Jump to content

Koji SA ECU i od koga?

Recommended Posts

Zna se gdje je mjesto map senzoru i gdje je mjesto za kontrolu boosta.

Za motor je nebitno koliko turbo radi i gdje se zrak gubi ,bitno je ono sto ude u njega i to treba izmjerit....

Znaci ima razlog zasto map ide u granu iza klapne i zasto je signal za boost kontrolu najbolje uzet sa turba ili negdje blizu.

Onda si zastitio motor i turbo......

ne velim dali ima razloga ili ne. Ja govorim o softverskom resenju dok netko tak stavi map senzor. E zasto je on tak stavio senzor ili ne nije bitno.

Znaci da ponovim ovaj dio se odnosi da nema map senzora izmedu klapne i glave.

Kutija si kad gledao back pressure turbine(dali je isti dok ubrzavas od 5000-6000rpm i pritom turbo puni 1bar ili na 5900 stisnes pun gas. Dali ce u drugom slucaju BP narasti vise od prvog slucaja u jednom trenutku?). I kada je BP veci, kada je sve ok i turbo puni 1bar ili kada je npr pukne crijevo(usisno, npr 1cm rupa) i opet turbina puni 1bar? I u kojem slucaju ce smijesa biti bogatija? To se lako proba, malo otvoris blow off stalno i napravis run.

Slazem se da je bitno izmjeriti kolko ude(npr maf senzor) ali samo mjerejuci tlak u usisnoj treba tablice da se to "odsimulira".

Na kraju ce ispasti da barometrijska korekcija za speed density nije potrebana.

dominik: Ja te fakat ne kuzim kaj ti je. Suh si ili sto? Zasto bi sada morao kretati iz pete brzine? Si siguran da bi mi vucna sila u prvoj trebala biti duplo veca(otprilike je omjer getribe tak da je druga duplo brzna)? Djelovi motora koji se vrte nemaju nikakav utjecaj na ubrzanje? Ili oces reci da je normalno da auto na prednjem pogonom s cestovnim gumama ubrzava preko 0.6g?

Uglavnom za tebe ponovno. Znaci auto mi u prvoj brzini ako drzim pun gas nemoze prenjeti svu snagu. Moze tamo iznad 6000rpm di moment padne.

BTW mogao bi moderator malo pocistiti ovaj topic, malo splitati

• Replies 326
  • Created
  • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

jes, za S40Pro sa instalacijom i mapiranjem

A za ITB:

- Klapne - oko 5000 kn

- fuel rail - 550 kn

- injektori (ak su potrebni drugi) - cca 1000 kn/kom

- komplet nosača i sajla za klapne - cca 1000 kn

- TPS (ak se ne može pripasati serijski) - 750 kn

normalno na te cijene ide popust, ovisno o tome šta se sve uzme

1800 eura plus sve potrebno za ITB dođe bez popusta 2 200 eura.

Znači pošto je auto doslovno za svaki dan da li sve funkcije u autu ostaju s tom SA DTA(klima,sirena,unut. svijetlo,desni retrovizor....:lol:)

Fire ne zove se map bezveze MAP iliti manifold ABSOLUTE pressure.

Znaci mjeri se apsolutni pritisak ,a ne samo onaj koji turbo daje.

Ako je map senzor tamo gdje treba bit onda kad imas rupu u crijevu ili pustas kroz BOV ili kako t-code rece kroz prozore ce to MAP skuzit i samim tim ECU prema tome korigirat ubrizgavanje goriva i paljenje.

Vrlo jednostavna stvar...meni nije jasno zasto ti uopce radis ovakve eksperimente kad se zna sta ce se desit.

Pa slazem se da mjeri MAP, ali se ne slazem s tobom da je BP isti i da je svejedno kakav je BP. Sto se dogodi kada se zastopa auspuh i BP naraste? Auto ima istu snagu(to se cak i na atmosvercu dobro kuzi)?

Nije ista kolicina zraka koja ce uci u motor kada je 2bar u usisnoj i kada je 1.5bara u ispusnoj ili 2.5bara u ispusnoj(govorim apsolutni tlak).

Edited by fire

Sto se dogodi kada se zastopa auspuh i BP naraste? Auto ima istu snagu(to se cak i na atmosvercu dobro kuzi)?

o bem ti, sta se dogodi kad ti klavir s 5 kata padne na glavu ?

isto kao kad se auspuh zastopa :lol::lol::lol:

pitaj si g-a on sigurno moze i preko 1g ubrzati ,

ja ti savjetujem da probas staviti njegove ultra sport supersonic gume i amortizere pa probas

Ok, vidim da nema svrhe, kao da se s djetetom razgovaram. Bitno da se nesto sere bilo sto. Uskoro ces poceti 1353245g spominjati jer ti je ocito dosadno.

Pa slazem se da mjeri MAP, ali se ne slazem s tobom da je BP isti i da je svejedno kakav je BP. Sto se dogodi kada se zastopa auspuh i BP naraste? Auto ima istu snagu(to se cak i na atmosvercu dobro kuzi)?

Nije ista kolicina zraka koja ce uci u motor kada je 2bar u usisnoj i kada je 1.5bara u ispusnoj ili 2.5bara u ispusnoj(govorim apsolutni tlak).

Pa ako se zastopa auspuh skuzit ces da ti auto slabije vuce i nece da drzi tlak u visim rpm....

Ja jos nisam vidio da je auto umrlo od zastopanog auspuha...samo je losije islo.

Sto se desilo uslijed zastopanog auspuha...manja VE motora i onda auto slabije ide.

Ajoj Fire ma kako nece uc ista kolicina zraka bez obzira koliki je back pressure:no2:

Pa hebem ti logiku.........uci ce uvijek ista kolicina zraka samo sa vecim bp ces imat slabije praznjenje cilindara pa tim ces vise zagadit novi zrak koji dolazi u komoru sto znaci mjesta za molekule kisika sto znaci manja VE motora.

Pa ako se zastopa auspuh skuzit ces da ti auto slabije vuce i nece da drzi tlak u visim rpm....

Ja jos nisam vidio da je auto umrlo od zastopanog auspuha...samo je losije islo.

Sto se desilo uslijed zastopanog auspuha...manja VE motora i onda auto slabije ide.

Ajoj Fire ma kako nece uc ista kolicina zraka bez obzira koliki je back pressure:no2:

Pa hebem ti logiku.........uci ce uvijek ista kolicina zraka samo sa vecim bp ces imat slabije praznjenje cilindara pa tim ces vise zagadit novi zrak koji dolazi u komoru sto znaci mjesta za molekule kisika sto znaci manja VE motora.

Ne tvrdim da ce umrjeti, krivo si shvatio, nego da ce lose ici iz dva razloga(manje zraka usisava, a drugo motor mora tlaciti plin u krivom smjer, tj usporava radilicu, tj negativan rad). Ali znali su se zapaliti od toga(ne direktno, nego egt velik do tamo di je zastopan pa zapali neku gumu i tako...)

A pogledaj tvoju logiku, manje toga izlazi van a isto ulazi. A di je onda razlika? Po mome kolko ude tolko izade(s tim da dio izlazi pored karika, ali mali dio).

Isto sto znaci VE motora? On je direktno povezan s protokom zraka kroz motor. I to je ono sto stalno drobim, BP rusi VE motora(ako gledas s elektronike koja ima samo ve tablicu bez kompenzacija) i utjece na kolicinu usisanog zraka.

Znaci manje zraka ulazi s vecim BP, a sad je fora da taj utjecaj nije tolko veliki. Ali ako si perfekcinist kao ja, sto zelim stalno imati lambda target +-0.02 onda takve stvari treba uzeti u obzir. A druga stvar da se to izpeglati s ve tablicom, tj vidi se da VE na 7000rpm na 1bar i 2bar nije isti(ako se cilja isti lambda target), ali ako se doda BP senzor i upali kompenzacija onda VE postaje slicniji na 1bar i 2bar-a.

Možda će biti jasnije ako se stvar razvuče u krajnost. Ajmo reći da je BP beskonačno velik, što znači da zrak koji uđe u jednom ciklusu neće izaći. Recimo da je novi zrak koji dolazi pod većim pritiskom pa će nešto ući u idućem ciklusu, međutim kako ništa ne izlazi tako će se i pritisak u cilindru rasti. Onog trenutka kad pritisak u cilindru bude jednak s pritiskom ulaznog zraka više ništa zraka neće ući.

To bi značilo da je fire u pravu, tj. da neće ući ista količina zraka kako BP raste jer je dio volumena cilindra popunjen pa isti "ulazni" pritisak više ne može nagurati istu količinu novog zraka..

G, pa kaj buš ti odolio ovome? Pa kaj nisi čuo kaj tcode veli..??

Zadovoljstvo da nekaj napraviš iz ECU-a koji je Hic odbacio - neprocjenjivo!

Za sve ostalo, Mastercard.. ;)

Meni VEMS sasvim dobar...

fire? pa svejedno ti je jel turbo puni 0.5 ako mjeris u grani tlak di je 0,3

bitno je ono u grani

Tlak se mjeri odmah pored klapne... Tako je na većini motora...

0,38g u 2. znaci 1. 0,7-0,8g sam da ne proklizuje :lol::lol::lol::lol::lol:, jebeno

kreci ti iz 5. fire pa ce ti vucna sila jos vise porasti kao i G-u :lol::lol::lol::lol:

Ja znam da se meni vrijeme do 100 smanjilo više od dvije sekunde otkad startam sa drugom brzinom... A ti ćeš mi sad objasniti kako je to moguće samanji vučnim silama... :drink:

Oces dok dodes u zg uzmemo auto, punimo 1bar(u usisnoj) i napravimo log. Onda lagnao otvorimo blow off(tako da auto gubi zrak stalno) opet punimo 1bar(u usisnoj) i gledamo kolko je smijesa?I ona ce postati bogatija(barem je meni uvjek bila), jer ecu ubrizgava isto goriva ako nema BP senzor(on vidi 1bar u usisnoj) a zraka koji ulazi u motor je manje.

Znaci idemo napraviti pokus i vidjeti sto ce se dogoditi, onda posle mozemo filozofirati zasto je bilo zasto nije bilo i zbog cega i kolko to utjece. Ja osiguram dva auta s razlicitim elektronika(da se nebi opet potezala prica cijeni ili sta ja znam), mjesto/meso za rostilj i cugu. I osiguram valjke da idemo mjeriti snagu u ta dva slucaja. Mozes i sam napraviti taj pokus. Mogu ti poslati moje logove(ali na privat jer mi se neda slusati od mr_g br.2 kak pravi senzor za tlak dode 1000E i te pizdarije)

U praksi se auspuh nikad potpuno ne zaštopa, ali kad bi hermetički zatvorio kompletan auspuh onda bi ziher puno lošije išao, bolje rečeno stao bi.. :lol:

Lošije je išao sa zaštopanim auspuhom zato kaj mu se smanjio efektivni radni volumen cilindara radi zaostalih plinova uslijed povećanog BP-a.

Ne ulazim u ostale dijelove vaše rasprave, ali ovo mi se nekak čini prilično "straight forward"..

znači gubiš zrak prije klapne, a klapna i dalje mjeri 1bar... To znači da će WG više biti zatvoren kako bi turbina napuhala veći tlak nego kad nema rupe.... Teoretski će ti se BP povećati i možda u tom grmu leži zec zašto se smjesa poremetila?!

znači gubiš zrak prije klapne, a klapna i dalje mjeri 1bar... To znači da će WG više biti zatvoren kako bi turbina napuhala veći tlak nego kad nema rupe.... Teoretski će ti se BP povećati i možda u tom grmu leži zec zašto se smjesa poremetila?!

Istina, WG se mora malo jace zatvoriti, tj povecati ce se BP. I ako elektronika ima kompenzaciju za BP smijesa ce ostati ok. Dosta se iz VE tablice moze vidjeti, ako naglo pocne padati onda obicno negde pusta zrak, ako naglo pocne rasti onda tlak goriva pocinje padati....

Ma nisam rekao da ti VEMS ne bi trebao biti dobar, nego zar ti ne bi bio "merak" upogoniti ECU koji je Hicu bio "prekomplicirano sranje"? :lol:

Hicu je i VEMS smeće, a meni se sve više sviđa. Pogotovo sad kad mi je fire stavio vemstune i novu verziju softvera...

Još da provjerimo nulu i te neke sitnice i onda se samo moram puno voziti... Ima jebenu opciju.. Logiram vožnju i kasnije kažem "ve tune by statistics" i vemstune sam po logu predloži korekcije VE mapa koje treba napraviti. Kažem update i spremin razliku i poštimano... Opcija je prejebena... :notworthy:

Ma fire ne trebam ja gledat logove da bi znao da ce se to desit tj. da ce smjesa bit bogatija......pa naravno da hoce.

Lijepo ti je Dominik rekao ...sta bi bilo kad bi ti klavir sa 5. kata pao na glavu....

Ista stvar sad da ides rasclanjivat koliko je 4x4........

Zato i ne mozes napravit npr. ispusnu granu na turbaku sa 60mm cijevima na 2.0 motoru sa t3 turbom....

Mislim mozes ,ali cemu......

Znaci da odredis za sta ti je auto pa prema tome radis i onda mjeris backpressure i ostalo da vidis gdje si,a ne sta bi se desilo da malo zrake izade kroz BOV;)

2 kova: isto tako sta bi se desilo da ti klavir padne s 5. kata drito na glavu.....

Istina, WG se mora malo jace zatvoriti, tj povecati ce se BP. I ako elektronika ima kompenzaciju za BP smijesa ce ostati ok. Dosta se iz VE tablice moze vidjeti, ako naglo pocne padati onda obicno negde pusta zrak, ako naglo pocne rasti onda tlak goriva pocinje padati....

Onda smo zaključili zašto smjesa postane bogatija? Jer si povećao BP, a VE tablica je ostala od prije kad nije bila rupa... Ustvari si rupom u recimo IC-u promijenio karakteristiku motora.. :thumbsup:

I sad bi ti smjesu kompenzirao preko bp-a ,a to mozes sa widebandom u cloosed loopu :doh:

aaaaaaaaaaaaaa.....odustajem:)

Pa ako si izgubio zrak prije klapne ,onda ce se to izmjerit kad imas recimo speed density sistem i MAP tamo gdje treba....

I sad bi ti smjesu kompenzirao preko bp-a ,a to mozes sa widebandom u cloosed loopu :doh:

aaaaaaaaaaaaaa.....odustajem:)

Fora kod te kompenzacije je kada turbo nabire boost kada naglo opalis gas u visokim okretajima, bp postaje dosta veliki ako zelis da boost brzo naraste i u tom trenutku ti WBO2 je prespori da to kompenzira, za razliku od BP senzora koji to skompenzira samo tak. Za takve brze pojave je to korisno. A i ve tablica ljepse izgleda kada ta kompenzacija upaljena.

Pa ako si izgubio zrak prije klapne ,onda ce se to izmjerit kad imas recimo speed density sistem i MAP tamo gdje treba....

Ja nemam MAF. Samo MAP... Sistem ne može izmjeriti da sam ja izgubio dio zraka na rupi prije zaklopke i MAP senzora...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

Announcements

• Create New...