Jump to content

Recommended Posts

Posted
imam zelenu oprugu u bovu koja po forgu radi do 1bara,a meni tlak ide do 1.3 bar. da li da stavim jaču oprugu?

zašto bi išta mijenjao ako ti drži boost? :)

Posted

Mene su učili da se opruga za BOV bira prema vakuumu koji motor radi, a ne prema boost target-u.

Znači trebaš najmekšu moguću oprugu, a da ti BOV bude zatvoren u leru.

Posted
Mene su učili da se opruga za BOV bira prema vakuumu koji motor radi, a ne prema boost target-u.

Znači trebaš najmekšu moguću oprugu, a da ti BOV bude zatvoren u leru.

To s vakumom ima smisla, ali nagli rast boosta će s druge strane također opteretiti oprugu od BOV-a, kaj ne?

Ekipa iz Forge eksplicitno tvrdi da trebaš jaču oprugu kad imaš veći boost.

Nisam neki stručnjak, ali ovak sa slike mi se čini da bi i jedno i drugo moglo biti točno, jer i vakum i boost opterećuju oprugu u istom smjeru. Nije to naravno neka sila dok je klapna otvorena, ali ni te opruge nisu jake. :)

pic1oz.jpg

Posted

Da bi zadrzao neki tlak u usisnoj grani u trenutku saltanja, stavlja se jaca opruga koja parcijalno ispusta tlak kad naraste preko sile opruge+podtlaka, dok kod mekane opruge tog tlaka u usisu nema kad maknes nogu s pedale, jer ga kompletno izbaci u jednom trenutku.

E sad, dalo bi se raspravljati o utjecaju tog tlaka koji ostaje u usisu na trajnost turbine, tj surge-u.

Uglavnom, poanta je zadrzati nesto tlaka u usisu da bi imao bolji odaziv gasa pri promjeni stupnja prijenosa (brzine).

Posted

ok, vec sam pitao kako ispravno podesit forgeov split-r pa mi nitko nije znao tocno rec...?

taj BOV ima stelajucu oprugu, znaci, ja bih trebalo dotezat oprugicu do onog dijela kada se BOV zatvori na leru. i to je to?

a pitanje glasi, sta se desi ukoliko tu prokletu oprugicu zavrnem do kraja?

Posted

Taj "poželjni" višak tlaka u usisu sa zatvorenom zaklopkom gasa će ujdeno usporiti brzinu vrtnje turbinske osovine, tako da je dobitak zbog toga vrlo diskutabilan. K tome i nije baš zdrav za turbo.

Posted
Kad je klapna otvorena, isti pritisak imaš i sa te strane.

Imaš, kad se priča ustabili, ali pritisak zraka se baš ne širi brzinom svjetlosti (kao EM polje), a BOV prije dođe pod veći pritisak nego vakuum strana pa sam si ja protumačio da je u tome štos zašto ovi iz Forge-a vele da treba jača opruga da drži veći boost.

Posted
Taj "poželjni" višak tlaka u usisu sa zatvorenom zaklopkom gasa će ujdeno usporiti brzinu vrtnje turbinske osovine, tako da je dobitak zbog toga vrlo diskutabilan. K tome i nije baš zdrav za turbo.

Oko toga pak nema dileme.. :)

Posted
ok, vec sam pitao kako ispravno podesit forgeov split-r pa mi nitko nije znao tocno rec...?

taj BOV ima stelajucu oprugu, znaci, ja bih trebalo dotezat oprugicu do onog dijela kada se BOV zatvori na leru. i to je to?

a pitanje glasi, sta se desi ukoliko tu prokletu oprugicu zavrnem do kraja?

Pretpostavljam da zatezanjem opruge fino reguliraš silu opruge.

Moraš ga čuti da se aktivira kad pustiš pedalu gasa, dakle kad se klapna zatvori - kako ti je Tomo i objasnio to mu je primarna funkcija. U svim ostalim slučajevima on mora biti zatvoren. Sumnjam da postoji neki konkretan recept tipa odvrni ga do kraja ulijevo pa onda 2 i pol kruga nadesno i to je to. Prije bih rekao da moraš malo eksperimentirati (što će ti biti lakše s nekim tko će stiskati i otpuštati gas).

Posted

Vjerujem da je ideja da BOV bude dovoljno propusan da ne dopusti stvaranje back-pressura koji bi kočio turbinu. Dobro primanje gasa nakon šaltanja je osigurano samim tim kaj se turbina nastavila vrtiti..

Posted

Opet puno teorije oko banalne stvari. Opruga BOV-a se odabire i podešava onako kako sam napisao. I ono što malo tko skuži, veličina JE bitna :D.

Posted

Ako se bov otvara na boostu, to znaci da nesto ne valja u sistemu. Da je negde oveca restrikcija(npr premala klapna). Tj ocu reci blow ce se na boostu otvoriti ako kod njega postoji znacajno veci tlak nego u grani. Drugi razlog moze biti da ste na krivom mjestu uzeli tlak iz usisne grane(mora se uzeti na mjestu u grani koje je najvise udaljeno od runera).

Trece moze biti da je blow off lose konstruiran da povrsine gore i dolje nisu iste.

A jedna stvar, postoji efekt kada fluid ima brzinu, evo opisa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bernoulli%27s_principle

Tu se isto primjenjuje

http://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_effect

Taj efeket pomaze zatvaranju blow off na punom gasu.

Znaci ako imate maf senzor morate narihtati da se blow off negde na cca 1500-1700rpm zatvori kada motor gubi okretaje i nije bio u boostu.

Ako nema maf senzora onda tako da u leru lagano pusta.

I blow off bas sluzi da prilikom saltanje brzine tlak ne padne puno. Manje padne tlak(mislim na tlak kada motor opet pocne ubrzavati posle saltanja) kada se blow off otvori i pocne pustati zrak van, nego kada se ne otvori.

Znaci cilj je cim brze otvoriti blow off(znaci cim meska opruga i kraca crijeva) ali isto tako imati oprugu da nadvlada lose konstruirani usisni sistem(klapna i to). Opet kontradiktorni uvjeti pa treba traziti kompromis.

I jako je bitna velicina blow off-a. Cesto jaci auti imaju i po 3-5 blow off, jer jedan je premali za tu kolicinu zraka koju trebaju ispustiti.

Posted
Ako se bov otvara na boostu, to znaci da nesto ne valja u sistemu. Da je negde oveca restrikcija(npr premala klapna). Tj ocu reci blow ce se na boostu otvoriti ako kod njega postoji znacajno veci tlak nego u grani. Drugi razlog moze biti da ste na krivom mjestu uzeli tlak iz usisne grane(mora se uzeti na mjestu u grani koje je najvise udaljeno od runera).

Trece moze biti da je blow off lose konstruiran da povrsine gore i dolje nisu iste.

A jedna stvar, postoji efekt kada fluid ima brzinu, evo opisa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bernoulli%27s_principle

Tu se isto primjenjuje

http://en.wikipedia.org/wiki/Venturi_effect

Taj efeket pomaze zatvaranju blow off na punom gasu.

Znaci ako imate maf senzor morate narihtati da se blow off negde na cca 1500-1700rpm zatvori kada motor gubi okretaje i nije bio u boostu.

Ako nema maf senzora onda tako da u leru lagano pusta.

I blow off bas sluzi da prilikom saltanje brzine tlak ne padne puno. Manje padne tlak(mislim na tlak kada motor opet pocne ubrzavati posle saltanja) kada se blow off otvori i pocne pustati zrak van, nego kada se ne otvori.

Znaci cilj je cim brze otvoriti blow off(znaci cim meska opruga i kraca crijeva) ali isto tako imati oprugu da nadvlada lose konstruirani usisni sistem(klapna i to). Opet kontradiktorni uvjeti pa treba traziti kompromis.

I jako je bitna velicina blow off-a. Cesto jaci auti imaju i po 3-5 blow off, jer jedan je premali za tu kolicinu zraka koju trebaju ispustiti.

Slažem se, bov niti izbliza ne vrši tako "banalnu" funkciju kak Tomo veli.

S tim da sam ja shvatio da blow off prvenstveno služi da tlak između turbine i klapne ne naraste i tako naglo zakoči turbinu, a idealno je da niti ne padne tj. da se turbina nastavi vrtiti za vrijeme šaltanja (dok je klapna zatvorena), pa da motor odmah "uhvati".

Uz to, ako sam dobro skužio, većina modernih motora koji imaju MAF upotrebljavaju recirkulacijski ventil umjesto bova koji ventilira u atmosferu jer je ECU već očitao taj zrak putem MAF-a pa da se ne poremeti omjer smjese.

Posted

Ovo sve govorio za blow off koji ispustaju u atmosveru.

A cirkulirajuce je slicno, ali mogu u leru pustati.

Tocno to cilj blow off je da olaksa da se turbina dalje vrti da brze ulovi kad treba. A ne da se vrati zrak i doslovno ju zaustavi.

tcode je sve ok rekao, ja sam samo se raspisao vise

Posted
Slažem se, bov niti izbliza ne vrši tako "banalnu" funkciju kak Tomo veli.

S tim da sam ja shvatio da blow off prvenstveno služi da tlak između turbine i klapne ne naraste i tako naglo zakoči turbinu, a idealno je da niti ne padne tj. da se turbina nastavi vrtiti za vrijeme šaltanja (dok je klapna zatvorena), pa da motor odmah "uhvati".

Uz to, ako sam dobro skužio, većina modernih motora koji imaju MAF upotrebljavaju recirkulacijski ventil umjesto bova koji ventilira u atmosferu jer je ECU već očitao taj zrak putem MAF-a pa da se ne poremeti omjer smjese.

Funkcija mu je banalna, jer da nije zasigurno postojale nekakva upravljanja preko ECU-a sa povratnom vezom i sl.

Tlak između turbine i klapne neminovno raste ako nemaš rupu u sistemu (otvoren BOV).

Posted
Funkcija mu je banalna, jer da nije zasigurno postojale nekakva upravljanja preko ECU-a sa povratnom vezom i sl.

Tlak između turbine i klapne neminovno raste ako nemaš rupu u sistemu (otvoren BOV).

Ma sve ok, nije bila ideja da te hvatam za riječ, sva trojica ionako pričamo o istoj stvari..

Posted

ajmo laički, bov ima dvostruku funkciju, da drži tlak prilikom boosta, i da ga ispušta pri zatvaranju klapne da se ne zakoči naglo turbo.dok je motor u tlaku na cijev od vakuma isto dolazi boost,tako da sa te strane djeluje tlak na klip da ne propušta + još opruga koja pritišče klip, kad se pusti gas i zatvori klapna,motor radi vakum koji mora savladati snagu opruge i podignuti klip da se oslobodi bočna, odušna cijev u kojoj je tlak zraka koji je porastao jer je klapna zatvorena a turbo i dalje vrti.a pošto je ta odušna cijev bočno spojena na bov,onda tlak djeluje bočno na klip,i ne može ga podignuti.tu sam se ja varao jer sam mislija da tlak ipak djeluje na čelo klipa ,te da tako može savladati oprugu i ispustiti tlak kad je motor odnosno turbo u boostu. tako da je tcode u pravu,vrstu opruge određuje vakum,a ne tlak. e sad ja nešto drugo neznam a to je je li motor radi uvik isti vakum ili on varira.ako postoje različito snažne opruge,znači i da vakum varira.zbog čega on varira to ja neznam, volija bi znati.ako sam nešto falija objasnite

Posted

pic1oz.jpg

ali ova slika nije dobra,meni je čelo klipa okrenuto prema usisnom crijevu,a na bočnu stranu dolazi odušna cijev.kad se klip podigne gore oslobađa ovu bočnu,odušnu cijev i tlak odlazi dole nazad u usis. sad jedino neznam di dođu ona dva o ringa koji brtve,u odnosu na bočnu,odušnu cijev.je li su iznad nje ili ispod,tako da se isto može nešto tlaka propustiti kroz tolerancu klipa.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...