Jump to content

TFSI vs. TSI vs. FSI

Recommended Posts

moze pitanje,

ako tko ima isksutva, kakav se pokazao Audi A4 (B7 linija) godista 2006-2008, konkretno me zanima 2.0 FSI (turbo) 200ks, quattro, kakvi su po pitanju odrzavanja, potrosnje, da li imaju nekih posebnih mana, na sto je potrebno paziti kod kupnje,

kakav im je prijenos/getriba, gledam automatike (nema DSG), mislim da su 6 brzina.

mislim da marioS3, ili njegov tata ima plavog A4 sa 20T motorom, pa neka napise koju ...

naravno da je bitna potrosnja, gorivo je oko 7.20kn/L, pa mi nije svejedno jel trosi 10L (prihvatljivo, ispada kao da u hrvatskoj vozim auto koji trosi 8L dizela)

vise me zanima tekuce odrzavanje i mane, probao sam jednog vozit, dosta mi tvrd na cesti nekako... ali kad ga stavis u S mod zapucava u blokadu haha salesman se usro :D

Može se vozit ispod 10l, već sam x puta rekao...

Ja napravio 6000km u 2 mjeseca, napravim 850km s tankom dobre vožnje po autoputu. Grad je na 10-11l po ograničenju. Oče i više al to je onda bzvz često stiskanje...

Nemam audija znam to, al "isti" motor i ista getriba su u pitanju i 1600kg cca.

Mariov otac ima DTMa, 220ps, saltung, itd...

bojim se da u kanadi neces nac auto da trosi 6 litara..

Ako je auto redovito odrzavan trebao bi bit ok.. motori su dobri, ima par sitnica na koje treba pazit.. cam follower npr..

Pogon je dobar, dsg je dobar ako se redovito odrzava.. pa nadji mehanicara ili odvezi u kakav servis da detaljno pregledaju auto..

upravo se vratio od mehanicara, sef mi preporucio svoga, covjek domaci iz HR, ima 2 metra visine lol, ali mi se odmah jako svidio i zna o cemu prica i nije bahat i prepotentan.

kaze mi da necu fulati sa A4 2.0T, i da ga slobodno dovezem k njemu na kontrolu. super, evo jedna briga manje. da je pogotovo ta serija 2006-2008 jako dobra.

Edited by Gabre

Mislim da potrošnja ulja je ovdje individualna, jer najviše ovisi o načinu vožnje, a i o kvaliteti ulja..

npr. ja stavljam Mobil peak life 5w50 i u prvih 6tkm (prva izmjena) koje sam napravio s tim uljem, s time da je bilo i Grobnika, i u toj izmjeni je razlika bila 4dl..

dok frend koji stavlja 5w30, castrol. Kad mu žena vozi popije cca 1l na 15tkm, a kad on vozi, onda već na 8tkm kaže da nadolije litru.. on radi na brodu pa valjda uživa vozeći :)

tako da jako ovisi tko ga vozi i kako ga vozi

Moze.. prodaj meni leona.. :P

Sestra ga je prisvojila kako sam otisao :lol: A i taj auto nece nikad otic ca u druge ruke....previse je srcu prirasao....

Kaze sestra da joj se vozi jebeno po otvorenoj cesti i da dobro ide....jedino da je malo po gradu neudoban :lol::lol::lol:

EDIT: Sta je glavna boljka na tim motorima sta se treba preventivno zamijeniti a da se na redovnim servisima ne mijenja itd??

Znam da je bilo neke price oko TFSI???

Edited by Ivan_T

Evo ja na moru proslih mjesec dana gonjao G5 GTI '06, i recimo maslenica-zadar stara cesta 6.8l/100km uz voznju izmedju 90-130km/h.

E sad sto se tice ulja, na savjet ljudi iz servisa unutra je Castrol 5w40. Nije mi jasno da to ulje ide i u dizele takodjer, kako je to moguce neznam. Oni tupe da je bitna norma i nista vise mada to meni ne drzi vodu. U prijevodu i ovi TDI-jevi isto ulje koriste po njihovim rijecima. Auto trosi ulja oko 2-2.5 litre na interval od 12 tisuca km. Cipan je i ide 285 po satu.

Kad je unutra bilo Shell 5w40 potrosnja ulja je pala na litru u intervalu od 12 tisuca km.

EDIT: Sta je glavna boljka na tim motorima sta se treba preventivno zamijeniti a da se na redovnim servisima ne mijenja itd??

Znam da je bilo neke price oko TFSI???

jednom i zauvijek

- cam follower iliti piksna na pumpi goriva (mjenjat svakih 25-30.tkm ili MaX 15.000 ako je chip gore )

-PCV ventil ,nalazi se na usisnoj grani ,tj povrat plinova u motor .Zna stvarat probleme oko rada i boosta

-DV aka blow off ,vidit promjenit po potrebi,auto nema boost i nemirno radi

-2008a i ED30 motori ,povrat sa filtera ugljika ,cijev zna puknut i vuc falš zrak

što se tice ulja ,ako je Do 1L na 10.000 km NE DIRAJTE ,to je sasvim normalno ,ako prelazi tu potrošnju probajte promjenit proizvodaca ulja ,ako se stanje NE popravi nažalost drugo ništa ne mozete napraviti

redovito gledajte stanje ulja i problema nece biti

-modeli 05-07 su imali problema sa bobinama ili vas zapalo ili bude ;)

sve nabrojeno osim bobina (iako i one preko EBay-a) unutar 500 kn se otklanjaju

Mislim da potrošnja ulja je ovdje individualna, jer najviše ovisi o načinu vožnje, a i o kvaliteti ulja..

npr. ja stavljam Mobil peak life 5w50 i u prvih 6tkm (prva izmjena) koje sam napravio s tim uljem, s time da je bilo i Grobnika, i u toj izmjeni je razlika bila 4dl..

dok frend koji stavlja 5w30, castrol. Kad mu žena vozi popije cca 1l na 15tkm, a kad on vozi, onda već na 8tkm kaže da nadolije litru.. on radi na brodu pa valjda uživa vozeći :)

tako da jako ovisi tko ga vozi i kako ga vozi

Potpisujem.

Dobro što je onda na kraju bitno za izbor ulja za TSI/TFSI?

Gradacija, "marka", one norme 504.00/505.00/507.00 itd?

Jer, svatko priča drugačije...

U ovlaštenom VW-u servisu su mi dali ponudu s Castrol 5w40 i Valvoline 5w40, kao to bi "oni" stavljali... Pa onda malo Castrol Edge 5w30 (najčešće stavljan unutra), pa Shell 5w30, pa eto vidjeh sad par puta po forumu Mobil 0w40 i 5w50... a neki se kunu da unutra ide samo onaj kao "racing" 10w60... wtf? :D:D

Pitam iz tog razloga jer planiram vozit auto neko vrijeme, pa onda stavljat unutra ono što bi trebalo ići, i mjenjat kad bi trebalo... "par" kn po litri razlike je najmanja briga.

ovisi u kojim režimima voziš auto... jer nije isto u gradskoj vožnji (laganini vožnje ili od semafora do semafora), ili autocesta pun gas i u okretaje ga vrtiti, ili lagana vožnja sa održavanjem brzine ( ovo je nevezano za TFSI, ovo važi za sve motore)

nije isto dali su u nekom području kad u 12 mjeseci 8 mjeseci ujutro kda ideš naposao imaš veliku vlagu u zraku, jer imaš ulja koja više ili manje vežu vlagu na sebe..

uzet ću svoj primjer Rallye-a

Rallye se malo vozi.. i stavio sam 5w40 mobila jer nisam mogao dobiti 5w50 Peak life mobila odmah, i stavio novo ulje i fitere drugi dan otišao u zg i nazad.. pošto sam složio Oil catch tank... imao sam šta i vidjeti, ugl. je bila otvorena cesta i auto put onako kulturne vožnje od cca 140kmh.. vratio sam se kući i idem pogledati jer sam bas prije tog ocistio OCT.. i unutra tzv. majoneze i vode cca 1dcl a stavio sam novo ulje prije malo manje od cca 500km.. dok sada imam i u Rallye-u mobil 5w50 peak life i nakon preko 1000km jer sam bio s njem u worthersee-u u OCT ima cca jedna žlica vlage s jako malo ulja(majoneze), znači skoro pa čista voda.. što mogu zaključiti da ovo 5w50 manje isparava i puno manje veže vlagu na sebe..

Kod TFSI-a zbog tih problema stradava CAM follower, pa bregasta, pa i PCV jer se mebrana napuni majoneze i svih sranja i onda je boost dokrajči jer nenalijže kako treba, kod nekih i uljna pumpa tj, karter toliko bude prljav (a sve zbog ulja) da se nekima i uljna pumpa i balanseri unište..

a i o intervalima izmjene isto ovisi.. jer neke tipove vožnje ulje nemože izdržati 15tkm, a nek može... jer otvorene lagane vožnje sigurno može, ali gradske gdje ulje ima sate i sate rada u stajanju a malo killometara, nije isto, a svi broje samo kolio je kilometara prošlo..

i nakraju neki auti su monday car... pa jednostavno nema sreće :P

Sa shell 5W40 full sintetika nemam problema na niti jednom autu...na dizlu uopce ne trosi ga po gradu, a niti na autoputu, benzinci mi popiju nesto sitno zbog autoputa...u gradu nista ...

Polo je 1.4 benga i na 10 soma km je potrosio 2dcl ulja...a bilo je 10 puteva do Rijeke po autoputu a ostalo je po Zg gradska stani-kreni...

jednom i zauvijek

- cam follower iliti piksna na pumpi goriva (mjenjat svakih 25-30.tkm ili MaX 15.000 ako je chip gore )

-PCV ventil ,nalazi se na usisnoj grani ,tj povrat plinova u motor .Zna stvarat probleme oko rada i boosta

-DV aka blow off ,vidit promjenit po potrebi,auto nema boost i nemirno radi

-2008a i ED30 motori ,povrat sa filtera ugljika ,cijev zna puknut i vuc falš zrak

što se tice ulja ,ako je Do 1L na 10.000 km NE DIRAJTE ,to je sasvim normalno ,ako prelazi tu potrošnju probajte promjenit proizvodaca ulja ,ako se stanje NE popravi nažalost drugo ništa ne mozete napraviti

redovito gledajte stanje ulja i problema nece biti

-modeli 05-07 su imali problema sa bobinama ili vas zapalo ili bude ;)

sve nabrojeno osim bobina (iako i one preko EBay-a) unutar 500 kn se otklanjaju

tnx....sumnajm za ovo prvo da mijenjaju u servisu po preporuci ili?

- cam follower iliti piksna na pumpi goriva (mjenjat svakih 25-30.tkm ili MaX 15.000 ako je chip gore

imao je prijatelj cipan sciroccio 2.0 tfsi i to mu nikad nisu rekli da mijenja, a bas sam mu to spominjao nesto jer sam jos davno procitao negdje...

Dobro što je onda na kraju bitno za izbor ulja za TSI/TFSI?

Gradacija, "marka", one norme 504.00/505.00/507.00 itd?

Prvo i najvažnije je norma, a onda ovisno o načinu vožnje (napisao ti sve Beli) gradacija i proizvođač.

Pa šta ti piše u knjižici (uputama)!? :D

A ja bi ovako na prvu loptu rekao - može ti biti 504.00. Long life servis je K* pogotovo sa našim benzinom pa zato lijepo mijenjaj svake godine ili max. 15.000 km i biti će dobro. I odmah se ograđujem: tako piše u knjižici, ako voziš na nož i ideš na pistu onda čitaj šta ti je Beli napisao. I ostali.

Edited by Mramor

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...