msporis Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 (edited) USf1 stavio par zanimljivih filmića odlučili su par stvari staviti na net, kad već bolid nisu dovršili... Prvo, ožičenje bolida (malo ću se samo nasmijati na naslov u kojem piše 'In detail'. običnom ameru ovo je možda detaljno, ali nama ne...) http://www.usgpe.com/news/in-detail-electrical-wiring-system.html Projektiranje i izrada nosa bolida http://www.usgpe.com/news/in-detail-building-a-nose.html crash test nosa http://www.usgpe.com/news/two-days-to-build-two-milliseconds-to-destroy.html inače, ima i filmić introduction il tak neš, i vidi se da su imali isprojektiranu šasiju, nos, spojlere, al falilo je vremena, i još važnije novca, da se isprojektira ostatk bolida, izradi dovoljno dijelova , i najvažnije , kupi , ukomponira i uskladi motor, mjenjač sa izrađenom šasijom Edited March 23, 2010 by msporis
niknejm Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 Debakl kompjuterskog dizajna: Virgin konstruirao premale spremnike za gorivo ČELNICI momčadi Virgina su se uoči početka Svjetskog prvenstva hvalili kako su bolid za svoju premijernu sezonu u Formuli 1 u potpunosti kompjuterski dizajnirali. Sada se to, međutim, pokazuje kao veliki promašaj. Naime, pokazalo se kako su inženjeri koji su konstruirali bolid promašili u procjeni veličine spremnika za gorivo i sada je u britanskoj momčadi zavladala panika. Kako prenosi BBC, Virginov rezervoar ima čak za 13 litara manji kapacitet od onih koje imaju ostale momčadi. Na prvoj su utrci sezone, Velikoj nagradi Bahraina, Virginovi vozači Timo Glock i Lucas di Grassi odustali u ranoj fazi, tako da problem sa spremnicima nije došao do izražaja. No, čelnici momčadi su u strahu da će na predstojećim utrkama ostajati bez goriva prije kraja zatražili pomoć od Međunarodne federacije autosportova (FIA) koja im je izašla u susret. FIA je, naime, dozvolila Virginu povećanje rezervoara, ali kako to povlači za sobom niz dodatnih promjena na bolidima, Glock i Di Grassi će sljedeće tri utrke voziti sa sadašnjim spremnicima. U Australiji, Maleziji i Kini će se tako moći samo nadati da će uspjeti doći do cilja, a nove bi bolide trebali dobiti tek za Veliku nagradu Španjolske koja je na rasporedu 9. svibnja. http://www.index.hr/sport/clanak/debakl-kompjuterskog-dizajna-virgin-konstruirao-premale-spremnike-za-gorivo-/483076.aspx pa kakav specijalac trebas bit za ovo :lol: :lol: :lol:
obie Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 taman sam ovo procita na indexu.. polomia sam se od smijeha!! prvo da mi je znat kojem genijalcu je palo na pamet da se odvozi utrka s jednim spremnikom? i koji je razlog? jel oni misle da ce ovako bit izbudljivije? svake godine iskaču sa sve debilnijim i debilnijim pravilima....
msporis Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 inače, ima iznimka, smije se doljievati gorivo, ali motor mora biti ugašen, a dolijevanje se mora obaviti unutar boksa, i puno je sporije samo dolijevanje - dakle, mora doć, ugasit auto, odguraju ga unutra (ne može ko prije pred boksom, mora baš unutra), pa popije kavu dok mu ga dotoče, i vozi miško dalje dakako da to u praksi znači zabranu doljievanja goriva
msporis Posted March 26, 2010 Posted March 26, 2010 pa kakav specijalac trebas bit za ovo :lol: :lol: :lol: nije teško. računali su s drukčijom potrošnjom goriva, ispalo da je motor cuger. priča se da je razlika između najštedljvijeg motora i najrastrošnijeg i do 25 litara po utrci, a oni su eto fulali za 13... i to u biti ne znači da im je tank premali za svaku utrku, nego eto, fali im za ono 'da budemo ziher'.... jer tih 13 litara goriva se može uštedjeti sa 5-6 krugova sporije vožnje u fuel saving modu primjerice, priča se da Vettel nije spušio trku u Bahreinu ni zbog auspuha kao što se prvo govorilo, ni zbog svjećice kao što su kasnije tvrdili iz Red bulla, nego da je motor u red bullu cuger, pa da je Vettel morao zadnje krugove voziti puno sporije da uštedi gorivo i dođe do kraja. http://f1.gpupdate.net/en/formula-1-news/230590/dennis-hints-at-red-bull-fuel-problem/ Former McLaren Team Principal Ron Dennis has hinted that Sebastian Vettel's loss of the lead in Bahrain could have been caused by a shortage of fuel as opposed to a faulty spark plug, as the German lost a podium position and finished fourth in the season-opening Grand Prix of 2010 two weekends ago.With the majority spectators and televisions viewers alike having suspected Vettel's Lap 34 problem at Sakhir to have been a cracked exhaust, Red Bull engine suppliers Renault later diagnosed the issue as a failed spark plug although Dennis is not convinced. "The lap times dropped so rapidly that one can imagine the Electronic Control Unit (ECU) had switched to a conservative programme in order to save fuel," Dennis is quoted as saying by German publication Express at last week's unveiling of McLaren Automotive's MP4-12C super car. Furthermore, Ron went on to suggest a flaw in the design of the Red Bull RB6 by former colleague Adrian Newey. "Red Bull's problem could be one of design," the Englishman continued. "Either it has too small a fuel tank or the fuel consumption is higher than expected."
brba Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 (edited) VN Australije, kvalifikacije: 1. Sebastian Vettel (Njem / RBR-Renault) 1:23.919 2. Mark Webber (Aus / RBR-Renault) 1:24.035 3. Fernando Alonso (Špa / Ferrari) 1:24.111 4. Jenson Button (VBr / McLaren-Mercedes) 1:24.675 5. Felipe Massa (Bra / Ferrari) 1:24.837 6. Nico Rosberg (Njem / Mercedes GP) 1:24.884 7. Michael Schumacher (Njem / Mercedes GP) 1:24.927 8. Rubens Barrichello (Bra / Williams-Cosworth) 1:25.217 9. Robert Kubica (Polj / Renault) 1:25.372 10. Adrian Sutil (Njem / Force India) 1:26.036 Edited March 27, 2010 by brba
Gabre Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 pa u pm, daj se mercedes probudi.... sekundu su sporiji.... al ovaj RBR je ove godine sve mi se čini konkurent za naslov ako ovako nastave...
msporis Posted March 28, 2010 Posted March 28, 2010 eto, i naravno da najbolja i najuzbudljivija trka bude baš ona koju ja ne pogledam...
alenp Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Haha u Maleziji je cirkus, Hamilton, Massa, Alonso startaju sa zadnjih pozicija. Bas me zanima dal će kišni čovjek izborit prvu statnu.:lol:
Outlaw Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Bit ce zanimljiva trka :naughty: Brijem da ce Hamilton pocet radit nered i onda izletit Alonso doc do podija
KA2001MR Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 nesmijem zaspat iz nocne nikako, mislim da ce sutra bit kaos nadam se i bolja utrka os prosle
alenp Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Vettel definitivno po meni najbolji vozac sezone zasad, samo da ga malo sreca poprati i imat titulu.
Outlaw Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Kako to da je Webber u Q3 bio toliko bolji od Vettela, 1.5sek i to mislim 3 kruga zaredom :huh: Fakat cudno :huh: Sutra ce start bit bolestan, mislim prvenstveno naravno na ekipu otraga :lol: Massa, Hamilton, Alonso, a ispred njih trupla Trulli i Button :doh::lol: Sve se bojim da ce bit krs i lom :rofl: EDIT: daj nek netko prebaci ove postove u novu temu samo za trku. Nisu ovo "novosti"
Jasa Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Kaj neki uskrs, neka misa u 10 ujutro? Ili ne, gledanje trke Ovo bu bilo jako zanimljivo, samo da ova kisa ne napravi apsolutni potop ko prosle godine
Outlaw Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Kako to da je Webber u Q3 bio toliko bolji od Vettela, 1.5sek i to mislim 3 kruga zaredom :huh: Fakat cudno :huh: Evo da si sam odgovorim...:lol: Webber je bio na intermediate gumama, Vettel (i svi ostali) na kisnim
Booster Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Trka je dobra...šteta što je rusu krepo bolid...dobro je izvozo onu kmicu
msporis Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 fakat dobra trka... kako ga je alonso skuho doduše već je prije imao problema s mjenjačem pa valjda zato, al opet... zadnji fukin krug...
Outlaw Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Alonso bi ocito trebao malo vjezbat start :lol: Kad god ga Massa nasapuna onda gubi vrijeme iza njega
msporis Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 al massin trkaći inžinjer je očito neka gejčina.... oni komentari nakon što je pretekao uttona, odmah se sjetim prošlogodišnje malezije i Massa, bejbi, stej kul
Jasa Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 A alonsov i onaj naglasak...presmjeh. Al ne kontam malo alonsa, vidis da te cijelu trku hebe bolid, buttona neces lagano proc a da ne silujes, kud onda ide preticat...
brba Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 hamilton je car, steta kaj nije uspio skinut sutila cim ga je ulovio
Outlaw Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 Meni nikad nece bit jasno zasto Alonso toliko forsira (kroz cijelu karijeru) te uzaludne pokusaje preticanja s vanjske strane :huh:
Outlaw Posted April 5, 2010 Posted April 5, 2010 http://www.f1racing.com.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=2661:alonso-ovo-mi-je-bila-najtea-utrka-u-karijeri&catid=58:najnovije-vijesti&Itemid=86
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now