Jump to content

Recommended Posts

Posted

jel ima netko takav saltung? kakva iskustva imate s time? znaci rijec je o sistemu koji pretvara H saltanje u plus-minus saltanje kao na sekvenci :) gledam cijene sistema su po 2000$, smatram da bi se to dalo puno jeftinije napraviti samo treba dobro konstruirati..

Posted

Ja bi to napravio pneumatički....

Ajmo strojari. Jel postoji pneumatski aktuator sa 3 položaja? Lijevo, sredina, desno?

Trebaju mi takva 2 aktuatora i uz malo elektronike to se stavi na getribu sa 2 sajle... :D

Posted (edited)

2 MRĐ: Jopa priča sa H na sekvencijalu.

A hidrauličnih shiftera na sekvencijali naravno da postoji posvuda.

Hidraulični shifter na H je vec "robotiziran" mjenjac... IMO ubitačno presporo.

Shift-parts.jpg

Edited by meshin
Posted
jel ima netko takav saltung? kakva iskustva imate s time? znaci rijec je o sistemu koji pretvara H saltanje u plus-minus saltanje kao na sekvenci :) gledam cijene sistema su po 2000$, smatram da bi se to dalo puno jeftinije napraviti samo treba dobro konstruirati..

Ima.:)

Samo, ....taj mehanizam ima smisla kod trkacih getriba na kandze bez sinhrona.

Dobitak na saltanju na getribi sa sinhronima je takav da ga nema.:no2:

Posted

Miki je u pravu sto se mehanike tice, a G sto se ideje da treba ici na pneumatiku

imam ja ovaj sistem negdje u radioni u ĐĐ u SB od VW-a, na kopiranju bio

znaci treba mehanicki napraviti ovo na naprijed natrag i onda staviti pneumatski cilindar s ventilima da to buba naprijed natrag i isprogramirati kak spada

al ne vidim potrebu osim trka

Posted
2 MRĐ: Jopa priča sa H na sekvencijalu.

A hidrauličnih shiftera na sekvencijali naravno da postoji posvuda.

Hidraulični shifter na H je vec "robotiziran" mjenjac... IMO ubitačno presporo.

Shift-parts.jpg

Meni u biti trebaju samo 2 ovakva aktuatora kao ovaj cilindrični sa slike... Na njih spojim 4 solenoid ventila, i onda PWM-om mogu aktuatore staviti u bilo koju poziciju... Aktuatore spojiti na 2 sajle od getribe, i ja onda u programu napišem "konverter iz sekvencijale u H mjenjač"...

Ja mislim da ima smisla... Jer takav mjenjač bi uvijek jednako brzo šaltao, i nebi bilo krčanja...

Na kuplung se stavi mikroprekidač, i ti onda tasterom (tasterima na volanu) kažeš elektronici hoću višu ili nižu (ili dvije ili tri), i kad stisneš kuplung, elektronika odradi šaltanje....

Samo bi trebalo dodati i neki aktuator (zaključavanje kuplunga) tako da ne možeš prebrzo pustiti kuplung, nego da elektronika otključa i pusti kuplung kad je odradila šaltanje... To nebi bilo brzo ko DSG, ali bi bilo sigurno brže od mog šaltanja...

A tko zna, možda bi se približio brzini klošarevog šaltanja... :rofl: No poanta je da nebi trgao mjenjač kao klošar, ili fakin.. :rofl:

S tim da bi se onda mogle staviti i zaštite razne, no poanta je da ne fulaš brzinu i da ne možeš ubaciti iz druge u prvu umjesto u treću...

Posted

I garantiram da je takav konverter iz SS u H, bolji od bilo kojeg mehaničkog programatora/konvertera...

Poput ovoga sa slike

gallery2138.jpeg

Posted

normalno da bi silovalo.. No elektronski nebi... Jer bi složio algoritme bržeg i sporijeg šaltanja, ovisno kako voziš, s koliko gasa, itd...

Ajmo... Tko ima pneumatske aktuatore sa slike da ja to složim? :D

Posted

šta to? elektroSS ili mehanički SS?

Ajde dominik ti barem znaš di toga ima i dise može nabaviti... Nađi mi pneumatske aktuatore da ja to složim... :P

Posted
Bucko ce to dobiti ove godine za brdo u skodi proto, kao i Skonda , ali kod nje je puno jednostavnije jel ima sekvencu

i jos jedan ce to dobiti na brdu. Bas malo programiram.

Ali na sekvenciji je skoro trivijalno sloziti, prema ovome za normalne getribe s sinkronima.

Posted
i jos jedan ce to dobiti na brdu. Bas malo programiram.

Ali na sekvenciji je skoro trivijalno sloziti, prema ovome za normalne getribe s sinkronima.

Radiš H? Koje aktuatore koristiš?

Posted

Mi smo na Risu imali pneumatiku, a sad je i na Kuni, al tamo je sekvenca...

S time da ima i kuplung za nižu na pneumatiku ak koristiš hidraulični kuplung..

Đi - pogledaj ovdje malo --- http://www.bibus.hr/

pneumatike kolko hoćeš

Posted

risbo ajde malo daj slike, cijene, linkove... Imati ću i hidro kvačilo... I getribu na dvije sajle... Bilo bi još bolje složiti potpuno robotizirani auto-manualni mjenjač, koji će po načinu vožnje mijenjati polako i štediti sinkrone, ili kad ga poklopiš pokidati sinkrone, ali biti brži od mene... :D

Posted

a možda bi išla i hidraulika, iako mislim da je bolja pneumatika jer je slabija i neće polomiti birač brzina ako getiba zapne... Hidraulika bi mogla kao fačo polomiti birač.. :D

Posted (edited)

Za odvajat kvačilo možeš uzet od Citroena VTR potisni koji ubiti je dovoljno brz...taj mjenjač na Citroenima je spor radi izvršnih članova koji su ubiti na običnom H mjenjaču

(dva elektromagneta) i on ima obavezu izšaltat sve brzine tako da kad lupiš iz pete u treću ako ti da uopće elektronika on ubode u četvrtu pa u treću bez da pusti spojku...a ne preskoći odmah u treću...

Ali tamo ima i drugih razloga šta je taj mjenjač spor...ali to je drugi par rukava...

A i ti izvršni članovi su dosta loši, ćesto su rikavali...sa potisnim nikada nije bilo problema, barem u onih par godina šta sam ja vodio garancije u Citroenu...

Edited by stealth

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...