ecu-i dosta skupi pa dok rikne mnogima se neda ulagati) plin je pravo resenje.

S tim da po gradu ako imate puno kratkih relacija potrosnja plina je manje od benzina.

Toje znači ključ u ruke? :thumbsup:

vipec oces reci meshin, kao sistem kljuc u ruke..

hic ima ok cijenu za v44 (imho), ali cini mi se da taj 3.2 motor je 6cyl i da v44 nece funkcionirat, nego da ce trebat v88.. a taj je oko 1800+ eura. sto je poprilicno uz neke druge. (ovo je za kljuc u ruke)..

to je bilo sto se tice mojeg raspitivanja.. dok za vems i mene zanima cifra.. za motore 5 i 6cyl :)

VEMS-u je svejedno do 16 cilindara... :drink: Do 8 cilindara u full sekvencijalu, nakon toga u polusekvencijalu...

Edited by mr_G

Možeš kod mene doći....

Ja radim sa DTA elektronikama - engleska firma.

http://www.dtafast.co.uk/

Cijene (kitovi - sa kablom, konektorom i softwareom):

- S40 Pro kit - 7.700 kn

- S60 Pro kit - 11.500 kn

- S80 Pro kit - 12.900 kn

instalacija je cca 2000-2500 kn

Mapiranje cca 6000 kn, ali moram još vidjeti jer valjci na kojima sam radio više nisu u funkciji. U mapiranje ulazi i podešavanje lera, korekcijskih mapa i svih ostalih parametara da motor radi kak spada. I logira se nekoliko vožnji i pregledava log da se vidi jel sve u redu....

Mi smo radili do sad nekoliko trkaćih auta, ali uvijek radimo da auto radi kvalitetno kroz sve okretaje i postotke gasa (za razliku od nekih), da pali bez problema na hladno, itd...

Npr. Golf 4 1.8 20v (ITB) - cca 210 ks, Škoda Felicia 1.8 20v (ITB) - cca 215 ks, Calibra 2.0 16v - 205 ks (jedna zaklopka), Škoda Felicia 1.4 8v OHV (jedna zaklopka ili ITB) - 140 ks

Također možemo složiti launch control, flat shift, traction control (na modelu S80Pro)

Najbolje bi bilo da dodješ jedan dan da porazgovaramo uživo

OK, ajde sada malo to po nekim vrstama raspiši..

Znaci:

- NA motor (nikakvi EGT-i i MAP-ovi do 4 bara).. pa onda razlike u cijeni za ITB i za single throttle NA motor.

- pa serijski turbo motor, nadrkavanje

- te turbo konverzija (NA goes turbo)

Mislim da je svaka ova priča i u pogledu elektronike posve drugi par rukava, zar ne ?! Pa i cijene su razlicite.. :)

EDIT: e točno ovako kako je Risbo za DTA napisao, svaki korak cifru :)

Egt sonda ti je 65E za vems, tako ako ju maknes van nije se nesto ukupna cifra promijenila.

2.5bara map senzor ti je jeftiniji 10E od 4bara, tak da nije neka usteda a kada poslije popizdis i stavis turbo da ne moras menjati. A preciznost je dovoljna i s 7bara senzorom.

Cijena za ITB i jedan gas bi bila ista.

To je ono što ljudi ne kuže da je netko išao staviti sve NAJNAJNAJ bolje, sve fičere, sve otvoreno u elektroniku poput VEMS-a za te pare koje ide...

I launch control i flat shifting i advanced antilag system i nitro support progresivno sa PWM i water injection i kontrolu boosta po brzinama i soft blokadu koja se pomiče kako ubrzavaš i alha blending, map corection za itb + turbo i full sekvencijalu do 8 injektora i 8 bobina i bifuel support i svašta nešto... Za onih jadnih 350-400EU sa senzorima i EGT i wbo2... :lol:

Konektori + kutija dosta koštaju, i gotova ožičenja su dosta skupa...

Edited by mr_G

Egt sonda ti je 65E za vems, tako ako ju maknes van nije se nesto ukupna cifra promijenila.

2.5bara map senzor ti je jeftiniji 10E od 4bara, tak da nije neka usteda a kada poslije popizdis i stavis turbo da ne moras menjati. A preciznost je dovoljna i s 7bara senzorom.

Cijena za ITB i jedan gas bi bila ista.

Kewl.. :)

Da ja to malo rastrančam:

- hardweraj + MAP & VB lambda: 350-400 eura

- postavljanje hardweraja i instalacije: 200-300 eura ??!

- mapiranje: ~500-600 eura ??!

Tako nekako ?

cca 350EU sa uključenom WBO2 uz samostalno postavljanje instalacije, kutije, ožičenja... Plus naravno mapiranje...

Da ako ces uzeti samo plocicu na kojoj treba lemiti dio komponenti, rijesiti kutiju, konektore i instalaciju

Ako ces uzeti gotov Vems, sa wbo2 sondom, egt sondom, i konektorima za preraditi originalnu instalaciju (sto je postenija usporedba posto se gore spomenuti ECU-ovi nude kompletni) onda je cijena oko 750-800eur + ugradnja + mapiranje...a ako ces i gotovu instalaciju onda je to jos 180 eur...

Edit: webshop link...http://shop.vems.hu/catalog/

Edited by tonci

hvala tonci.....

Ne trebas mi zahvaljivati, nisam ovo napisao da bi pomogao tebi ili bilo kome drugome, nego samo da istaknem pravo stanje stvari.

Mislim da Mr.G na ovaj nacin bagatelizira i Vems i sve one koji se bave njime.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...