Jump to content

podešavanje plina


Recommended Posts

ugradili smo za vikend frendu plin na flanđu u Peugeot 205 gti

u autu je od prije wb sonda sa ćukicom

zagrijali smo auto i porihtali smjesu na leru da bude 14.7-14.9 :1. nakon toga porihtali ler gas na isparivaču i sve je bilo dobro dok se nismo išli vozit. smjesa je dosta jaka (na punom gasu kroz sve okretaje je bogatija smjesa, cca 12.x :1) ali je problem u tome kad se pusti gas, smjesa je jako siromašna (18:1 do čak 19.5:1). to nije tak veliki problem jer inače ECU isključi injektore dok je iznad nekih okretaja a klapna gasa je zatvorena.

problem je to kaj dosta često na leru ima isto tak siromašnu smjesu i u tom trenutku ler gas padne na oko 600-700 okretaja a ponekad se i ugasi. a ponekad i na leru ima super smjesu. to se češće događa dok je auto hladiji nego dok je skroz zagrijan ali nema točno pravila

nema detonacija

 

isparivač je landi renzo, boca brc, prekidač neki poljski al to zapravo nije ni bitno

možda bi trebalo počistit filter plina (dijelovi su svi rabljeni osim struje) ili tako nešto banalno ali zanima me dal je netko imao sličnu situaciju

inače, čuo sam da AFR na plin treba bit drugačiji nego na benzin? . ali ako mu smanjimo količinu plina onda će na leru smjesa bit još siromašnija.

dal se treba zamarat s tim svim il da probamo povećat ler gas na plinu da se ne gasi u tim situacijama i to je to(pa makar ponekad radio na 1200okretaja)?

 

 

edit: napomena- na plin(ni na benzin :D al to nije bitno) ne cuka, radi jako lijepo i ide ko metak. nema detonacija

Edited by JosipZG
Link to comment
Share on other sites

Pa prvo na flandu nemozete dobiti dobru smjesu svugdje. Zato sistemu na flandu obicno trose 3-4litra vise nego s injektorima.

Postoje malo pametniji sistemi na flandu s steper motorom koji gleda lambda sondu, ali vi ocito takav sistem nemate.

Znaci na flandi uvijek se radi kompromis. Dali ce auto ljepo raditi i trositi, ili ce lose ici i malo trositi(malo kao da ima sistem s injektorima).

 

A drugo, nemoj gledati AFR, nego gledaj lambdu jer nemas AFR metar, nego lambda sondu. Jer ces procitati na internetu da je afr za plin idealan oko 15.4. To je istina kada imas mjerac AFR-a, ali ti imas lambda metar koji mnozi rezultat s 14.7.

Kada gledas lambdu za sva goriva je isto. 1.0 je sredina, 1.07 je najbolja potrosnja.

Link to comment
Share on other sites

tnx

 

u autu je baš afr metar

potrošnja nije bitna litra dvije gore dolje isto kao ni konkretan afr. ono što nas najviše zanima je to dal je opasno za motor kad je smjesa tak siromašna?

motor ima omjer kompresije dosta visok, oko 11.5:1

ja pretpostavljam da nije jer se to događa samo na leru(čim se i najmanje pipne gas afr je dobar) a i plin ima puno oktana.

inače, kad radi dobro na leru(dosta često)tj.na dobrim okretajima, afr je isto dobar

Link to comment
Share on other sites

Na plinu siromasna smijesa nije opasna. I puno je lakse upaltii plin nego benzin, tj. motor ce trpjeti vise siromasnu smijesu na plinu nego na benzinu.

 

Nemas 100% AFR metar, imas lambda metar koji pretpostavlja da mjeris benzin i mnozi s 14.7.

Link to comment
Share on other sites

ok, hvala puno, to nam je najbitnije

 

inače tu ćukicu sa senzorom je platio oko 2000kn (nešto malo rabljeno, prije godinu dana) tak da bi ja ipak rekao da je AFR metar al to je sad zapravo nije ni bitno

Nije 100% afr metar. AFR metar ispod 100kE nepostoji.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

zaboravio napisat ak koga zanima

 

dignut je nešto malo ler gas i još malo porihtana smjesa. auto ide super (ima oko 145konja) i troši 9.1 l kombinirane vožnje (nije u ZG ali kad se zagrije ne štedi ga)

pali na hladno na plin i nema nikakvih problema :) čovjek prezadovoljan

 

a moje govno cca 105-110konja na direktni plin troši 12.x :bag:

Edited by JosipZG
Link to comment
Share on other sites

106 1.6 8v

neznam kolko troši na bengu jer ga nikad nisam punio do vrha pa napravio par kilometara pa opet punio.

2 tjedna nakon kaj sam ga kupio (dok je 1.4 bio unutra) sam ugradio plin i trošio je oko 8.3. nakon ubacivanja 1.6 je plin ponovo naštelan

ne štedim ga

Link to comment
Share on other sites

a neznam, problem je vjerojatno u tome kaj u najvećoj gužvi idem ujutro na posao i u najvećoj gužvi se vraćam doma (ukupno oko 32km)

 

na autoputu pun gas troši 10

To je OK potrošnja, jer ti je vrlo vjerojatno prosječna brzina ispod 15 km/h. Nema tu pomoći, osim da složiš neki start/stop sistem.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...