Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na dosta mjesta čitam kako je za ove ili one preinake na vozilu bitno da su motor i ostale komponente ( ukoliko je turbo auto ) u odličnom stanju te je prije tih preinaka potreno pregledati i prekontrolirati te stvari.

E sad mene zanima kako se moze motor provjeriti da li je on u dobrom , ili zadovoljavajucem stanju ili nije. Da li je mjerenje kompresije jedini način da se to provjeri?

Kako znati koje su minimalne vrijednosti kompresije za određene motore ?

Posted

u autodati pise kolika bi trebala kompresija bit. kompresija ta koja tebi treba nije ono npr 10:1 (za benzinca) nego se mjeri u bar ili psi. ustvari to je pritisak u cilindrima. ima jos metoda ali ih se ne sjecam vise...

kompresija ce pokazat kakvi su prstenovi na klipovima, a opet ostatak moze bit los, npr leteci lezajevi itd

Posted

ovisi o zahvatima koje mislis radit na motoru/autu, ali imho za neke ozbiljnije preinake.. motor van i rastavit ga. odnijet na strojnu da se premjere tolerancije. nakon toga novi lezajevi, karike.. pregledat uljnu pumpu. itd..

a jednostavniji nacin je premjerit kompresiju, skinut karter pa pogledat lezajeve koliko se da vidit, zatvoris, nove ulje i picis dalje..

Posted
  Drag_steer said:
u autodati pise kolika bi trebala kompresija bit. kompresija ta koja tebi treba nije ono npr 10:1 (za benzinca) nego se mjeri u bar ili psi. ustvari to je pritisak u cilindrima. ima jos metoda ali ih se ne sjecam vise...

kompresija ce pokazat kakvi su prstenovi na klipovima, a opet ostatak moze bit los, npr leteci lezajevi itd

E pa da, zbog potrosenosti karika ta brojka varira gore ili dolje.

E sad da li je moguce da je kompresija ok ali neki drugi dijelovi nisu koji mogu uzrokovati nekakvu vrstu kvara ?

Posted

Postoji mjerni instrument za mjerenje propusnosti cilindara. Jedan takav sam nedavno i ja koristio, a izgleda ovako:

leaktest_a96c3.jpg

Spaja se na izvor pritiska min. 3 bara (manji kompresor zraka će biti ok). Stvar je vrlo jednostavna, upuhuješ kroz otvor za svjećicu zrak pod pritiskom u cilindar, a na instrumentu vidiš koliko je "curenje". Ako curi jako, slušaš da li je na auspuhu (npr. zbog ispušni lošeg ispušnog ventila/dosjeda), ako curi na usisu (usisni ventil), a ako puše na šipku za mjerenje ulja, onda sumnjaš na karike, klip itd.

Posted
  SVEN said:
E sad da li je moguce da je kompresija ok ali neki drugi dijelovi nisu koji mogu uzrokovati nekakvu vrstu kvara ?

losa uljna pumpa - ostecenje lezajeva - ostecenje radilice - ostecenje bloka ...

Posted

@tcode - jel se to moze i na dizelima isto mjeriti pomocu tog ??

Ispada da je to najbolje mjerilo za provjeriti da li ventili pustaju..karike itd..

Jesi imao nesto cime slusas tj guras u otvore iz kojih sumnjas da bi mogao dolaziti zrak/šum ?

Posted
  niknejm said:
losa uljna pumpa - ostecenje lezajeva - ostecenje radilice - ostecenje bloka ...

Radilica i blok bi se mogli ostetiti samo ukoliko nema dobrog podmazivanja jel ?

Ovo prvo dvoje je potrosni materijal prakticki..

Posted
  SVEN said:
@tcode - jel se to moze i na dizelima isto mjeriti pomocu tog ??

Ispada da je to najbolje mjerilo za provjeriti da li ventili pustaju..karike itd..

Jesi imao nesto cime slusas tj guras u otvore iz kojih sumnjas da bi mogao dolaziti zrak/šum ?

Može i na diesel motorima (imaš dva nastavka u kompletu, jedan je za benzinske motore sa navojem kao na svjećicama, a drugi za diesele sa navojem kao na grijačima).

To je ono osnovno što možeš provjeriti, ostatak motora vidiš nakon prve promjene ulja :D.

Nisam imao nikakve slušalice i sl., pisak i šuštanje zraka je dosta glasano pa ga čuješ i golim uhom. Eventualno si skineš usisno crijevo sa usisne grane, odvojiš auspuh od grane i sl.

Posted

Danas je veći problem motora periferija odnosno agregati nego sam motor...

Veći problem su turbine, kompresori, varijatori za pomak faze, senzori i sva sranja nego sam motor...

Posted

Mjerenje kompresije je najjednostavniji način da dobiješ uvid u stanje motora!

br jebeno bi išao crveni s TDIem od 150ks:naughty:

šta ne prodaje netko s foruma za soma €

Posted

Mjerenje kompresije je dobro samo da se vidi da je neki cilindar vise potrosen od ostalih. Jer ono sto se zapravo mjeru su bari a ne kompresija. A max pritisak ovisi jako o tipu bregastih, stanju alternatora, ulju.... Npr savrsen motor s 300 stupnja bregastima ce imati dosta malu "kompresiju" s tipicnim nacinom mjerenja, tj mjerenje ce biti jako daleko od mjerenja da taj motor ima 260stupnjeva bregaste.

Posted

a bari su mjera za duzinu ili temperaturu ?

ako je proizvodjac naveo pod kojim uvjetima i kolika mora biti, onda se po tom mozes mjeritti, leak test je najbolja metoda

za bregaste ovo sto si napisao nije tocno

Posted

BTW ako na motoru izmjeris kompresiju i nemas nista kompresije ne mora znaciti da su cilindri,moze biti osteceni ventil,isto tako moze biti slabija kompresija uzrok ventil koji dobro ne brtvi,tako da...

Posted
  Dominik said:
tak je, zato natocis malo ulja u cil pa onovo premjeris i znas tocno jesu karike ili ventili , al to je vec sve tcode napisao

Nedavno sam radio polugeneralku na jednom Mondeo 16V, prvo dolazi mi covjek samo sta ne place,ajoj, mjerio na 4 cilindru nema kompresije, i kaze mi da li je motor otisa,ja mu kazem u najboljem slucaju otisao ventil. Skinuo glavu i vidio sam nesto sto dosad nisam vidio:D Ispusni ventil na 4 cilindru kao da ga je odgrizao mis,kao da si ugradio prozorcic na ventilu:rofl: Al posto mu je i trosio abnormalno ulja odlucio se na polugeneralku,novi prstenovi i leteci lezajevi...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...