Jump to content

zaštita poliranih felgi

Recommended Posts

posto nisam bio zadovoljan kako je kruno ispolirao felge za proslu sezonu. ovu zimu sam si ih ispolirao sam i sad me zanima da li postoji nesko provjereno sredstvo s cime to polirano zastit da ne matira, pozuti... i kako to odrzavat. hvala.

koliko sam ja upučen... nema... što je kvalitetnije ispolirana felga, to će duže biti sjajna... jedini način je plastifikacija kojom djelomično gubiš na sjaju, ali se zato lakše održavat i drugi način je strojno poliranje granulama gdje onda felga ne gubi sjaj...

mene isto muči isti problem i mislim da je rješiv jedino povremenim poliranjem... :)

posto nisam bio zadovoljan kako je kruno ispolirao felge za proslu sezonu. ovu zimu sam si ih ispolirao sam i sad me zanima da li postoji nesko provjereno sredstvo s cime to polirano zastit da ne matira, pozuti... i kako to odrzavat. hvala.

Znaci nisi me slusao kad sam rekao da kruno nezna/nemoze/nezeli obaviti posao kako i ti i ja zelimo... :lol:

Sjaj felge nesto sitno ovisi o tom od kakvog je materijala napravljena jer nisu svi izljevi aluminija isti, ali 90% sjaja ovisi o tome kako je polirano, s kakvim pastama i kakvim filcevima ( tkaninama ) . Drugim rjecima ovisi o tome koliko si je truda netko dao. Vise manje svaka felga moze biti jednako sjajna ako joj podaris dovoljno paznje.

Odrzavanje takve felge ti izgleda tako da poslije svakog pranja auta ( ako je to 3 puta tjedno ) uzmes krpicu i polirani dio prvo ispoliras sa pastom za skidanje prljavstine s poliranog dijela, i onda sa drugom pasom uglancas taj dio da ponovno ima prvobitni sjaj koji se izgubio zbog toga sto se hrpa prljavstine nakeljlila na njega.

Ovo sto neki pricaj uza bezbojni lak, plastificiranje poliranog djela mozes odmah zaboraviti. takva felga se ni upola ne sjaji kao ona koja je ''gola'' , a i nakon nekog vremena taj lak ce pozutjeti zbog utjecaja vremenskih neprilika. Samo je stvar tog gdje zivis o tome koliko ce dugo trebat da to izgleda zuto i ruzno.

Ak ga ne ofarbas u zuto.

@sven: Nemoj bunit ljude, ja imam zimski set felge polirane i ostavljene gole i odrzavane malo bolje nego ovo sto ti pricas pa dodji vidi kakve su, a kad su bile ispolirane ljudi su mislili da su kromirane kako je to napravljeno.

I imam ljetni set gdje je rub poliran tvornicki i plastificiran. Pa dodji vidi kak to izgleda nakon 3 godine koliko imam te kotace.

Znaci imam obadvije varijante pa valda znam sta pricam.

Edited by 444IN

imam i ja oba dvije varijante tj imao sam.

ovo je slika sa tvornički zaštićenim rubom, i to je sigurno najbolja solucija. jako su se sjajile i i trebalo im je duže da se zablate nego ove druge koje sam polirao ručno.

th_PUNTO2.jpg

th_PUNTO1.jpg

th_z12.jpg

a ove tu, sam morao polirat jer su bile oštećene od soli. one se i danas nakon pol godine sjaje jako lijepo, ali problem je što na njima ostanu fleke od kapljice i teško ih je čistit, i kako je netko rekao treba ih polirat jednom mjesečno najmanje.

hoću reći, da sa tvorničkom zaštitom se još bolje sjaje, naravno ako su kvalitetne i dobre felge i očuvane... a ručno poliranje može bit dobro, ali zahtjeva truda i nakon poliranja.

ja sam išao u obrte koji se bave plastifikacijom ,i rekli su mi da mi ne mogu samo rub plastificirat nego cijelu felgu, ali da to neće bit kao tvornički, jer oni ne mogu tako tanki sloj stavit a da bude lijepo i dugotrajno. ne znam točno koja je cijena bila, ali mislim da je bilo oko 600kn sve 4f, ali ja sam odustao. sad nakon pranja malo bolje rubove očistim sa suhom krpicom i jednom mjesečno prođem pastom za aluminij i uvijek su lijepe.

mislim da to naknadno plastificiranje se ne ispalti jer ne može se dobit kao kad budu tvornički plastificirane, vjerojatno jer tako nešto kod nas nema.

Edited by Ujo

Ak ga ne ofarbas u zuto.

@sven: Nemoj bunit ljude, ja imam zimski set felge polirane i ostavljene gole i odrzavane malo bolje nego ovo sto ti pricas pa dodji vidi kakve su, a kad su bile ispolirane ljudi su mislili da su kromirane kako je to napravljeno.

I imam ljetni set gdje je rub poliran tvornicki i plastificiran. Pa dodji vidi kak to izgleda nakon 3 godine koliko imam te kotace.

Znaci imam obadvije varijante pa valda znam sta pricam.

Nađi nekog golfa 3 s onim jubi felgama original ciji rub je u originalu presvucen bezbojnim.

Vidjet ces kako ta zuta masa otpada s godinama kako ju sol nagriza. Doslovce se guli...

Evo ti i slike. Obrati pozornost na rubove koji su doslovce zuti a na nekim djelovima se pocela runit plastifikacija..

jubiplastik.jpg

Naravno ovo je prizor kako to izgleda nakon 10 godina, vjerujem da u prvih 3-4 godine nije bilo ni prizboizno kao sto je na slici, iz tog razloga i tvoje felge vjerujem jos uvijek izgledaju izvrsno ali na dulje staze bojim se da bi to bilo kao na ovoj slici..

Tu se slazem ali to je 10 godina, ajmo realno pricat, netko tko ce danas dat na poliranje i plastificiranje sigurno ne misli da ce mu bit iste nakon 10 godina pa da ih ne znam kako odrzava.

Nakon nekog vremena ne gine ponavljanje postupka ako uopce mislis imat iste kotace 10 godina.

Di je 10 godina od sad...

ali treba znat, da se sa takvim felgama ne vozi po zimi! za zimu postoje čeličane i zimske gume. meni ne pada na pamet po zimi kad se baca pijesak i sol, vozit na alu f, a kamoli sa poliranim/lakiranim rubom! to najviše ošteti felge, i za 2g dođu kao ove na slici a ne za 10. ali ako to voliš, onda ćeš ih i polirat i održavat i češće prat i pazit kad se parkiraš, i naravno i u razdobolju od studenog do ožujka, nećeš vozit sa takvim f.

ali treba znat, da se sa takvim felgama ne vozi po zimi! za zimu postoje čeličane i zimske gume. meni ne pada na pamet po zimi kad se baca pijesak i sol, vozit na alu f, a kamoli sa poliranim/lakiranim rubom! to najviše ošteti felge, i za 2g dođu kao ove na slici a ne za 10. ali ako to voliš, onda ćeš ih i polirat i održavat i češće prat i pazit kad se parkiraš, i naravno i u razdobolju od studenog do ožujka, nećeš vozit sa takvim f.

A gledaj neki ljudi ne razmisljaju tako...sto da ti kazem. Svakakvih nas ima.

@444in - a ja gledam to na duge staze kuzis me...ne rastavlja mi se dvodjelne felge bas svake dve godine..

Znaci nisi me slusao kad sam rekao da kruno nezna/nemoze/nezeli obaviti posao kako i ti i ja zelimo... :lol:

ma kaj te nebi slusal, samo su felge vec bile kod krune kad smo o tome pricali :lol: ma ne da sam si dal truda vec mi ih je pun k.... poliri sam na autu i pocinjao s 1000 pa 1200, 1500, 2000 i taj proces po felgi je trajao 2 do 2 i pol sata i onda sam ih s filcom na busilici i kredom polirao jos pola sata u dnevnom boravku :lol: i mislio sam da je to to jer se sjaje nenormalno ali nije jer se vide risevi i to od prokletog filca na busilici i sad sam uzo purol danas i idem to probat rjesit obicnom, najmekanijom pamucnom majicom. evo da vidis kak to izgleda otprilike ali moram te sitne sitne sitne riseve sredit jos. ovo je c/p sa bmw foruma kada sam mislio da su felge gotove :lol:

evo da se nebi reklo da se nista ne radi. zima je pa su radovi na autu malo stali ali pocele su se slagat felge. nakon ne bas dobrog poliranja kod krune gdje su felge bile na slaganju odlucio sam zasukat rukave i napravit to sam uz savjete iskusnijih prijatelja :) trebalo je i promjenit serafe (prica poznata odprije) i tak smo krenuli.

auto na dizalicu, malo klocni, speru smo skinuli :), puno smirgl papira i vode i udri.

fotka2526.jpg

dekica :laugh: je glavni alat

fotka2527.jpg

vec se sjaji lagano (poslije takvog smirglanja pozeljno je oprat auto)

fotka2529.jpg

nakon trosatnog smirglanja, felga se seli na stol i tamo pocinje poliranje posebnim kredama, filcevima, busilicama, krpicama...

i evo rezultata. po felgi je meni bilo potrebno oko 3-4 sata.

20022010037i.jpg

20022010042.jpg

fotka2544.jpg

fotka2537.jpg

evo i usporedba sa neispoliranom tj. ispoliranom kod krune u 7 mjesecu.

fotka2541.jpg

i za kraj umjetnicka by buraz. sta ces covjeku dosadno.

fotka2446.jpg

hvala burazu na pomoci. i ekspertu za poliranje koji zeli ostat anoniman :lol:

One mrlje i risevi od poliranja su zato sto treba imati najfiniju tkaninu od koje risevi nece ostati, i naravno pastu. Purol je dosta grub..nije za zavrsni sjaj

Inace evo vidi se krunina (ne)kvaliteta poliranja.

Gdje bi on dosao da po felgi uzme 4-5 sati samo poliranja, a gdje je ravnanje i lakiranje...

• 2 months later...

Najme ja imam isto biggggg problem, sven mozda mozes pomoc....

Kupio jucer ove felge i stvarno jebeno stoje fabki, ali problem je u tome da je boja ova bijela krhka i svaki manji udarac se boja otkine...

Dali bi rijesio problem sa plastificiranjem i da se bar malo sjaji ovaj polirani dio felge?

Tnx!

th_03678_DSC02323_122_130lo.jpgth_03723_DSC02324_122_255lo.jpg

ili da ovaj polirani dio zastitim tip trakom , onako fino ... i samo bezbojnim prodem po ostatku gdje je ova bijela boja, samo mi je bitno da mi ta bjela ne otpada na kamencice i sitnice... zod... ajmo ti si specijalist :)

problem mi je u tome sta je valjda losije felga lakirana ovaj bijeli dio pa malo kvrcnes i ode boja... npr kod montaze gume , na montirki imamo gumirane potisnike i sve ali eto boja se samo otkinula... poludio sam... kaj da kazem, ovaj polirani dio neka ostane nezasticen a ovaj dio bi bacio bezbojni ili nesto...

I dobit češ rubove di je prijelaz izmđu poliranog i laka. Inače se nekoristi pik traka za takve stvari.

Ako je netko felgu farbao prije, lošu pripremu je napavio makar mi izgleda ko da je tvornički, kolko para toliko muzike.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...